Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 451 - 1.10. - 31.10.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Zasportujte si s drakem.

Podzim je tady a začíná foukat ze strnišť. Takže je ten nejvyšší čas jít pouštět draky. Ti šikovnější a hlavně odvážnější si můžou s drakem i zalétat či spíše zaskákat. Draka, který by vás na chvíli vynesl kousek k oblakům si raději nestavte sami, lepší bude si jej koupit, i když to není nic levného... Počasí dnes drakům přeje, možná až příliš, pokud jde o sílu větru, takže neváhejte a vzhůru někam na pole či na kopec.
>>> 31.10.2008 09:00 [celý text článku.]

Děti nesmí pedagog ponižovat, i když je sám ponižován.

Za ponižování dětí a drobné tělesné tresty mohou ředitelé škol dát učitelům okamžitou výpověď. Nejvyšší soud potvrdil rozsudek, podle kterého jsou podobné výchovné metody vážným porušením pracovní kázně. Konkrétně soudy řešily případ pedagoga z Benešovska, který žáky tahal za vlasy, cvrnkal do hlavy a nechal je klečet na zemi. "Úmluva o právech dítěte zaručuje, aby kázeň ve škole byla zajišťována způsobem slučitelným s lidskou důstojností," uvedl v rozhodnutí senát Nejvyššího soudu s předsedou Mojmírem Putnou. Učitel v dovolání poukazoval například na to, že děti v základní škole se chovaly nevhodně a nezodpovědně. Jeho jednání prý bylo přiměřené, protože žáci neustále vyrušovali a nedávali pozor. Podle Nejvyššího soudu to však není pro učitele omluva.
>>> [celý text článku.] 30.10.2008 10:30

Viza pro cestu do USA se neruší.

To, čemu říkají naši i američtí politici bezvizový styk je o něčem jiném. Stávající viza pro delší cesty do USA se totiž neruší, pouze se zavádí možnost cestovat do USA na dobu maximálně 3 měsíců bez viza na základě povolení získaného prostřednictvím elektronického systému pro cestovní registraci ESTA. Podívejme se nejprve na několik odpovědí na otázky, které jsem načerpal z webu velvyslanectví USA:
>>> [celý text článku.] 29.10.2008 10:00

Tiskové zprávy O2 jsou pověstné: Emporia Life.

Mobil Emporia LifeTiskový mluvčí či spíše psavec Žabka rozesílá různé zprávy o tom, co národu O2 zase připravila za překvapení a jeho maily přitom velmi často obsahují odkazy na neexistující služby či výrobky. Včera sdělil národu, že od 1.listopadu bude k mání telefon pro seniory. Na webu O2 přitom existuje jediné místo, kde se o tomto dlouho očekávaném, dávno již vyráběném mobilu pro méně šikovné píše, a tím je právě jen ta tisková zpráva pana Žabky. Odkazy vedoucí z této stránky a slibující více informací nefungují, respektive vedou někam, kde o mobilu Emporia Life není ani ťuk. Zřejmě pana Žabku zatím nikdo nenaučil používat internet a tak výsledkem jeho snahy je dokonalá antireklama.
>>> [celý text článku.] 28.10.2008 10:00

MOBILedit! - program pro komunikaci s vaším mobilem.

Vracím se podruhé k tomuto programu trochu podrobněji. Připomínám, že Lite verzi programu MOBILEdit! můžete získat zadarmo a nezávazně si jej vyzkoušet. Předpokladem samozřejmě je, že se váš telefon vyskytuje v seznamu mobilů, které tento program podporuje. K dnešnímu dni jich je celkem 530 a tak byste ten svůj měli nejspíše v seznamu najít. Pokud tam nebude, máte možnost autory programu požádat, aby jej doplnili. Cena programu MOBILEdit! není nijak astronomická, jeho verze Basic stojí pouhých 560 korun a vše se dá provést přes elektronický obchod share*it!
>>> [celý text článku.] 27.10.2008 10:00

Zbytečná smrt.

Z českého tisku: Velkolepý pohřeb korunního prince českých kolotočářů zastřeleného v hospodské strkanici předvedl celému národu, kolik peněz a moci se skrývá ve spolku příslušníků pražského podsvětí, popových hvězd a politiků. Vše pod křídlem katolické církve reprezentované převorem Břevnovského kláštera Prokopem Siostrzonkem, který zesnulého přirovnal k svatému Václavovi, protože prý také zemřel v důsledku nenávisti. Při mši za Václava Kočku juniora v kostele Svaté Markéty zazněly citace ze Starého zákona i popové dojemné písně. Pohřební průvod doprovázený kolonou luxusních automobilů (některé bez poznávacích značek) v pražských Řepích zastavil i dopravu. Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je známým provozovatele Matějské poutě Václava Kočky staršího, se této významné společenské události nezúčastnil. Byl právě zaneprázdněn pokusem svrhnout vládu ODS.
>>> [celý text článku.] 24.10.2008 10:50

Škodovka poprvé za svoji existenci snižuje ceny.

Mladoboleslavská Škodovka zlevňuje. Donutila ji k tomu prý hospodářská krize i konkurence. Některé modely dražších aut zlevní až o 100.000 korun. Škodovky byly dosud v Česku téměř nejdražší z celé Evropy. Základní cena nově faceliftované Octavie je tedy 349 900 Kč, což je o dvacet tisíc méně, než dosud stála akční verze Edition 08. Ceny nové Fabie začínají na 229 900 Kč, takže je o deset tisíc levnější než Edition 08, Roomster zlevnil o dvacet tisíc, díky čemuž se dostal o stokorunu pod hranici 300 tisíc korun. Nový Superb vyjde na 569 900 Kč. Faceliftovaná Octavia se začne prodávat v polovině listopadu. Ovšem hlasy čtenářů podobných zpráv o zlevňování škodovek nesvědčí o nějakém nadšení z těchto zpráv...
>>> [celý text článku.] 23.10.2008 10:30

Stane se Google Earth Velkým bratrem?

Nepochybuji o tom, že máte ve svém počítači program Google Earth, nepostradatelný pro každého cestovatele. A právě teď se dočkala Česká republika nových lepších leteckých snímků, které například v Praze dosahují kvality 10cm2 na jeden pixel! Letecké fotografie, které pro Google zhotovila známá firma Geodis Brno jsou skutečně tak kvalitní, že můžete spočítat lidi jdoucí po ulici a objevit i svoje zaparkované auto. A snímky jsou kvalitnější než ty, které nabízí server mapy.cz.

Zdá se tedy, že se blíží doba, kdy na internetu budou přístupné takové aplikace, které mají dnes k dispozici jen tajné služby a armády některých států. Mám na mysli online sledování zemského povrchu ze stacionárních družic nebo v nízké výšce obíhajících družic schopných poskytovat tak detailní záběry, že bude možné identifikovat nejen značku a typ jedoucího automobilu, ale i totožnost sledované osoby sedící někde na lavičce v parku. Přijde doba, kdy se před nepřetržitě sledujícím okem "Velkého bratra" budete moci ukrýt snad jen do podzemí a cestovat výhradně metrem.
>>> [celý text článku.] 22.10.2008 10:30

Zaručený recept jak vyhrát volby v Česku.

Nabízím našim politikům několik předvolebních slibů, které by bylo dobré alespoň zčásti po zaslouženém vítězství splnit. Upozorňuji, že tyto náměty myslím naprosto vážně a nejedná se o žádnou skrytou ironii, kterou jste doufám v naprosté většině odhalili ve včerejší zprávě o pyromanské aktivitě stoupenců ODS. Zde jsou tedy moje náměty, které vaší politické straně - v případě naší republiky má asi smysl hovořit jen o ČSSD nebo ODS - zaručí zdrcující vítězství v parlamentních volbách:...
>>> [celý text článku.] 21.10.2008 10:10

Průmyslový palác zapálili sympatizanti ODS.

Bez ohledu na vyšetřování policie, které bude nepochybně zmanipulováno zkorumpovaným ministrem vnitra Langrem, je jasné, že požár Průmyslového paláce na pražském Výstavišti byl cíleným útokem ultrapravicových členů ODS namířeným proti ČSSD. V prostorách zničeného paláce se totiž měl konat ve dnech 20. až 22. března 2009 sjezd sociální demokracie, která v myslích zejména svých starších členů k tomuto místu památných sjezdů KSČ logicky tíhne.
>>> [celý text článku.] 20.10.2008 10:00

Nová verze OpenOfficeOrg 3.0 CZ.

OpenOfficeOrg je kancelářský balík šířený jako svobodný software pod licencí LGPL. Místo Microsoft Office tedy můžete používat jeho novou verzi OpenOfficeOrg 3.0, která obsahuje následující komponenty:...
>>> [celý text článku.] 17.10.2008 11:15

Trocha zábavy nikdy neuškodí.

Dnes se nebudeme věnovat finanční krizi ani české politické scéně před blížícími se volbami. Prostě se jen trochu nezávazně pobavíme perličkami vybranými z českých a mezinárodních videí ve známém chaotickém skladišti zvaném TvojeTrouba neboli po englicku YouTube...
>>> [celý text článku.] 16.10.2008 10:45

Kdo to všechno zaplatí?

Nejsem odborníkem na peněžní trh ani na ekonomiku. Jen jsem se pokusil najít odpověď na otázku, kdo to všechno zaplatí? Podívejme se, kolik peněz mají evropské vlády k dispozici, ačkoliv jsou všechny značně zadlužené dlouhodobým vydáváním dluhopisů. Kde vezmou ty miliardy? Vytisknou je? Vypůjčí si je u bank, kterým je pak půjčí a až jim ty peníze banky vrátí, tak je vlády vrátí zpátky těm bankám?
>>> [celý text článku.] 15.10.2008 10:00

Letošní Forum 2000 se koná ve znamení posedlosti.

Posedlost a analýzu jejích příčin, projevů i důsledků označil při zahájení bývalý český prezident za hlavní téma letošního srazu starých Havlových kamarádů. Podle stránek fóra je ale hlavním tématem prý OTEVŘENOST A FUNDAMENTALISMUS V 21. STOLETÍ. První úterní panelová diskuze má název Začíná éra strachu?, dále se bude diskutovat i na téma Voda a investice: Soukromé investice a dodávky vody a také se proberou Kořeny náboženského extremismu. Prostě všechno, co lidi na celém světě opravdu trápí...
>>> [celý text článku.] 14.10.2008 09:15

Zálohujte si mobil nebo bude zle!

Jistě máte nejméně jeden mobil a ve vaší rodině jich určitě bude víc. Zpytujte teď ale své svědomí: máte ve svém počítači zálohu telefonního seznamu? Vsadím se, že jen nepatrné procento z vás si zálohu telefonního seznamu z mobilu udělalo a pravidelně si ji aktualizuje. Přitom je docela pravděpodobné, že vám někdo váš mobil ukradne nebo jej někde ztratíte či zapomenete, také může shořet či vybuchnout a rázem budete bez svých nepostradatelných kontaktů často jdoucích do stovek. A vaše podnikání se může docela zhroutit. Existuje jistě možnost si každý nový kontakt zapisovat také do SIM karty (malá kapacita) či přes klávesnici do Outlooku nebo do jiného mailového klienta, případně si můžete zapisovat čísla do starodávného telefonního zápisníčku tužkou. Ale opět, kdo z vás to pečlivě dělá?
>>> [celý text článku.] 13.10.2008 10:00

Letem internetovým světem.

Velmoci likvidují společnou evropskou měnu: "Kdyby se o víkendu v Paříži nesešly zrovna signatářské země mnichovské dohody, dalo by se toto jednání označit za bezprecedentní. Na separátním jednání se Francie, Německo, Británie a Itálie zejména dohodly, že „je možné tolerovat i volnější výklad přísných rozpočtových pravidel“. ...

Isidorus.net: Jste-li opravdu věřící, měli byste zahajovat každý den u počítače modlitbou ke svatému Izidorovi...
>>> [celý text článku.] 10.10.2008 08:00

Investujte nebo zhyňte!

Cena zlata pokračuje v růstu bez ohledu na společný krok centrálních bank, které jednorázově snížily úrokové sazby, tedy zatím kromě té naší. Investoři ve zlatě vidí alespoň trochu bezpečný přístav pro své finance. Kdo ale nakupoval zlato před několika lety, jistě si dnes mne ruce. Oproti pádu cen akcií se cena zlata vyšplhala z 435 dolarů v roce 2004 na dnešních 903 dolarů za unci. I když za toto období dolar dramaticky klesl (27.42 Kč v roce 2004, 16.10 v roce 2008), přesto byla investice do zlata tím nejrozumnějším, co mohl konzervativní investor se svými penězi udělat, protože cena zlata stoupala více než odpovídajícím způsobem. A ještě vydělal. Dnes totiž musí zaplatit za unci o 2600 Kč více. Kdo tedy sází na jistotu...
>>> [celý text článku.] 9.10.2008 11:00

Jsou bezpečnostní pásy v autobusech povinné?

Policie obvinila řidiče, který nedávno na Slovensku havaroval s autobusem Student Agency. Na místě zahynuli čtyři lidé, další byli zraněni. Podle slovenských agentur hrozí řidičovi za všeobecné ohrožení čtyři až deset let vězení. Podle policie nebyl pod vlivem alkoholu. Žlutý autobus s téměř 50 pasažéry a dvoučlennou posádkou, který mířil z východoslovenského Bardějova do Prahy, vyjel u obce Kostolná ze silnice a převrátil se do příkopu. Celková bilance této havárie je pět mrtvých a čtrnáct zraněných. Ve zprávách o nehodě se nikde nehovořilo o tom, zda byl autobus vybaven bezpečnostními pásy pro cestující. Používání pásů je upraveno nařízením ministerstva dopravy ze dne 22. října 2003, ve kterém se praví:
>>> [celý text článku.] 8.10.2008 10:30

Bude nepodplatitelný Miloš Zeman prezidentem?

4. října 2008 - ustavující shromáždění členů občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. Největší pozornost na setkání vyvolalo vystoupení samotného Zemana. Ten řekl, že během své politické kariéry nikoho neokradl, nepodrazil a vždy dodržel co slíbil. Na politické scéně se teď ale podle něj pohybují lidé, kteří nesplňují ani jedno. "Politika je zaplavená lidmi, kteří bojují o koryta," řekl Zeman. Více například zde.

A teď trochu historie o dálnici D47:
>>> [celý text článku.] 7.10.2008 09:00

Pomůcky a rady pro zloděje aut.

A nejen pro zloděje automobilů, velmi kvalitní hi-tech nástroje si můžete na internetu objednat i pro otevření dveřních zámků a trezorů. Nabídka je skutečně impozantní, posuďte sami:

Dva univerzální klíče pro vozy Ford a Jaguar. Soubor deseti klíčových simulátorů s různými tvary, pokrývajícími velkou část možných zámkových kombinací. Pro účinné, nedestruktivní otevření mnoha modelů automobilů i další zámky. Master key set - spěšně testovaný set pro mnoho typů Volkswagen, AUDI, SEAT i další modely automobilů. Soubor 7 klíčů. Tři klíče sestávají ze 3(4) různých klíčových simulátorů pro otevření (odemčení) zámků vozů značek Volswagen, Audi, Seat, Škoda, Ford Galaxy, Porsche Boxter a dalších. Použitím správné techniky a dostatečným tréninkem dosáhnete skvělých výsledků. Elektrická planžeta - Tato elektrická planžeta je napájena bateriemi. Sada obsahuje 4 planžety a 3 napínáky.

K pomůckám jsou k dispozici i podrobné návody k jejich použití. Jako příklad může posloužit návod k použití trubkové planžety:...
>>> [celý text článku.] 6.10.2008 10:45

Za starou televizi dostanete 500 korun.

Lidé, kteří si v obchodech s elektronikou v říjnu koupí nový televizor, nebo počítačový monitor a přitom prodejci odevzdají starý k recyklaci, mohou dostat 500 korun. Akce se koná v rámci kampaně Recyklománie. Pořádá ji nezisková společnost Asekol, která organizuje sběr a recyklaci použitých elektrozařízení v ČR. Kampaň by měla podpořit nejen ochranu životního prostředí, ale i igitalizaci. Nový LCD nebo plazmový televizor a PC monitor musí být od výrobce, který se zapojil do projektu Recyklománie, uvádí firma.
>>> [celý text článku.] 3.10.2008 10:45

Zpráva BIS za rok 2007 - ruští agenti u nás.

Kdekdo v tisku i na internetu "informuje" a komentuje o aktivitách ruské zpravodajské služby na našem území. Ve zveřejněné zprávě BIS za rok 2007 jsou ale jen neurčité zmínky, pochopitelně bez konkrétních údajů o tom, kdo a koho podplatil, aby vyvíjel činnost například proti instalaci amerického radaru u nás. Protože ty konkrétní údaje jsou samozřejmě tajné a zjištěné poznatky budou dále použity při opatřeních namířených proti osobám i organizacím, které se ať už vědomě nebo i nevědomě zapletly do protistátní činnosti ruských agentů. Zejména aktivisti bojující tak usilovně proti radaru by si měli důkladně prověřit, kdo jim poskytl finanční podporu ve formě sponzorských darů. O tom se ve zprávě říká doslova:

Z českého pohledu v roce 2007 dominovala ruská aktivní opatření ...
>>> [celý text článku.] 2.10.2008 10:55

Naši poslanci jsou jako ovce.

A pasou je legislativní dozorci z Bruselu, kteří kontrolují, jak poslušně bečíme podle jejich noty, jak plníme bruselská nařízení. Poslanecká sněmovna nedávno přehlasovala prezidentské veto novely zákona o chemických látkách. Tato novela se týká zavádění evropské směrnice o chemických látkách neboli tzv. REACH (the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Prezident Václav Klaus zákon vetoval v srpnu s tím, že ho považuje za koncepčně chybný a s ohledem na možné přínosy i neúměrně nákladný. Při novém hlasování pro novelu zvedlo ruku 133 poslanců, zapotřebí jich bylo 101. Klaus již dříve o nařízení REACH prohlásil, že je to nejděsivější věc, která v EU vznikla. "Souvislost s ochranou zdraví a bezpečí občanů je přitom přinejmenším velmi sporná," odůvodnil prezident své rozhodnutí v dopise předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi.

Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) přijetí českého zákona přivítal. "To veto bylo zcela nesmyslné - systém nakládání s chemickými látkami, známý jako REACH, platí v celé EU přímo, protože je dán nařízením. Novela zákona pouze uvádí českou legislativu do reality existence REACH," uvedl Bursík zřejmě lehce pobaven marným Klausovým vzdorem.
>>> [celý text článku.] 1.10.2008 10:45

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.