Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 452 - 3.11 - 28.11.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Užíváte smrtící koktejl léků?

Možná vás někdy napadlo při čtení příbalového letáku vašeho léku, že v části většinou nazvané "Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky" nejste schopni rozpoznat, jaké jiné další léky, které berete, mohou znamenat, že si do těla ládujete smrtící koktejl. Čtení je to sice často rozsáhlé, ale vaše vědomosti jsou pravděpodobně v tomto oboru pranepatrné. Možná jste si někdy i přesto zachránili zdraví nebo dokonce život tím, že jste si na rozdíl od vašeho lékaře uvědomili, že s vašimi chorobami či přestálými onemocněními naordinovaný lék v žádném případě nemůžete užívat. A jistě vás také napadlo, proč v době počítačů a internetu není schopen váš lékař nebo alespoň lékárník posoudit, zda je ten váš koktejl spíše zdraví prospěšný a nebo že by vás mohl zabít.
>>> [celý text článku.] 28.11.2008 11:30

ODS: nové Sarajevo?

Jmenovat Václava Klause čestným předsedou ODS nebyl dobrý nápad. Mělo to sice vyvolávat dojem, že jako prezident nebude zasahovat do dění v politických stranách, ale tomu stejně nikdo nevěřil. A jeho sepětí s vlastní stranou, kterou vybudoval z ničeho či spíše z pravicové větve Občanského fóra, se tím nijak nepřerušilo. Jen to trvale vyvolávalo vnitřní pnutí a rozpory v názorech a nepochybně to ODS vždy škodilo. Někteří političtí trpaslíci a napoleonové jako Bém a jiní se vždy obraceli na tatíčka Klause, když jim někdo šlápnul na kuří oko, až to dnes vyústilo v otevřený boj o vedení strany.
>>> [celý text článku.] 27.11.2008 11:30

Lisabon: Na čem se ústavní soudci shodnou?

Našich patnáct ústavních soudců v čele s bývalým komunistou Rychetským mělo určitě pernou noc a neklidný krátký spánek. Mají dnes vynést rozhodnutí, na které s napětím čekají nejen politici v Česku, ale tentokrát i v celé Evropské unii. Se zvláštní pozorností jej sledují i občané Irska, kteří Lisabonskou smlouvu v referendu odmítli. Na celé záležitosti je poněkud tristní, že se o takové věci, jako je soulad dvou právních norem - na jedné straně česká ústava a na druhé straně evropská ústava neústava - bude hlasovat!
>>> [celý text článku.] 26.11.2008 11:30

Přidá se Česká republika k Irsku?

Podle iDNES se "oči Evropské unie dnes ráno upřely na Česko". Ústavní soud v Brně (dále jen soud) právě teď rozhoduje, zda je unijní Lisabonská smlouva (dále jen smlouva) v souladu s českou ústavou. Jednání Ústavního soudu můžete sledovat na na ČT24 nebo pokud jste někde v zahraničí na adrese http://www.ct24.cz/vysilani/. Je jisté, že řada evropských politiků či jejich poradců a zejména iniciátoři a tvůrci tzv.Lisabonské smlouvy jednání českého Ústavního soudu sledují. Pokud by totiž soud prohlásil, že smlouva není v souladu s ústavním pořádkem České republiky, stala by se Česká republika jasným hrobařem změn, které směřují k vybudování Evropské unie do podoby federálního státu.
>>> [celý text článku.] 25.11.2008 11:00

Státní podpora evropských automobilek na obzoru.

Z tisku se dovídáme, že členské země eurozóny pracují na koordinaci úsilí o pomoc evropskému automobilovému průmyslu. Uvedl to lucemburský premiér a předseda samozvané "euroskupiny ministrů financí" (zemí, které zavedly euro) Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France-Inter. "Spojené státy se připravují na veřejnou podporu automobilového sektoru. Nemůžeme přehlížet, co Američané dělají," prohlásil Juncker. Členové euroskupiny proto podle něj zvažují, jak lépe koordinovat plány různých evropských zemí na podporu automobilového průmyslu.
>>> [celý text článku.] 24.11.2008 10:30


Příčiny finanční krize podle viceguvernéra ČNB Singera.

"Vlády neměly připraveny žádné krizové scénáře, problémy byly například v Evropě zprvu zlehčovány a projevil se jasný nedostatek komunikace mezi dohledem finančních trhů a politickými elitami," uvedl Singer v prezentaci, kterou zveřejnila ČNB i na internetu. Do budoucna lze podle něj očekávat kvůli nesystémovému řešení krize další problémy. Mezi příčinami vzniku finanční krize nejen v USA Singer mimo jiné uvádí:
>>> [celý text článku.] 21.11.2008 11:00

Legalizace Windows bude od ledna dražší.

Nejsem fanatickým příznivcem firmy Microsoft, ale považuji za užitečné vás upozornit na změnu v prodeji OEM verzí operačního systému Windows. Všechny produkty OEM lze dosud pořídit s nákupem nového, či repasovaného počítače například po výměně disku. Tato informace je určená nejen správcům SW ve firmách, které mají zájem si zajistit legálnost používaných operačních systémů na svých počítačích, ale i domácím uživatelům, kteří si chtějí zajistit možnost legální aktualizace operačního systému prováděné firmou Microsoft přes internet.
>>> [celý text článku.] 20.11.2008 08:30

Jak Lisabonskou smlouvu podepsat a přece nepodepsat?

Opravdu pozoruhodné výsledky vypadnou často z počítačů různých "průzkumných" agentur. Tak například právě teď se polovina občanů tohoto státu domnívá, že svými názory zejména kolem ratifikace Lisabonské smlouvy škodí Václav Klaus obrazu České republiky. Průzkum agentury STEM se týkal také vztahů českých občanů k lisabonské smlouvě. Vyplývá z něj, že...
>>> [celý text článku.] 19.11.2008 10:30

17.listopad 2008: neonacismus, vietnamská mafie, propouštění cizinců.

Ondřej Cakl, údajný odborník na pravicový extremismus poskytl MFDnes rozhovor, ve kterém se pozastavuje nad faktem, že při včerejší demonstraci v Litvínově zaměřené proti Romům a organizované Dělnickou stranou stáli na chodníku davy lidí, kteří s údajnými neonacisty sympatizovali a tleskali jim.
>>> [celý text článku.] 18.11.2008 10:45

Německé větrníky ohrožují naši přenosovou soustavu.

Česká republika byla v pondělí a v úterý jen krůček od energetické krize. Převalila se přes ni totiž elektrická „tsunami“, která mohla v krajním případě způsobit až výpadek rozvodné sítě. Kvůli silnému větru se totiž náhle a podstatně zvýšila výroba ve větrných elektrárnách v severním Německu a přetlak elektrického proudu, který se nespotřebovával v německé soustavě se začal "tlačit" přes hranice k nám.
>>> [celý text článku.] 14.11.2008 10:45

Lidé si zvyknou na leccos, říká pantáta Paroubek.

"Nechtěl bych mluvit o historickém znemožnění. Zájem levicově uvažujících lidí je v tom, aby tady byl jednou jeden reprezentant, a to reprezentant reformistické levice, nikoliv té radikální," řekl tuhle pantáta Paroubek v rozhovoru pro iDNES.cz
A pokračoval: "Tak lidé si zvyknou na leccos. Lidé si zvyknou, když bude dobře fungovat koalice s lidovci, a když s komunisty, tak samozřejmě i na ni. Lidé přece nebudou měnit věci, které jim vyhovují."

Zkuste se zamyslet, kdo jsou to ti Paroubkovi "lidé".
>>> [celý text článku.] 13.11.2008 10:15

Vlastní Evropská unie jaderné zbraně?

Inu vlastní a nevlastní. Protože EU nedisponuje vlastní armádou (zatím), nemá a nebude mít ani v budoucnu žádný vliv na to, zda Francie či Velká Británie jako jaderné mocnosti budou nadále držet a rozvíjet či dokonce použijí svoje jaderné zbraně. Na druhou stranu Evropská komise EU (EK) jako nejvyšší orgán moci v EU velice důrazně rozhodla o tom, že ostatní státy EU nevlastnící jaderné zbraně je nikdy vlastnit nebudou.
>>> [celý text článku.] 12.11.2008 11:15

Americké prezidentské volby byly zmanipulovány.

Jistě budete souhlasit s tím, že vítězství míšence Obamy (sám o sobě před kamerami národu sdělil, že je kříženec) v prezidentských volbách je něco tak neuvěřitelného, jako kdyby se příštím českým prezidentem stal syn vietnamského imigranta a české matky. Stejně jako já jste jistě nevěřícně zírali na frenetické nadšení amerických občanů a zejména občanek, kdykoliv se někde objevil na veřejnosti. Všeobecné nadšení a jásání pak vrcholilo na předvolebních agitačních setkáních s občany, kde řadě žen musela být poskytnuta lékařská péče při jejich hysterických záchvatech. Vysvětlení je jednoduché:
>>> [celý text článku.] 11.11.2008 10:50

Obama je Čech jako poleno!

Nebo je přinejmenším Čechoameričanem. "U toho Obamy se budete divit, protože je napůl černý. On byl de facto vychován bílou rodinou a jeho matka byla běloška. Ona má britské královské předky. A já už to mám všechno prostudovaný a když mi někdo řekne, že má britské předky, tak já jsem schopen to převést na české královské předky. Takže se mi podařilo u toho Obamy jít od krále Edwarda III. a Edwarda I. až ke králi Vratislavovi II. To byl první český král. Pak jsem se dostal k Bořivoji a svaté Ludmile." říká Míla Rechcígl, čechoameričan, historik a specialista na genealogii.
>>> [celý text článku.] 10.11.2008 09:10

Medveděv a Putin se radují.

Dokument: Otevřený dopis prezidentu Baracku Obamovi
...

Věra Jakubková a Olga Zubová poslankyně Parlamentu ČR za Stranu zelených

... vytrvalá jednota v politických názorech a postojích u našich dvou nejznámějších poslankyň. Trochu to připomíná popelení se dvou slepic kolem dominantního kohouta. Předpokládám, že poslaly kopii dopisu do Kremlu.
>>> [celý text článku článku.] 7.11.2008 11:00

Chcete změnit pojišťovnu pro povinné ručení?

Pak máte nejvyšší čas s tím něco udělat. Nemůžete jen tak přestat platit své stávající pojišťovně, tím byste váš smluvní vztah s pojišťovnou neukončili. Je to trochu složitější a zde máte podrobný návod:...
>>> [celý text článku.] 6.11.2008 10:30

Bůh ochraňuj Obamu.

Pokud nevypukne třetí světová válka nebo jiná celosvětová katastrofa, stane se v lednu příštího roku Barack Hussein Obama americkým prezidentem. Na voliče otrávené poněkud nudnou a zmatenou osmiletou vládou republikána George Bushe Obama zapůsobil pravděpodobně nabídkou "nového směru" a "změny". Když se totiž voliči něco nelíbí a je nespokojen se svým životem a poměry ve společnosti, žádá si změnu a volí stranu, která právě není u žlabu. A je jedno, zda se jedná o voliče amerického nebo českého. Hlubší analýzy důvodů, které zavinily jeho zpackaný život, volič schopen není a tak kromě zmatené touhy po změně hraje podstatnou roli něco naprosto podřadného, jako je takzvané kandidátovo charisma, což se překládá také jako schopnost vyvolávat svými emotivními projevy masové nadšení vrcholící až hystericky plačícími ženami na lidových shromážděních.
>>> [celý text článku.] 5.11.2008 11:00

Trafika pro Hromadu a děti homosexuálům?

Stehlíková se chystá prosadit výbor pro sexuální menšiny zřízený vládou. Měl by napomáhat spolupráci hnutí sexuálních menšin se zástupci ministerstev a odborníky. Doporučení na zřízení výboru vychází z Analýzy situace lesbické, gay, bisexuální a transgender menšiny (LGBT) v ČR, kterou vypracovala pracovní skupina ministryně Stehlíkové v roce 2007. Tato analýza v závěru obsahuje 34 konkrétních kroků, které by měly dosti zásadně zlepšit postavení LGBT minorit v Česku a zřízení výboru pro sexuální menšiny v rámci Rady vlády pro lidská práva je jedním z těchto navrhovaných kroků.
>>> [celý text článku.] 4.11.2008 10:30

Kde budou vlastně povinné zimní pneumatiky?

Dopravní značka č. C 15 - Zimní výbava přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující ...
>>> 3.11.2008 10:30 [celý text článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.