Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 457 - 1.4. - 30.4.2009.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Muslimové jsou méně ohroženi.

V Egyptě včera začala porážka zhruba 300 tisíc vepřů jako preventivní opatření proti šíření prasečí chřipky. Přitom nebyl v Egyptě dosud zaznamenán ani jeden případ onemocnění, pouze v sousedním Izraeli byli potvrzeni dva nemocní. Vepřové maso ve většinově muslimském Egyptě konzumují jen tamní křesťané, kteří tvoří asi desetinu obyvatelstva. Podle neověřených zpráv americká CIA prověřuje možnost, že je mexická chřipka dílem tajných laboratoří Al-Kajdy a že se tedy jedná ve skutečnosti o teroristický útok proti křesťanskému světu.
>>> [celý text článku.] 30.4.2009 10:50

Kdo nežije jako prase, je v bezpečí.

Není to tak dávno, co jsem v zájmu zachycení "dějinných" událostí napsal několik článků o ptačí chřipce. Hlavním závěrem, který jsem v tehdejší celosvětové hysterii nad několika desítkami mrtvých udělal, bylo zjištění, že na této hrozbě vyhlazení celého lidstva vydělali především výrobci údajně účinných léků a mimo jiné i tehdejší ministr obrany USA...
>>> [celý text článku.] 29.4.2009 11:30

Konečné řešení?

Ještě do včerejška jsem byl ve svém letním sídle dlouholetým klientem španělské soukromé společnosti Telefónica O2, která po převratu koupila za babku státní monopolní telefonní síť a která mě účtovala nekřesťanské peníze za "superrychlý" internet s rychlostí 512/128 kbit/sec (prý špatné dráty a 4,7 km do ústředny, sleva není možná...). Konečně jsem se z pařátů tohoto monopolu vymanil...
>>> [celý text článku.] 28.4.2009 10:50

Kocáb a intelektuálové pomohou Romům.

"Jeden z nástrojů, který bych chtěl ještě v posledních čtrnácti dnech zavést, je, aby se objevila i pozitivní hlasitá a kvalifikovaná diskuse o této otázce," řekl Kocáb po jednání integrované platformy pro začleňování Romů, které se konalo minulý pátek 24.4. v rámci českého předsednictví EU.
>>> [celý text článku.] 27.4.2009 09:15

Je to všechno o penězích.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) dostala od organizátorů petici s 161000 podpisy, kterými ji signatáři podporují ve vymáhání městských pohledávek a nájemného prostřednictvím exekutora. Petice je přibližně měsíc v oběhu a je také k dispozici na internetu.
>>> [celý text článku.] 24.4.2009 11:20

Rasismus je zcela přirozený jev.

V přírodě, jejíž jsme nedílnou součástí, to funguje tak, že všechna živá stvoření jsou organizována v tlupách (opice), stádech (bůvoli, jeleni, prasata), hejnech (slepice, holubi, vrány) nebo dokonce v organizovaných celcích jako kmeny, národy, státy (mravenci, včely, lidi). Každá taková skupina ctí jeden zákon: všichni jsme stejní a bílé vrány je třeba zlikvidovat.
>>> [celý text článku.] 23.4.2009 10:40

Nevíme si rady s romskou menšinou?

Noviny, které právě čtete, se snažím celou dobu dělat jako mnou komentovanou kroniku. Znamená to, že velice často publikuji svůj osobní názor na události, které se "právě ted" odehrávají. Na téma Romové jsem se v minulosti několikrát celkem jasně a zřetelně vyjádřil a můj osobní postoj se nijak nezměnil. Přesto se dnes omezím především jen na citace z různých pramenů v rámci pokusu touto mozaikou zachytit události posledních dnů. Svůj osobní postoj si musíte tentokrát zaujmout sami.
>>> [celý text článku.] 22.4.2009 09:30

Uhlí máme jen na 40 let.

Podle údajů OKD se zásoby uhlí v České republice odhadují přibližně na 10 mld. tun, z toho asi polovina je ekonomicky těžitelných. Struktura zásob je následující: černé uhlí 37 procent, hnědé uhlí 60 procent a lignit 3 procenta. Roční produkce uhlí v České republice je přibližně 60 mil.t.
>>> [celý text článku.] 21.4.2009 10:40

Havlův smrtící polibek.

"Raději bych mluvil za sebe než za historii. Podle mne to byla kudla do zad. Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším možném okamžiku. Vím samozřejmě, že to nebyl vlastizrádný úmysl, ale spíš jen pitomost. To ale na mém hodnocení nic nemění. Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají." řekl Václav Havel ve svém rozhovoru pro LN.
>>> [celý text článku.] 20.4.2009 08:30

Vyvezli za vaším plotem fekálie na pole?

Jaro se nám neodbytně ohlásilo a náš venkov začal opět vonět. Někdy je to vůně líbezná, kterou vydává kvetoucí flóra, jindy se linou do širého okolí nelibé pachy či spíše smrady. Mají různý původ, nás budou zajímat ale jen ty zemědělské od zvířat a hlavně člověčí.
>>> [celý text článku.] 17.4.2009 10:00

Co si myslí voliči.

Volit nepůjdu, je lhostejné, zda vyhraje ČSSD nebo ODS. Budu na tom úplně stejně, ať v Evropském parlamentu sedí kdokoliv a je úplně jedno, z které je strany, třeba i jiné než těchhle dvou.

A to já zase jo, nedám si ujít příležitost, kdy mohu plivnout ODS do tváře.

Tím, že budete volit komouše, tak flusáte do xichtu sám sobě, ne ODS.
>>> [celý text článku.] 16.4.2009 10:30

Bez rezervy poletíte na silnici jako pták.

Mám na mysli rezervní kolo ve vašem miláčkovi, které budete již brzy moci nechat v garáži nebo v předsíni ve vašem paneláku. "Od poloviny letošního roku budou moci jezdit automobily bez zatím povinné rezervní pneumatiky. Změna povinné výbavy vyplyne z připravované vyhlášky ministerstva dopravy", potvrdil totiž v sobotu mluvčí ministerstva Martin Kupka.
>>> [celý text článku.] 15.4.2009 11:30

Revoluce ve státní správě?

Ministr vnitra Ivan Langer a generální ředitel České pošty Petr Sedláček podepsali koncem února 2009 smlouvu o provozování informačního systému datových schránek. Ministr vnitra nešetřil superlativy, když označil tento krok za největší změnu, která se ve veřejné správě stala za posledních 200 let, padla slova i o revoluci. Zároveň Langer tehdy uvedl, s odkazem na Strategii rozvoje služeb pro informační společnost, že to je jeden z těch kroků, které posouvají Českou republiku když ne mezi tři, tak mezi pět nejlepších v oblasti e-governmentu v Evropě.
>>> [celý text článku.] 14.4.2009 11:40

Konečně se snad zahrádkáři dočkají.

Již od roku 2001 zápasí sněmovna s návrhem zahrádkářského zákona, který tehdy podali čtyři sociální demokraté, jeden komunista a jeden zelený zřejmě jako naplnění svých celoživotních zákonodárných ambicí. Návrh zákona definuje zahrádku, která není zahradou, zahrádkovou chatu která není skutečnou chatou podléhající stavebním zákonům, zahrádkovou osadu a tak podobně.
>>> [celý text článku.] 10.4.2009 11:00

Další komouš...

A další podobné hlášky padají mezi lidem českým na hlavu nového předsedy vlády, soudruha Fischera, jenž před mnoha lety v roce 1989 zradil svoji milovanou komunistickou stranu a kterého bude jmenovat náš protiekologicky a protievropsky zaměřený prezident dnes ve 14 hodin.
>>> [celý text článku.] 9.4.2009 10:55

Potřebujete převést soubor do PDF?

Dnes necháme politiku plavat. Možná, že všichni nemáte superdrahé programy, které kromě toho, že vám dovolí si vyrobit nějaký spisek, vám jej také umožní zapsat do oblíbeného či případně nenáviděného formátu PDF, který vymyslela firma Adobe. Pak vám může pomoci nenáročný prográmek zvaný CutePDF Writer od firmy Acro Software Inc.. S touto utilitou můžete vytvářet PDF dokumenty přímo z kteréhokoliv programu ve vašem počítači, který umožňuje tisk. CutePDF Writer se totiž nainstaluje jako virtuální tiskárna.
>>> [celý text článku.] 8.4.2009 10:50

Situace s prozatímní vládou se komplikuje.

Poté, co se v médiích objevil významný doplněk životopisu ctihodného statistika pana Fischera hovořící o tom, že zřejmě ve snaze dosáhnout na nějaké vyšší funkce vstoupil v roce 1980 (!) do KSČ kojen nadějí, že mu to vystačí na celý život a že poté, co se jeho sen o komunismu zhroutil po převratu v roce 1989, ze své milované strany vystoupil, začaly se lidovci a vzápětí zelení stahovat.
>>> [celý text článku.] 7.4.2009 10:25

Prozatímní vláda na obzoru.

Není jisté, jak bude tato vláda označována v budoucích dílech historiků naší doby. Premiér v demisi Topolánek prosazuje název této dočasné vlády jako "překlenovací" složené z nestranických odborníků, což je dosti děsivý patvar evokující něco jako lávku nad propastí. Pantáta Paroubek trvá na názvu "vláda nestranických odborníků", které by ale navrhly politické strany, zřejmě zcela nestranně po předchozím zkoumání, zda navrhovaný kandidát na ministra nebyl nikdy nejen v KSČ, ale ani později v žádné třeba i zaniklé politické partaji.
>>> [celý text článku.] 6.4.2009 11:05

Zbraně odložte v šatně.

Vůdce celé planety, tak se cítí Obama. To, že USA jsou nejmocnějším státem světa, zdůraznil pro ty, kteří se s tím nechtějí smířit, včera ve svém projevu k národům. Bohužel se jako takový cítí neustále ohrožován teroristy, spiklenci či obyčejnými šílenými vrahy. A to kdekoliv po celém světě, i když americkou tradicí jsou atentáty na prezidenta zásadně na americkém území. Za takové situace je s podivem, že se americký prezident vůbec odvažuje vystoupit na veřejnosti. I když v Praze to bude na místě veskrze bezpečném...
>>> [celý text článku.] 3.4.2009 11:00

Cesta do pekel na čínském koni.

Být na živu Karel Čapek, nijak by se nedivil hrátkám, které se provozují dnes mezi USA a komunistickou Čínou. Karel Čapek jistě nebyl žádný xenofob, ale přesto před šedesáti lety varoval Evropu před tzv. žlutým nebezpečím. Obával se, že původní evropské obyvatelstvo bude vytlačeno přílivem přistěhovalců žluté rasy z východu. Zejména měl na mysli Číňany, protože už tehdy, před druhou světovou válkou, bylo zřejmé, že je Číňanů jako kobylek a že budou mít snahu se dostat dále do světa stejně jako onen létající hmyz.
>>> [celý text článku.] 2.4.2009 11:05

Obamamanie začala.

Podle všesvětových médií to vypadá, že z nebe sestoupil všemocný bůh a přistál na ostrově považovaném za nejlepší americkou základnu v Evropě, zemi dávných amerických předků. I když se nedá tvrdit, že z celkem bezvýznamných ostrovů na okraji Evropy pochází většina dnešních Američanů, je dnešní Anglie považována za "nejbližšího přítele" Ameriky...
>>> [celý text článku článku.] 1.4.2009 10:45

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.