Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 455 - 2.2. - 27.2.2009.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Náš evropský komisař Špidla ví jak na to.

Bývalý předseda české vlády vládnoucí nyní EU z Bruselu, přijel na pracovní návštěvu do své rodné vlasti. Jako komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti nám přijel poradit, jak vyřešit naši vleklou patálii s národnostními menšinami. "Janov není jen českým problémem. Útoky proti Romům se množí," varuje Špidla. Evropská komise ve čtvrtek vystoupila proti rasově orientovaným útokům ve střední Evropě. Aby se už neopakovaly incidenty jako v Maďarsku, kde byli v noci na pondělí zastřeleni dva Romové, vyzvala EU své členské státy k zajištění ochrany osob romského etnika.
>>> [celý text článku.] 27.2.2009 11:20

Nastal konec zlatého automobilového věku.

Automobilka Saab požádala o ochranu před věřiteli a soud do firmy poslal konkurzního správce. Saab tak bude první automobilkou, která o takový krok v době hospodářské recese požádala a pravděpodobně i jako první skončí. Americký majitel, společnost General Motors nepomůže, protože se sama potácí nad propastí. Příčinou krachu Saabu je trvale klesající prodej sice kvalitních, ale drahých automobilů, které nemohou konkurovat levným výrobkům ze střední a východní Evropy, Koreje a Japonska. Švédská socialistická vláda odmítla Saab zachránit. Jednou z příčin krachu Saabu jsou i vysoké mzdy a daně, které jsou důsledkém budování socialismu ve Švédsku.
>>> [celý text článku.] 26.2.2009 10:45

Ohlédnutí o deset let zpátky: vstup do NATO.

Projev prezidenta republiky Václava Havla při slavnostním podpisu listiny o přístupu České republiky k Severoatlantické smlouvě.
Pražský hrad, Trůnní sál, 26. února 1999 (Ahaswebovy noviny): ...
>>> [celý text článku.] 25.2.2009 10:15

Pozor na vteřinové lepidlo!

Tento všeobecně známý a skvělý produkt vám jistě již mnohokrát pomohl vyřešit nějakou malou domácí havárii. Vteřinovým lepidlem lze zejména dobře lepit různé umělé hmoty, například obrubu brýlí, které jste si rozsedli. Ale pozor! Na oční oddělení Ústřední vojenské nemocnice převáželi pražští záchranáři ve středu krátce po 14. hodině 30letou ženu z Břevnova. Ta si ve chvilce nepozornosti zalepila oko vteřinovým lepidlem! Zpráva z tisku nic neříká o tom, jak té nebohé ženě lékaři oko zase rozlepili. Pravděpodobně něco lepila a bezděčně si promnula rukou od lepidla oko a slepila si oční víčko.
>>> [celý text článku.] 24.2.2009 12:00

Koupili jste si notebook Acer s wokny neboli widlemi?

Nejste-li IT profesionál, možná budete překvapeni, že po rozbalení nenajdete žádné instalační CD/DVD woken, ačkoliv jste je zaplatili. Něco jako instalačky (dnes už jen Vista) jsou jen na disku ukryté v nepřístupné části (partition) disku v záhadném formátu, ze kterého si záložní kopii instalaček na disk neuděláte žádným trikem...
>>> [celý text článku.] 23.2.2009 11:00

Prezident Václav Klaus v Evropském parlamentu.

Český prezident Václav Klaus včera vystoupil se svým projevem v Evropském parlamentu. Jak se dalo předpokládat, vyvolal vášnivé reakce europoslanců, kteří během projevu spontánně tleskali i bučeli jako dobytek, značná část europoslanců dokonce v druhé polovině opustila sál na znamení zuřivého nesouhlasu s Klausovými názory na Evropskou unii. Všichni poslanci Evropského parlamentu se ale shodují v jednom: něco takového tady nepamatujeme.
>>> [celý text článku.] 20.2.2009 10:35

Aktualizace 21.2.2009 11:32 hod: opraven chybný odkaz na plné znění projevu V.K.

Zadlužené Česko půjčuje krizí stiženému Lotyšsku.

Sněmovna schválila vydání dluhopisů v objemu 200 milionů eur na pomoc krizí stižené lotyšské ekonomice. Podle aktuálního kurzu to představuje asi 5,9 miliardy korun. Za peníze získané prodejem těchto dluhopisů Česko poskytne Lotyšsku sedmiletou bezúročnou půjčku. Vládní návrh podpořila i většina opoziční ČSSD. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) zdůraznil, že vydáním dluhopisů se v sedmiletém horizontu nijak nezvýší český státní dluh. Což je poněkud nepřesné: nejprve se o oněch 5,9 miliard zvýší a pak zase sníží. Ovšem za předpokladu, že nám tuto bezúročnou půjčku krizí stižené Lotyšsko v roce 2016 splatí. Proč si Lotyšsko nepůjčí takovou směšnou částku například od Evropské investiční banky podobně, jak to dělá Česko?
>>> [celý text článku.] 19.2.2009 11:30

Zelení: Boj o místa na kandidátce pro volby do EP začal.

Největší podporu pro zařazení na přední místa kandidátky do voleb do Evropského parlamentu (EP) získala na dosavadních zasedáních krajských organizací Strany zelených poslankyně Kateřina Jacques. Hlasy jí dali pražští, jihomoravští, karlovarští a jihomoravští Zelení.
>>> [celý text článku.] 18.2.2009 11:00

Bezdomovci se zasloužili o životní prostředí a stát.

Veskrze bohulibá Nadace Partnerství a po celém širém světě známá Nadace Charty 77 vyhlašuje třináctý ročník soutěže o Cenu Josefa Vavrouška. Cena je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity vybrané osobnosti ve prospěch životního prostředí, které se tak mohou stát příkladem pro další. Nominace do soutěže můžete zasílat i vy nejpozději do 30. dubna.
>>> [celý text článku.] 17.2.2009 11:00

Jak se zbavit Vietnamců.

Hana Čápová napsala pro Lidové noviny pravděpodobně z vnitřního přetlaku článek "Vietnamci nevědí, do čeho jdou", ve kterém čerpá z materiálu vytvořeného neziskovou organizací La Strada (projekt byl financován z dotačního programu Ministerstva vnitra České republiky). Autorka článku mimo jiné žádá, aby stát umožnil Vietnamcům alespoň si vydělat peníze na zaplacení dluhů, které si nadělali ve Vietnamu, aby se dostali do naší zaslíbené země. Prý se jedná až o 17000 dolarů. Je nepředstavitelné, že by si například český občan udělal ve své domovině dluh ve výši 377 000 korun jen proto, aby se mohl vypravit za prací a snadným výdělkem například do Anglie či zakázaného Německa. Musel by to být totální idiot a imbecil, který by neměl ani páru o tom, kolik si tam v té zaslíbené zemi vydělá a kdy se dostane do plusu...
>>> [celý text článku.] 16.2.2009 10:15

Tip na víkendový výlet do Prahy.

Úřad vlády zpřístupní o nadcházejícím víkendu Hrzánský palác. Veřejnosti se otevírá podruhé v historii, v současné době slouží jako jeden z reprezentačních prostor pro přijímání zahraničních návštěv. Návštěvníci uvidí zrekonstruované reprezentační prostory vlády, pracovnu premiéra i výběr historických předmětů ze sbírek úřadu. Před nedávnem část interiérů a exteriérů paláce prošla rozsáhlou rekonstrukcí a návštěvníci tak poprvé například uvidí Gobelínový sál ve zrekonstruované podobě. Prohlídky Hrzánského paláce v rámci dne otevřených dveří budou probíhat v doprovodu průvodců po oba dny od 10 do 17 hodin...
>>> [celý text článku.] 13.2.2009 11:00

Nekomerční internet v Praze 4 je zdarma.

Internetová síť Praha4 Bezdrátová podle jejích autorů z řad zastupitelů městské části " vychází z filozofie, že každý občan má právo na nediskriminační přístup k informacím. Znamená to, že občan může prostřednictvím internetu vyhledávat informace a komunikovat s ostatními, ale i využití internetu pro užší elektronický styk s úřadem."

Síť umožňuje neomezené vyhledávání informací a většinu internetových služeb - jsou povoleny porty pro prohlížení webových stránek (HTTP i HTTPS), SMTP, POP3 (i SSL), IMAP (i SSL), IRC, Skype (musíte mít ale kvalitní wifi signál min.90%), Terminal Services, Jabber (i SSL), ICQ, FTP - aktivní režim apod. V síti není zapnuto WPA, šifrovací klíč WEP ani kontrola MAC adres na přístupových bodech (hotspotech)...
>>> [celý text článku.] 12.2.2009 11:00

Paroubek není žádný idiot.

Pantáta Paroubek některé komentátory překvapil prý nebývale ostrým útokem na české komunisty. V písemné zprávě pro víkendový sjezd strany mimo jiné říká: "Jakýkoli posun doleva ve smyslu přiblížení se k ideové identitě KSČM by byl pro ČSSD politickou sebevraždou." A pokračuje stejně "nesmiřitelně": "Až na úplné výjimky má (KSČM) naprosto nedostatečně kritický vztah ke své předlistopadové minulosti a zločinecké podstatě stalinismu." Komunistům dále vytkl, že odmítají naše členství v NATO, vystupují proti Lisabonské smlouvě (trvají na referendu) i Evropské unii. "To vše jsou dostatečně pádné důvody proti jakýmkoli pokusům o vládní spolupráci ČSSD a KSČM na bázi obnovené jednotné levice," vylučuje Paroubek případnou vládní koalici s KSČM.
>>> [celý text článku.] 11.2.2009 11:00

Národní hosté nás musí opustit.

Firmy, které si v době před krizí "kupovaly" zahraniční dělníky od pracovních agentur, se jich dnes zbavují. Musely by jinak propouštět své kmenové zaměstance, což budou dělat až v případě dalšího poklesu poptávky. Protože jsou propuštění cizinci často bez peněz - spláceli dluh zaplacený agentuře za zprostředkování práce - nemají ani na cestu zpět do své vlasti. Vláda proto v naději, že se jich zbaví schválila souhrn opatření, která mají situaci vyřešit. Z peněz daňových poplatníků tedy stát zaplatí letenku a příspěvek 500 eur (cca 14.000 korun) těm cizincům, kteří se zde zdržují legálně, ale přišli o práci a prostředky. Současně se omezí vydávání dlouhodobých víz a důkladněji budou kontrolovány pracovní agentury i cizinci...
>>> [celý text článku.] 10.2.2009 11:15

Sarkozy je obyčejný populista a nacionalista.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (Nicolas Paul Stéphane Sárközy de Nagy-Bócsa) stižený napoleonským komplexem nejspíše ohrozil ratifikaci Lisabonské smlouvy. Sarkozy minulý týden ve čtvrtek kritizoval chování francouzských firem, které přesunují svoje továrny směrem na východ. "Když se postaví továrna Renault v Indii, aby se auta značky Renault prodávala Indům, to je ospraveditelné. Ale aby se postavila továrna určitého výrobce, aniž bych citoval jeho jméno, v Česku a aby se prodávala její auta ve Francii, to už je neospravedlnitelné," prohlásil k národu Sarkozy ve francouzské televizi. Je prý nutné zabránit stěhování továren do zahraničí a bylo by nanejvýš vhodné přestěhovat ty již existující zpět do rodné Francie.
>>> [celý text článku.] 9.2.2009 10:15

Ekonomická krize bude díky komunistům zažehnána.

Můžeme hledět do budoucnosti s větší nadějí, věci se konečně dostávají do pohybu. Vůdce komunistické strany Vojtěch Filip se ve středu sešel s expremiérem a bývalým předsedou ČSSD Milošem Zemanem. Shodli se na tom, že vláda ani sociální demokracie nedokáží naši krizí sužovanou zemi vyvést z kapitalistické slepé uličky. Stínová vláda KSČM projednávala řešení a postupy, které by mohly pro ČR znamenat změnu současné pozice. "Z prohlubování krize bychom mohli, alespoň podle našich názorů, přejít do stadia, kdy bychom začali ony důsledky krize a její příčiny řešit", informoval Filip.
>>> [celý text článku.] 6.2.2009 11:00

UFO nebo stealth Taranis?

Větrnou elektrárnu v britském Conisholme v neděli 12.ledna údajně poškodilo UFO. Podle několika svědků narazil do turbíny blíže neidentifikovaný létající objekt, za nímž se táhla jasná světelná čára. Podle majitele elektrárny v hrabství Lincolnshire je škoda na skoro nové vrtuli značná a velmi nezvyklá. Jeden list byl ulomen a druhý zůstal ohnutý a zkroucený viset na hřídeli rotoru. Uražený list nebyl nalezen!
>>> [celý text článku.] 5.2.2009 10:40

Internetové televizní vysílání bez poplatků.

Trenčínská společnost URI, spol. s r.o. na internetu spustila portál Prehlady.sk s online vysíláním některých televizí. K dispozici jsou např. programy veřejnoprávní STV ze Slovenska i ČT z Česka. Vysílání na některých stanicích ale není k dispozici 24 hodin denně. Záleží na tom, jak jsou vypořádána práva pro jednotlivé relace. TV Markíza je např. na webu dostupná pouze ráno, v podvečer a večer pak nabízí své zpravodajské relace, podobně je tomu právě i u slovenských kanálů STV1 a STV2. Většina programů se vysílá v původním rozlišení, stránky jsou optimalizované pro formát 1024x768 pixelů.
>>> [celý text článku.] 4.2.2009 11:00

Vyzkoušíte si MSIE 8 RC1?

Microsoft uvolnil další veřejnou testovací verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 8 v českém jazyce. Internet Explorer 8 Release Candidate 1, který je dostupný pro systém Windows XP, Windows Vista a Windows Server 2003 a 2008, přináší celou řadu nových funkcí. Tato testovací verze obsahuje funkce, které usnadňují a zpříjemňují práci s internetem již širokým řadám uživatelů. Mezi hlavní novinky, viditelné především v oblasti výkonu, uživatelské přívětivosti a bezpečnosti, patří zejména:...
>>> [celý text článku.] 3.2.2009 11:00

Freeganství - ideová platforma bezdomovců a squatterů?

Nejprve definice z pera zakladatelů a zastánců freeganství či chcete-li freeganismu: Jako freegans se označují lidé, kteří žijí alternativním způsobem života, založeném na minimální spoluúčasti na systému konvenční ekonomie a na minimální spotřebě zdrojů. Pojem freeganismus v sobě zahrnuje život v komunitách, velkorysost, sociální zájem, svobodu, spolupráci a opoziční postoj proti společnosti, založené na materialismu, morální apatii, soutěživosti, ovládání druhých a nenasytnosti.

Po letech bojkotu nadnárodních společností odpovědných za porušování lidských práv, poškozování životního prostředí a týrání zvířat mnoho z nás zjistilo, že koupí jakéhokoliv výrobku podporujeme něco špatného. Zjistili jsme, že problém není jen v několika špatných společnostech, ale v samotném systému...
>>> [celý text článku.] 2.2.2009 11:00

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.