Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 454 - 2.1. - 30.1.2009.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS
Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Ruské rakety ISKANDER v Kaliningradu?

Rusko zatím pozastavilo rozmísťování taktických raket Iskander v Kaliningradské oblasti, které mělo být odpovědí na plánovanou výstavbu objektů americké protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Oznámila to ve středu agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného představitele generálního štábu ruské armády. "Realizace těchto plánů byla pozastavena, neboť nová americká administrativa neurychluje plány vybudování protiraketové obrany v Polsku a Česku," uvedl zdroj. Rusko podle něj nebude mít potřebu rozmístit taktické rakety Iskander v Kaliningradské oblasti, pokud ve východní Evropě nevzniknou žádné americké protiraketové objekty. Podívejme se na raketový systém Iskander trochu blíže.
>>> [celý text článku.] 30.1.2009 11:00

Další stížnost proti ratifikaci Lisabonské smlouvy v Německu.

Německý ústavní soud obdržel v pořadí již druhou stížnost namířenou proti ratifikaci Lisabonské smlouvy (chybí podpis německého prezidenta), což by mohlo o další měsíce pozdržet ratifikační proces v zemi. Informoval o tom v úterý portál EUobserver s tím, že autoři více než 200 stránkové stížnosti především argumentují ekonomickými a politickými otázkami, jimž se prý Lisabonská smlouva nevěnuje.
>>> [celý text článku.] 29.1.2009 10:15

Zastaví vývoz českých zbraní do Gruzie ruský plyn?

Ruský prezident Medveděv minulý týden vydal výnos, v němž vládě nařizuje proti zemím vyvážejícím vojenský materiál do Gruzie uplatnit ekonomické sankce. Doslova se v textu dekretu praví: "V případě, že budou zjištěna fakta o dodávkách výzbroje Gruzii cizími státy nebo zahraničními organizacemi a občany nebo občany bez státní příslušnosti trvale pobývajícími na území cizí země. kteréžto (dodávky) vedou k destabilizci regionu, je vláda Ruské federace povinna předložit návrhy na uplatnění zvláštních ekonomických opatření vůči nim."
>>> [celý text článku.] 28.1.2009 11:00

Ruská ekonomická agrese nejen ve východní Evropě.

Představitelé ruské a maďarské vlády se dohodli na tom, že ruská státní banka Vněšekonombank převezme vlastnictví bývalé maďarské státní aerolinky Malév kvůli špatnému hospodaření posledního vlastníka KrasAir, strategickým partnerem banky se stane ruský letecký přepravce Aeroflot...

Ruská letecká společnost Aeroflot se chce zúčastnit privatizace Českých aerolinií v konsorciu s některou českou firmou...

V Čechách vznikne další podzemní zásobník plynu. Pět set milionů kubíků zemního plynu chtějí pod zemí skladovat společně ruská státní společnost Gazprom export a firma MND Gas Storage z impéria Karla Komárka (pramen)...

Rusko a Srbsko podepsaly sérii energetických dohod, na jejichž základě získá ruská společnost Gazprom většinový 51procentní podíl v srbském ropném monopolu NIS výměnou za výstavbu strategického ruského plynovodu South Stream přes Srbsko...

Ruský Gazprom se chce na Slovensku spojit se státem. Vznikl by tak společný plynárenský podnik...
>>> [celý text článku.] 27.1.2009 11:00

Jak překonat chudobu způsobenou finanční krizí.

Všichni si potřebujeme při pondělku trochu pozvednout náladu. Obraťme se tedy pro radu k předkům. Náš národní klasik již na počátku minulého století geniálně popsal ve svém rozsáhlém díle způsoby, které je vhodné dodržovati v peněžních záležitostech. Svými radami osobně ověřenými dokonce předpověděl chování většiny dnešních obyvatel Spojených států, ale i nás, obyčejných a bezvýznamných Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří jsme svým jednáním v oblastech peněžních způsobili celosvětovou finanční krizi. Ano, byli jsme to my, ubozí a nejmenší ze všech, my obyčejní občané. Autor následujících vět nám ale doporučuje, abychom ve svém konání dále pokračovali i poté, když se ocitneme zcela bez prostředků:...
>>> [celý text článku.] 26.1.2009 10:45

Microsoft ale přece nemůže zkrachovat!

Americké akcie ve čtvrtek oslabily, protože investory vystrašily slabé výsledky a plánované propouštění v softwarovém gigantu Microsoft. Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,28 procenta na 8122,80 bodu. Microsoft vykázal za druhé čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk jen 4,17 miliardy dolarů. To je sice fůra peněz, ale je to propad o 11 procent. Investory šokovalo i chystané propuštění přibližně pěti tisíc zaměstnanců.

>>> [celý text článku.] 23.1.2009 10:10

Jsou také vaše stránky navždy zaznamenány?

Články vycházející průběžně ve webových novinách Ahasweb se stávají průběžně od roku 2002 součástí světového kulturního dědictví :) Znamená to, že i pokud budou v budoucnosti bez náhrady vymazány ze své současné domény www.ahasweb.cz, budou i nadále a trvale k dispozici do té doby vyšlé články v české databázi Webarchiv a pravděpodobně také v mezinárodní databázi Internet Archive. WebArchiv je digitální archiv českých webových zdrojů, které jsou zde shromažďovány za účelem jejich dlouhodobého uchování. Ochranu a uchování těchto dokumentů zajišťuje od roku 2000 Národní knihovna ČR ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a Ústavem výpočetní techniky Masarykovy univerzity.
>>> [celý text článku.] 22.1.2009 11:00

Včera byl vskutku památný den.

Tedy ten včerejší. Byl plný významných událostí: mulat Barack Obama se stal americkým prezidentem, izraelská armáda se stáhla z pásma Gazy a Rusko po dlouhých tahanicích pustilo opět plyn do Evropy. Obama se tak stal podle některých "nejmocnějším mužem" planety, i když podle jiných politologů je jím spíše Chu Ťin-tchao, generální tajemník komunistické strany Čínské lidové republiky od 2002 a prezident od 2003.
>>> [celý text článku.] 21.1.2009 11:00

Krizové řízení světa podle pana Bursíka.

Tak náš pan ministr Bursík prý začíná obracet a nevylučuje možnost výstavby dalších jaderných elektráren. Změnou svého postoje potvrzuje fakt, že tzv. demokratičtí politici řídí svět opatřeními, které jsou jen zmatenými reakcemi na krizové stavy, které často sami nebo jejich předchůdci svými ukvapenými rozhodnutími v minulosti vyvolali. Podle návrhu nové státní koncepce zcela převracející energetické směřování se má podíl jádra na výrobě elektřiny zvednout do roku 2030 z dnešní třetiny na polovinu.
>>> [celý text článku.] 20.1.2009 10:30

Jak odstranit vir W32.Downadup/Conficker?

Přímo ze stránek viry.cz si můžete stáhnout dva "odstraňovače" (remover) červa W32.Downadup/Conficker. Přístup na oficiální stránky antivirových společností může totiž červ blokovat.
* Remover od společnosti Symantec - stačí spustit, nevyžaduje instalaci.
>>> [celý text článku.] 19.1.2009 18:30

Tak nám zabili Kaplického.

Prohlásil pantáta Paroubek na adresu prezidenta Klause a ODS. Uštvali ho až k smrti a stejně tak uštvou český národ, pokud mě moji Čechové opět nepředají vládu do mých poctivých rukou. Tedy, neřekl to snad takhle doslova, ale určitě podle očitých svědků určitě pronesl tuto větu: "Na nikoho, zejména na muže tak senzitivního, jako byl pan Jan Kaplický, určitě nepůsobila dobře ta rok trvající kampaň proti jeho osobě. Tak, jak jsem ho poznal, tak to velmi těžko nesl." Ve skutečnosti nelze popřít, že byl Kaplický velmi rozhořčen přístupem zejména primátora Béma a celou kauzu kolem jeho návrhu Národní knihovny vnímal jako politický boj.
>>> [celý text článku.] 19.1.2009 10:30

Pozor na červa Win32/Conficker!

Ze serveru Viry.cz (doplněno odkazy na stažení záplat): V posledních dnech se velice daří červu Win32/Conficker, který zneužívá mimo jiné kritickou bezpečnostní chybu v operačním systému Windows, která je popsána v bulletinu MS08-067. Chyba se motá okolo služby SERVER, která zajišťuje provoz síťově sdílených adresářů. Jde tedy o stěžejní síťovou funkci Windows, která se využívá snad i v té nejmenší firemní síti (v této souvislosti je využito i sdílení ADMIN$, více níže).
>>> [celý text článku.] 17.1.2009 11:40

Podpořte vznik nové pravicové strany!

Nová pravicová Strana svobodných občanů (SSO) odmítá lisabonskou smlouvu reformující EU a bude žádat referendum k přijetí eura. Uvedl to výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach, který v pondělí představil program a složení přípravného výboru chystaného politického uskupení.
>>> [celý text článku.] 16.1.2009 11:00

Ukrajina má zásoby plynu na dva roky!

Ze slovenského tisku: PRAVDA.SK: Európa má páky na Ukrajinu, ak ich nepoužije, stabilných dodávok plynu sa nedočká. V rozhovore pre Pravdu to tvrdí Michail Deliagin, riaditeľ moskovského Inštitútu problémov globalizácie: Ak chce Európa plyn, musí udrieť.

A Ukrajinu netlačí čas? Ona nepotrebuje dodávky ruského plynu?

Premiérka Julia Tymošenková tvrdí, že Ukrajine zásoby plynu vystačia ešte na rok. Ja odhadujem, že to môže byť až pol druha roka. Ukrajina má obrovské plynové zásobníky, navyše domáca ročná ťažba jej stačí na ďalšieho vyše pol roka a pri terajšej kríze, keď priemysel podstatne znižuje spotrebu, aj na dlhšie. Navyše na predlžovaní krízy môže Ukrajina aj zarobiť.
>>> [celý text článku.] 15.1.2009 10:15

Ruský plyn přestal proudit ???

Nikdo neví, co se vlastně děje. Krize okolo plynu trvá. Gazprom začal včera ráno údajně postupně obnovovat dodávky plynu pro evropské odběratele přes Ukrajinu, dodávky do Evropy však byly vzápětí opět přerušeny. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z toho, kdo za nynější situaci může. Zástupce šéfa Gazpromu Alexander Medveděv podle BBC řekl, že za přerušení dodávek plynu do Evropy může Ukrajina. "Ukrajina pro dodávky tranzitního plynu neotevřela svá potrubí," uvedl Medveděv. Představitelé Ukrajiny ale naopak tvrdí, že žádný plyn nemohou transportovat, protože z Ruska nic neteče. Šéf EK José Barroso telefonoval ruskému premiérovi Vladimíru Putinovi a vyjádřil znepokojení.
>>> [celý text článku.] 14.1.2009 10:15

Ruský plyn začal opět proudit.

Zdá se, že konečně dnes v půl deváté ráno začal na Ukrajinu proudit ruský plyn určený pro evropské země. Do Česka dorazí plyn nejdříve za 48 hodin. Nebyla ale ukončena tahanice kolem novoročního zdražení plynu pro Ukrajinu a tak i nadále trvá možnost, že by Rusko použilo plynový kohoutek jako prostředek k nátlaku v okamžiku, kdyby Ukrajina přistoupila k nepovolenému odběru plynu pro vlastní potřebu. Současná ukrajinská vládní koalice Timošenkové je navíc nadále ve velmi slabé pozici.
>>> [celý text článku.] 13.1.2009 11:15

Pustí konečně Putin plyn?

Ruský car v křesle předsedy vlády se svým poslušným "nástupcem", prezidentem Medvěděvem, si s rozkoší pohrávají jako malí kluci s kohoutkem ovládajícím tok plynu do východní, střední i západní Evropy. Vychutnávají si bezmoc evropských politiků a těší se na to, že dostanou konečně Ukrajinu do naprosto podřízeného postavení. Premiérka Ukrajiny Timošenková si spolu s prezidentem Jevtušenkem usmysleli neztratit tvář a přidali do protokolu o zavedení třístranné kontroly toku plynu na rusko-ukrajinských hranicích jakýsi dodatek, ve kterém popírali, že by snad kradli ruský plyn určený pro evropské státy. Medvěděv prohlásil vzápětí dohodu za neplatnou a kohoutek neotevřel.
>>> [celý text článku.] 12.1.2009 11:00

Ruského plynu se vám zachtělo, holoubkové?

Putin nám zase "zatopil". Počkal si, až uhodí pořádné mrazy a dává nám to sežrat. A nejen Česku a Polsku za rakety, ale především Ukrajině za snahy dostat se do EU a do NATO. Něco takového ruský car nepovolí, jinak budeme muset kopat zemljanky a začít topit dřívím, uhlí už nemaje. Topolánek marně hrozí, že zavede "tvrdá opatření", aniž tento svůj nápad podrobněji specifikoval. Klaus si marně zve na Hrad sovětského, pardon, ruského velvyslance. Nakonec náčelníkům Evropy nezbude nic jiného: vyrazit do Moskvy na líbání rukou, jako se to dělo za starých časů sovětského impéria.
>>> [celý text článku.] 9.1.2009 10:00

Nová databáze léků a lékáren.

Na stránkách nového informačního portálu Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.leky.sukl.cz určeného především pro pacienty najdete od včerejška ověřené, aktuální a úplné informace o registrovaných léčivých přípravcích, klinických hodnoceních, lékárnách a další důležité informace. Zajímavá a užitečná je i Databáze lékáren, která obsahuje seznam všech registrovaných lékáren v ČR. Vyhledávání je možné zúžit nejen na určitý region, ale i podle toho, zda má lékárna www stránky, internetový prodej v ČR nebo do zahraničí, 24-hodinovou pohotovost, rozšířený prodej v sobotu a v neděli nebo zda se jedná o nemocniční lékárnu. Tato kriteria lze i kombinovat.
>>> [celý text článku.] 8.1.2009 11:00

Dodávky ruského plynu s ručením omezeným.

Do Prahy dnes zavítá všech 27 členů Evropské komise. Ačkoliv se mělo jednat o slavnostní a veskrze přátelské setkání vrcholových představitelů EU s potentáty té podivné východní země zvané Česko, hlavním tématem jednání bude spíše spor mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou o dodávky plynu, který se klesajícími dodávkami projevil i v dalších státech Evropy, včetně ČR. Otázkou ale je, o čem budou páni politici vlastně jednat, když se jedná o docela obyčejný a vcelku nedůležitý obchodní spor. Jak prohlásil mluvčí společnosti RWE, která zajišťuje dopravu a distribuci plynu nejen pro Česko, ale i pro další země západní Evropy, obsah smluv s ruskou stranou je předmětem obchodního tajemství. Z jeho odpovědi vyplývá, že sice politici mohou o nastalé krizi jednat, ale jen na úrovni hospodského pokecu a bez jakýchkoliv podkladů.

Podívejme se do minulosti. Státní společnost Transgas a.s. prodala vláda ČSSD vedená Milošem Zemanem za 36,55 miliardy korun přímým prodejem vybranému nabyvateli...
>>> [celý text článku.] 7.1.2009 11:45

Koupí ruská "firma" Putin a spol. ČSA?

Chystaná privatizace Českých aerolinií má jasného favorita: ruský Aeroflot. "Čeká se jen na to, kdo Aeroflot do Česka přivede," tvrdí jeden z tuzemských podnikatelů, kteří mají zájem se privatizace zúčastnit coby partneři zahraničního zájemce. Spojení hlavního kupce s místním "znalcem terénu" bývá v těchto případech obvyklé. O Aeroflotu jako favoritu privatizace ČSA, v níž chce stát získat tři až pět miliard korun, hovoří i další podnikatelé. Bezpečnostního rizika při prodeji se vláda neobává. "Hlavním cílem je najít vhodného strategického partnera. Uchazeči proto projdou nejprve kvalifikačním sítem, které bude posuzovat i bezpečnostní rizika. Výnos z prodeje je důležitým, ale až druhým bodem v pořadí," řekl nedávno ministr financí Kalousek.
>>> [celý text článku.] 6.1.2009 10:45

Máte v autě Euroformulář a propisku?

Silnice kloužou a počet srážek a havárií vozidel stoupá. Automobily končí často v příkopech a tak je na místě si zopakovat, co musí udělat účastník nehody poté, co se vzpamatuje z nervového šoku. Tedy pokud alespoň někdo přežije. Od 1. ledna 2009 se zvyšuje limit povinného oznamování dopravních nehod, při nichž nedošlo ke zranění nebo škodě na veřejném majetku, z 50 na 100 tisíc Kč. V této souvislosti lze řidičům pro případ rychlého řešení menších dopravních nehod vřele doporučit, aby s sebou vozili předtisk jednotného formuláře Záznam o dopravní nehodě (tzv. euroformulář), který posléze slouží jako podklad pro řešení pojistné události s pojišťovnou.
>>> [celý text článku.] 5.1.2009 10:30

Sedm českých ran na stole od parlamentu a EU.

Jak říká klasik "na chudej lid musí bejt přísnost". A naši politikové se tohoto doporučení drží. Neustále rozvíjejí řadu metod, jak vytáhnout z kapes občanů další peníze či jak jim alespoň ještě více znepříjemnit život v tomto slzavém údolí. Jakoby nám nestačily "globální" rány přicházející ze světa. Podívejme se na některá "zlepšení" našeho státního a zejména právního systému obojků a okovů, které občanovi kazí jeho obyčejný a přízemní život.
>>> [celý text článku.] 2.1.2009 10:45

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.