Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 453 - 1.12. - 30.12.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Zálohujte nebo zkrachujete!

Tuzemským firmám i domácnostem může hrozit datový kolaps. Počet celosvětově uchovávaných dat se má během pěti let do roku 2010 zvýšit šestkrát na 966 miliard gigabytů, což je osmnáctkrát více než obsah všech knih, co byly kdy napsány. Uvedli to zástupci technologických firem EMC a S&T CZ. Průměrný uživatel ročně vyprodukuje minimálně 40 GB dat, která zahrnují nejčastěji textové dokumenty, e-maily, fotografie a videonahrávky. Rychlé tempo, kterým data na firemních domácích discích přibývají, znamená reálnou hrozbu. Tou je myšlena situace, kdy potřebná data nejsou dostupná. "Z naší analýzy vyplývá, že až na výjimky z řad větších firem málokterá firma či jednotlivec řeší ukládání a archivaci dat. Je proto jen otázkou času, kdy dojde ke kolapsu," uvedl expert EMC Jan Teuschel. Datový kolaps přitom může mít podobu selhání či poškození úložného disku, jeho zcizení, neúmyslné smazání dat či třeba poškození nebo ztráta záložního média. Během let se může navíc shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude téměř nemožné. Kolaps hrozí zejména těm firmám a jednotlivcům, kteří nemají vypracovaný systém ukládání a archivace dat.

Děláte si denně zálohy vašich dat? Dovolím si o tom s úspěchem pochybovat...
>>> [celý text článku.] 30.12.2008 11:15

Francouzská rada: Držet hubu a krok.

Odpor jisté nemalé části českého občanstva k Evropské unii, v poslední době pak odpor k nikým řádně nepřečtené Lisabonské smlouvě, pramení podle mého skromného názoru z toho, že jsme si jako národ nikdy v minulosti pořádně neužili vlastní samostatnosti. Vždy jsme byli součástí nějakého státního uskupení vedeného jiným, nám většinou nepřátelským, národem: Rakousko-Uhersko vedené Rakušáky, Protektorát Čechy a Morava vedený Němci, "rodina" komunistických států vedených Sovětským svazem a nyní Evropská unie vedená Němci a snad také Francouzi či Brity. Těmi Němci, kteří nás v nedávné době chtěli zcela vyhladit z povrchu zemského poté, co nás ve spolku s Němci Francie i Británie hanebně zradily podpisem Mnichovské dohody.
>>> [celý text článku.] 29.12.2008 10:00

Spolu s kapelou NIGHTWORK Vám přeji krásný vánoční čas. Hlavně v klidu a pozor na kosti v krku...

A děkuji všem svým přátelům za krásná přání k Vánocům i Novému roku, zvláště pak Toníkovi M., Alence Z., Simoně K., Evě V. a Petrovi M. Zase se sejdeme v lednu u českého piva a dobrého jídla Na Ledárnách.

Vlkův objev: Vlajka EU je vlajkou Panny Marie.

Pozítří 25.prosince budeme slavit svátek domnělého narození Ježíše Krista. Podle arcibiskupa Miloslava Vlka bychom měli nejspíše při této příležitosti vyvěsit i vlajku Evropské unie. "Paul Michel Gabriel Lévy, vedoucí kulturního odboru Rady Evropy, konvertita ze židovství, který byl za celou záležitost se svou komisí odpovědný, pověřil svého podřízeného štrasburského umělce Arzéna Heitze, vedoucího poštovního oddělení Rady Evropy, aby podle zadání sám vytvořil návrh. Ten navrhl kruh z 12 zlatých hvězd na modrém poli. Jak k návrhu došel? Heitz přiznal, že se inspiroval 12. kapitolou knihy Zjevení sv. Jana, kde se říká: „Ukázalo se veliké znamení na (modrém) nebi: žena oděná sluncem s měsícem pod nohama a s korunou dvanácti hvězd kolem hlavy…“ (Zj 12,1). Není nikterak pochyb, že tou ženou je vítězná, neposkvrněná Panna Maria." píše Miloslav Vlk na svých stránkách.
>>> [celý text článku.] 23.12.2008 11:00

Woody Allen tentokrát s klarinetem v Praze.

Hollywoodský režisér Woody Allen (73) zavítal v pátek do Prahy s rodinou a kapelou New Orleans Jazz, se kterou se představil v sobotu jako klarinetista v Kongresovém sále ve svém typickém ležérním oblečení: velmi volných hnědých manšestrácích získaných zřejmě ze skladu Armády spásy, košili s rozhalenkou a s vyhrnutými rukávy. Přivezl kapelu, s jejímiž členy pravidelně každé pondělí hraje v kavárně hotelu Carlyle na newyorském Manhattanu. I v sobotu hráli v Praze americký jazz z 20. let minulého století. Diváci byli navýsost spokojení, že mohli nejen vidět na vlastní oči slavného režiséra, jehož filmy jsou u nás tak oblíbené, ale slyšet jej i hrát na klarinet.
>>> [celý text článku.] 22.12.2008 11:30

Ďábelský dáreček k Vánocům od Microsoftu!

Pokud jste ještě nezaregistrovali vážné ohrožení vašeho počítače vybaveného "oblíbeným" SW sestávajícím z Windows XP/Vista a browseru Internet Explorer - vše z dílny kutilů firmy Microsoft - a zatím jste nic nepodnikli, pak byste měli nejspíše udělat alespoň minimální opatření pro vylepšení vámi užívaného softu. Jak se praví v oficiálních sděleních firmy Microsft, "Byla zjištěna slabá místa zabezpečení, která by mohla útočníkovi dovolit ohrozit bezpečnost počítače s aplikací Microsoft Internet Explorer a získat nad ním kontrolu.". O tom, jak můžete zjistit, zda nad vaším kompem získal kdosi "kontrolu", se nikde nic nepíše. Nejspíše na vás váš počítač vyplázne jazyk a poté, co si z něj tajemný zločinec stáhne vše pro něj užitečné, se operační systém zhroutí.
>>> [celý text článku.] 19.12.2008 11:00

Google: vyvěšuje německý prezident vlajku EU?

Francouzský vrchní kohout Sarkozy si při projevu v Evropském parlamentu neodpustil poznámku na téma vyvěšování vlajky EU na Pražském Hradě, sídla to českého prezidenta. Zřejmě byl inspirován návštěvou německého levičáka a člena Evropského parlamentu Cohn-Bendita, který požadoval rovněž vyvěšení vlajky EU na Pražském Hradě. Václav Klaus vyvěsit vlajku EU na čestném místě u vchodu do Hradu na prvním nádvoří odmítá se zdůvodněním, že se nejedná o vlajku žádného státu.
>>> [celý text článku.] 18.12.2008 11:20

Kam s ním?

Nerudovská otázka jistě napadne každého, kdo se potřebuje zbavit nějakého předmětu, který by neměl být pro svoji velikost či dokonce nebezpečnost odhozen do kontejneru pro směsný odpad. Že Nerudův problém se slamníkem přetrvává i v třetím tisíciletí potvrzují nejen matrace, ale dokonce celé pohovky, které můžete spatřit složené pod rouškou noci vedle kontejnerů a to i ve čtvrtích obývaných "přizpůsobivými" občany. Nedávno jsem sledoval občana jsoucího nepochybně ve značné tísni, který ve snaze zbavit se záchodové mísy ji nejprve rozmlátil kladivem na menší kusy a pak nacpal do kontejneru. Jiný občan se s nějakou demolicí nezdržoval a postavil porcelánovou mísu vedle ohrádky s kontejnery zřejmě v naději, že se třeba bude někomu hodit například jako základ moderní extravagantní zahradní fontány.
>>> [celý text článku.] 17.12.2008 10:50

Vánoční dáreček od fy Microsoft?

Po operačním systému Windows nejrozšířenější produkt firmy Microsoft Office nejspíš nejde příliš na odbyt. Po pokusu prodat drasticky zlevněnou verzi pro studenty uvolněnou později i pro "domácí" použití můžete dnes koupit základní OEM verzi za méně než třetinu verze Microsoft Office 2007 Professional. Nabídka výhodného nákupu sady Microsoft Office Small Business 2007 platí do 26. 12. 2008.
>>> [celý text článku.] 16.12.2008 10:30

Šílené nápady ČSSD a Džamily.

Hejtmani a právníci paroubkovic spolku konečně vymysleli ve spolupráci s antimonopolním úřadem trik, jak obejít platný zákon o zdravotních poplatcích: "Tento návrh spočívá v tom, že pacient buď v ordinaci, nebo někde u okýnka podepíše listinu, která vlastně bude darovací smlouvou. V ní bude uvedeno, že se jedná o darovací akt kraje vůči pacientovi. Lidé nebudou nic platit, nebudou nikde nic vyúčtovávat," popsal geniální myšlenku, jak státní úředníci podvedou jiné státní úředníky, hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD). Jedno je jisté: řada státních úředníků včetně zaměstnanců krajských nemocnic bude mít o práci postaráno. V každém případě mozkový trust ČSSD prokázal, že nemají v hlavách piliny. Nebo snad ano?
>>> [celý text článku.] 15.12.2008 11:00

Tanečky kolem Lisabonské smlouvy pokračují.

Na bruselském srazu vedoucích politiků EU se snaží zejména francouzský prezident Sarkozy vyřešit možnost konání "opravného" irského referenda a slibuje, co se dá. Irové mimo jiné trvají na trvalém zastoupení v evropské komisi i po 1.listopadu 2014. Chtějí tam mít svého komisaře a to trvale. V Lisabonské smlouvě (LS) se ale počet eurokomisařů snižuje v budoucnu o třetinu a zavádí se systém rotace zástupců jednotlivých států, údajně proto, aby se díky snížení počtu komisařů zvýšila akceschopnost komise.
>>> [celý text článku.] 12.12.2008 11:00

Pevné ceny elektřiny jako za komunistů.

Dnes se uráčil generální ředitel státní akciové společnosti ČEZ pan Dr. Martin Roman sdělit prostřednictvím "státní" veřejnoprávní televize národu nabídku "své" společnosti: udělejte si s námi smlouvu na pevnou cenu za elektřinu, určitě to pro vás bude výhodné. ČEZ pro vás elektřinu nejen vyrobí, on ji ale především nakoupí na burze tak mazaně, abyste se nemuseli obávat nějakého kolísání její ceny. Kam a o kolik bude cena elektřiny kolísat či se šplhat vám ovšem nikdo nezaručí. Kdyby tohle někdo uměl předpovídat, byl by z něj už dávno velký boháč. I když některým se to zřejmě daří, ale ti vám svoje tajemství úspěchu na burze neprozradí. Takže ČEZ se tváří jako ochránce těch malých hloupých odběratelů, které chce ochránit, především před odchodem k jinému, méně lidumilnému dodavateli.
>>> [celý text článku.] 11.12.2008 11:00

Nová strana: jak moc napravo půjde Petr Mach?

"O založení strany velmi vážně uvažuji, debatuji o tom s několika lidmi. Jestli se k něčemu odhodláme, závisí do značné míry na tom, jak dopadne kongres ODS. Bude záležet na tom, jak se kongres postaví především k programovým věcem," prohlásil před několika dny výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach. Důvodem k založení nové strany je podle něj potřeba inteligentní pravicové politiky: "Jestliže by ke vzniku nové strany došlo, tak bych v ní chtěl určitě být politicky aktivní. Jde o to, že já a se mnou mnoho dalších lidí se už nemůžeme dívat na to, jak preference pravice klesají a jak věrohodnost pravicové politiky klesá. Myslím, že se s tím něco musí dělat, protože si nepřeju, aby v roce 2010 vyhráli ve volbách komunisté nebo sociální demokraté. Udělám všechno pro to, aby tady byla prováděná inteligentní pravicová politika," řekl Petr Mach před pár dny v rozhovoru pro HN.
>>> [celý text článku.] 10.12.2008 12:00

Internet a kamenné obchody.

Předvánoční nákupní šílenství deptá prakticky každou rodinu. Jistě namítáte, že vás se to určitě netýká, protože když už se rozhodnete nějaký ten dárek koupit, využijete přece internet a vyhnete se tak pobíhání po obchodech. Jistě, je to docela dobrá cesta a statistikové tvrdí, že letos bude až polovina dárků nakoupena právě přes internet. Nelze se divit, že se internetovým obchodům tak daří. Hlavním důvodem jejich stoupajícího obratu je ovšem spíše než snadnost nákupu fakt, že dramaticky ubývá kamenných obchodů a tak se stále více rozšiřuje sortiment zboží, které jinak než na internetu koupit nelze.
>>> [celý text článku.] 9.12.2008 12:20

Topolánkovo vítězství v přímém přenosu.

Veřejnoprávní televize se pro nedostatek jiných zajímavých a nosných témat věnovala celý víkend usilovně přímým přenosům z kongresu ODS střídaných sedánky "politologů". Ti se věnovali jednak průběžnému věštění, který z dvou účastníků utkání zvítězí a proč a druhak úvahám o příčinách neúspěchů politiky ODS. Po vojensky přímém a razantním Topolánkově nástupu a silně zmateném Bémově pokusu jej předběhnout se Topolánek umístil na prvním místě, Bém pak obsadil skvělou druhou příčku.

Kongres ODS ale připomínal spíše valnou hromadu akciové společnosti, která volí představenstvo a jedná o dalším směru marketingové kampaně, která má prosadit její výrobky na trhu.
>>> [celý text článku.] 8.12.2008 11:00

Nechápete příčiny globální finanční krize?

Následující vysvětlení nemám z vlastní hlavy. Přišlo mailem a protože je nejen výstižné ale i vtipné, dovoluji si je nabídnout vaší pozornosti:
1. Kdysi dávno přišel do jedné indické vesnice muž a oznámil vesničanům, že od nich nakoupí opice, a to po 10 dolarech za kus...
>>> [celý text článku.] 5.12.2008 10:00

Kupujeme TV: Co je to HD ready a Full HD?

Termíny HD Ready a Full HD (HD Ready 1080p) ve zkratce vyjadřují fyzické možnosti televizního přijímače, které se projeví především při přijímání digitálního vysílání (pozemní DVB-T v kvalitě HD s kompresí MPEG-4, družicové DVB-S2 nebo kabelové DVB-C rovněž v MPEG-4). Stručně a zjednodušeně se to dá říci takto:
HD Ready televizor: umí zobrazit HD (HDTV) signál neboli digitální signál v kvalitě High-definition television, má HDMI nebo komponentní vstup, fyzické rozlišení alespoň 720 řádek.
Full HD televizor: pokud je takto televizor označen, pak je HD Ready, avšak fyzické rozlišení má alespoň 1920 bodů x 1080 řádek.
Tyto dva termíny se nepoužívají v souvislosti s televizním vysíláním, tam se vždy zmiňuje konkrétní formát, např. HD 720p, HD 1080i nebo HD 1080p. Rozdíl mezi označením "p" a "i" najdete popsaný ...
>>> [celý text článku.] 4.12.2008 11:00

FRONTEX: pohraniční policie EU?

Počet cizinců oficiálně registrovaných k pobytu v ČR byl k lednu 2008 celkem 388 625, z toho příslušníků států EU 46 811 osob (pramen). Počet u nás ilegálně pobývajících cizinců není znám. Různé odhady ale hovoří o nejméně 100-200 000 osob. Problémy s ilegální migrací se v roce 2004 rozhodla řešit EU založením instituce, která byla nazvána agenturou. Jak praví oficiální definice agentury, "Agentura Společenství se řídí evropským veřejným právem; liší se od institucí Společenství (Rada, Parlament, Komise atd.) a má svou vlastní právní subjektivitu. Je zřízena sekundárním právním aktem za účelem plnění konkrétních technických, vědeckých nebo řídících úkolů v rámci „prvního pilíře“ Evropské unie." V současné době existuje celkem 36 takových agentur (pramen). Agentury jsou jistým speciálním prostředkem pro řízení Evropské unie a jsou pochopitelně financovány z peněz daňových poplatníků. Problematikou imigrace se zabývá Evropská agentura pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU (FRONTEX)...
>>> [celý text článku.] 3.12.2008 12:00

Imigrační bumerang se vrací.

Nejen díky celosvětové finanční krizi u nás začíná nebezpečně růst počet cizinců, kteří doposud pracovali ve stavebnictví nebo v některé z otrokářských montoven a byli vyhozeni z práce. Nejhůře jsou na tom pochopitelně ti z nich, kteří jsou zde ilegálně. Domů se prý nemohou vrátit, protože jsou zde i tam zadlužení a v Česku je v dohledné době nikdo nezaměstná. Na podporu v nezaměstnanosti nemají nárok a tak jim nikdo kromě charitativních organizací nepomáhá.
>>> [celý text článku.] 2.12.2008 11:00

Jsou opravdu Vietnamci tak neškodní?

O tom, že jsou pro jistou, tedy tu chudší část národa, užiteční, není pochyb. Jejich zboží je sice nekvalitní, ale zato velmi laciné. Ten, který u nich nakupuje, se nepídí po metodách, jakými tito podnikaví a pilní přistěhovalci z Asie svoje zboží k nám dostávají a jak docilují těch často neuvěřitelně nízkých cen. Kdykoliv se někde rozpoutá čtenářská diskuze o Romech, objevují se na jejich adresu poznámky typu "jako to, že s Vietnamci žádné problémy nejsou", nebo "vietnamské děti mají ve škole skvělé výsledky" a podobně. Trochu více nejistoty o jejich neškodnosti a dokonce užitečnosti najdete pod zprávami o odhalení další pěstírny konopí nebo výrobny "značkových" cigaret. Přiznám se, že i můj osobní přístup k vietnamské komunitě je spíše smířlivý a i v naší domácnosti se najdou výrobky z jejich obchodů. Po přečtení článku pana Němce s poněkud policejně dlouhým názvem "Organizační struktura vietnamských zločineckých gangů působících v České republice a hlavní druhy jimi páchané kriminality", na který jsem narazil čirou náhodou prostřednictvím odkazu v jedné z diskuzí, jsem poněkud znejistěl.
>>> [celý text článku.] 1.12.2008 11:00

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.