CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 434 - 2.4. - 30.4.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Začněte se konečně učit rusky.

Počátkem května zažije Česká republika a především Praha nápor více než 40.000 ruských turistů. V Rusku totiž začínají květnové dny volna, během nichž Rusové hromadně cestují. Rusové patří k nejrychleji rostoucím skupinám turistů v ČR. Loni jich přijelo do České republiky 232.000, letos to bude podle odhadů až 280.000. V průměru utratí přes 2100 korun za den, což je řadí mezi nejvíce rozhazovačné zahraniční hosty. U hoteliérů a cestovních kanceláří jsou oblíbení, neboť s průměrnou délkou pobytu 5,7 noci nemají v ČR konkurenci. Ráda je vidí také obsluha v restauracích, neboť dávají velké spropitné.
Problém je v tom, že se Rusové buď chovají jako nadmutí mafiáni nebo naopak častěji se snaží skrývat, že jsou Rusové a snaží se mluvit anglicky. Personál v obchodech a v restauracích jim to neusnadňuje, protože mladá generace rusky neumí a umět nechce a ti starší se rusky nikdy pořádně nenaučili. Dám jim dobrou radu: snažte se naučit rusky alespoň trochu rozumět, něco málo mluvit, udělejte jídelní lístky také v ruštině (dnes to na počítači není žádný problém, word umí i tu exotickou azbuku) a uvidíte, jaké zpropitné dostanete. Rusové se podobně jako Češi neučí nijak rádi cizí jazyky a Rusové zvláště, protože mají navíc stejný velkopanský komplex jako Britové či Američani. Jen nezapomeňte, že těm mladším zní lépe, když je oslovíte "graždanin" (občan) místo "tovaryš" (soudruh). A až se vás budou ptát kudy se jde "na ispánskij zal", tak je neposílejte na pánské záchodky, jako se to podařilo kdysi dávno mě, ale do Španělského sálu na pražském Hradě. Da svidánija, páreni!
30.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

GIMP je přece jen trochu jiný než Photoshop.

Potřebujete nutně grafický editor a nemáte peníze na Photoshop? Pak to zkuste s GIMPem. Je to free soft s licencí Open Source. Nejdříve musíte ale nainstalovat knihovnu GTK+ 2.0 runtime environment. Je to jeden exe v zazipovaném souboru.
Moje ředkvičky. Vlastní GIMP verze 2.2.14 je k dispozici zde. Instalace i GIMP samotný je v češtině. Uživatelský popis i když sice starší verze naleznete například v seriálu na linuxsoft.cz. Vzhled i ovládání je dost jiné než u Photoshopu, ale dá se to s trochou trpělivosti zvládnout.
Jestliže máte ale uživatelské návyky z Photoshopu, můžete si zkusit nainstalovat GIMPShop. Je to alternativa k profesionálnímu Adobe Photoshopu, přičemž se prakticky jedná o verzi GIMPu, uzpůsobenou speciálně pro potřeby Photoshop uživatelů. Více o GIMPShopu najdete třeba zde. GIMPShop je ale k dispozici jen ve verzi 2.2.8. Ve WXP Prof SP2 mi to ale celé havaruje. Domníval jsem se, že je to tím, že jsem měl současně nainstalován GIMP ve verzi 2.2.14. I když jsem vše odinstaloval (a smazal zbytky :) a nainstaloval jen GIMPShop, spadne to okamžitě po otevření nového souboru. Takže doporučit GIMPShop pro uživatele XP nemohu. Pro zajímavost čtěte článek PhotoShop se zbláznil, je zdarma! Jeho autor je nadšen... Asi jsem mamlas, který neumí nainstalovat něco tak skvělého. Tak jdu raději sázet kedlubny, růžičkovou kapustu a salát. Na to mám kvalifikaci. Jen se podívejte, jaké mám ředkvičky!
27.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Cena pro ČEZ, tahouna energetických trhů.

Český ČEZ se stal nejlépe hodnocenou energetickou firmou obchodovanou na evropských burzách. Jeho obchodní ředitel Alan Svoboda převzal v Londýně cenu, kterou tahounům energetických trhů uděluje asociace amerických energetických společností Edison Electric Institute (EEI). ČEZ se v soutěži energetických společností obchodovaných na evropských burzách umístil na první příčce jak ve své kategorii firem s velkou tržní kapitalizací, tak v absolutním pořadí. Cenu získal jako vůbec první evropská firma v historii - Edison Electric Institute až dosud hodnotil pouze americký trh.
Cenu uděluje Edison Electric Institute na základě analýzy, kterou provádí jeho odborná skupina. V Evropě hodnotitelé srovnávali výnosy celkem pětatřiceti společností za poslední tři roky. ČEZ za toto období dokázal zhodnotit investice svých akcionářů o 780 procent, což je nejlepší výsledek v celoevropské konkurenci. Více o aktivitách ČEZu a udělené ceně ve zprávě z konference EEI.
Co k tomuto úspěchu české firmy dodat? I vy, přátelé, jste se o něj zasloužili pravidelným placením za elektrickou energii, která je stále dražší a dražší. Nedá se s tím ale nic dělat, protože stagnace cen elektřiny nebo dokonce jejich snížení by bylo útokem na práva menšinových akcionářů této českým státem ovládané společnosti. A to nemůžeme připustit, protože by mohlo Česko snadno skončit před mezinárodním soudem ve Štrasburku pro porušení ochrany soukromých investic. Taková jsou nelítostná pravidla podnikání.
"Společnost ČEZ očekává, že velkoobchodní ceny elektřiny v roce 2008 mohou stoupnout na 52 až 54 eur za megawatthodinu, což by bylo v průměru meziroční zvýšení zhruba o 24 procent. Důvodem je vysoká poptávka po elektřině v regionu a nedostatek nabídky," řekl 19.dubna na tiskové konferenci ředitel divize obchod ČEZ Alan Svoboda.

Tisková zpráva společnosti ČEZ:
ČEZ v žádném případě neplánuje razantně zvýšit cenu elektrické energie, jak dnes některá média vyvozují ze slov obchodního ředitele Alana Svobody na tiskové konferenci k vývoji obchodu s elektřinou.
Alan Svoboda pouze komentoval dlouhodobý trend sbližování cen energie v jednotlivých zemích střední Evropy, tak jako již při několika minulých příležitostech. V žádné případě neoznamoval obchodní rozhodnutí společnosti ČEZ. Takové rozhodnutí ani ČEZ učinit nemůže, protože elektřinu bude již v letošním roce prodávat na nově vytvořené energetické burze, kde se také bude tvořit cena.
Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

A je to jasné: ČEZ za nic nemůže, žádné zdražení nechystá a pokud snad bude elektřina dražší, stěžujte si na burze nebo ještě lépe na lampárně na Hlavním nádraží.
26.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Není nad hromadné zvracení.

"Neletální zbraně jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z činnosti vybranou skupinu lidí, aniž by přímo ohrozily jejich životy, nebo vyřadit z činnosti vybrané druhy vojenské techniky, resp. znemožnit jim vést bojovou činnost." Účinek Electromagnetic Personnel Interdiction ControlTuto kulantní definici naleznete na stránkách České armády. "Americké námořnictvo požaduje nedestruktivní omračující zbraň, která by nepřátelského válečníka na určitou dobu zneškodnila. Tento požadavek má vysokou politickou i vojenskou důležitost. Navíc by schopnost na dálku omráčit útočníka znamenala významný milník i ve vynucování civilního práva." Výsledkem tohoto zadání je zbraň vyvinutá firmou Invocon Inc pod názvem Electromagnetic Personnel Interdiction Control (EPIC), která využívá elektromagnetické paprsky určité frekvence pronikající i zdmi a tak může zbraň zasáhnout nepřítele ukrytého v objektu. Lidem zasaženým paprsky je velmi špatně, začne se jim točit hlava a přestanou mít kontrolu nad svými pohyby. Vedlejším efektem je pak zvracení, což je pochopitelně také věc, která se dostala do všech titulků a novou zbraň tak zviditelnila.
Nová zbraň se ovšem po jisté době dostane i do rukou nepřítele. Pak budou bitvy končit hromadným zvracením všech účastníků bitvy. Možná, že to konečně povede k úplné demilitarizaci. Kdo by taky chtěl bojovat a při tom vytrvale zvracet. Slabším náturám se omlouvám za ilustrační foto pocházející z testování této "neškodné" zbraně.
25.4.2007 [Trvalá adresa článku.]Další pramen.

Sláva. Brzy zavládne konec rasismu a xenofobie v celé EU.

Evropská unie po šesti letech planých debat schválila společný zákon proti rasismu a xenofobii. Zákon předpokládá uložit jeden až tři roky vězení za "veřejné podněcování k násilí a nenávisti ... proti skupině lidí nebo jednotlivci založené na příslušnosti k rase, náboženství nebo podle národnostního či etnického původu". Stejně tak zakazuje popírání nebo zlehčování genocidy a zločinů proti lidskosti. Jakmile bude takový zákon zaveden do naší legislativy, články jako například "Západní Evropa se začíná bouřit. Proti muslimům." od Fjordmana nebudou moci vycházet. Tak si jej raději přečtěte ještě dnes, kdy to je možné. Autor, známý skandinávský blogger v něm například píše, že "Ačkoliv EU varuje před "islámofóbií", ti, kdo žijí ve skutečném světě, vědí, že v západní Evropě došlo mezi muslimskými imigranty k obrovské explozi infidelofóbie. Vlna násilí se zaměřuje obzvláště na Židy, nicméně útoky proti křesťanům, ke kterým dochází na Středním východě, se stále více šíří i Evropě. Ve stále větším a větším množství měst na kontinentu jsou nemuslimové muslimy obtěžováni, olupováni, přepadáni, znásilňováni, pobodáváni a dokonce i zabíjeni. Rodilí Evropané se pomalu stávají ve vlastních zemích druhořadými občany." a svůj dlouhý článek končí slovy "Pokud nebudou tyto požadavky zcela splněny, pokud nebude Evropská unie zrušena, multikulturalismus odmítnut a muslimská imigrace zastavena, nám, Evropanům, nezůstane jiná možnost, než dojít k závěru, že naše vlády se nás zřekly a že daně, které od nás vybírají, jsou proto nespravedlivé a že zákony, které prosazují bez našeho souhlasu, jsou nelegitimní. Přestaneme tyto daně platit a podnikneme odpovídající opatření, abychom ubránili naše vlastní bezpečí a abychom zajistili přežití našich národů." Je to jasné: nemá rád Araby a jim podobné a nechce se mu platit daně. Měli by jej zatknout, vyrazit z něj přiznání a zavřít ho až zčerná, pacholek jeden rasistická!
Podobně by měl dopadnout i český autor článku "Násilí arabských přistěhovalců připomíná nacistické řádění", který pod jménem Jiří Karas prohlašuje, že "že naivní pohádka o multikulturalismu končí. Zvolený způsob integrace se u nepřizpůsobivých přistěhovalců neosvědčil a ani nemohl osvědčit. Problém je v tom, že omyl byl poznán pozdě. V době, kdy miliony těchto imigrantů a jejich potomků hrozí civilizačním střetem, jaký Evropa dosud nezažila." To je trestné šíření poplašné zprávy, že? Do basy s Karasem a podobnými štváči! Do textu zákona se bohužel nepodařilo prosadit jako trestný čin popírání holocaustu a celoevropský zákaz nacistických symbolů. Ovšem komunisté mohou dále svobodně propagovat svoje ideje a popírání zločinů komunistických zločinů je také povoleno. Bodejť by ne, když v EU vládnou socani. Ostatně socialistické ideje byly základem Hitlerova nacistického Německa. EU tedy už ví, kam je třeba směřovat: k německé vysněné tisícileté říši po malé úpravě: oficiálně bez rasismu a nacismu. Ukázalo se, že "podřadné" evropské národy je místo jejich vyhlazování vhodnější použít jako lacinou pracovní sílu s nepřehlédnutelnou kupní silou, zejména pokud jde o poněkud zašlé zboží zabírající místo ve skladech, které by se jinak muselo vyhodit. Občané v Bulharsku a Rumunsku, buďte vítáni. Jste na řadě.
24.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Příliš inteligentní Gripeny?

Šéf letectva Ladislav Minařík zastavil až do odvolání výcvik na čtrnácti švédských stíhačkách Jas-39 Gripen. Generál se tak rozhodl poté, co koncem minulého týdne havaroval ve Švédsku stejný typ gripenu, jaký má ve výzbroji i česká armáda, tedy ten nejmodernější. Pilot havarovaného stroje při výslechu podle švédských médií řekl, že sedačka byla vymrštěna z kabiny při přistávacím manévru na severu Švédska a že on sám se katapultovat nechtěl. Letec dopadl s pomocí padáku na zem a nikdo nebyl zraněn. Podle velitele švédského letectva Mats Helgessona se starších modifikací gripenů nynější zákaz letů netýká proto, že systém odpálení pilotovy katapultáže je v nich jiný než u novějších strojů. Podle zdroje ze zvláštní vyšetřovací komise, jež zkoumá průběh a příčiny incidentu, fakta nasvědčují tomu, že pilot se svými pohyby v kabině katapultoval sám, aniž cokoli podobného zamýšlel. Z dostupných informací vyplývá, že katapultovací zařízení vystřelilo pilota z kokpitu při manévru, kdy stíhačka byla vystavena značnému přetížení. "S otevřenými ústy na to zírají Švédové a já na tom nejsem lépe. Něco takového nepamatuji," přiznává Minařík.
Pokud se tato tvrzení prokážou, potvrdí to nanejvýš pozoruhodný fakt, že se piloti stávají jen jakýmsi doplňkem nadměrně sofistikovaného technického zařízení. Můžeme pak už jen spekulovat o tom, že se toto zařízení nadané jistou inteligencí stará o bezpečnost a zdraví pilota, sleduje jeho chování a podle vlastního vyhodnocení příslušný software rozhodne například o jeho katapultáži. Třeba proto, že se pilot například chová natolik podezřele, že by mohl ohrozit cíle jeho mise. A tak jej raději z letadla vystřelí. Přímé ovládání nejen vojenských letadel je již dávno minulostí, vše se ovládá přes počítač, jehož selhání má prakticky katastrofální důsledky. I z historie řady leteckých katastrof dopravních letadel začíná být zřejmé, že nejslabším článkem současných nejmodernějších typů letadel je právě pilot, který se v krizové situaci s velkou pravděpodobností může zachovat zmateně, není schopen v časové tísni správně reagovat a způsobí tak havarii a smrt velkého množství lidí. U vojenského pilota je riziko ohrožení obyvatelstva mnohem větší zejména v případě, pokud je v letadle ostrá výzbroj včetně raket.
Bezpilotní Predator Vývoj proto směřuje k výrobě zcela automatických bezpilotních letadel, což jasně nasvědčují již dnes používaná automaticky nebo ze země řízená vojenská průzkumná, ale i útočná letadla. Bezpilotní letouny (UAV - Unmanned Air Vehicles) plní řady speciálních úkolů. Od optického průzkumu bojišť s důrazem na zjišťování pohyblivých cílů, stacionárních objektů až po řízení a vyhodnocování palby vlastních zbraní. Varianty útočné likvidují nepřátelské radiotechnické prostředky (radary), nebo pozemní cíle strategického významu. S pomocí UAV však lze i úspěšně cvičit piloty stíhacích a bitevních letounů nebo vrtulníků a obsluhy palebných prostředků protivzdušné obrany ve střelbě na létající cíle (více zde). UAV se ale již používají v řadě akcí. Například v Afghanistánu byla americkou armádou nasazena bezpilotní letadla RQ-1A Predator vyzbrojená vždy čtrnácti protitankovými raketami AGM-114 Hellfire. Dále byl vyvinut letoun zvaný Raptor (Responsive Aircraft Program for Theater OpeRations), který samostatně vyhledává odpalovací zařízení balistických raket a poté je ničí hypersonickými střelami TALON. Nyní byl Raptor (dravý pták) zařazen do amerického vojenského letectva jako první bojový letoun po označením F-22A. Další typ, víceúčelový supersonický Joint Strike Fighter s protiradarovou technologií Stealth má nahradit v americkém letectvu více strojů, např. stíhačky F-16s nebo F/A-18 Hornet a ve Velké Británii letouny Harrier GR.7s a Sea Harrier. Na jeho vývoji se kromě USA podílely Velká Británie, Itálie, Nizozemsko, Turecko, Kanada, Rakousko, Dánsko a Norsko - Švédsko nikoliv...(více zde).
23.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Vždyť přece zabíjet je tak snadné!

Následující text je z velké části kompilací novinových zpráv: Vandalsky jste devastovali mé srdce, znásilnili mou duši a podpálili mé svědomí. Mysleli jste, že dusíte život jednoho patetického mladíka. Díky vám, umírám jako Ježíš Kristus, pro inspiraci generací slabých a bezbranných lidí," uvedl masový vrah Čo Sung-hu.Co Sung-hu, masovy vrah. Čo Sung-hu poslal televizní společnosti NBC balík s fotkami a videonahrávkou v pondělí krátce po deváté ráno z Blacksburgu. Zásilku tedy podal poté, co zabil dva mladé lidi na univerzitní koleji, a před tím, než šel postřílet desítky studentů a učitelů do školní budovy. Univerzitní ochranka ani policie mu v tom nedokázala zabránit. Vrah, který v pondělí zmasakroval na škole v americké Virginii 32 studentů, strávil v minulosti několik dní na psychiatrii. Vyhrožoval totiž sebevraždou. A také to po masakru udělal.
Své zbraně si střelec opatřil zcela legálně, bez jakékoli stopy podezření. "Předložil tři různé průkazy totožnosti. Policejní záznam byl také v pořádku," vysvětluje v médiích majitel obchodu, kde si Čo Sung-hu koupil devítimilimetrovou poloautomatickou pistoli. Stát Virginie má jeden z nejvolnějších zbrojních zákonů v USA, nevyžaduje ani čekací dobu, ani registraci zbraně. Řádění střelce na univerzitě ve Virginii a smrt třiatřiceti lidí znovu staví Spojené státy před otázku, zda by nebylo dobré změnit zákony o volném prodeji zbraní. Podle odhadů má v zemi zbraň přibližně pětatřicet procent domácností, ročně zahyne na následky střelby zhruba 30 tisíc lidí. Nic se ale nestane, výroba a prodej zbraní a zájmy "občanských" střeleckých sdružení jsou nade vše.
Jeho školní "práce" - básně, a především dvě krátké hry, byly bizarně temné. Pedofilie, násilí, řetězová pila, konspirační teorie, jako by Čon Sung-hu posbíral ten největší odpad, který lze v Americe najít. Jedna studentka vzpomíná, že za tři semestry, co se Sung-huem chodila do společného kurzu, jej neslyšela nikdy promluvit. Nebavil se ani s vyučujícími. Když profesorka požádala na úvodní hodině studenty, aby na papír napsali svá jména, nakreslil tam Sung-hu otazník. Se sluchátky na uších ignoroval otázky. Opravdu povedené poměry panují v amerických školách. Studenti nemusí komunikovat s vyučujícími...
Podrobnosti o rodině své dcery prozradil dvěma jihokorejským listům dědeček třiadvacetiletého studenta Čo Sung-hua, který zabil 32 lidí a nakonec i sebe. "Odešli do Států s tím, že chtějí pořádně vychovat své děti. Mysleli, že budou schopni poskytnout jim v USA dobré vzdělání," Kim, který žije v provincii Kjonggido nedaleko Soulu řekl, že před vycestováním do USA provozovali Čoovi rodiče antikvariát v Soulu. "Koupili si ten krámek za peníze, které můj zeť vydělal v Saúdské Arábii, než se oženil." Emigrace dcery s rodinou ale nebyla podle něj nijak snadná. Do USA je prý pozvali příbuzní ze zeťovy rodiny. "Odcestovali tam letadlem, neměli s sebou moc peněz...Sung-hu dělal svým rodičům starosti, když byl malý, protože nemluvil, byl ale způsobný. Nevím, jak mohu odčinit svou odpovědnost za to, že jsem své děti nevychoval řádně. Nevím, jak mohl (Čo Sung-hu) něco takového udělat, když jeho rodiče odešli do daleké země a tvrdě pracovali".
Jedno je jisté: Kdyby například rodiče vraha neemigrovali do USA, nemusel být nikdo mrtvý. Nebo: kdyby byli bývali všichni žáci a žákyně ozbrojeni, měli své zbraně nabité a stříleli by po vrahovi, nemuselo jich tolik zahynout. Pokud by se ovšem nepostříleli navzájem. Nebo: kdyby panoval v USA zákaz volného prodeje zbraní a každá škola měla kontrolní rámy se školní policií, nemuselo jich tolik zahynout, možná, že by zahynul jen střelec a nanejvýš nějaký ten policista při pokusu vraha se do školy prostřílet. Nebo: kdyby se nepromítaly žádné filmy plné násilí a to zejména v televizi, bylo by možná méně mrtvých. Nebo: kdyby celosvětová média nevěnovala podobným tragédiím takovou péči, třeba by to Čo Sung-hua nenapadlo. Můžete si vybrat. V každém případě poučte své děti nebo vnuky, že jakmile zaslechnou ve škole střelbu nebo dokonce uvidí namířenou pistoli či samopal, musí padnout co nejrychleji k zemi a dělat mrtvé. Nejvhodnější je forma praktického nácviku. Možná to přežijí...
A jen na závěr: i u nás se podobná tragedie už stala. Jistá Olga Hepnarová úmyslně najela 10. července 1973 nákladním autem Praga RN na tramvajové nástupiště s úmyslem usmrtit co nejvíce lidí. Následkem jejího činu zemřelo 8 lidí a dalších 11 bylo těžce zraněno. A před činem napsala dopis do novin. Byla popravena dne 12. března 1975. Hepnarová pocházela z dobře situované rodiny. Její otec byl bankovní úředník, matka zubní lékařka. V základní škole se výborně učila. V pozdějších letech si přestala rozumět s rodiči a okolím. Pak následovaly potíže s navázáním jakéhokoliv kontaktu s lidmi. Jak uvedla, celý svět se ji stal nepřítelem. V červnu 1964 se pokusila o sebevraždu léky. Rok se léčila v psychiatrické léčebně. Je to až neuvěřitelně podobný příběh.
20.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak nahrát kazetu do počítače v MP3 formátu?

Tak například máte na kazetách angličtinu a rádi byste si ji poslouchali na svém MP3 přehrávači. Kdo to neumí dostat z analogové kazety do formátu MP3 sám, může si takovou službu objednat u některé firmy. Například v podivném obchodu nazvaném Karel Gott, s kterým nemá nestor české popmuzik nic společného, si můžete nechat ze své kazety udělat cédéčko a z toho to pak nahrát do MP3 přehrávače. Pak vás to ale bude stát u kazety do 90 min na 2CD - 280 Kč a převod MC kazety do 120 min na 2CD vás přijde na 320 Kč! To je poněkud nekřesťanská cena a pochybuji, že si někdo u této firmy objednává Ovladani hlasitostiprávě převody zvukových nahrávek. Navíc si nejsem jistý tím, že takovým kopírováním pro zákazníky se tato "firma" nedopouští přestupku proti autorskému zákonu.
I nepatrně technicky nadaný uživatel počítače takové kopírování zakoupené kazety (pro vlastní potřebu!) přece musí zvládnout sám. Zapojení kazeťáku k počítači je jednoduché: potřebujete k tomu propojovací kablík, který má na obou koncích tzv. malý jack. Jeden konec strčíte v kazeťáku do výstupu pro sluchátka a druhý do konektoru IN LINE (Vstup vnějšího zdroje) ve zvukové kartě počítače, který mívá zejména v poslední době standardní modrou barvu. Když kliknete dvakrát na ikonu ovládání hlasitosti vpravo dole (vypadá snad jako reproduktor), objeví se vám okno Ovládání hlasitosti. Tam nesmí být u LINE IN zaškrtnuto Ztlumit a hlasitost by tam měla být nejlépe na maximum. Pokud ovladač vnějšího zdroje nevidíte, zvolte Možnosti, Vlastnosti a zaškrtněte si jej.
Audacity A teď už vám zbývá jenom zvolit program, kterým nahrávku z kazety uděláte. Většinou bývá v počítači nainstalována aplikace Nero, která obsahuje program Nero SoundTrax. Pokud jej ve svém počítači nemáte, musíte si opatřit nějaký volně dostupný program, například EXPStudio Audio Editor Free nebo VisiTrax Lite 2.10.2 či Audacity 1.2.6, který má i češtinu. S Audacity si jistě poradíte snadno, naskočí vám přímo s nastavením vstupu z vnějšího zdroje a stačí stisknout červený knoflík nahrávání. Pro export souboru do formátu MP3 Audacity požaduje instalaci LAME MP3 (codec). Ten si opatříte nejlépe opět na stránce programu Audacity. Je tam popis jak na to. Najdete tam i český návod - ten v programu je anglicky. Audacity je ukázkou toho, jak dobře dovedou pracovat autoři programů poskytovaných volně k použití na základě licence GNU General Public License (GPL). O českou verzi se zasloužil Aleš Tošovský.
19.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Upgrade MS Office 2003 na verzi 2007 za pár peněz.

Microsoft poskytuje tzv. technologickou záruku na sady Microsoft Office 2003 prodávané s licencí OEM (předinstalované na počítači) a licencí FPP (krabicový produkt). Cílem technologické záruky je chránit investice menších zákazníků a zajistit jim nový kancelářský software v době po uvedení nové verze Microsoft Office 2007.
Pro ochranu investic zákazníků existují dva programy pro upgrade na verzi Microsoft Office 2007 (OEM a FPP). Oba programy mohou zákazníci v České republice využít k upgradu sad Microsoft Office 2003 (zakoupených v období od 26. 10. 2006 do 15. 3. 2007) na sady Microsoft Office 2007. Upgrade na sadu Microsoft Office 2007 bude zaslán na dobírku. Cena krabicového upgradu, která je tvořena náklady za zpracování požadavku, poštovné a balné, činí 450 Kč bez DPH. Cena OEM upgradu je 356 Kč bez DPH.
Až obdržíte nová instalační média, otestujte si nejdříve Office 2007 před instalací na všechny vaše počítače na tom nejpomalejším z nich. Může se stát, že nebudete moci Office 2007 provozovat pro jeho zvýšené požadavky na HW oproti předchozí verzi. Nejdůležitější je velikost vnitřní paměti, která by měla být spíše 1-2 GB a jednojádrový procesor 3 GHz nebo 2 GHz dvoujádrový procesor, což je současně vhodná konfigurace pro Windows Vista a to bez ohledu na doporučení Microsoftu, který považuje konfiguraci 800 MHz/512 MB za dostatečnou.
18.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Proticikánská kalkulačka Národní strany.

Nacionalistická Národní strana publikovala na svém webu Populační kalkulačku. Podle ní nejpozději za sto let etnické menšiny "převálcují" tradiční evropské národy. Uživatel si zvolí zemi (například Česká republika, Německo, Francie), poté si vybere skupinu A (např. Češi, Němci, Francouzi) a skupinu B (např. cikáni, Turci, muslimové). U obou skupin se objeví, kolik lidí zvolené národnosti či etnika v zemi žije, průměrný počet dětí na jednu ženu a průměrný věk dožití. Kalkulačka spočítá, jaký poměr bude mezi těmito národnostmi za sto let, v roce 2107.
"Je to manipulace s rádobyvědeckým přístupem, která je nebezpečná, má nejspíš vyvolávat strach. Nemůžu mechanicky promítat do budoucnosti současná fakta," říká Jitka Rychtaříková, vedoucí katedry demografie z Univerzity Karlovy. "Výpočty provádějí za předpokladu, že se nezmění porodnost a úmrtnost." Tvůrci kalkulačky si podle ní vybírají jen některá nepopiratelná fakta, ale opomíjí další. I když některé vstupní údaje (např. průměrný věk dožití, počet Čechů či odhad počtu romské populace) jsou správné a z hlediska techniky nelze výpočtům nic vytknout, v důsledku je kalkulačka podle šéfky katedry demografie zavádějící.
Aplikace Populační kalkulačka byla smazána z webu Národní strany provozovatelem webhostingu, ačkoliv údajně neporušovala žádný zákon České republiky. Je v tuto chvíli přesto přístupná na adrese incorrect.asp2.cz.
17.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak na výchovu dívek a chlapců ve školách.

Občanské sdružení Žába na prameni v březnu 2007 vydala v rámci projektu Rovné příležitosti v pedagogické praxi (RPPP) příručku Genderově citlivá výchova: Kde začít?, která srozumitelnou formou představuje pojmy „gender“ a „genderově citlivá výchova“. Je primárně určena vyučujícím základních a středních škol, ale může v ní najít inspiraci každý, kdo se o téma zajímá. Příručka si klade za cíl inspirovat čtenářstvo k hlubšímu přemýšlení o otázkách rovných příležitostí a představit konkrétní pedagogické postupy nezatížené předsudky, které umožní svobodnější osobnostní růst žákyň a žáků.
Stáhnout si ji můžete ve formátu PDF zde. Součástí příručky je i slovník cizích slov. Příručka je poučným čtením o tom, jak by měla vypadat správná genderová výchova dětí. Text je provázen spoustou ilustrací a poučných příběhů. Příručka je výsledkem projektu RPPP, což je inovativní projekt zaměřený na zavádění genderově správné výuky do základních škol. Jeho cílem je vzdělávat učitelky a učitele v problematice gender a rovných příležitostí a poskytnout jim praktický a srozumitelný návod, jak tyto znalosti a dovednosti předávat svým žákům a žákyním. Novinkou mezi podobně zaměřenými projekty je to, že učitelky a učitelé získávají průběžně zpětnou vazbu od skupiny expertek a expertů a zároveň jim přinášejí cenné informace z vlastní výuky. Doporučuji se podívat i na genderový slovníček, na který vede z příručky odkaz. Příručku by si určitě měli přečíst všichni rodiče, kterým by mohla pravděpodobně zásadně změnit jejich představy o správné výchově vlastních dětí. Zejména tehdy, pokud se budou učitelky a učitelé řídit výše uvedenou příručkou.
16.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Znáte Google Page Rank vašich stránek?

"PageRank je číslo, které si Google přiřazuje ke každé stránce (přesněji řečeno ke každému URL). Vyjadřuje něco jako věrohodnost nebo důležitost stránky. Někdy se píše zvlášť jako "Page Rank" a zkracuje se do zkratky PR", definuje Dušan Janovský PageRank ve svém článku na jakpsatweb.cz. Odkazuje i na svůj "zásadní" článek o Google PageRank na zive.cz, ve kterém zvědavcům doporučuje si doplnit do svého prohlížeče (MSIE/Firefox) nástroj zvaný Google Toolbar. Ten kromě jiného obsahuje také malý graf, který vás informuje, jakou hodnotu Google Page Rank má právě otevřená stránka. Na adrese http://www.google.com/support/toolbar/bin/answer.py?answer=39869&topic=915 si můžete stáhnout GoogleToolbarInstaller.exe, který vám doplní u Internet Exploreru nebo u Firefoxu řadu užitečných funkcí a také Google Pagerank (PR) ukazatel.
Pokud byste se chtěli na své stránce (PR se vztahuje vždy k jedné určité stránce, nikoliv k celému vašemu webu!) pochlubit, jakou hodnotu PR má, můžete použít například služby serveru pagerank.ooo.cz, kde vám vygenerují ve čtyřech krocích pro každou zadanou stránku kód pro zobrazování pidiobrázku s hodnotou PR. Příslušný kód HTML obdržíte vzápětí mailem.
Komu nedělá potíže řeč zvaná jako anglická, můžete se o PR hodnotě dočíst více ve Wikipedii. A bez toho, abyste si instalovali Google Toolbar si můžete PR libovolné stránky zjistit na české stránce pagerank.w-software.com. Pokud bude mít vaše stránka alespoň PR=Google PageRank této stránky jako ta moje, můžete být docela spokojeni. Bude-li mít více, jste zřejmě docela známá "firma" a máte důvod se tím chlubit. Přeji vám proto hezký den a vysoký PR.
13.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Letem internetovým světem.

Oblíbené české pomazánkové máslo zmizí už za rok z obchodů. Přesněji řečeno musí zmizet jeho název. Ten se nelíbí v Bruselu a Evropská unie definitivně odmítla udělit Česku výjimku. Čeští potravináři tvrdí, že jim rozhodnutí Bruselu způsobí ztráty a zaznívají i slova o diskriminaci. Navrhuji, aby přejmenovali tento docela dobře prodejný výrobek na "pomazánkové nemáslíčko" s dodatkovým textem na obalu: "Bruselská administrativa varuje. V tomto výrobku není žádné skutečné máslo!"

Diskriminovat znamená jinými slovy upřednostňovat něco před něčím. Pokud tedy diskriminujeme, jen vyjadřujeme svou prioritu, která může být podepřena více či méně racionálními argumenty. Ať tak, nebo tak, je to naše nezpochybnitelné právo, říká Ondřej Šlechta ve svém článku Diskriminovat je naše nezpochybnitelné právo v Britských listech v reakci na tendence bruselské mašinérie, skrz na skrz prolezlé socialisty, dirigisty, „lidskoprávními“ lobbyisty a podobnými, užívajícími těžké kalibry argumentů „porušování lidských práv“ a „diskriminace“. Zcela se s názorem pana Šlechty ztotožňuji.

Nezapomeňte na výměnu řidičáků. Každý šestý řidič v Česku má problém - 31. prosince 2007 mu podle dosud platného zákona skončí platnost řidičáku a není jisté, že včas dostane nový. Pro mnoho řidičů to může znamenat, že nebudou smět nějakou dobu za volant. Už teď se na úřadech tvoří fronty. O výměnu přitom zatím požádal jen zlomek řidičů.
Koho se výměna týká? Všech, kteří mají řidičáky vydané v letech 1964 až 1993 - jejich platnost skončí 31. prosince 2007.
Jak o nový řidičák požádat? Proč nejde žádost o výměnu podat písemně nebo elektronicky? Žádost musíte podat osobně na úřadu, u kterého jste jako řidič evidovaný. K vyplněnému příslušnému formuláři musíte přiložit i průkazovou fotografii. Za výměnu nic neplatíte. Jiným způsobem o vydání nebo výměnu řidičského průkazu nejde požádat, zákon to neumožňuje. Je to logické: jednak se musí státní úředníci nějak zaměstnat aby se jim nezkrátily žíly a druhak musí zkontrolovat, zda jste ještě náhodou nenatáhli brka a někdo se pokouší zneužít váš řidičák v době, kdy si už za volant nemůžete sednout. Více o platnosti řidičáků najdete na této stránce Ministerstva dopravy.
12.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Zabíjet mravence je trestné!

S příchodem jara přišli opět moji milí mravenci do kuchyně pro zásoby. Bydlí sice někde kousek od chaty mezi kameny, ale již po desetiletí si předávají v mraveništi informaci o tom, že když se proberou ze zimního polospánku, nejbližší zásoby se nalézají právě v naší kuchyni. Podezírám tento druh bezobratlých, že se považují za pány naší planety, což někteří přírodovědci potvrzují a tvrdí, že celosvětová hmota mravenců je větší než celosvětová hmota lidstva.
Jako páni planety se také chovají: lezou mi do cukru, buchet i chleba, ale jejich hlavním zájmem - alespoň těch mých mravenců - je voda. Dost dlouho mě to trvalo, než jsem přišel na to, že jídlem nepohrdnou, ale přímo baží po vodě! Když bylo v kuchyni sucho nebo naopak venku pršelo, mravenci se nedostavili. Takže od té doby, jakmile se na jaře objeví, kropím trávník okolo chaty v naději, že si vodu opatří jinde než v naší kuchyni.
Jistě jste už vyrazili do jarní přírody a narazili jste možná na mravence v lese. Pamatujte, že patří mezi ohrožené a tedy zákonem chráněné druhy. Základním zákonem na ochranu přírody je Zákon o ochraně přírody a krajiny č.114/92 Sb. Příloha č.III k vyhlášce č.395/1992 Sb. obsahuje položku Mravenec - Formica zařazenou mezi druhy ohrožené. Týká se to zejména mravenců lesních, na jejichž záchranu existuje projekt nazvaný Formica.
Pokud vás ale obtěžují ve vaší zahradě nebo dokonce lezou do domu ti mrňaví nelesní černí nebo dokonce zuřiví zrzaví mravenci a moje rada s vodou nepomáhá, zkuste i jiné rady: mravenci nemají rádi citrónovou šťávu. Máte rostlinu nebo strom, který napadli mravenci? Natřete kmen nebo větve citrónovou šťávou. Lezou vám po stole při obědě na zahradě? Postavte nohy svého stolu do kelímků od jogurtu naplněných vodou, to všem mravencům v jejich svačině zabrání. Choulostivý čich mravenců se často stává jejich osudem - tuto okolnost můžeme také využít pokud na mravence použijeme prášek do pečiva, plody hřebíčku, skořici nebo pepř. Mravenci se budou těmto místům vyhýbat. Zaberou také bylinky: proložte chodbičky a vchody do mraveniště čerstvými listy levandule, tymiánu, majoránky nebo kebrlíku. Tyto bylinky mravenci nemají rádi a najdou si rychle jiné místo pro svou kolonii. Jak s mravenci s citem bojovat, když se vám začnou rojit třeba v ložnici, jsem psal už dost dávno v článku Jak na ekologickou likvidaci mravenců a vos. Přeji vám krásnou slunečnou středu a žádné mravence v kuchyni.
11.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Nepleťte si Bondyho s Bondem.


ZAS JSEM BYL DNESKA OPILÝ
 
celej den jsme spolu tak zabili
Já jsem jen chlastal
a ti druzí to platili
Ti co to platili
se při tom bavili
kdo by se nebavil když vidí
jak jsem opilý
Potom mě vezli domů
a nadávali mi k tomu
Ale na Kampě stálo ráno
šest zasněžených stromů
 
Egon Bondy, ze sbírky Ožralá Praha, 1992

Egon BondyEgon Bondy, český filosof, básník a prozaik, známý představitel undergroundu. Narodil se 20. ledna 1930 v Praze. Po maturitě (1957) studoval v l. 1957–61 dálkově filozofii a psychologii na FF UK. Kandidátem věd se stal v r. 1967. V letech 1957–62 pracoval jako noční hlídač v Národním muzeu, 1962–67 jako bibliograf ve Státní knihovně. V r. 1967 odešel do invalidního důchodu. V l. 1993–96 přednášel na FF KU a na jiných vysokých školách v Bratislavě. Vedle filozofického díla má stejně rozsáhlé dílo básnické a prozaické, jež původně vycházelo jen v samizdatech a až od r. 1990 je postupně tištěno. Na konci 40. let byl činný v Surrealistické skupině. V r. 1950 založil (s J. Vodseďálkem) edici Půlnoc, v níž také vydával své práce. Od počátku 70. let byl jednou z vůdčích osobností českého undergroundu (některé jeho verše zhudebnila skupina Plastic People of the Universe).

Jeho první filozofická práce Otázky bytí a existence (1967) je nezměněnou verzí diplomové práce z r. 1961. R. 1967 vyšla v Nakladatelství ČSAV Útěcha z ontologie, napsaná v r. 1962, r. 1968 Buddha, monografie o zakladateli buddhismu. Další filozofické práce vycházely jen v samizdatu, nyní jsou postupně publikovány pod názvem Filozofické eseje (od r. 1993) v nakladatelství Dharma-Gaia v Praze. Poznámky k dějinám filozofie, které zahrnují evropskou i mimoevropskou filozofii od jejích počátků až po sklonek 18. století, vycházely v letech 1977–89; po r. 1990 je vydává nakladatelství Vokno. Na protest proti rozdělení Československa odešel v roce 1993 na Slovensko. V poslední době žil trvale v Bratislavě uprostřed komunity svých obdivovatelů. Zemřel včera, 9.dubna 2007 ve věku 77 let.
Odkazy: Egon Bondy, Wikipedia, O Bondym, ukázky z díla, E.Bondy: sbírka Ožralá Praha, Verše Egona Bondyho, Příšerné příběhy.
Aktualizace: Básník a filozof Egon Bondy (vl.jménem Zbyněk Fišer) zemřel na následky popálenin třetího stupně. Podle slovenského týdeníku Plus 7 dní se mu patrně vymstil zvyk kouřit v posteli. Usnul a od hořící cigarety se mu vzňalo pyžamo. Hospitalizován byl 23. března, svým zraněním však podlehl. "Ukončil svou pozemskou pouť a je třeba říci, že to udělal poeticky, efektně až mysticky. Myslím, že by byl spokojen s tím, jak to bylo všechno zrežírováno," komentoval Bondyho smrt jeho mnohaletý přítel Laco Teren. 10.4.2007, aktualizace 25.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Kávu si osladím, o trochu míň.

"Je to skoro symbolické – týden před Velikonocemi, které jsou v našich zemích spojeny s koledováním si o něco, si ČR vykoledovala 700 milionů pokuty v několikaletém sporu s nadnárodní cukrovarnickou společností Eastern Sugar. Tedy se stejnou společností, které letos uzavírá v ČR své tři cukrovary, což vede k tomu, že naše země, druhdy přední světový exportér cukru, bude muset cukr pro svou vlastní potřebu dovážet. Takhle paradoxně funguje regulovaná společná zemědělská politika EU v praxi," píše ve svém článku nazvaném Hořká chuť českého cukru Petr Havel, agrární analytik a novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.
Vždy jsou za podobnými prohranými arbitrážemi nebo bruselskými pokutami politici - v tomto případě minulá vláda ČSSD - kteří se buď chovali jako naprostí idioti při vyjednávání vstupních podmínek do EU či při uzavírání smluv se zahraničními "investory", nebo tak jednali ze zištných důvodů a na idioty si jen hráli. Možná proto, aby získali nějaké to "uznání" ze strany zahraničních pseudoinvestorů, v případě cukrové kauzy docela obyčejných zahraničních spekulantů, kteří to měli od počátku vymyšlené a s Bruselem odklepnuté. Žádný cukr u nás vyrábět nechtěli. Podobných případů již bylo v minulosti tolik, že to spíše vyvolává domněnku, že ta idiocie politiků a vládních úředníků je jen hraná. Jak si například vysvětlit dnes již zapomenuté "nezdařené" budování dálnice E47? Podle šetření sněmovní vyšetřovací komise kabinet premiéra Miloše Zemana uzavřel ohledně stavby dálnice D47 pro stát nevýhodnou smlouvu. Korupční jednání ale podle komise uzavření smlouvy mezi státem a izraelskou společností Housing&Construction (H&C) neprovázelo. Ano, žádné peníze se u Zemanů v krabici od bot nenašly, přesněji řečeno nic se nikde nehledalo. Vypovězení smlouvy vládou Vladimíra Špidly pak prý bylo to nejlepší, co mohla česká strana v dané situaci udělat. Vypovězením smlouvy ale česká strana, tedy daňoví poplatníci, přišli o 626 milionů korun. Peníze získala firma H&C jako odstupné, aniž hnula prstem. Tomu já říkám obchod! Vzápětí odešel soudruh Zeman v klidu do důchodu, protože za uzavírání nevýhodných smluv se u nás do vězení vrcholní politici nezavírají. A tak podobně za zpackané cukerné dohody a smlouvy nikdo z politiků ČSSD bručet nebude, udělali to jen z vrozené blbosti. Jen daňoví poplatníci zacvakají za politiky pokutu, protože za blbost se platí. A co vy? Zkuste si nezaplatit státu daně ze mzdy a exekutor vám přijde vyrabovat byt. Všiměte si ještě jedné maličkosti: za dálnici 626 milionů, za cukr 700 milionů a firma Diag Human a.s. tvrdí, že má dostat něco kolem 620 milionů. Je to prostě taková oblíbená suma v "obchodech", kde se nic nekupuje ale jen se platí ze státní, tedy té vaší, kasy. Může se pak někdo divit, že se řada z vás úspěšně snaží pomocí různých triků docílit, abyste nemuseli platit pokud možno žádné daně?
6.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Nešťastné pražské veverky.

Nápaditému projektu Pražská veverka, do kterého se zapojilo třicet tisíc pražských dětí, hrozí zánik. Za nejistou budoucnost mohou potíže s financováním. Nic totiž není zadarmo, ani sčítání veverek. Někdo přece musí soustředovat vyplněné dotazníky a zadarmo ani veverka nehrabe. Projekt "Pražská veverka" chce přiblížit dětem jednoho z nejroztomilejších zvířátek našich lesů, v tomto případě lesů a parků pražských. Projektu můžete napomoci i vy sledováním veverek a vyplněním dotazníku, vždy když veverku spatříte.
Projektu občanského sdružení Ornita, který zapojuje děti do sčítání pražských veverek ale chybí peníze na další činnost. Komunikace mezi vedoucí Ornity a současně i vedoucí projektu paní Veronikou Voldřichovou a novým radním odpovědným za pražské životní prostředí a tedy i za veverky, Petrem Štěpánkem, vázne, jakmile se začne hovořit o penězích. Projekt Pražská veverka je přitom součástí ekologické výchovy a přivedla do přírody desítky tisíc pražských školáků, které by nejspíše jejich učitelé a rodičové do pražské přírody jinak nevzali. Nezisková organizace Ornita není ale žádnou organizací dobročinnou a tak žije podle paní Voldřichové pouze z grantů a na penězích od města je zcela závislá. "Nového radního jsem kontaktovala se žádostí o schůzku hned po jeho zvolení. Byla jsem nadšená, že byl zvolen člověk ze zelených, kteří mají ekologii jako prioritu. Ale nepodařilo se mi ho nijak kontaktovat a představit mu Pražskou veverku," říká ze zelených zklamaná Veronika Voldřichová. Asi tak právě zelení přišli o jeden volební hlas. Pražská veverka měla přitom začátkem dubna vyvrcholit na výstavě v Národním muzeu, nad kterou hlavní město dokonce převzalo záštitu. Výstava se však právě kvůli nedostatku financí musela odsunout na neurčito.
Co můžeme paní Voldřichové doporučit? Jednak požádat ředitele Národního muzea (NM), aby výstavu o veverkách uspořadal za peníze NM a další peníze by snad na veverky mohly poskytnout České lesy s.p., které se k veverkám nechovají zrovna přátelsky, když jim kácejí stromy a kde mají právě nového ředitele. Také by se mohla vypsat nějaká sbírka mezi Pražany, kteří již tradičně pražské veverky milují, hlavně na pražských hřbitovech nás všechny přivádějí na jiné než truchlivé myšlenky o marnosti našeho života. A co chystaná olympiáda? Nemohla by se právě pražská veverka stát maskotem? Je to ze všech zviřátek nejlepší sportovkyně a dosahuje výborných úspěchů jak v běhu, tak ve skoku do dálky. Přiblblý sysel pana primátora Béma si přece nezaslouží takovou poctu. A z prodeje maskotů by se snad mohly nějaké peníze dostat i na činnost Ornity. Já osobně již dávno neformálně projekt počítání pražských veverek podporuji na své venkovské zahradě, kde je pravidelně krmím ořechy a počítám, za což se mi ty malé uličnice odměňují sázením ořechů na různých místech zahrady. Právě včera jsem napočítal tři veverky, které přiběhly z nedalekého lesa zkontrolovat, jak jim raší nové sazenice. Pravda, ještě nevylezly ze země, ale nějakých pět či šest jich určitě brzy s veverkami najdu. Tak neváhejte a pošlete nějakou tu korunu Ornitě, jinak nebudeme vědět, kolik těch veverek v Praze máme. Ať ukážeme panu prezidentovi, že jeho pochybnosti a někdy i vyslovený odpor k činnostem nezávislých neziskových organizací jsou scestné. Až i on podpoří projekt Pražská veverka, získá si další příznivce na své cestě ke svému znovuzvolení. Přeji vám krásný jarní den s pozdravem veverkám zdar!
5.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Letem internetovým světem.

Rudý srp a kladivo už zase útočí. Naše komunistická mládež se nevzdává a dále bojuje za světlou, tedy rudou budoucnost našeho národa a nejspíše i celého světa. Pravděpodobně se chystají vybudovat něco jako Světový svaz socialistických republik, který by obnovil slávu Sovětského svazu tentokrát spojeného s komunistickou Čínou. Součástí by byl Federativní svaz socialistických republik (dříve Evropská unie). Zdali se chystají zabrat i USA není známo. Více na www.ksm.cz

Kdy dojdou celosvětové zásoby ropy a co bude dál? Americká vládní agentura Government Accountability Office (GAO), organizace s podobným mandátem jako domácí NKÚ, byla požádána zástupci Výboru pro vědu dolní sněmovny amerického Kongresu o vyhotovení zprávy k tématu "Peak Oil", tedy vyvrcholení a poklesu globální těžby ropy v důsledku vyčerpání ropných ložisek. Dlouho očekávaná studie byla právě zveřejněna. Více čtěte zde.

Zdají se vám ceny léků vysoké? Možná, že je váš doktor smluvním partnerem některého distributora či výrobce léků a předepisuje vám ty nejdražší s vysokým doplatkem, aby si zvýšil provizi. Zkontrolujte si ho podle informace o úhradách, cenách a výši případného doplatku léčivých přípravků na stránkách ministerstva zdravotnictví. Nejspíše ušetříte nemalé peníze.

Chcete ztratit iluze o výhodnosti přechodu na Euro? Pak si přečtěte rozsáhlý článek Rodney Atkinsona "EURO - co to ve skutečnosti znamená". Tento britský publicista (nepleťte si jej s Rowanem Atkinsonem!) zde pojednává o neblahém vlivu jednotné měny na ekonomiku jednotlivých států a varuje Velkou Británii a tedy i nás před ukvapeným přechodem na jednotnou evropskou měnu.
4.4.2007 [Trvalá adresa článku.]

Nechcete přispívat na zisk Microsoftu?

Jak asi víte, Microsoft v novém Office 2007 přišel s novými formáty datových souborů a tak se vám snadno může stát, (nebo už stalo) že k vám dorazily soubory, které nemůžete přečíst. Týká se to především nejpoužívanějších aplikací: Word a Excel. Nový Office 2007 sice dokáže ukládat soubory ve "starém" formátu, ale nelze očekávat, že to budou uživatelé dělat, že si budou měnit základní nastavení. Většina uživatelů totiž ani netuší, v jakém formátu data ukládají a už vůbec nedokáží formát změnit. Jsou rády/i, že jsou rádi/y, že vědí kde je klávesa Enter a jak se soubor uloží pod nějakým jménem. I když to může dělat problémy: měl jsem jednu spolupracovnici, která všechny dopisy psala do stále stejného souboru pěkně za sebou a tiskla je mazaně pomocí funkce tisk od - do stránky. Její šéf na to několik let nepřišel...
Znamená to, že vám nezbývá nic jiného než zakoupit nejnovější Office 2007 za nějakých 11 - 16000 korun podle toho, kterou verzi si vyberete? Zdá se, že je tu řešení, které nabízí dokonce samotný Microsoft. Existují zdarma poskytované prohlížeče, naposledy distribuované pro Office 2003, které umožňují prohlížet a tisknout datové soubory těm uživatelům, kteří nevlastní Office 2003. Aplikace Microsoft Office Word Viewer 2003 a Microsoft Office Excel Viewer 2003 ale nemohou nativně otevřít dokumenty uložené v některém z nových formátů Office Open XML. K zobrazení těchto souborů si však můžete nainstalovat sadu Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats.
Tato sada Compatibility Pack umožňuje, aby aplikace Word Viewer 2003 a Excel Viewer 2003 otevřela dokumenty aplikací Word 2007 a Excel 2007. Sada Compatibility Pack umožňuje, aby prohlížeče podporovaly následující formáty dokumentů systému Microsoft Office 2007:

    Aplikace Microsoft Office Word 2007
  • Dokument aplikace Microsoft Office Word 2007 (*.docx)
  • Dokument aplikace Microsoft Office Word 2007 s podporou maker (*.docm)
    Aplikace Microsoft Office Excel 2007
  • Binární sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlsb)
  • Sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlsx)
  • Sešit aplikace Microsoft Office Excel 2007 s podporou maker (*.xlsm)
  • Šablona aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xltx)
  • Šablona aplikace Microsoft Office Excel 2007 s podporou maker (*.xltm)
  • Doplněk aplikace Microsoft Office Excel 2007 (*.xlam)

Nejprve tedy nainstalujete oba prohlížeče a pak Compatibility Pack, který si můžete stáhnout zde.
Na stránkách Microsoftu najdete i návod k Otevření sešitu aplikace Microsoft Office Excel 2007 ve starší verzi aplikace Excel. Word 97 zapisuje ve formátu Word 2007!!!Protože se zde hovoří dokonce o Office 97, vyzkoušel jsem postup s instalací Compatibility Pack na počítači s nainstalovaným Office 97. Výsledek byl více než překvapivý. Word 97 byl schopen dokonce zapisovat soubory ve formátu Word 2007! (Viz obrázek). Alespoň tuto možnost zapsání souboru ve formátu .DOCM a .DOCX nabízí. Protože nevlastním Office 2007, nemohu si ověřit, co bude říkat Word 97 na otevírání souboru pořízeném v Office 2007 s využitím nějakých nových extra možností. Pokud se ale bude jednat o běžný dokument, mělo by vše fungovat bez problémů podobně, jak tvrdí autoři ve výše zmíněném návodu k Excelu. V každém případě doporučuji každému aby tento postup vyzkoušel dříve, než začne investovat do nákupu Office 2007. Protože jsem testoval jeho beta verzi, upozorňuji i na to, že klade velké nároky na počítač, zejména na paměť. Na něčem starším než rok nenapíšete ani dopis.
3.4.2007 [Trvalá adresa článku a diskuze.]

Jezdí za volanty náklaďáků šílenci?

Podle soukromého komerčního centra neurologicko-psychologické péče Neurops se po českých silnicích pohybuje více než 7500 řidičů nákladních vozidel, kteří ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů č. 361/2000 Sb. dosud nepodstoupili dopravně psychologické vyšetření a vyšetření elektroencefalografem. Zjistil to průzkum soukromého komerčního centra neurologicko-psychologické péče Neurops. Mohou mezi nimi být i nějací duševně labilní nebo dokonce šílenci? Podle toho, co se často děje na našich silnicích to není vyloučeno.
Dopravně psychologickému vyšetření a neurologickému a EEG vyšetření je držitel řidičského oprávnění uvedený v § 87a odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., povinen podrobit se v termínu pravidelné lékařské prohlídky podle § 87 odst. 2 nejpozději do 31. prosince 2007. NEUROPS s.r.o. je specializovanou odbornou společností pro posuzování zdravotní způsobilosti řidičů s pobočkami - partnery po celé republice. Vyšetření u této firmy není levnou záležitostí. Neurops je nabízí od 1.4.2007 za 2290,- Kč včetně DPH (neurologické, EEG vyšetření 1727,65 Kč bez DPH 5%, psychologické 399,98 Kč bez DPH 19%) v případě, že se u firmy zaregistrujete a dojednáte si termín vyšetření. Bez registrace je to dražší: 2690,- Kč včetně DPH (neurologické, EEG vyšetření 2030,52 Kč bez DPH 5%, psychologické 468,89 Kč bez DPH 19%). Neuropsychologické vyšetření je do konce letošního roku ze zákona povinen podstoupit každý řidič skupin vozidel C, D a E s hmotností nad 7,5 tuny. V Česku je přibližně 300.000 řidičů, na něž se povinnost vyšetření vztahuje. Jak je z cen za vyšetření patrné, jedná se o velice zajímavý byznys o rozsahu cca 720 milionů korun a to jen do konce roku 2007. Kromě jiného z uvedeného počtu řidičů vyplývá, že každých 32 obyvatel našeho státu včetně kojenců a důchodců má jednoho "svého" řidiče nákladních vozidel nad 7,5 tuny. Je to málo nebo hodně?
2.4.2007 [Trvalá adresa článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.