Je nejlepší, když je tak malý?

Jakkoliv v jistých případech to nemusí být právě výhoda, je jisté, že tohle pravidlo platí v případě mobilních telefonů, zvláště pak v kategorii těch "chytrých". Tak například takový Samsung Galaxy S II i9100 Noble Black, nástupce "skvělého" Galaxy S vybavený úžasným dotykovým displejem Super AMOLED Plus o neuvěřitelně "velké" úhlopříčce 4.3" dnes pořídíte za úžasných 13 995 Kč včetně DPH a ještě proti "běžné" ceně ušetříte 1 995 Kč. Jeho parametry jsou přímo hvězdné: dvoujádrový procesor o taktu 1,2GHz, paměť 1GB, fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů a s možností nahrávání FullHD videa. Dále tam máte GPS, na internet se připojíte přes WiFi, a jistě se vám hodí Bluetooth a slot na microSD karty i konektor microUSB.

To, co volá po pomstě, je ovšem cena: vždyť přece za stejné peníze pořídíte notebook střední kategorie, například Lenovo IdeaPad B570 15,6" se 64bitovým procesorem i3-2310/2,1GHz, pamětí 4GB, diskem 500GB, displejem WXGA/1366 x 768, úhlopříčkou 15,6" a s Windows 7 Home Premium! Pravdou je, že si takový notebook do kapsičky nestrčíte. A to je ten hlavní důvod, proč musíte zaplatit tu nesrovnatelnou cenu. A samozřejmě také proto, že se můžete chlubit před kamarády, jaké nosíte v kalhotech dělo. Tedy to elektronické, protože knoflíkové války se už dnes za školou hrát nesmějí.

Problém je v tom, že často takové částky vyhazují oknem rodiče nedospělých dětí jen proto, aby snad jejich ratolest netrpěla pocitem méněcennosti a také proto, aby se ukázali, že na to mají.

Neukojená vášeň po luxusním zboží zajisté vedla i ruku českého policisty, který na místě dopravní nehody odcizil zemřelému mobilní telefon a pak s ním nafotil svatbu svého bratra. Okradena byla nedávno i Barbora Špotáková, tentokrát naštěstí lupiče dopadli. Našli u něj oba její telefony za celkovou cenu dvacet tisíc korun. Nedivte se mu, to je velké lákadlo i když by za ně v "zastavárně" dostal tak nejvýše desetinu jejich ceny.

V každém případě nezávidím vývojářům a výrobcům, kteří se snaží alespoň jednou za půl roku přijít s něčím úplně novým na trh, protože prvotní zájem o supernovinky rychle opadá a trh je třeba oživit nějakou novou senzací. Otázkou ovšem zůstává, kolik z těch úžasných a skvělých funkcí supermobilů, ale i těch notebooků a jiných podobných zařízeních jejich "šťastní" majitelé vlastně využívají. Seriozní odhady hovoří maximálně o nějakých deset procentech. Ovšem na druhou stranu je vlastně z pohledu ekonomů správné a výborné, když se cestou předražených výrobků odčerpává kupní síla obyvatelstva. Šetřílkové nemají v dnešní společnosti místo, trendy jsou naopak ti, kteří si na supermobil či dovolenou půjčí. Peníze se totiž musí točit a tak si prosím vás kupte alespoň nějakou tu elektronickou hračku. Třeba tuhle větev pro debily - pardon, pro mobily. A omlouvám se, že jsem včera nenapsal žádný článek. Kupoval jsem totiž notebook, naprosté superdělo s i5-460!
22.7.2011 14:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Dodávky ruského plynu budou od roku 2013 bez problémů?

Německo dokončilo výstavbu plynovodu Opal, kterým má v budoucnu proudit tato strategická surovina z Baltického moře i do Česka, až dobuduje návazný plynovod Gazela vedoucí po území České republiky. Opal nyní čekají několikaměsíční testy, než bude na počátku října 2011 uveden do ostrého provozu.

Více než 470 kilometrů dlouhé potrubí, vedoucí ze severoněmeckého Lubminu do saského Olbernhau u hranic s ČR, je napojeno na plynovod Nord Stream. Ten bude po dně Baltu přivádět do Německa plyn z ruských nalezišť mimo tradiční tranzitní trasy přes postsovětské republiky. Po spuštění má Opalem ročně protékat přes 35 miliard kubických metrů suroviny, což odpovídá asi třetině německé spotřeby.

"Nyní jsme připraveni dopravovat zemní plyn ze sibiřských nalezišť spotřebitelům v Německu i v sousedních evropských zemích", prohlásil u příležitosti svaření posledních dílů potrubí u braniborského Baruthu šéf skupiny Wingas Gerhard König. Konsorcium společností Wintershall a ruského Gazpromu budovalo dílo v ceně okolo jedné miliardy eur (24,4 miliardy Kč) spolu s koncernem E.ON Ruhrgas od září 2009.

Když Rusko uzavře po 1. lednu 2013 kohoutky na plynovém potrubí na Ukrajině třeba kvůli místním neshodám, nebude to už pro Česko a střední a západní Evropu znamenat obrovské problémy. Bude tu totiž plynovod Gazela.

Gazela povede přes Ústecký a Plzeňský kraj opět k německým hranicím na Přimdě. Naváže na německý plynovod Opal a Nord Stream na dně Baltu, který přivádí strategickou surovinu z ruských nalezišť.

Přepravní kapacita Gazely bude několikrát převyšovat roční spotřebu zemního plynu v ČR. Nebude jen tranzitním plynovodem, bude mít i čtyři napojení na českou přepravní plynárenskou síť. Provoz plynovodu za deset miliard korun je projektován jako obousměrný. V případě potřeby může být provoz obrácen. K tomu by mohlo dojít například v okamžiku, kdy by podmořský plynovod byl neprůchodný.

Pokud nám tedy bude Rusko ochotné prodávat plyn i po roce 2012, zdá se, že se nemusíme obávat zavřených kohoutků v případech neshod o placení za tranzit plynu přes Ukrajinu. Více o stavbě plynovodu Gazela najdete na stránkách www.net4gaz.cz.
20.7.2011 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Aplikace Google Desktop se vám může hodit.

Je to docela užitečný nástroj pro fulltextové vyhledávání souborů na vašem pevném disku zejména tehdy, pokud na něm máte takový zmatek, že nemůžete nic najít. Nabízí prohledávání e-mailů (například v archivu klienta Thunderbird), souborů všech druhů, hudby, fotografií, navštívených webových stránek, apod.

Google Desktop řadí všechny nalezené položky do přehledného seznamu. V něm naleznete, kromě názvů souborů, také jejich krátké ukázky ve známém uspořádání obsahující zvýrazněné vámi hledané termíny. Výsledky hledání lze navíc libovolně filtrovat. Například si tedy můžete nechat zobrazit pouze soubory, nebo e-mailové zprávy. Náhled výsledků vašeho hledání si můžete také zobrazit v internetovém prohlížeči.

Google Desktop automaticky indexuje obsah vašich disků v době, kdy počítač zahálí. Jakmile aplikaci Google Desktop nainstalujete, začne indexovat e-maily, soubory a historii webových stránek, které máte uložené ve svém počítači. Toto počáteční jednorázové indexování probíhá pouze tehdy, pokud je váš počítač déle než 30 sekund v nečinnosti. Nemělo by tedy snižovat výkon počítače. V závislosti na počtu položek však toto počáteční indexování může trvat i několik hodin. Aplikace Google Desktop pak zajišťuje, že je váš index neustále aktuální tím, že nové e-maily přidá do indexu poté, kdy je obdržíte, soubory poté, kdy je aktualizujete a webové stránky poté, kdy je navštívíte. Okno hledání ve vašem počítači vyvoláte jednoduše dvojím stisknutím klávesy Ctrl.

Mezi podporované aplikace patří běžně používané internetové prohlížeče (Internet Explorer, Firefox), programy z kancelářského balíku Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), nejrůznější multimediální aplikace, nástroje pro práci s PDF, poštovní klienti (Outlook, Outlook Express, Thunderbird), apod. Google Desktop si taktéž poradí s prohledáváním historie aplikací AOL Instant Messenger a MS Internet Explorer.

Google Desktop obsahuje i tzv. Miniaplikace. Ty vás budou upozorňovat na nově obdržené e-maily, zobrazí informace o počasí a nejnovější zprávy na vámi určených stránkách, které obsahují soubor RSS. Na ploše tak můžete mít hodiny, informace o činnosti a vytížení počítače, kalendář, poznámkový blok, seznam úkolů, nejčerstvější novinové články a mnoho dalších užitečných nástrojů. Miniaplikace lze umístit kamkoliv na plochu nebo do postranního panelu.

Pokud umíte programovat, můžete vytvořit vlastní miniaplikaci a dostat se třeba i do síně slávy vývojářů. Zatím tam žádný programátor z Česka není a tak můžete být právě vy tím prvním.
19.7.2011 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Georgia O'Keeffeová - TV film.

Nenechte si ujít zajímavý film z produkce City Entertainment a Sony Pictures Television! V tomto životopisném filmu režiséra Boba Balabana představuje Joan Allenová uznávanou americkou malířku Gergii O'Keefeovou. Se slavným fotografem Alfredem Stieglitzem (Jeremy Irons), který Georgii objevil, se kdysi hluboce milovali. Manželství se však ocitne v troskách a Georgia hledá útěchu. Nachází jí v Novém Mexiku, jehož krajina dodá malířce novou inspiraci pro její nejlepší díla.

Slavný fotograf a milovník umění Alfred Steiglitz je šokován zjištěním, že autorem mimořádných kreseb, které nedávno objevil, je žena. Rozhodne se, že dílo dosud neznámé umělkyně Georgie O'Keeffeové vystaví ve své galerii bez jejího vědomí, ale striktně soukromá malířka mu přikáže díla z galerie odstranit. Pak jí však Alfred přesvědčí, aby mu dovolila stát se jejím patronem a propagovat její umění a vztahy mezi nimi se rozvinou, až se do sebe hluboce zamilují. Alfred kvůli Georgii opustí svou ženu, ale brzy zjišťuje, že její stoupající hvězda by mohla zastínit jeho věhlas. Jak se jejich vztah zhoršuje, Alfred nachází zvrácené způsoby, jak jí emocionálně zraňovat, včetně mladých milenek. Georgia hledá útěchu, což jí přivádí na západ, kde v krajině Nového Mexika nachází novou inspiraci pro své malby a nakonec i sama sebe. [Zdroj: HBO]

Více o fotografovi jménem Alfred Stieglitz najdete například na Artmuseum.cz nebo na Photogravure.com. Osud a dílo G.O'Keeffové vám přiblíží i obsáhlá publikace na Metmuseum.org.

Film bude na HBO reprizován 22.7.2011 ve 14.35 hodin a dále 30.07.2011 ve 12:45, 08.08.2011 v 16:50 a také 25.08.2011 ve 14:20 hodin. Určitě jej nepropásněte. O filmu a jeho představitelích najdete také další podrobné informace na The Internet Movie Database, trailer si můžete přehrát na tv.sms.cz a další videa o Georgii O'Keeffe najdete i na YouTube stejně tak jako o fotografovi jménem Alfred Stieglitz.
18.7.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Letem internetovým světem.

Tak jako téměř každý všední den, tak i v pondělí 11. července 2011 se strážníci Městské policie Zlín setkali s 49letým asociálem z Březnice. Ten se pravidelně uvádí do silně podnapilého stavu, aby poté obtěžoval kolemjdoucí svým pokusem o zpěv či dalšími opileckými projevy.

Na Rašínově nábřeží v Praze se minulý týden ve čtvrtek večer utopil jedenačtyřicetiletý bezdomovec. Do vody spadl, když se snažil zachytit krabici s vínem, kterou upustil. Nešťastnou událost nahlásil policii náhodný kolemjdoucí.

Čtyřiapadesátiletý muž vystřelil v Brně-Králově Poli na dva zahraniční dělníky, kteří v jeho sousedství pracovali na opravě rodinného domku. Dělníci jej prý hlukem ze stavby nadmíru obtěžovali.

V souvislosti s ekonomickou krizí se arcibiskup Duka domnívá, že mnozí lidé chybně uvěřili, že největšími hodnotami jsou majetek a peníze. "My si ale musíme uvědomit, že největší hodnotou je člověk, kvalita jeho života a řeknu to v duchu křesťanství – život, který probíhá v opravdovém přátelství a lásce."

Buďte proto dobří, přátelé. Nerušte své okolí opileckým zpěvem, nepijte u řeky krabicové víno a nestřílejte po lidech. Není to slušné.
15.7.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Bude Evropa brzy společenstvím analfabetů?

V Evropě téměř každý pátý patnáctiletý člověk (19,6 %) neumí číst natolik, aby byl schopen porozumět psanému textu. Ukazují to data zveřejněná ve studii Evropské komise. Češi dopadli ještě hůře, než kolik činí průměr v Evropě. Potíže s porozuměním textu v ČR podle dat z roku 2009 mělo přes 23 % patnáctiletých dětí.

"Je absolutně nepřijatelné, aby tolik mladých lidí v Evropě stále nemělo základní schopnosti v oblasti čtení a psaní," okomentovala eurokomisařka pro vzdělání Androulla Vassiliou studii analyzující situaci ve 31 evropských státech (kromě 27 zemí EU je ještě zahrnuto Turecko, Island, Norsko a Lichtenštejnsko).

Obecně se závěry rozsáhlého materiálu dají shrnout tak, že většina zemí sice zaznamenala v posledních letech ve zlepšování gramotnosti jistý pokrok, avšak ukázalo se rovněž, že mnohdy se dostatečně školské systémy nezaměřují na nejproblémovější skupiny, jako jsou chlapci, potomci přistěhovalců či děti ze znevýhodněných rodin.

EU si už před časem dala za cíl, že podíl lidí s problémy se čtením sníží do roku 2020 pod 15 procent. Tento cíl se ale zatím podařilo dosáhnout jen Dánsku, Estonsku, Polsku, Finsku a vlámské části Belgie.

Podle ve studii zveřejněného grafu je zřejmé, že největší problémy v Unii má s gramotností Bulharsko a Rumunsko. Ale ani frankofonní část Belgie či Rakousko na tom nejsou o moc lépe stejně jako "budoucí" člen Unie, Turecko. U členských států Unie je to zřejmý důsledek multikulturní ideologie, která se tak rozmohla díky ochráncům práv národnostních menšin po Evropě v posledních dvaceti letech. Děti přistěhovalců jsou v rodinách vychovávány ve svém rodném jazyce a zejména chlapci jen s největšími obtížemi pak zvládají výuku ve škole v příslušném státním jazyce. Uzavírá jim to pak cestu za vyšším vzděláním a uplatněním na trhu práce. Pak se logicky stávají přítěží společnosti, která jim musí poskytovat sociální dávky z daní ostatních lépe vzdělaných občanů.

Otázkou je, zdali vede cesta k nápravě využitím metody, kterou propaguje eurokomisařka Vassiliou: předčítání žákům ve školách z Ezopových bajek. Ve školách by to možná ještě fungovalo, kdyby dětem učitelé nahlas předčítali a diskutovali s nimi o obsahu. Ale jestliže děti nebudou doma číst nejlépe nahlas knihy (ve státním jazyce!) místo prostoduchých komixů nebo zírání na televizi a to často v jejich "národním" jazyce, stanou se z nich nejen polovzdělanci bez znalosti literatury, ale naprostí analfabeti. A nejde jen o čtení a psaní, ale také o schopnost si spočítat triviální matematickou úlohu. Evropa se tak možná dostane v příštích desetiletích na úroveň vzdělanosti zemí "třetího světa".
14.7.2011 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Máte nějaký problém s W7 na notebooku?

Zkuste si zavolat do firmy Servis PC Brno - Spraveno.cz na číslo 608 707 841. Pokud dokážete přesně specifikovat otázku, je nanejvýš pravděpodobné, že dostanete i kvalifikovanou odpověď. Potřeboval jsem radu, jak reinstalovat v notebooku Windows 7 64bit na verzi 32bit. Rada je prý jednoduchá: opatřete si jakoukoliv cestou (na internetu, od známého) DVD s odpovídající OEM verzí W7, smažte disk a instalujte. Samozřejmě musíte použít aktivační kód, který je na zadní straně notebooku. Pokud nastanou problémy s aktivací, volejte Microsoft linku 225 990 844.

Jenže tam vám řeknou, že to nejde - respektive, že oni s tím nemají nic společného a že se máte obrátit na prodejce,nejlépe však na výrobce.

Dodatečně jsem objevil článeček Davida Šabaty, který popisuje stejný postup s tím, že jemu se dílo - tedy aktivace - zdařilo a to dokonce ve spolupráci s Microsoftem. Pak se v tom vyznejte.

Sám tento problém zkoumám zatím z povzdálí, protože doufám, že se mi podaří koupit mým požadavkům vyhovující notebook i s W7 32bit, což je ale věc téměř nemožná. Slunce možná vychází při spolupráci s firmou Gigacomputer, kde jsou ochotni vám nainstalovat na notebook cokoli si přejete a dodat i DVD s Windows a ovladači.

Jimi nabízené notebooky ovšem nejsou vždy zcela novoučké, neboť tato firma kromě přímých nákupů nových počítačů spolupracuje i s mnoha zahraničními dodavateli, kteří pro ně zajišťují zprostředkování nákupu zboží použitých na výstavách výpočetní techniky či předváděcích akcích konkrétních výrobců. Často se jedná o zboží, které ani nebylo fyzicky používáno, pouze jednou vybaleno z krabice. Řada z nabízených notebooků tak má řádnou záruční 24 měsíční lhůtu a ceny, ty jsou docela lidové. Uvidím, zdali se s nimi nakonec nedám do spolku.
13.7.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Abychom byli i k hasičům spravedliví.

Jak jsem včera slíbil, dnes si můžete přečíst dopis od čtenáře J.C. který svolil po jistém skromném váhání k jeho otištění. Velice pěkně a přehledně vysvětluje to, co většina z nás - pokud nejsme hasiči - neví a často vidí stejně jako já poněkud zkresleně. Zejména my, starší generace máme často před očima scény z dávného Formanova filmu Hoří, má panenko, který je sice na jedné straně zábavný, ale ten humor je chvílemi nikoliv něžný, ale hrubý a posměšný. Ale teď už zmíněný dopis:

Vážený pane,
k vašemu dnešnímu článku o hasičích a kočkách bych měl několik poznámek. Je vtipný, ale sdělení: „doufám, že tou dobou někde nehořelo“ a „Netušil jsem, že hasiči …“ svědčí o tom, že nejste příliš obeznámen s organizací požární ochrany u nás a článek nerozšíří tyto znalosti ani u čtenářů. On totiž není hasič jako hasič, z článku to není jasné a většina lidí to také nerozlišuje.

Hasičů jsou totiž tři organizační složky:
První složkou je profesionální Hasičský záchranný sbor zřizovaný příslušným krajem a mj. provozující Operační středisko Integerovaného záchranného systému. Jeho jednotky jsou ve větších městech a členové jsou ve služebním poměru (něco podobného, jako Policie ČR).
Druhou složkou hasičů je jednotka, kterou podle zákona musí zřídit každá obec a město. Ta ji musí také vybavit, vyškolit a hradit její náklady. Každý člen této jednotky má uzavřenou smlouvu se zřizovatelem (obcí), kde se zavazuje, že bude vykonávat pro obec příslušnou činnost a obec se zavazuje, že mu bude hradit náklady, školit jej, vybavit jej, příp. mu refundovat mzdu (pokud by se jednalo o zásah v pracovní době). Činnost v této jednotce je proto dobrovolná. Občas se stává, že podnikatelé svým zaměstnancům v této činnosti kladou překážky, ale to je jiná otázka.
Třetí složkou je potom občanské sdružení organizované jako Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Členem tohoto spolku se může stát každý, kdo má o činnost zájem. V některých obcích je tento spolek nositelem veškeré kulturní činnosti, organizuje sportovní činnost a činnost pro mládež, kterou získává pro první dvě uvedené složky. V některých obcích má toto občanské sdružení i svůj oddíl zasahující např. při požárech, sundávající kočky ze stromů, likvidující roje včel a hnízda sršní, shazující rampouchy ze střech apod. Prostě činnost pro občany. Náklady jsou přitom hrazeny z výnosů spolkové činnosti, ze společenských akcí, sponzorských darů a příspěvků členů.

Veškerá zásahová činnost se děje s vědomím Operačního střediska. Proto ta konzultace s OPIS – při každém zásahu musí být k dispozici záloha, která by byla schopná okamžitě zasáhnout na jiném místě!

Buďme proto rádi, že máme mnoho lidí, kteří jsou ochotni tuto činnost dobrovolně vykonávat (druhá a třetí složka fungující pod zkratkou SDH), a že u nás není situace popisovaná před časem i u nás v tisku, která se stala v jednom zámořském státě. K ohni přijeli hasiči, natáhli hadice, ale velitel zalistoval v seznamu a zavelel: Stop – majitel domu nemá zaplaceno pojistné pro hasiče, balíme! Nepomohly ani prosby majitele alespoň o záchranu zvířat. Dům i se zvířaty shořel do základů.
Zdravím a přeji pěkný den.
J.C.

Tak to je řada informací od pana J.C., které jsem si dovolil doplnit několika odkazy na další internetové stránky. Jak je patrné z častých záběrů v televizi, můžeme být opravdu rádi, že máme tak dobře organizované státní i dobrovolné hasiče. Doufejme, že se nebude ministr vnitra inspirovat zdravotnickou reformou a nezavede nějaký poplatek za výjezd hasičů. Ne že by se jim nějaká ta koruna nehodila. Každý má ale možnost těm nestátním přispět sponzorským darem. Třeba by k vám, kdyby hořelo, přijeli rychleji než k těm ostatním.

Jen bych k popisovanému zásahu proti hnízdu sršní rád upozornil, že se jedná o chráněný hmyz, proti kterému by se mělo zasahovat jen výjimečně v případě bezprostředního ohrožení zdraví lidí. Podle vlastní zkušenosti vím, že pokud se proti ní neoháníte, klidně si na vás sedne a pokud zjistí, že nejste nic k jídlu, klidně zase odletí. Jeden rok jsem se s nimi takhle sblížil na jabloni, kde si kolem mě pochutnávaly na plodech, které měly napíchané a zřejmě si v nich kvašením vyráběli alkohol. I když, možná právě proto byly tak milé.

Dnes očekáváme jen teplé až tropické počasí vhodné k ponoření do vody. Dámám doporučuji slunečníky, jsou s nimi opravdu sladké na pohled.
12.7.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Abychom byli ke kočkám spravedliví.

Netušil jsem, že můj minulý článek o hasičích a kočkách vyvolá takovou odezvu u přátel koček. V zájmu koček si se souhlasem autora proto dovoluji nabídnout milý dopis čtenáře J.R., který má na rozdíl ode mne mnohem větší zkušenosti s kočkami a s uveřejněním svého dopisu souhlasil:

Vážený pane Bílku,
tuším, že asi nejste novinář a tudíž nevíte všechno (novinář ano). Dovolím si tedy Vaše (kočičí) obzory rozšířit.

Je pravda, že kočka si poradí (skoro) vždycky. Měli jsme kdysi kotě, bílého kocourka. Byl to blbec, jak má vypadat. Vydržel hodiny číhat u 6/4" trubky, která ležela na zahradě - asi čekal na myš. Vylezl na půldruhametrový zákrsek a neuměl slézt dolů, strachy se podělal. Vylezl na dřevěný sloup el. vedení, usadil se na samém vršku a dva dny se tam vydržel bát než jsme sehnali dlouhý žebřík a sundali ho. Nakonec se od nás zaplať pámbu odstěhoval. Ovšem volat hasiče, to by mne tedy nenapadlo.

Za ta léta, co tady bydlíme, se u nás vystřídalo tak 50 až 60 koček. Co se ptáků týče - chytají je. Ale myslíte, že se zdravý pták nechá od kočky chytit? Ani náhodou. A někteří ptáci umějí vést s kočkami docela boj. Jeden z našich dávných kocourů se rád vyhříval na plotovém sloupku. Asi dva metry od něj v koruně nízkého "pouličního" javoru vyvedli kosové mladé. A kocour se jim krutě nelíbil. Takže oba dva začali na kocoura opakovaně v kruhu nalétávat a vydávali u toho příšerný řev. Asi viděli někde ve filmu bitevní letadla, útočící na pozemní cíl. Ke cti kocoura budiž řečeno, že neutekl, nýbrž líně vstal, prohlásil, že už má přeležené nohy a důstojně odkráčel. Ale dokud mladí z hnízda nevyletěli, tak na sloupek nelezl.

Chytání myší je asi pověra. V životě jsme neměli v baráku tolik myší, jako od doby, co máme kočky.

O vzájemném soužití koček a psů by se dala napsat kniha, stejně tak o tom, co všechno tato zvířata podle vědeckých poznatků nemají umět a přitom to umějí. Snad někdy jindy.
Srdečně zdravím Ing. J.R.

K tématu kočky a hasiči dorazil ještě jeden dopis, tentokrát o hasičích. Požádal jsem autora o svolení k jeho uveřejnění a tak pokud jej získám, můžete se třeba už zítra těšit na další názor jednoho z mých čtenářů, kteří nelitují svého času čtením mých někdy dosti chabých článků.

Při pohledu z okna vám dnes nemohu slíbit počasí vhodné pro nezdravé opalování a zdravé koupání, ale na rozdíl od některých nešťastníků jsem noční bouřku a vodní příval přivítal s nadšením. Konečně se trochu doplnily zásoby spodní vody, které se začaly v poslední době dramaticky krátit. Máme štěstí, že kolem naší chaty zemědělci obdělávají pole tak, že se z nich při prvním deštíku nevalí spousty vody do okolních zahrad, domů a sklepů. Dokonce přestali pěstovat kukuřici a místo ní zaseli nikoliv "ekologickou" řepku, ale starodávnou českou plodinu, která se jmenuje pšenka. A vy z těch zatopených domů: vezměte do ruky pořádnou hůl a vypravte se za těmi idioty, kteří kolem vaší obce obdělávají tak zhůvěřile pole. Jinak vaše trable asi neskončí.
11.7.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Hasiči tu jsou i pro kočky.

Dne 5. července 2011 v 21:03, oznámila občanka uvázlé kotě v koruně stromu v obci Líšťany. Po konzultaci s OPIS (Operační a informační středisko) na místo vyjela jednotka SDH Líšťany s DA Avia D90L 1+1. Hasiči pomocí nastavovacích žebříků provedli vyproštění kotěte z koruny stromu a snesení na zem. Událost byla ze strany hasičů ukončena krátce před půl desátou hodinou večerní. (Pramen pozary.cz).

Doufám, že tou dobou někde nehořelo. Netušil jsem, že jsou hasiči určeni také k zachraňování koček se stromů. Jedna moje známá opatruje na chatě něco kolem 10 koček (přesný počet není znám ani jí), které neustále lezou po střeše a po stromech. Zatím ještě nikdy nevolala hasiče, protože ty kočky si vždycky poradily. Občanka z Lišťan by měla navštívit nějakého cvičitele koček, který by ji poučil, jak má svoje kočky učit lezení po stromech, pokud jsou již tak zdegenerované, že o tuto dědičnou schopnost přišly. Jsou to chudinky a je třeba jim pomoci.

A jak jsem na tom já a kočky? Vlastní nemám od doby, kdy si kočka mojí maminky nosila polomrtvé sotva z hnízda vylétlé zpěvné ptáčky na verandu a zde s nimi pořádala lovecké hry. Dopustila se ale ještě jedné závažné chyby: strhla přitom čerstvě vyprané záclony a od té doby u nás nesmějí kočky do domu ani na zahradu. Protože zpěvné ptactvo je užitečné, neboť ekologickým způsobem zbavuje ovocné stromy škůdců. Myši odstraňujeme také ekologicky pomocí klasických pastiček na péro a pak je ekologicky zakopáváme u plotu. Tolik dnes ke kočkám, koťatům a hasičům na stromech.
8.7.2011 9:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak utrácet peníze z evropských fondů.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje projekt Systém inkluzívního vzdělávání v ČR, který má pomoci řešit problémy dětí se sociálním i zdravotním znevýhodněním. Ministr školství Josef Dobeš (VV), před jehož pojetím integrace nedávno od resortu utekla většina zkušených odborníků na vzdělávání menšin, počítá s 250 miliony korun z unijních fondů. Jen za úvodní část nazvanou "Identifikace krizových míst proinkluzívního nastavení českého školského prostředí" plánuje ministerstvo utratit 45 milionů. (Pramen).

A co vlastně bude výstupem tohoto projektu? Cituji z anotace projektu:
Realizace projektu přinese ověřené postupy a návrhy opatření, které zvýší inkluzivitu školního a školského prostředí:
- návrhy legislativních změn podporujících inkluzívní vzdělávání,
- návrhy změn v metodice poskytování poradenských služeb,
- ověření platnosti změn nastavení systému vzdělávání žáků se speciální vzdělávací potřebou,
- standard speciálně pedagogické intervence ve vzdělávání,
- standard práce asistenta pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním.

Výsledky a výstupy projektu: "bezbariérové" webové stránky,
2 celostátní konference,
13 seminářů,
13 workshopů,
13 realizovaných pilotáží programů k výkonu specializovaných činností,
5 uskutečněných odborných zahraničních stáží pro celkem 21 odborných garantů realizačních týmů,
3 uskutečněné odborné stáže pro celkem 60 pedagogických pracovníků pilotních inkluzívních škol,
1 souhrnná závěrečná zpráva z odborných stáží,
1 publikace - Analýza proinkluzívního nastavení českého školství,
1 publikace - Možnosti nastavení podpory inkluzivity,
1 publikace - Vzdělávání pedagogů,
9 publikací - Metody podpory inkluze I - IX (pro mentální retardaci, děti a žáky s jazykovou bariérou, pro sluchově postižené a neslyšící, pro zrakově postižené, pro možnosti začlenění žáků vzdělávaných podle §42, pro pervazivní poruchy, pro práci s kolektivem třídy a školy, pro podporu lokální proinkluzívní báze, pro metodickou podporu inkluze)
4 kulaté stoly pro zástupce ministerstev a odborné veřejnosti,
1 publikace - informace pro veřejnost,
1 Závěrečná zpráva projektu a NAPIV,
1 Zpráva o možnostech nastavení systému inkluzívního vzdělávání v ČR

Takže za 250 milionů jen hory papíru opsaného z dřívějších "studií" a "projektů", semináře a worshopy, pilotáže a stáže, analýzy, zprávy a hlavně pět výletů do zahraničí pro 21 odborných garantů, kteří kdesi v cizích zemích budou studovat, jak na to, aby naše romské děti chodily do školy. Doporučuji návštěvu Austrálie, kde mají bohaté, i když katastrofální zkušenosti se vzdělávacím procesem potomků původního australského obyvatelstva. Tito aboriginové dnes vesměs žijí na sociálních podporách, utápějí se v alkoholu a drogách. Jsou nevzdělaní a tudíž nezaměstnatelní. Je to důsledek "vědeckého" projektového přístupu australské vlády a tamějších akademických výzkumníků a hlasatelů multikulturalismu. Někdy je lepší se poučit u toho, komu se to nepovedlo.

Pozoruhodné přitom je, že rozsáhlou studii která upozorňuje na to, že 39 procent romských dětí nedokončí běžnou základní školu má ministerstvo už dnes k dispozici. "Rozsáhlou investici do nových analýz bych ale ministerstvu nevyčítal, pokud ji správně zaměří," prohlásil pan Gabal, který počítá nepochybně s tím, že jeho firma dodá například onu "Identifikaci" za 45 milionů. Hlavní část má už v šuplíku z roku 2006.

Z těch 250 milionů korun z evropských fondů - neboli peněz daňových poplatníků - si asi ty "sociálně vyloučené" děti nic neužijí. Ovšem učitelé zejména na základních školách budou po ukončení projektu od roku 2014 už konečně vědět, jak to zařídit, aby tyto děti alespoň dokončily základní školu. Bez výzkumníků ala pan Gabal by si nepochybně při jejich inteligenci nevěděli rady. Protože se jejich rodiče díky svému analfabetismu s nimi doma neučí pod heslem "na co je přece škola", nabízí se jen dvě řešení: posílat děti do internátních škol, kde by si osvojili i běžné sociální chování nebo zajistit do každé "vyloučené" rodiny jednoho vysokoškolsky vzdělaného asistenta. Uvidíme, co nám doporučí odborníci na inkluzivní vzdělávání.

Další související články: Kupujete dům nebo stavební parcelu?, Kdy už s tím anticikanismem někdo konečně něco udělá?, Romové v Česku dále chudnou. Zajímavé čtení je článek Rómska problematika -5- Vzdelávanie, který se zabývá i otázkou dobrovolné internátní výchovy romských dětí.
7.7.2011 9:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Člověk v tísni pomáhá Afgháncům.

Vlastní ovčí mléko a vlna, med, vajíčka. Do afghánské provincie Balch přináší Člověk v tísni od roku 2008 nové zdroje příjmů a netradiční plodiny a zlepšuje tak nelehké životní podmínky lidí, žijících v odlehlé horské oblasti. Chov zvířat a nově zavedené pěstování brambor a římského kmínu (pro horskou oblast vhodnějších než tradičně pěstovaná pšenice) představují zlepšení jídelníčku a hlavně nové možnosti výdělku.

Místní farmáři získávají vedle materiální pomoci i nové informace o zemědělských a marketingových metodách. Různé znalosti, nabyté při školení, farmáři sdílejí v rámci odborných sítí (obdobě družstev); po absolvování všech těchto kroků mohou zahájit vlastní podnikání a vydělávat si prodejem produktů vlastní práce.

Na jaře rozdával Člověk v tísni vybraným farmářům karakulské ovce. Distribuci předcházely návštěvy v rodinách a kritériem bylo vedle ekonomické situace i schopnost pomoc zúročit. (Pramen).

Tak mě při čtení této zprávy napadá, proč se bohulibá organizace Člověk v tísni zabývá pomocí lidem v tak vzdálené zemi, kde navíc existuje téměř jisté riziko, že místní vyškolení farmáři stejně po odchodu "spojeneckých" armád přejdou na ekonomicky výhodnější pěstování máku.

Možná by pro tuto organizaci dotovanou daňovými poplatníky včetně evropských fondů, koncesionářů ČT, krachujícího Letiště Praha a řadou soukromých donátorů včetně Plzeňského Prazdroje, bylo záslužnější, kdyby svoje skvělé projekty zaměřili na náš domácí problém s romskou menšinou. Při pohledu na země, ve kterých Člověk v tísni realizuje svoje "projekty" to na někoho může udělat dojem, že se jedná spíše o turistickou cestovní kancelář pro mladé dobrodružně naladěné lidi. Zapojte se i vy. Právě teď můžete odjet do Etiopie, Angoly, Konga nebo do Barmy.
1.7.2011 9:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Pro živnostníky fakturace zdarma!

Nemám ve zvyku dělat ve svých článcích reklamu soukromým firmám. Ale následující informace je o jednom produktu, který je zdarma a může se zejména začínajícím živnostníkům hodit. Na internetové stránce iDoklad.cz si totiž můžete po registraci zdarma vystavovat faktury pro své zákazníky a vést si zde evidenci vystavených dokladů. Nic jistě není zcela zadarmo a tato služba je ve skutečnosti chytrou reklamou na ekonomický a účetní program Money, který se bude hodit těm, kteří svoji živnost rozvinou do větší šíře a nebude jim stačit jen vystavovat faktury. Přesto to může být zajímavý začátek dalšího podnikání.

Evidence vydaných faktur umožňuje vydávat nové faktury a odesílat je e-mailem jak zákazníkovi, tak ke zpracování vaší účetní. Faktury lze tisknout a přehledně sledovat jejich úhrady. V seznamu můžete faktury velmi jednoduše fulltextově vyhledávat či řadit do skupin podle různých kritérií. Integrace s rejstříkem ARES vám usnadní práci – stačí zadat jméno nebo IČ vašeho obchodního partnera a zbylé údaje se automaticky doplní z internetu. Pokud zadáte název neúplný, program vám nabídne výběr z možných firem.

Pro usnadnění práce si můžete nastavit celou řadu údajů, které jsou pro všechny faktury společné: způsob číslování dokladů, zaokrouhlování, texty před a za položkami faktury a další. Aplikaci iDoklad můžete bez problémů použít i pro vystavení faktur v zahraničních měnách. Program si umí načíst aktuální kurz z České národní banky, nebo může pracovat s vámi zadaným kurzem.

Databáze kontaktů slouží k uchovávání údajů o vašich obchodních partnerech. V seznamu je možné třídit podle libovolného sloupce a hypertextově vyhledávat. O dokladech budete mít vždy dokonalý přehled. Na první pohled uvidíte, kdo jsou vaši nejlepší partneři a kdo vám naopak nejvíce dluží. Můžete volit mezi podrobným zobrazením tržeb v posledních měsících a méně podrobným přehledem předcházejících čtvrtletí či účetních roků. Vždy také uvidíte aktuální kurzy nejvýznamnějších měn, aktualizované podle České národní banky.

Do iDokladu se může pod jedním uživatelským jménem a heslem přihlásit neomezené množství uživatelů současně. Služba přitom hlídá číslování dokladů a zabraňuje duplicitám i v případě, kdy tyto osoby souběžně fakturují. Oproti tomu zatím není možná registrace více uživatelů s vlastním jménem a heslem do společné agendy. Systém využívá šifrování SSL, běžně používané bankami. Data jsou pravidelně zálohována a servery jsou replikované. Celý systém běží na nejmodernější platformě Microsoft Azure. Vaše data nikdy nebudou dostupná nepovolaným osobám či firmám.

A na závěr jedno doporučení: iDoklad zvítězil v soutěži Microsoft Awards 2011 v kategorii "Nejlepší řešení pro Windows Azure".
30.6.2011 9:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Afghánistán po deseti letech: žádný pokrok.

Opět si dovolím citovat sám ze sebe, protože otázka Afgánistánu není ještě stále vyřešená. Naši vojáci se tam aktivně podílejí na bezvýchodném budování "svobodné a demokratické" země a Američané se začínají stahovat. Jejich cílem je nenápadně odejít, aby to nevypadalo, že skvělá americká armáda ani se svými oddanými spojenci nedokázala splnit zadání americké vlády: zavést v této zaostalé zemi moderní demokracii. Výsledkem bude stejná vojenská a politická prohra, k jaké došlo na konci vietnamské války. Podívejme se tedy, co jsem napsal 4.11.2001.

Jaderné zbraně na Afghánistán? Redakční komentář z úterního vydání pakistánského listu The News International z 30.10.2001: "Výrok amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že by mohly být v Afghánistánu použity jaderné zbraně, aby se tím překonal odpor Talibánu, je nepochopitelnou myšlenkou, o níž ani neměl uvažovat. V rozhovoru s CNN se tento americký politik zmínil o plánu použít "malé" jaderné zbraně, jestliže strategie shazování 5000 librových bomb nepřinese požadované výsledky. Rumsfeld nespecifikoval, co má na mysli jako "malé" jaderné zbraně, ale to je jedno, neboť použití jaderných zbraní, ať jsou malé nebo velké, přivede svět o několik kroků dál k soudnému dni.".

Je tato myšlenka přiznáním americké administrativy a zejména americké armády, že si nevědí rady s tím, jak dál v Afghánistánu pokračovat? V každém případě musíme jen doufat, že Američanům "nerupne v kouli" a atomové zbraně nepoužijí. Protože pak by se mohlo ukázat, kolik podobných kapesních atomových bomb je v rukou teroristů, kteří jen čekají na okamžik, kdy nebudou první, kdo je použijí. Jedno je ale jisté: shazování několik desítek bomb denně na Afghánistán místní otrlé válečníky jen mírně rozveseluje a vlévá jim do žil naději, že tak, jak vypráskali ze své země Rusy, tak to dopadne i s Američany bez ohledu na všelikou mezinárodní pomoc. Bojovníci za islám totiž nejsou zbabělá smečka iráckých gardistů, kteří svým americkým vítězům líbali ruce, aby je náhodou neodpráskli.

Dovolím si zopakovat můj soukromý názor na to, jak dobýt tuto zajímavou zemi: místní obyvatelstvo je třeba si koupit, podplatit, zkorumpovat. Nakrmit je, postavit nemocnice s islámským personálem, všem zadarmo rozdat barevné televize, zahájit vysílání dabovaných amerických akčních filmů a zahájit natáčení těchto filmů v Afghánských horách. O statisty tam nebude nouze. Všimněte si, že Hitler se dostal jen pod Moskvu a pak dostali Němci nakládačku. Ale dnes, dnes jsou němečtí finančníci a průmyslníci v Moskvě, ruská mafie a vláda jezdí v mercedesech a stát je zadlužený kromě jiných také u německých bank. Naši komunisté si také mysleli, že naší vesnicí americký imperialista neprojde. A vidíte, jak to dopadlo. Stačil na to ještě za vlády komunistů Microsoft, pak nastoupil McDonald, Macro, Hypernova, Nova a Tesco. To jsou moderní prostředky záboru cizího území a pacifikace nepřítele a ne žádné atomové bomby, pane Rumpsfelde. (Pramen.)

Tolik článek deset let starý. Asi to nedopadne podle mé rady, americká vláda nemá tolik peněz, aby si mohla alespoň všechny místní náčelníky podplatit. A tak raději začíná nenápadně vyjednávat s Tálibánem o tom, jak se z Afgánistánu vytratit bez mezinárodní ostudy. Pokus o ustavení prozatímní "demokratické" vlády se nezdařil, prezident Hámid Karzaj se podílí na rozkrádání státních peněz a nová afghánská policie i armáda je komická banda bývalých lupičů, vrahů a teroristů, kteří se ihned po odchodu posledního Američana přidají k Tálibánu. Otázkou je, zda se podaří nové vládce země podplatit natolik, aby zaručili výstavbu a pozdější ochranu onoho plynovodu, kvůli kterému tam Američané se spojenci přišli. Možná se investorům transafgánského plynovodu podaří to, co se importem demokracie nepodařilo vojákům. Peníze jsou to, co jsem ostatně před deseti lety doporučoval.
29.6.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vietnamci vydírají Vietnamce.

Po česku se takové metodě "ochrany podnikatelů" říká raketýring neboli vydírání pod různými pohrůžkami, například vyděrači hrozí vymlácením obchodu nebo jeho vypálením. Kromě ruské mafie se na našem území běžně vyskytuje i jeho vietnamská obdoba, kdy Vietnamci vydírají Vietnamce. Většina vietnamských majitelů večerek, kosmetických salonů neboli bordelů odvádí často až 40 procent ze zisku organizované skupině za takzvanou ochranu. Pokud neplatí, musí se potýkat se skupinou speciálně vycvičených vojáků. Říkají si Bo Doi a neštítí se používat únosů nebo výhrůžek smrtí, živnost se může ocitnout i v plamenech, jak se už ostatně několikrát stalo. Vyplývá to z výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Pro vaše pohodlí uvádím příslušnou část z této nadmíru zajímavé zprávy, která obsahuje informace, o kterých naše sdělovací prostředky často mlčí a vietnamské "podnikatele" představují v růžovém světle snaživých obchodníků, kteří se úspěšně začleňují do naší společnosti zejména tím, že se zde usazují trvale a čile se i rozmnožují. Jejich děti jsou pak dávany těm českým za příklad pilnosti a disciplíny. Otázkou je, zda tito mladí Vietnamci, až dospějí, nastoupí své rodiče ve zločineckých strukturách na straně jedné, zatímco ti "hodní" převezmou obchody a budou věrni tradici odevzdávat těm "zlým" výpalné. Podle policie "gangy mladistvých reprezentují jinou zvláštní skupinu zločinců ve vietnamském společenství. Jejich členové, obvykle z generace vietnamské mládeže již narozené nebo vyrostlé v ČR, se soustřeďují kolem diskoték a nočních klubů. Jsou zapojeni do trestné činnosti v malém měřítku, jako jsou drogové dealerství, krádeže a rvačky mezi gangy. Obvykle zůstávají mimo profesionální zločinecké sítě. Z jejich členů se někdy rekrutují bo doi(pramen).

Ve výroční zprávě ÚOOZ najdete docela přehlednou a podrobnou charakteristiku vietnamských kriminálních struktur:
V asijské organizované kriminalitě představuje dlouhodobě dominantní etnickou skupinu vietnamská komunita, která si i v roce 2010 udržela téměř absolutní kontrolu nad trestnou činností páchanou asiaty. Mezi nejtradičnější typy organizované vietnamské trestné činnosti patří trestná činnost daňová, která spočívá v krácení cla či daně většinou formou padělání příslušných dokladů v kombinaci s vykazováním dovozu na tzv. nekontaktní firmu. Tato činnost je spojená s prodejem různého spotřebního zboží ve stánkovém prodeji, což bývá často spojeno s další daňovou trestnou činností (zboží je formálně v majetku nekontaktních firem apod.). Velmi významným prvkem v organizované kriminalitě vietnamské komunity, se zřetelnou tendencí nárůstu významu, byla výroba, obchodování a distribuce omamných a psychotropních látek. V roce 2010 byl v souladu s trendem z předchozích let zaznamenán zejména další nárůst výroby omamné a psychotropní látky Cannabis, jejíž prodej představuje stále větší podíl nelegálního zisku vietnamských kriminálních skupin. Asijské kriminální struktury v roce 2010 organizovaly také nelegální přesun zisků pocházejících z trestné činnosti, přičemž dlouhodobě lze konstatovat, že k přesunu zisku byly používány bankovní převody i vývoz značného množství hotovosti prostřednictvím kurýrů. V roce 2010 se v rámci vietnamské organizované kriminality potvrdil trend poklesu významu převaděčství, což je možno považovat za důsledek vstupu České republiky do schengenského prostoru. Převaděčství bylo částečně nahrazeno trestnou činností v souvislosti s legalizací pobytu na území České republiky, což s sebou nese zvýšenou míru korupce pracovníků české státní správy. Byla však zaznamenána činnost mezinárodně působících skupin, které převáděly osoby vietnamské národnosti z České republiky (a jiných států Evropské unie) do Velké Británie, která není členem schengenského prostoru.

Kromě výše uvedených druhů trestné činnosti se vyskytovala i násilná trestná činnost vydírání, vybírání výpalného, násilné vymáhání dluhů a trestná činnost související s vymezováním sféry vlivu. V této trestné činnosti se projevuje jedno z významných specifik vietnamské organizované kriminality, protože se na ni specializuje zvláštní třída kriminálních vykonavatelů ve vietnamské komunitě zvaných BO DOI (vojáci). Tito BO DOI patří k různým vietnamským skupinám a společná je jim právě specializace na násilí. BO DOI zajišťují vymáhání dodržování nepsaných pravidel platných v celé asijské komunitě nacházející se v České republice. Poznatky získané v roce 2010 ukázaly klíčovou důležitost třídy BO DOI v rámci celé vietnamské organizované kriminality a naznačily, že o úspěchu kriminální skupiny ve zvoleném oboru kriminálního podnikání (daňové podvody, pěstování omamných a psychotropních látek apod.) rozhoduje kvalita a razance BO DOI patřících ke skupině. To je způsobeno mimo jiné i tím, že BO DOI kromě své „hlavní činnosti“ pro kriminální skupinu vytvářejí i dočasná uskupení a provádějí také samostatné akce s cílem získat finanční prostředky pomocí únosů a vydírání (zaměřeno striktně na vietnamskou komunitu).

V roce 2010 byla zaznamenána existence zřetelných mocenských center vietnamské kriminality, která jsou do jisté míry teritoriálně lokalizována. V čele každého mocenského centra stojí vietnamská kriminální autorita, která však v případě nutnosti řeší nejen spory v rámci vietnamského kriminálního podnikání, ale i spory ve vietnamské komunitě, které mají pouze malý nebo žádný kriminální podtext. Za nejvýznamnější mocenské centrum vietnamské kriminality bylo v roce 2010 možno považovat Prahu, přičemž žádné další regionální centrum nedosahovalo její důležitosti. Byla ovšem zaznamenána existence regionálních mocenských center, která se odmítala zcela podřídit pražské vietnamské kriminální autoritě.

Vyděračské "aktivity" uvnitř vietnamské komunity není nic nového. Podrobně popisuje tyto "zvyky" našich milých Vietnamců i například bulletin ÚOOZ z roku 2008 nazvaný roztomile STRÝČKOVÉ, ŽOLDÁCI A POULIČNÍ PRODAVAČI, STRUKTURA A MODUS OPERANDI VIETNAMSKÉHO ORGANIZOVANÉHO ZLOČINU V ČESKÉ REPUBLICE. Zvláště jeho druhá část je pozoruhodná. Malá ukázka:

Pan Z je vlastníkem poloviny firmy kontrolující velkou vietnamskou tržnici v Praze a mnohé menší vietnamské tržnice ve středních Čechách. Dva společníci pana Z se dělí o zbylou polovinu společnosti. Z a jeho společníci zaměstnávají několik mužů na nižším stupni řízení firmy jako správce tržnic a vedoucí dovozních a vývozních oddělení, ale také jako osoby s dobrými styky s českou státní správou a jako osoby s pověstí silných osobností ve vietnamském zločineckém podsvětí. Tito lidé dále zapojuji vietnamské a české pracovníky a bo doi („žoldáky“) do nelegální činnosti.
Firma pana Z podniká legálně a vyvíjí kriminální aktivity v oblasti nelegálního dovozu falešného značkového zboží, v oblasti přistěhovalectví Vietnamců a někdy v oblasti násilné trestné činnosti
. Z se těší ve vietnamské komunitě úctě pro své bohatství, obchodní úspěch, moc a schopnost najít řešení problémů. Vietnamští přistěhovalci, kteří mají potíže, se často obracejí na Z se žádostí o pomoc. Z poté pověří některého ze svých pobočníků, aby se problémem zabýval. Pobočník vejde do styku s některými členy své korupční sítě ve státním orgánu, aby zařídil potřebné dokumenty a povolení, či najme bo doi na nájemnou vraždu, únos nebo jiné donucovací činnosti. Také oznámí přistěhovalci cenu za službu a vybere příslušný obnos. Typické je, že Z nikdy přímo neinkasuje peníze za službu – přijímá pouze díky a výrazy vděčnosti doprovázené více méně symbolickými dárky od přistěhovalce. Se žoldáky nekomunikuje přímo, ale přes své pobočníky.
V méně závažných případech se může emigrant obrátit přímo na pobočníka nebo na bo doi a ti mohou operovat nezávisle na šéfovi.

Více o těchto milých lidech žijících tak klidně a spokojeně mezi námi čtěte v bulletinu č.2/2008 a bulletinu č.3/2008 Národní protidrogové centrály. Skvělé je, že naše policie má dobré informace o dění ve vietnamské komunitě, která se zdánlivě asimiluje mezi české obyvatelstvo a přitom si ponechává svoje národní zvyklosti a tradice. A protože si Vietnamci rádi vyřizují svoje "věci" jen mezi sebou, česká policie jim ráda ponechává iniciativu a maximálně jen počítá mrtvoly. Protože proniknout mezi vietnamskou komunitu není pro českého policajta možné. Musel by totiž mít šikmé oči.
28.6.2011 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Kde nekupovat pohonné hmoty?

Česká obchodní inspekce pokračuje v postupu, který jí umožňuje novela zákona o pohonných hmotách a informuje o prodejcích nekvalitního benzínu. O této novele již Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) informovalo v březnu letošního roku.

Postupně SOS na svých webových stránkách zveřejňuje samotná rozhodnutí ve věci. Tato rozhodnutí obsahují nejen informaci o tom, kteří prodejci benzínu jsou nepoctiví, ale také o uložených sankcích a přesný popis skutku, kterého se dopustili. Všechny tyto informace jsou dostupné na webových stránkách České obchodní inspekce. Poslední sada rozhodnutí za červen 2011 je dostupná zde.

Odpovědět, zda na pokutovaných čerpacích stanicích kupovat či nekupovat benzin a naftu, není jednoduché. Paradoxně možná právě u těchto stanic je záruka, že pohonné hmoty budou v naprostém pořádku. Pokud ovšem některá z firem je provozující mezitím nezkrachovala. V každém případě je nutné, aby ČOI ve svých kontrolách a ve zveřejňování hříšníků pokračovala. Hrozící sankce snad přispějí k tomu, že budeme mít na pumpách zaručenou kvalitu prodávaných paliv.
27.6.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Odposlouchávat je přece tak snadné.

Ústecký krajský soud nenašel chyby v rozhodnutích děčínských soudců, kteří varnsdorfskému policistovi povolili sledovat telefonní výpisy známých lidí. Byli mezi nimi údajně šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský a nejbližší spolupracovníci prezidenta Václava Klause - kancléř Jiří Weigl a tajemník Ladislav Jakl. Však si také na dnešek pozval kvůli tomu prezident ministra vnitra. Mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková řekla, že soudci nemohli vědět, komu čísla patří. Soudce není oprávněn zjišťovat, komu číslo patří. Prý jen zkoumá důvody, které policie předloží, dodala mluvčí.

Nezávisle na kontrole soudu prověřuje rozhodnutí děčínských soudců i ministerstvo spravedlnosti. Podle mluvčí úřadu Terezy Palečkové do několika dnů rozhodne, zda podle něj pochybili. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale nejspíše ostrouhá. Nikdo za nic nemůže, jen ten policista pochybil. Co když mu ale jeho kriminálnický informátor podstrčil ta telefonní čísla, aby jej podrazil třeba proto, že mu málo platí. A policista si přece nemohl nijak ověřit, kdo ta čísla používá.

U předplacených karet zakoupených "v trafice" přece nikde žádný záznam o majiteli neexistuje a tak jsou zcela anonymní. Pokud si předplacenou kartu ale koupíte v kterémkoliv e-shopu některého z operátorů, dostanete se do jeho evidence uvedením jména a adresy na objednávce. Panuje v tom tedy chaos a to nemá především policie ráda.

A tak můžeme v brzku očekávat, že budou tyto neregistrované "divoké" SIM karty zakázány podobně jako například v našem velkém vzoru, Německu. Pomocí předplacených SIM karet se prý anonymně domlouvá přes 70 procent spáchaných zločinů. Předplacené karty má v Česku asi polovina zákazníků, operátoři proto nechtějí o zrušení nebo jakémkoliv omezení ovšem ani slyšet.

Pokusy je zakázat už tady byly. I když možná nikoliv. Přece je rádi používají nejen mafiáni, ale i politici včetně zákonodárců. Přiznávám, že i já používám výhradně telefon s anonymní SIM kartou. Především proto, že nesnáším smlouvy s operátory, už vůbec nemám rád pravidelně chodící faktury. Přesto se mi nedaří zcela utajovat moje telefonní číslo. Trvají na něm zejména internetoví obchodníci doručující zboží přes soukromé přepravce zásilek. Asi si budu muset v nějaké akci pořídit ještě jednu SIM kartu.
24.6.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Zvyšování věku odchodu do penze schváleno.

Věk odchodu do důchodu se bude postupně zvyšovat a výpočet penzí se od října kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Rozhodla o tom sněmovna v rámci takzvané malé důchodové reformy poté, co odmítla námitky levicového Senátu. Důchodovou novelu ještě dostane k podpisu prezident. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům řekl, že přijetí senátní verze by znamenalo opuštění principu, kdy každá koruna příspěvku, který lidé vloží do důchodového systému, se náležitě projeví na výši jejich penze. Nový výpočet penzí má posílit zásluhovost v důchodovém systému, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy. Zvyšování věku pro odchod do důchodu vláda navrhla z ekonomických důvodů a v návaznosti na prodlužující se průměrnou délku života. Týkat se bude žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965. Pro obě pohlaví má být tato věková hranice sjednocena v roce 2041. V kolika letech půjdete podle novely zákona do důchodu právě vy si můžete ověřit například zde.

Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085. Starobních důchodců bylo na konci letošního března 2,266 milionu, meziročně se jejich počet zvýšil o 40.400. Průměrný starobní měsíční důchod představoval 10.511 korun.

Pokud zemřete dříve, ušetříte státu peníze a podpoříte tak ty, kteří se důchodu dožijí, ať už díky své genetické výbavě nebo díky tomu, že celý život jedli zdravě a sportovali.

Že se vám to nelíbí? Vždyť je to ale jasné: je konečně třeba voličům přeložit zcela otevřeně dvě základní varianty a bude to muset udělat i příští, nejspíše socansko-komunistická vláda. Buď se dramaticky zvýší povinné sociální pojištění (které je jen další formou daní), nebo se bude prodlužovat doba odchodu do důchodu. Druhá cesta je snadnější a levnější. Nikdo si nebude stěžovat, že se zase zvyšují daně a důchodu se dožije málokdo. Lidé nad 50-60 let budou stejně bez práce, ale náklady na sociální podpory pro nezaměstnané vyjdou podstatně levněji než důchody. A komu se to nelíbí, tak ať si laskavě začne šetřit už od mateřské školky. Banky ostatně již dávno rodičům nabízejí výhodné spořící účty pro jejich děti, jen jim zatím nikdo neřekl, že je to vlastně vhodné důchodové spoření pro jejich potomky.

Je tu samozřejmě také třetí cesta: dramaticky snížit stávající i budoucí vyplácené důchody. To by ale byla přece jen silná káva zejména pro ty, kteří s něčím takovým nepočítali a nenaspořili si během aktivního života nějakou tu rezervu pro horší časy. Navíc by to stejně vyvolalo zvýšené náklady na sociální podpory pro ty, kteří by si z nepatrných důchodů nedokázali zajistit ani skromné bydlení a základní potraviny.
23.6.2011 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Insolvenčního správce Sazky srazilo auto.

Insolvenčního správce zkrachovalé nebo přesněji vytunelované Sazky a největšího nepřítele bývalého šéfa Aleše Hušáka pana Josefa Cupku přejelo podle Novinky.cz včera odpoledne na Václavském náměstí auto. Podle jiných zdrojů to však bylo na Karlově náměstí. Bohužel jsem u toho nebyl, takže se spokojme s údajem, že se to stalo někde ve středu Prahy. Správce při přecházení přechodu srazil stříbrný vůz značky Škoda řízený ruským státním příslušníkem. Nehoda prý vypadala hrozivě - auto táhlo Cupku ještě zhruba sedm metrů na kapotě, než řidič zastavil. Cupka ale vyvázl údajně bez vážného zranění a podle jeho mluvčí Lenky Tiché může dál pokračovat ve funkci insolvenčního správce Sazky. "Cítí určité bolesti, má naražené rameno, ale nic vážného to není," potvrdila novinářům Tichá.

Podle některých svědků nehody ale srážka nevypadala jako běžná nehoda. "Auto normálně přibrzdilo před přechodem. Teprve, když ten muž začal přecházet, řidič vyrazil a srazil ho," řekl svědek nehody, který ale chtěl zůstat v anonymitě. Cupka nehodu na policii neoznámil.

To vyvolalo řadu spekulací, že se jednalo o objednané varování Cupky, aby si nepočínal tak "iniciativně" při své nezáviděníhodné práci. Insolvenčnímu správci Cupkovi už v souvislosti se Sazkou v minulosti někdo vyhrožoval. Před prvním jednáním věřitelského výboru v květnu dostal Cupka anonymní dopis s výhrůžkou, že v Národním domě ve Vinohradech, kde se schůze konala, vybuchne bomba. Budovu proto před konáním schůze důkladně prohledali policejní pyrotechnici. Žádnou bombu však nenašli.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka odvolal 7.června Hušáka z funkce generálního ředitele Sazky. Hušák, který nadále zůstává předsedou představenstva, nedostane prý ani žádné odstupné. Podle smlouvy měl mít nárok asi na 60 milionů korun. Podle Nejvyššího správního soudu nelze působit ve společnosti jako statutární orgán a tytéž činnosti vykonávat na základě pracovního poměru. Ten v takovém případě právně neexistuje. Cupka Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Podle právního oddělení správce Cupky byly v rozporu s dobrými mravy, již vzhledem k finanční situaci firmy.

Zdá se, že "záchrana" Sazky nebude žádnou poklidnou záležitostí ani pro aktéry tohoto možná závěrečného dějství existence jedné z posledních částí "národního stříbra". Doufejme, že při tom nepoteče krev.
22.6.2011 09:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Přivítají bezkontaktní platební karty i malí obchodníci?

Na tuto otázku odpovím vzápětí: nepřivítají. Zeptáte se: Ale proč? Vždyť mají být tyto nové karty výhodné právě pro rychlé odbavení malých nákupů. Důvod je jednoduchý a stejný jako u již používaných platebních terminálů pro klasické karty se zadáváním PIN: obchodník musí za pronájem elektronického terminálu bance platit podílem z tržby a navíc zaplatí i náklady na provoz, což je elektřina a telefonní poplatky.

Hlavně u těch malých plateb si banka zpravidla nepočítá procento (bývá až 5 procent z tržby!!!), ale pevnou částku. A tak i když si obchodník vyjednal, že banka dostane z každé tržby "jen" například 2,1 procenta, ale do 200 Kč platby zaplatí bance vždy 7 Kč. Pokud se tento zlodějský princip u bezkontaktních plateb nesníží, zájem nebude. Už vidím trafikanta, jak je radostí bez sebe, když si koupím časopis za 35 Kč a banka mu pošle na jeho účet jen 28 Kč. A když má třeba jiný obchodník na nějakém dražším zboží řekněme 10 procent hrubé marže, tak mu při dvacetitisícové platbě kartou banka sebere z 2000 korun hrubého zisku 420 kč, což je nějakých 21 procent!

Takže se zavádění bezkontaktních terminálů a karet rovná další likvidaci malých obchodů, jejichž majitelé si buď přirazí zvýšené náklady placené bance na ceně výrobků a budou tak ztrácet ty spořivější zákazníky nebo přijdou o ty "rychlíky", kteří budou preferovat rychlé a pohodlné bezkontaktní placení.

Jak je z tohoto příkladu patrné, technický pokrok vede trvale k centralizaci prodeje zboží do velkých obchodních center, ke zvyšování cen zboží i bankovních služeb, ke zvyšování nákladů na dopravu zákazníků k obchodům a to vše pod heslem většího pohodlí pro zákazníky. Obchodní řetězce usilují o postupné zrušení personálu pokladen, což jim má přinést snížení nákladů. Náklady na platební terminály a s tím spojenou telekomunikaci s bankou si již dnes samozřejmě započítávají do ceny zboží. Další zisky z tohoto procesu plynou výrobcům a prodejcům elektronických platebních terminálů a telekomunikačním operátorům. Ještě stále vám připadá bezhotovostní placení pro vás výhodné?

O tom, kdy i u nás v zaostalém Česku kdesi v Evropě budou zavedeny bezkontaktní platební karty se můžete dočíst v oslavném článku jednoho z nadšených propagátorů tohoto moderního trendu. Dalibor Z. Chvátal v článku Exkluzivně: První česká bezkontaktní karta PayPass. Nebudete už chtít hotovost klade otázku, na kterou ale neodpovídá: "Nejde náhodou jen o další nástroj, jak z obchodníků vyždímat další bankovní poplatky?" Ve své oslavné tirádě popisuje, jak systém testoval pomocí nákupů čokoládových tyčinek a zubních kartáčků. Bohužel nám nesděluje, o kolik peněz z tržby přišli jím testovaní malí obchodníci či o kolik jím byly zakoupené produkty dražší, než kdyby malý obchodník neměl pronajatý terminál od banky.

Napadá mě jeden argument, proč byste stejně měli přejít na platební bezkontaktní karty. Budete-li platit hotově, pošlete vaší bance peníze dvakrát: poprvé, když si peníze vyberete z bankomatu a podruhé, když zaplatíte v hotovosti nákup za předraženou cenu, která uhradí obchodníkovi pronájem této super moderní technologie. Ovšem po namarkování u kasy můžete jen mávnout kartou a po zapípnutí bez zadání PIN vítězně odcházet se svým úlovkem. Ostatní kupující platící obyčejnou kontaktní kartou nebo dokonce umatlanými penězi budou jen udiveně zírat a druhý den si pospíší do své banky pro bezkontaktní platební kartu.

Abych vyčerpal všechny výhody, které tato nová bezhotovostní technologie přinese: kapesní zloději se nebudou muset pracně pídit po vašem PINu, protože jej u kasy nebudou potřebovat, pokud si správně odhadnou výši nákupu. Karty mají být chráněny pro nákup do výše cca 500 korun bez zadání PINu a omezení bude možné nastavit i pro celkovou výši nákupu za jeden den. Pro tento případ bych měl jeden zlepšovací návrh: kartu přidělat na oozdobný řetízek, který by mohl zákazník nosit na krku jako šperk. To by snad přivítaly i vznešené dámy, zejména v těch případech, kdy by se jednalo o kartu zlatou.
21.6.2011 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Kupujete notebook?

Pak jste jistě narazili při jeho výběru na problém, s jakým procesorem si nový notebook koupit. Je to právě procesor, který určuje, jak rychle vám budou wokna chodit a tak není jedno, co bude váš nový počítač pohánět. Samozřejmě také rozhoduje, k čemu chcete NTB používat a hlavně, kolik máte peněz.

Ve vašem výběru vám může docela významně pomoci server www.notebookcheck.net, kde najdete kromě jiného i skvěle udělanou stránku Comparison of Mobile Processors (CPU Benchmarks). Její použití doporučuji zejména v poslední fázi výběru NTB, kdy se rozhoduje mezi několika, na první pohled víceméně stejných NTB, které jsou i za stejné peníze ale přesto je jistě mezi nimi jeden nejlepší, pokud jde právě o procesor.

Když si na uvedené stránce nastavíte zobrazení Show only notebook CPU's a v seznamu procesorů zaškrtnete ty, které jsou ve vaší finálové skupině vybraných NTB a stisknete tlačítko Restrict, vyberou se jen ty zvolené a vy si můžete dělat různá pořadí podle CPU Benchmark testů klepnutím na červeě označené nadpisy sloupců v pravé části tabulky. Budete-li chtít hrát hlavně hry, pak asi vyberete sloupec 3DMark06CPU a také Cinebench, pro celkový obraz o procesoru pak poslouží pořadí podle testu Dhrystone.

V poslední době oblíbená kategorie notebooky do 10.000 korun se samozřejmě pohybuje spíše ve středu tabulky výkonnosti, protože se v nich používají slabší procesory. Z nich ale typy Intel Core i3/i5 dosahují docela slušných výsledků. Například takový i3 380M najdete po 3DMark06CPU testu v pořadí úspěšnosti i před typy i5/i7 a NTB s ním bude přitom pravděpodobně levnější.

V každém případě si s výběrem NTB dejte práci, na internetu najdete všechny informace včetně rad od jiných autorů. Můžete samozřejmě také vybírat NTB pro svoji přítelkyni podle barvy, velikosti a váhy. Já sám velmi váhám, zda nakonec nezůstanu u desktopu, protože se na nějaké velké cestování s počítačem v tašce nechystám. A co mě láká na desktopu? Nezahřívá se, jeho životnost je nejméně dvojnásobná, za stejnou cenu koupíte většinou vyšší výkon, dá se do něj dát druhý disk na data a upgrade HW je celkem snadná záležitost.

Pokud ale potřebujete mít počítač neustále po ruce, nezbývá než si vybrat nějaký ten noťas z těch stovek modelů, které jsou právě teď na trhu. Až jej koupíte, určitě budete mít stejně pocit, že jste mohli vybrat za stejné peníze něco lepšího. Je to nemlich tak jako při koupi auta: prodejci se předhánějí v akčních slevách a každou chvíli vede někdo jiný. Možná nejlepší rada je počkat, až se budou notebooky dávat zadarmo k ročnímu předplatnému za nějaký papírový deník nebo k něčemu jinému. Zatím to zkoušel Mountfield a také DE BUREAU nebo Auto ESA a snaží se i další.
20.6.2011 12:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Čeká nás obdoba lidových bouří na Blízkém východě?

Podle jednoho z autorů portálu Vaše věc je to možné:
"Konflikt kolem Řecka se nemusí vystupňovat jen nedohodou evropských ministrů financí či sporem s ECB. Do hry začíná stále důrazněji vstupovat veřejnost evropského jihu. Novým prvkem, který na sebe upozornil zejména na španělských náměstích, je klesající důvěra ve standardní řešení prostřednictvím politických stran. Ostatně i u nás se dostaly odbory do situace, kdy mají reprezentovat převažující politické nálady veřejnosti, které nenašly odpovídající vyjádření v politickém systému. Politické strany a vlády mohou reagovat jen radikalizací nebo ústupem. Po sérii úspěšných lidových bouří na Blízkém východě už není nemyslitelné – jak poznamenal v minulých dnech v Praze i rakouský Alfred Gusenbauer – že by se něco takového nemohlo odehrát i v Evropě. Svět by se nezřítil, historie zná revoluční vlny, které našly cestu z jinak neřešitelných konfliktů a slepých uliček. Otřesené měny jsou možná jen kulisami dramatu, který se točí kolem skutečných hodnot." píše Zbyněk Fiala v závěru článku Otřesené měny hlásí slepou uličku? na stránkách portálu Vaše věc, který je mediální tribunou lidí kolem Jiřího Paroubka. Ten je v poslední době již zcela otevřeným nepřítelem současného vedení ČSSD a dokonce se objevují spekulace, že hodlá založit vlastní stranu podle vzoru Miloše Zemana.

Fialova vize "lidové bouře" v Česku by se jistě líbila nejen Paroubkovi, ale i komunistům a socanům. V revolučních dobách se docela snadno pod záminkou uklidnění "lidu" dělají politické převraty a současní vládci EU by velice rádi změnili Evropu v jeden velký federální socialistický stát. Objevují se návrhy na založení ministerstva financí EU, něco jako ministerstvo zahraničí EU už máme a pro zvládnutí "lidových bouří" by bylo nutné konečně založit ministerstvo vnitra EU i společnou armádu, která by především chránila hranice EU proti přílivu imigrantů z těch zemí, které nás v bouřích proti stávajícím vládám již předstihly.

V duchu lisabonské smlouvy se už nyní připravuje zavedení přímé "evropské" daně, kterou budou všichni občané EU platit přímo do bruselské pokladny a další možností jako získat další peníze na podporu krachujících evropských ekonomik je zavedení daně z finančních transakcí, z letecké dopravy nebo z výnosů prodeje emisních povolenek.

Zdá se tedy, že členové Evropské komise i socialističtí poslanci Evropského parlamentu již netrpělivě čekají, kdy už konečně začnou politicky motivované lidové či chcete-li sociální bouře a bude možné v nastalém chaosu dokončit dávný sen řady politiků, vojevůdců a diktátorů: jednotný evropský stát. Naši vůdcové odborářů podporovaní ve svém snažení dotacemi z evropských fondů včera předvedli, že si svůj "evropský" groš zasloužili. Ti nejzdatnější z nich mají cestu do Evropského parlamentu otevřenou.
17.6.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak překazit prezidentovi oslavu narozenin.

Shromáždění odborářů, neboli, jak by napsal prvorepublikový zpravodaj Národních listů, "tábor lidu", na podporu dopravní stávky začne v Praze v 09:00 na Palackého náměstí. Na místo činu se odboráři vydají v 08:00 z Tyršovy ulice, možná i s písní "Již vzhůru psanci této země" na rtech. Po projevech zástupců lidu se pochod vydá k ministerstvu financí a úřadu vlády na nábřeží řeky Vltavy. Tam se chystají odboráři složit balíky vymlácené slámy, pravděpodobně jako symbol řady neuspěšných jednání s vládou. Na poklidném pochodu Prahou místo blokád pražských komunikací se včera údajně dohodl s odbory pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Na Pražském hradě se dnes chystal oslavit své sedmdesátiny prezident Klaus. Setkání, na která pozval domácí gratulanty a zahraniční diplomaty, ale včera zrušil. Jak prohlásil prezidentův mluvčí Radim Ochvat, "nechceme uvádět pozvané hosty a diplomaty do jakéhokoliv rizika, které by ovlivnilo jejich bezpečnost". Škoda. Prezident propásl možnost předvést zahraničním diplomatům, že naše země je už skutečnou demokracií, ve které si odbory zcela svobodně dělají, co je napadne.

Pražské metro dnes ráno nakonec nevyjelo. Strojvedoucí se připojili k řidičům tramvají a autobusů MHD, kteří stávkují proti vládním reformám. Přesto jezdí asi třetina tramvají a pětina autobusů. Pražané se tak ale budou jen těžko dostávat do práce. Vláda schválila využití až 150 vojenských autobusů a 200 řidičů k nahrazení některých spojů Českých drah. Nečas už dříve řekl, že vláda je schopna tímto způsobem nahradit jen zlomek železniční dopravy. Chce ale pomoci například lidem v místech, kde není jiné spojení. České dráhy už dříve uvedly, že by k nahrazení výpadku způsobeného stávkou potřebovaly něco kolem 4 500 autobusů.

Nasazení armádních autobusů kritizovala opoziční ČSSD jako zneužití ozbrojených sil k politickému boji. Jan Hamáček, stínový ministr obrany za ČSSD, včera rozvášněn troufalostí vlády prohlásil, "že tento krok, který má v očích vlády zřejmě nahradit vlastní neschopnost sociálního dialogu, je naprostým zneužitím armády. Premiér Nečas by neměl ozbrojené síly státu zatahovat do politického sporu mezi vládou a odbory". Politici ČSSD tak veřejně přiznali, že stávku řídí z pozadí a že se ve skutečnosti jedná o pokus o převzetí moci vyvoláním chaosu.

Já stávkovat nebudu. V půl desáté se pokusím projet autem z Prahy 4 přes Barrandovský most tunely na Pohořelec, mám tam práci s aktualizací Windows 7 na třech počítačích. Nejspíše to bude horror, protože jisté nemalé množství Pražanů použije své automobily místo MHD. Nastal dopravní konec malého českého světa jako ukázka toho, co nás čeká 21.prosince 2012, kdy to bude doopravdy. Tedy podle některých věrozvěstů. Začněte zpytovat své hříchy, nikdy není pozdě se napravit.
16.6.2011 07:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Stávka nebo politický boj o moc?

Podle Lidových novin naše milé odboráře dotuje Evropská unie. Českomoravské konfederaci odborových svazů, tedy centrále stávkujících, přiklepla Evropská unie více než 80milionovou dotaci na "posilování sociálního dialogu". Vyplácení peněz kontroluje ministerstvo práce. A právě úřad ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) nyní odhalil vážné nedostatky v čerpání dotace. "Poslední monitorovací zpráva byla vzhledem k zásadním chybám na straně příjemce vrácena k opravě a doplnění," potvrzuje mluvčí resortu Viktorie Plívová.

S ohledem na zřetelně politické cíle, které sledují naše odborářské organizace podporované zejména ČSSD je patrné, že bruselský aparát tak vědomě zasahuje do politického boje v jednotlivých národních státech. Těžko říci, co si tito vládcové Evropy představují pod posilováním sociálního dialogu. Ve skutečnosti jsou to jen dotace platů odborářských vůdců a nákladů na reklamu a pořádání demonstrací proti vládě.

Takže je v pořádku, že tok peněz daňových poplatníků směřující odborářům kontroluje ministerstvo práce zejména tehdy, když bylo zjištěno, že " nesouhlasil počet odpracovaných hodin na výkazech práce s rozpisem mzdových nákladů či že příjemce odstranil předdefinované vzorce v rozpise mzdových nákladů, čímž znemožnil jeho kontrolu i celé monitorovací zprávy". Odboráři tak čelí podezření, že evropské peníze používají i na jiné než původně schválené účely. Zdá se, že se spíše jedná o "posilování sociální situace odborářských vůdců".

To, že jsou zaměstnanci státních, obecních i soukromých společností nespokojeni se svými příjmy a z nich vyplývající životní úrovní je naprosto přirozené. Vyplývá to z povahy člověka, který není nikdy spokojen s tím, jak si žije, čeho v životě dosáhl a jaký má majetek. Každý občan včetně těch nejvyšších manažerů a politiků má trvalý pocit, že jeho plat neodpovídá jeho schopnostem, jeho pracovnímu nasazení a především jeho potřebám. Problém je v tom, že objem produktů schopných prodeje na trhu je víceméně konečný a tak ti, kteří skutečně poctivě pracují kdesi ve "výrobním procesu" nemohou lidově řečeno zbohatnout nikdy natolik, aby byli kdesi "za vodou". To se dá docílit jen při "obchodování", kdy se výrobek prodává za nadsazené ceny koncovým spotřebitelům, nejlépe pak státu.

Státní zaměstananci, úředníci a podobní příživníci nemají naprosto žádný morální důvod k boji za zvýšení svých platů. Žiji si docela slušně z peněz daňových poplatníků, kteří odevzdávají polovinu svého platu státu právě proto, aby jim tato armáda sestávající z naprosté většiny z uměle zaměstnaných lidí, které by jinak stát musel živit prostřednictvím sociálních podpor, komplikovala jejich obyčejný život. Jestliže mají stávky zakázané vojáci a policie, měl by existovat zákaz stávkování i pro veškeré zaměstnance státního aparátu. Chce-li podnikatel zvýšit svým zaměstnancům platy, musí nejdříve zvýšit výrobu, zavést dražší lepší výrobky a hlavně vše prodat. Chce-li stát jako zaměstnavatel zvýšit platy, má jedinou možnost: buď část těchto příživníků propustit nebo zvýšit skutečným plátcům daní ty daně. V této souvislosti je komické slyšet argumenty státních zaměstnanců, že přece oni také platí daně! V případě jejich platů se jedná jen o přelévání peněz ve státní kase.

Stávky se přirozeně vyvinuly dávno v minulosti jako metoda, jak přinutit majitele firem k vyšším platům, ke snížení nekřesťanskému odírání zaměstnanců. Stávka je tedy metodou boje pracujících občanů vytvářejících skutečné hodnoty proti zaměstnavatelům. Jestliže stávkují zaměstnanci ve státní či obecní dopravě či dokonce úředníci, je to naprosto nemístné. Pokud jsou občané nespokojeni se svou vládou, mají demonstrovat nejlépe ve svém volném čase, kdy mohou třeba i zablokovat silnice, železnice, mohou se připoutávat na vlakové koleje nebo v metru s tím, že mohou v takovém boji za své ideály utrpět i nějaký ten šrám či se dostat do vězení. Tomu se říká politický boj a pokud není zcela chaotický, vždy jsou v čele takových útoků politické strany.

Jestliže jsou však odboráři řízeni z pozadí socany a komunisty a ženou lidi do stávek, je to obyčejná zbabělá lumpárna politiků, kteři se bojí postavit se otevřeně do čela "lidového boje" za lepší zítřky. Stávkovat proti vládě, která se snaží udržet tento stát nad vodou není nic jiného, než to, čemu se dnes říká "řecká cesta". Chceme-li tedy žít dalších pár let dále na dluh a přivést republiku na buben, pak stávkujme, vyjděme do ulic a požadujme předčasné volby, ve kterých dejme svoje hlasy ČSSD nebo KSČM podle toho, jak má kdo silný žaludek. Budeme pak mít stříbrné plomby a léky "zadarmo", žádné poplatky u lékařů, levnější jídlo, odchod do důchodu v šedesátce a další vymoženosti, které nám zejména socani už dnes slibují. Měla by nám ale dojít jedna věc: ti politici, kteří nám tohle slibují aby mohli vládnout, jsou na rozdíl od nás za vodou. Pokud pak dojde k lámání chleba, jich, pánů, se to nedotkne. Ty nohy si na tom ledu zlámeme my.
15.6.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Boj s korupcí je věčný.

Podívejme se ve stroji času o deset let zpět: 9.11.2001 - Boj proti korupci vyhlásila naše postkomunistická socialistická vláda (Miloše Zemana) již v roce 1999. V dokumentu, který tenkrát vydala pod honosným názvem Vládní program boje proti korupci v České republice, jsem objevil skutečnou stylistickou perlu (cituji):
"Vláda nemá ambici dosáhnout při boji s korupcí 'konečného řešení'. Je si vědoma, že jistá míra korupce je nedílnou součástí vztahů mezi lidmi v každé společnosti již od nepaměti. Ví také, že některé formy korupce je a bude velmi obtížné dokázat. Bude se však snažit celkový rozsah korupce v zemi co nejvíce omezit, a to i tím, že zásadním způsobem možnosti korupčního jednání ztíží a učiní takové jednání příliš nákladným, nevýhodným a nebezpečným."

Není pochyb o tom, že bez ohledu na úsilí vlády je korupce odjakživa jednáním nákladným (kdyby to nebylo nákladné, tak by to přece nebyla korupce), nevýhodným (většinou za úplatek jen získáte to, na co máte nárok, jen to bude dříve) a nebezpečným (konec konců je to trestný čin).

Je jisté, že autor tohoto literárního díla dozajista četl u nás zakázaný Hitlerův Mein Kampf, neboť to byl právě on, kdo poprvé použil onoho výrazu "konečné řešení", ovšem ve zcela jiné souvislosti. Zdá se, že si ale naši milí státní úředníci včetně některých ministrů (už jich máme celých 500 000!) vzali spíše jako zásadu hlavně onu unikátní větu, že (vláda) "Je si vědoma, že jistá míra korupce je nedílnou součástí vztahů mezi lidmi v každé společnosti již od nepaměti." Ano, již staří Egypťané podpláceli faraonovy úředníky a tak to budeme muset v rámci "jisté míry" dělat i nadále.

Plné znění onoho bojového programu naleznete zde. Pokud jste se ještě nedopustili žádného korupčního jednání, můžete se v tomto dokumentu dozvědět, jaké nejrůznější formy podplácení existují. Třeba tu odhalíte svoje nové možnosti jak docílit, aby i vás konečně někdo podplatil. Na jiném místě dokumentu vlády se poněkud defétisticky říká (cituji): "Nutno konstatovat, že korupce může být s ohledem na nízkou výkonnost státní správy v některých případech přímo 'motorem ekonomiky'. Tento nežádoucí stav se stává realitou tam, kde pomalost, byrokratičnost a příliš mnoho formálních nároků ze strany státní správy se střetává z poptávkou po naopak co nejrychlejším a formálně pokud možno co nejméně náročném vyřízení věci." Ten motor jsem si dovolil podtrhnout. (aktualizace 14.6.2011: pasáž o motoru ekonomiky byla z dokumentu později kýmsi záměrně vymazána, ale zázračně se objevila v aktualizovaném dokumentu Boj proti korupci z roku 2008 za vlády M.Topolánka).

No vida, tak vlastně korupce je nejspíše příčinou toho, že se naše ekonomika pohnula poněkud dopředu. Jiní autoři vycházejíce z jiného slovního označení korupce jako "podmazávání" rovněž korupci považují za pozitivní jev. Kola ekonomiky řádně podmazaná se přece otáčejí rychleji. Kdo maže, ten jede!

Tolik citace z mého článku z 9.11.2001. V dokumentu Zpráva o korupci v České republice v roce 2003 a o plnění harmonogramu opatření Aktualizovaného vládního programu boje proti korupci se vláda V.Špidly pokusila o "vědeckou" definici korupce:

2.1. Definice korupce
Korupce (lat. corrumpere - zmařit, zkazit, uplácet, podplácet) je pojem, který není jednotně definován, ale v širším, anglosaském pojetí je nejrozšířenější definice, jejímž autorem je Joseph Nye:
"Chování, které se odchyluje od "formálních povinností" veřejné role pro soukromé (osobní, rodinné nebo skupinově orientované) zájmy, pro finanční nebo statusový zisk, a dále jakékoliv chování, které porušuje pravidla za účelem zvýšení soukromého vlivu."

Korupce zahrnuje úplatkářství, což je odměna za jiný výklad nebo pozměnění rozhodnutí úřední osobou, nepotismus (zvýhodnění na základě příbuzenských či přátelských vztahů místo na základě zásluh) a zpronevěru jako protiprávní získání veřejných prostředků k privátním účelům. Někdy bývají v definici korupce nahrazeny "formální povinnosti" společnosti normami a mezi nutné znaky je zařazeno "poškození veřejnosti". V užším (evropském) pojetí se za korupci považuje takové jednání, při kterém dochází k nějaké směně mezi úředníkem a tím, kdo mu nabízí nějakou výhodu, která nemusí být nutně finančního rázu. V tomto pojetí patří ke korupčnímu jednání aktivní i pasivní uplácení a nepotismus.

Korupci lze rozdělit na tržní, při níž dochází k ilegálnímu prodeji moci, a parochiální, kde převládají tradiční vazby (příbuzenství, klientelismus , známosti apod.). Také odsouzení korupce z hlediska morálky se vyvíjí zároveň s procesy vytvářejícími občanskou společnost. Jeho podmínkou je všeobecné akceptování ideje svobodné vůle individua a uznání závazných hranic pro úřednické jednání.

Zatímco v politice vyspělých zemí je korupce patologickým jednáním, v zemích třetího světa i v bývalých socialistických zemích je jedním z nejrozšířenějších jevů. Často bývá nejen příčinou skandálů, ale i větších společenských otřesů a státních převratů.

Pro další využití charakterizujeme korupci jako zneužití postavení spojené s porušením principu nestrannosti při rozhodování, motivované snahou po zisku. Korupce je projevem chyby v rozhodovacím, řídícím procesu. Schopnost institucí korupci potlačovat a bránit se jí je indikátorem kvality příslušných institucí a celého institucionálního systému jako takového. Korupce může ohrozit životaschopnost demokratických institucí a tržních ekonomik. Zároveň ovšem ohrožuje bezpečnost státu, a to jak z hlediska vnitřní bezpečnosti, tak i bezpečnosti vnější.

2.2. Korupce a postih v trestním zákoně
Pojem korupce není v českých trestně právních normách definován jako samostatný trestný čin, charakterizují jej především trestné činy uvedené v hlavě třetí zvláštní části trestního zákona, nazvané "trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných". Zejména oddíl třetí "úplatkářství" obsahuje trestné činy, které v sobě nesou znaky korupce. Jde o trestné činy § 160 přijímání úplatku, § 161 podplácení a § 162 nepřímé úplatkářství. Beztrestnost zakotvená v § 163 trestního zákona jako zvláštním ustanovení o účinné lítosti má motivovat občany, kteří byli o úplatek požádáni, a proto jej poskytli nebo slíbili, k okamžitému oznámení trestné činnosti příslušným orgánům.

Kromě úplatkářství je v právním řádu zakotveno několik dalších skutkových podstat trestného činu, které definují korupční chování. Protože rozhodující prostor a hlavní nebezpečí korupce leží nepochybně v oblasti veřejné správy, včetně moci zákonodárné a soudní, jde především o vybrané trestné činy veřejných činitelů podle druhého oddílu třetí hlavy zvláštní části trestního zákona - zneužívání pravomoci veřejného činitele (§ 158) a maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti (§ 159). K trestným činům, které mají znaky korupčního chování, lze řadit také trestné činy porušování předpisů o nakládání s kontrolovaným zbožím a technologiemi podle § 124a, porušení povinnosti v řízení o konkursu podle § 126, porušování povinnosti při správě cizího majetku podle § 255, zneužívání informací v obchodním styku podle § 128, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 128a až 128c trestního zákona a některé další skutkové podstaty obsažené v hlavě druhé, třetí, páté a deváté zvláštní části trestního zákona.

Jak je z výše uvedeného patrné, zákony by tu byly. Bohužel žádné z podezření na korupci ve vládních kruzích levých i pravých se nikdy nepotvrdila a nikdo nešel bručet do basy. Státní zaměstnanci "nezávislé" policie i "nezávislých" státních zastupitelství i "nezávislých" soudů nám občanům vzkazují, že zprávy o korupci jsou jen chýry a pokud někdo ze státních úředníků a politiků někdy dostal nějaký úplatek či jinou výhodu, nepodařilo se to nikomu dokázat. Z toho můžeme udělat jeden pozitivní závěr: naši politici a státní úředníci jsou skutečně velice schopní. Tedy schopní všeho.
14.6.2011 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

XP Mode skutečně pro W7 Home Premium není !!!

Promiňte, že se dnes nebudu věnovat tomu nesmírně důležitému tématu o právech na stávku a na blokování všech silnic v republice. Musím sdělit jisté části svých čtenářů jednu důležitou informaci.

Potěšen sdělením neznámého "objevitele" publikovaném na PC.poradna.net, že XP mode je nyní i pro verzi Windows 7 Home Premium, jsem se z vrozené opatrnosti zeptal u "kovářů" a dostal jsem vskutku obratem dva maily od dvou různých pracovníků Microsoftu.

První mail:
Dotaz Rozpor mezi informacemi o W7 Home Premium XP Mode (www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx a www.microsoft.com/cze/windows/virtual-pc/download.aspx)
Reakce
Zde si můžete přečíst požadavky na podporovaný operační systém pro Windows Virtual PC (XP mode): www.microsoft.com/windows/virtual-pc/support/requirements.aspx (v pozn. je: Windows XP Mode is only available in Windows 7 Enterprise, Windows 7 Professional, and Windows 7 Ultimate. )
LC

Druhý mail:
Dotaz Rozpor mezi informacemi o W7 Home Premium XP Mode
Reakce Informace (na strance www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx ) je spravne, jen stranka je ponekud nestastna - jsou na ni 3 produkty ke stazeni (Virtual PC, XP mode a update Virtual PC pro funkcnost na starsich CPU)
Virtual PC (virtualizacni nastroj umoznujici beh nejen Windows XP/XP Mode) muzes samozrejme nainstalovat a vsech edicich Windows7. Licencni omezeni je na moznost instalace XP mode (virtualizovanych windows XP).
MP

Jak může MS publikovat "poněkud nešťastně" na svých stránkách takovou zmršeninu obsahující zavádějící informace? Inu vypovídá to o kvalitě jejich pracovníků. Takže klid přátelé, kdo chce ve W7 XP Mode, musí si pořídit W7 Professional nebo vyšší verzi. Bill potřebuje peníze na svoji dobročinnost, tak mu je koukejte poslat.

A proč je ten XP Mode nejen pro mě tak zajímavý a důležitý? Inu, když si chcete koupit nový počítač s Windows 7 a přitom máte jisté starodávné programy pocházející z dob počátků počítačů (dBASE, FoxPro 2.5b, FAND), musíte trochu podumat, aby vám to i na nejnovější mašině se super OS chodilo. A takové vykopávkové programy si bez XP Mode neškrtnou. Jinou možností je samozřejmě použít virtuální stroj (MS Virtual PC, VMware) nebo duální instalaci dvou OS. Ale XP mode je přece jen cestou pohodlnější, i když částečně zarubanou. Už tedy víte, jakou verzi W7 si koupíte? Možná ale narazíte, výrobci notebooků dodávají naprostou většinu těchto úžasných strojů právě s W7 Home Premium, to aby vás nalákali na nižší cenu. Bojuje se o každou korunu, za pár měsíců budou notebooky dávat zdarma ke kilu španělských okurek. Pokud ale nemůžete čekat, kupte si raději počítač bez OS a k tomu to, co opravdu potřebujete. A pozor, volil bych raději 32 bitovou verzi, i tam mohou nastat komplikace, zejména s připojováním starších periferií, na které nenajdete ovladače. Více o tom zda nainstalovat 64 nebo 32 bitovou verzi W7 si můžete vygooglovat. Přeji krásný den.
13.6.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Byl opravdu Václav Havel hyena?

Parlamentní listy: Za režimu si žil exprezident Václav Havel nad poměry a jiní disidenti chcípali hlady. Jeho klika vrátila moc komunistům. Taková obvinění chrlí politický vězeň a antikomunista Jiří Wolf, který si po komunistických žalářích užil své. Přestože je chartista, bez skrupulí kritizuje takzvanou chartistickou šlechtu.

Nesmlouvavý antikomunista Jiří Wolf toho má za sebou opravdu hodně. Do vězení ho komunistický režim poslal celkem dvakrát. Avšak při druhém trestu se jeho zdravotní stav tak zhoršil, že na případ musela upozornit Amnesty International, aby to vůbec přežil. V roce 1989 ho prý pustili z kriminálu ve stejný den, jako Václava Havla. Právě exprezidenta však Wolf kritizuje nejvíce. Prominentní disidenty označuje za chartistickou šlechtu. Tedy Václava Havla, Václava Bendu a několik dalších. "Okrádali nás. Havel a celá ta šlechta byly hyeny, co to dělaly pro peníze. Přes Nadaci Charty 77 dostávali prachy ze zahraničí, ale k většině vězňů a jejich rodinám se nic nedostalo. Ty prachy šly na opravy jejich chat, různý žranice a chlast. Navíc se o ně podělili s estébákama. Lidi, kteří se vraceli domů z kriminálu, pak často umírali hlady. Takových případů bylo poměrně hodně," rozčiluje se pro ParlamentníListy.cz Wolf.

Další prameny: Jiří Wolf - Wikipedie, Disident Wolf po osvobození Vondrušky již nevěří české justici.
10.6.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Koupíte si elektromobil?

Zatím asi budete váhat, možná někdy v budoucnu jako druhý vůz. Zdá se ale, že s postupným zdražováním nafty a benzinu bude za pár let cena elektromobilu díky jejich zvýšené produkci srovnatelná s cenou dnešních automobilů. Pak se prodej elektřiny prostřednictvím dobíjecích stanic stane zajímavým byznysem. A tak už v průběhu letošního roku nainstaluje společnost ČEZ dobíjecí stanice v 50 lokalitách, nejčastěji v blízkosti větších měst České republiky. Stanice budou nejenom v Praze, ale také v regionu střední Moravy, jižní Moravy, západních a východních Čech.

Prvními partnery Skupiny ČEZ pro vytvoření infrastruktury pro elektromobily jsou ECE – Arkády, Dolní Břežany, Group AIG/LINCOLN, Inter IKEA Centre Group, Kaufland, McDonald's, ORCO, Praha 16 – Radotín, Ségécé, TESCO, TNT Express, VINCI Park.

"Společnost ČEZ bude podporovat rozvoj elektromobility. Elektřina je nejčistší energie a elektromobilita ji umožní využít v oblasti, která byla dosud doménou spalovacích motorů. Nepochybně je to i velká příležitost pro energetiky, zejména v kombinaci s chytrými sítěmi. Budeme se podílet na výstavbě sítě dobíjecích stanic, protože tím dáme důležitý impuls pro akceptaci elektromobilů občany," říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman. "Našimi partnery logicky budou ti, koho se doprava ve městech dotýká, tedy provozovatelé parkovacích míst či obchodní centra. Jsem rád, že společně přispějeme k ekologičtější dopravě a zlepšení života ve městech," dodává Martin Roman (pramen). Více na FutureEMotion.cz a na Elektromobily.org.

To je jistě bohulibý cíl, který umožní zejména fanatickým návštěvníkům obchodních center dobít svůj elektromobil na parkovišti supermarketu. Otázkou ale zůstává, jak si jej dobije někde u paneláku, kde nejspíše dobíjecí stanici ČEZu nenajde. Přitom by bylo žádoucí, aby právě ve městech nahradily elektromobily co největší množství klasických automobilů. Možná, že se elektromobily rozšíří spíše mezi obyvateli příměstských vilových sídlišť, kde nebude problémem natáhnout kabel z venkovní zásuvky nebo dobíjet auto ve vlastní garáži. Elektromobil by se tak mohl v blízké budoucnosti stát oblíbeným dopravním prostředkem pro dojíždění do práce a na nákupy.

Nadšenci pro elektromobily mezitím už připravili například mapu nabíjení v ČR a okolí, kde najdete umístění tzv. dobrovolných nabíjecích stanic, tedy míst, kde můžete svůj elektromobil připojit do sítě. Zatím ale bohužel jeden z prvních elektromobilů, který se objevil v Česku - Peugeot iOn by vás přišel asi tak na 900 tisíc. Zaregistrovat se jako předběžný zájemce můžete zde. Takže si ještě počkáme, možná že se k nám dostanou levnější elektromobily z Číny...
8.6.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Zabrání Pehe a spol. lidové revoluci?

Petiční výbor občanů vedený Janem Šternem, Jiřím Pehe, Hanou Marvanovou, Táňou Fischerovou, Ivanem Gabalem a dalšími sepsal něco jako revoluční manifest, ve kterém podepsaní vyhlásili válku korupci a všem politikům, kteří proti ní nebojují nebo se jí dokonce dopouštějí. Je poněkud zvláštní sbírat na internetu podpisy občanů, kteří nesouhlasí s korupcí, protože těch je přece i bez nějakého náročného sčítání nepochybně většina, zbytek jsou právě ti zločinní korupčníci stojíci proti zákonu. Válka vyhlášená tímto manifestem se pravděpodobně povede na stránkách novin a blogů a zejména při volební kampani, k čemuž ostatně autoři manifestu vyzývají. Možná, že se pokusí autoři manifestu založit nějakou politickou stranu. Doporučuji jim název Strana poslední záchrany.

Při čtení seznamu signatářů manifestu mě napadla otázka, které skupiny obyvatel jsou nejvíce proti korupci a navíc jsou ochotni se podepsat. Podařilo se mi celkem snadno zjistit, že k datu 7.6.2011, 10:00 hod SEČ podepsalo manifest:
490 důchodců, 419 studentů, 323 učitelů, 185 OSVČ, 165 techniků, 153 lékařů, 140 manažerů, 120 podnikatelů, 61 státních zaměstnanců a úředníků, 32 poradců, 32 analytiků, 84 vědců, 33 hudebníků, 12 umělců, 52 programátorů, 61 IT specialistů, 21 historiků, 61 obchodníků, 11 starostů, 24 publicistů, 45 psychologů, 28 inženýrů, 53 překladatelů, 28 zdravotních sester, 55 referentů, 50 živnostníků, 32 invalidů, 58 účetních, 7 soudců, 39 ředitelů, 23 spisovatelů, 2 veterináři, 13 malířů, 26 nezaměstnaných, 14 hasičů, 17 policistů, 5 pojišťováků, 4 emeritní profesoři, 11 prodavačů, 39 ředitelů, 43 redaktorů, 2 poslanci, 41 právníků, 4 archeologové a 1 homeopat.

Seznam není úplný, snažil jsem se postihnout ty nejzastoupenější nebo nejzajímavější profese. Nedal jsem si ani práci se sestavením žebříčku procentního zastoupení, ale jednoznačně na špici nespokojenosti jsou důchodci následováni studenty, učiteli, OSVČ, techniky, lékaři, manažery a podnikateli. Být předsedou politické strany, tak se zaměřím v příštích volbách právě na tyto skupiny obyvatelstva zejména s líbivými hesly o odstranění korupce ve státní správě.

Bohužel petiční výbor je složen z občanů, kteří se sami dnes nehodlají angažovat v politice a píší něco jen o jakémsi lobování odpovědných politiků, zejména mají nepochybně na mysli zákonodárce plovoucí v rybníku zvaném parlament. Není mi také jasná jejich politická orientace: pan profesor a publicista Jiří Pehe nemá rád ODS a Klause a proto podporuje ČSSD i když jen tehdy, když se mu to hodí, scénárista a dramaturg Jan Štern podporuje vyšší platy pro lékaře, miluje sociální stát a nenávidí liberální demokracii s utahováním opasků občanům. Je snad tedy pro tzv. "řeckou cestu"? Bývalá disidentka a současná advokátka Hana Marvanová prošla dlouhou cestou od Občanského fóra přes ODS až k dnes zaniklé Unii svobody, Táňa Fischerová se zabývá zejména duchovním rozměrem lidské existence a regionální politikou v Liberci. Na svém webu skončila s aktivitou v roce 2008. To pan Ivan Gabal je jiný kalibr, podniká úspěšně se svojí firmou GAC spol s r.o. v oblasti výzkumu veřejného mínění, strukturálních fondů EU, imigrace a sociálně vyloučených skupin obyvatel, zejména pak romských ghet.

Takže i když je mi myšlenka nátlaku na právě fungující politiky blízká, téhle partě manifest nepodepíšu. Není mi totiž jasné, jakými praktickými a úspěšnými kroky lze splnit body uvedené v manifestu. Jak se zdá, ani když podobný spolek "nepolitiků" založil politickou stranu Věci veřejné, stejně to nikam nevede. Jako malý český člověk už nedoufám, že cesta ke zlepšení života v této společnosti vede přes tolik vzývanou demokracii, kdy se po mě chce, abych každé čtyři roky dával hlas lidem, kteří se rozhodli živit se politikou. Není mi jasné, zda mám podporovat život na dluh (ČSSD+KSČM) nebo si raději dnes utáhnout opasek (ostatní partaje), abych měl zítra alespoň pitnou vodu a suchý chleba.

Jdu proto raději zalít do skleníku okurky, protože ty "evropské" jsme si dávno v rodině zakázali stejně tak jako eurorajčata. Moji rodiče prožili smysluplný život se sezónním ovocem a zeleninou a necítili to jako nějakou újmu, jedině snad tehdy, když jim ani to komunistický režim nebyl často schopen poskytnout. Což ovšem platí i pro dnešek, protože českou zeleninu a ovoce snad najdete jen na jakýchsi "farmářských" trzích nebo přímo na farmách, které si musíte najít sami.

V diskuzi k "okurkovému" článku mě jeden čtenář na iDNES napadl, že když si zalívám okurky pitnou vodou z vodovodu, v pohraničí nemají lidé v čem vyprat prádlo. Pro informaci: vodu mám nezávadnou ve vlastní studni s laboratorně ověřeným nulovým výskytem Escherichia coli. A na zalití okurek pro jednu rodinu postačí deset litrů vody denně. Přeji věrným i novým čtenářům hezký den.
8.6.2011 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Žádný určitý zdroj nákazy bakterií EHEC neexistuje.

Buďte ale v klidu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prý preventivně sleduje trh s výhonky v České republice. Připravujeme se na vyjádření z Německa, které klíčená semena prověřují v souvislosti s kontaminací bakterií Escherichia coli.

"V neděli večer jsme z Německa dostali informaci o podezření na kontaminaci klíčených semen. Na základě toho jsme se rozhodli monitorovat náš trh, abychom byli připraveni na výsledky německé strany," uvedl pro tisk Michal Spáčil ze SZPI.

Podle něj však inspekce nepřijala varování před určitými potravinami, nýbrž pouze upozornění, že se potraviny prověřují. "Výsledky jsme měli dostat dnes dopoledne, ale žádné oficiální stanovisko se k nám zatím nedostalo. Přesto jsme si nechali od našich inspektorátů zaslat data, kde se klíčky pěstují, odkud se dováží a další informace," sdělil včera Spáčil. Testy fazolových výhonků, které jsou jedním z možných zdrojů střevní nákazy bakterie EHEC, v Německu stále pokračují.

Zdroj nákazy bakterií enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) se tak stále nepodařilo prokázat. Nemoc zatím v Evropě zabila 22 lidí, z toho 21 v Německu, jednu oběť má Švédsko. Dalších více než 2200 lidí z dvanácti zemí je nakaženo. Všichni pacienti před onemocněním navštívili severní oblasti Německa.

K ničemu to nevede. Čím dál je patrnější, že se zdroj nákazy v nějakých potravinách vůbec nepodaří najít. Prostě proto, že bakterie se mohou šířit z vody, ať už pitné nebo z koupališť a bazénů, nebo z kontaminovaných dopravních prostředků. Dále se pak infekce šíří zcela nekontrolovaně přes každé zábradlí, držadlo ve voze metra, sedadlo v letadle nebo přes nákupní vozík v supermarketu. Při troše opatrnosti a řádném zaškolení nemusí být případní teroristé sebevražední a mohou pokračovat ve své "práci". Nákazu mohou také šířit potkani, kterých je v městech často i více než samotných obyvatel.

Zjištěná mutace bakterie může být důsledkem toho, že bakterie Escherichia coli je využívána také jako pomocná složka výroby HM inzulínu (humánního inzulínu). HM inzulín je z hlediska uspořádání aminokyselin totožný s inzulínem produkovaným lidským pankreatem (slinivkou břišní). Při chybné likvidaci bakteriálního odpadu z výroby tak mohlo dojít i k neúmyslné kontaminaci obyvatelstva. Což je samozřejmě jen moje naprosto šílená hypotéza či výmysl. Počkáme si, zda se snad jednou dozvíme, jak to bylo, zda se jednalo o test připravenosti zdravotnického personálů pro případ bakteriologické války, teroristický útok nebo obyčejnou prasárnu při výrobě "bio" potravin, nebo jen o nakaženého myče nádobí v nějaké německé restauraci.
7.6.2011 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

J. Eoin, irský písničkář, zpěvák a kytarista v Malostranské besedě.

V sobotu 4.června vystoupil v pražské Malostranské besedě J. Eoin (čti džej ouven, anglická transkripce J. Owen), irský písničkář, zpěvák a kytarista. Na jeho českém turné jej doprovázejí čeští hudebníci, kteří jsou známi mimo jiné i prací v oblasti irské a bretonské hudby – kontrabasista Petr Tichý, kytarista Vojtěch Jindra a akordeonista Tomáš Görtler. Večer byl velice úspěšný a J.Eoin obecenstvu zazpíval nejen písně ze své desky Exiles, ale i z připravovaného alba Acrobat, ze kterého zejména skladba Hungry Hill sklidila bouřlivý ohlas. Tři přídavky hovoří o tom, že večer s písničkářem a jeho českými přáteli proběhl ve skvělé náladě.

Dnes pokračuje toto seskupení koncertem ve Veselí nad Moravou, (Café Pierre), v dalších dnech se chystá je přivítat 7. 6. Olomouc (Česká hospoda), 8. 6. Tábor (Divadlo Oskara Nedbala) 9. 6. Ostrava (Komorní klub) a turné končí 12. 6., v Kladně (Kladenské dvorky).

Další podrobné informace najdete na stránce Keltská hudba a v e-shopu CDmusic.cz a na oficiální stránce j-eoin.com.
6.6.2011 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Španělské okurky prý nezabíjejí.

Tedy přesněji řečeno, poté, co byly provedeny důkladné rozbory okurek, které došly do Německa ze Španělska, nebyly v nich nalezeny žádné zmutované bakterie Escherichia coli. Tedy v těch španělských okurkách, které se dostaly do laboratoří.

A tak bakterie Escherichia coli dál straší Evropu. Ukázalo se, že krvácivé průjmy či selhání ledvin způsobuje úplně nový kmen této bakterie. Podle vědců jde o unikátní kmen, který nikdy dříve u pacientů neizolovali. "Ještě nemůžeme přesně říci, jak je bakterie zmutovaná, ale pandemie v Česku bych se teď rozhodně nebál," řekl v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ epidemiolog Roman Prymula. Kde bere tu jistotu? Že by si obyvatelé Česka myli ruce důkladněji, než Němci?

Kmen zákeřné bakterie EHEC, která v Německu způsobila epidemii krvácivých průjmů, je zcela nový a vysoce toxický. Tak zní ortel čínských vědců, kteří zákeřnou bakterii podrobili důkladné analýze. Světová zdravotnická organizace přiznává, že se s epidemií EHEC zatím nesetkala. Vědci z Pekingského genomického institutu geny nebezpečné bakterie prozkoumali a dospěli k závěru, že EHEC je odolná vůči některým antibiotikům a je vysoce infekční a toxická. "Analýzy potvrdily, že smrtící bakterie obsahují gen, který je imunní vůči několika druhům antibiotik - aminoglykosidům, makrolidům a beta-lactamovým antibiotikům, což léčbu velmi ztěžuje," uvedli čínští vědci.

Stále není znám zdroj nákazy smrtící bakterií. Španělská vláda navíc Berlínu hrozí, že bude žádat velké finanční kompenzace za neoprávněné obvinění, že příčinou epidemie byla zelenina dovezená z farem v Andalusii. Dosud neznámým typem bakterie, způsobujícím krvácivý průjem, ale třeba i epileptické záchvaty, se v zemi nakazilo již více než 1500 lidí, sedmnáct z nich zemřelo. Skoro pět stovek dalších je ve vážném stavu.

Ředitel německého Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger vyjádřil pochopení pro rozhořčení španělských farmářů, nespravedlivě obviněných ze způsobení této nákazy. Bránil se tím, že německé úřady musely jednat rychle. "Chtěli jsme zabránit vzniku nových zdrojů infekce, bylo to těžké rozhodování" řekl stanici BBC. Připustil také, že německé úřady nemají tušení, z kterého místa v Německu se najednou začal šířit zmíněný mimořádně nebezpečný kmen E. coli.

Zdrojem nákazy může být údajně kterákoli zeleninová farma pěstující okurky a rajčata, jež dodávala na trh v Hamburku. Toto přístavní město je mimořádně těžce zasažené - hlásí skoro sedm stovek nakažených a tři mrtvé. Vláda spolkové země Hamburk se brání, že před konzumací španělských okurek varovala oprávněně. Její mluvčí Jörg Schmoll řekl, že i když kmen E. coli, který ve španělských okurkách našli, není oním zmutovaným viníkem nákazy, stejně může někomu způsobit smrt.

Rusko, které v reakci na tuto infekci zakázalo dovoz veškeré zeleniny ze všech členských zemí EU, prohlásilo, že zákaz nezruší, dokud mu Brusel neposkytne přesné informace o tom, co je příčinou nákazy a jak se rozšířila. Ředitel Institutu Roberta Kocha Reinhard Burger přitom varoval, že nákaza může trvat ještě měsíce a že její prvotní zdroj "nemusí být nikdy nalezen".

Šéf ruského úřadu na ochranu spotřebitelů Gennadij Oniščenko ostře kritizoval zdravotní standardy v EU. "Tohle ukazuje, že tak oslavované evropské zdravotní normy - které jsou Rusku vnucovány - nefungují," prohlásil prý pohrdavě. EU přitom do Ruska ročně vyvážela ovoce a zeleninu v hodnotě zhruba čtyř miliard eur.

Spekulující fantazií nadaný autor by z uvedených informací mohl snadno vyvodit závěr, že zmutovaná bakterie byla vytvořena například v ruské laboratoři a vyzkoušena na evropském obyvatelstvu v rámci tajného testu možností a účinků bakteriologické války. Dalším vedlejším nebo možná hlavním efektem takového útoku je dopad na ekonomiku již téměř zkrachovalého Španělska a také test připravenosti zdravotnictví epidemií zasažených zemí.

To, že se nedaří najít skutečný prvotní zdroj nákazy jen potvrzuje, jak snadné je provést postřik libovolné dodávky zeleniny bakteriálním roztokem kdekoliv v řetězci od prvotního producenta přes velkoobchodníka až k maloobchodní prodejně. A proč právě zelenina? Protože se většinou vůbec nebalí a pravděpodobnost neúmyslné nákazy u pěstitele při používání statkových hnojiv (hnůj, močůvka) je velmi vysoká. Žádné kontroly na výskyt bakterií se u zeleniny nedělají. Což je v kontrastu s pravidelnou povinnou péčí, která je věnována distribuci pitné vody.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) v úterý v ČT ujistil, že kontroly okurek dovezených ze Španělska nadále probíhají a na řadu přijdou také další druhy zeleniny. Podle něj však ještě není zcela potvrzeno, zda ke kontaminaci okurek došlo u výrobce ve Španělsku nebo u distributora v Německu. Jednalo-li by se o záměr, bylo by to na hranici aktu terorismu, upozornil Fuksa.
3.6.2011 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vaše dítě starší deseti let ještě nemá opencard?

Pak mu tuto často proklínanou kartu musíte opatřit, aby mohlo po Praze od 1.července cestovat zdarma. Děti od 10 do 15 let a senioři od 65 do 70 let věku nebudou od tohoto termínu platit jízdné na všech linkách pražské integrované dopravy. Při kontrole se ale revizorům musí prokázat kartou opencard, kterou získají na dobu šest let za 120 Kč.

Pro osoby starší 70 let se skoro nic nemění, pro bezplatné cestování postačí i nadále občanský průkaz nebo identifikační průkazka PID, která dokladuje váš věk. Pokud však chcete jezdit po Praze zdarma také ve vlacích PID, potřebujete opencard s nahranou aplikací Senior 70+, která stojí 20 Kč na čtyři roky.
Opencard mate seniory: pod tímto titulkem se pokusil Adam Váchal definovat odpovědi na otázky, jak to vlastně od 1.července bude fungovat. Nemá cenu abych to opisoval, přečtěte si jeho článek sami.

Podle www.praha.eu dítě ve věku mezi 6 a 10 lety může cestovat po Praze rovněž zdarma, pokud prokáže věk jakoukoli průkazkou ověřenou vydavatelem, na které bude jméno, datum narození a fotografie. Prokazovat se samozřejmě může i pomocí opencard s nahranou tarifní kategorií Jízdné zdarma. Pokud ale dítě nemůže svoji totožnost prokázat, musí mít jízdenku za zvýhodněné jízdné. Doufejme, že například pro dítě cizince ve věku do 10 let musí pro jízdu zdarma stačit jako doklad pas respektive jeho fotokopie. Starší děti domácí i zahraniční musí mít od 10 let v každém případě opencard.

Výhody dopravy zdarma mohou využívat i občané jiných obcí a také cizinci. "O vydání karty si může požádat občan bez ohledu na to, zda bydlí v Praze či nikoliv. V praxi to znamená například to, že pětašedesátiletý cizinec přijede do Prahy, přes internet nebo na kontaktních místech si nechá vystavit osobní opencard a v předprodejním místě Dopravního podniku hlavního města Prahy si nahraje aplikaci jízdné zdarma. Poté již bude využívat bezplatně pražskou městskou hromadnou dopravu, stejně jako má nyní nárok na poloviční jízdné," vysvětlil na tiskové konferenci 24.5.2011 K. Březina, první náměstek primátora hl. m. Prahy. Takový model uplatňuje Magistrát hlavního města Prahy a Dopravní podnik hlavního města Prahy právě proto, aby nedocházelo k diskriminaci dle judikatur a nařízení v rámci Evropské unie.

Dojde také ke změnám v tarifech Pražské integrované dopravy od 1. července 2011. Podrobnosti najdete na stránce Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Kartu opencard si můžete objednat přes internet za předpokladu, že máte digitální fotku, kterou jako soubor přiložíte k elektronické žádosti. Pro děti od 3 do 15 let let musí kartu objednat zákonný zástupce. Vyzvednout se v každém případě musí karta osobně v Praze na kontaktním místě, které si ve formuláři určíte. Proč to nejde přes poštu, není známo.

Pokud v tom máte ještě stále zmatek, zkuste si přečíst informaci, kterou vydal Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Zdůrazňuji: aplikaci, která se stane nezbytným předpokladem pro jízdu vozy MHD zdarma, si budou moci senioři a rodiče dětí nechat na opencard nahrát od obsluhy prodejních míst, ve kterých je k mání elektronické jízdné, a to počínaje 20. červnem. Takže budou opět fronty, protože jen pražanů ve věku od 60 do 65 let je v Praze kolem 40 tisíc a karty opencard by mělo mít nově kolem 20 tisíc dětí ve věku od 10 do 15 let!!! A to všechno ve věku internetu. Inu, zaostalá země kdesi uprostřed bývalého komunistického bloku se jmenuje Česko.
2.6.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Konverze z MP4 do AVI pro Windows Movie Maker.

Pazera Free MP4 to AVI Converter je program pro konverzi video souborů, který převádí soubory MP4, M4V, MP4V do formátu AVI nebo MPG. Protože je v současnosti hodně filmů pořízených mobilními telefony v HD kvalitě ve formátu MP4 a které například Windows Movie Maker ani ve verzi pro Windows 7 nepodporuje, je tu tento software, jehož pomocí filmy zkonvertujete do formátu, který nejen snadno spustíte v obyčejném přehrávači, ale můžete jej i editovat právě pomocí programu Windows Movie Maker. Pazera Free MP4 to AVI Converter nabízí nastavení mnoha parametrů konverze a díky jednoduchému rozhraní se s ním velice dobře pracuje. Konvertuje docela svižně, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti.

Program obsahuje dekódování nejdůležitějších audio a video kodeků (MPEG-4 AVC/H.264, AAC, MP3, MP2,atd.), podporu video kodeků (XviD, DivX 3, H.264, WMV, MPEG4-FFmpeg,atd.), podporu audio kodeků (MP3 (Lame), MP2, AC3, AAC, WMA), generování video souborů kompatibilních se standardem MPEG-1 / MPEG-2. Výstupní soubor je ve vysoké kvalitě.

Zajímavou vlastností programu je, že není potřebná instalace, stačí rozbalit do samostatné složky/adresáře instalační ZIP soubor a spustit program mp4toavi.exe, pro který si můžete udělat ikonu na pracovní plochu. Díky tomu je to přenosná aplikace, kterou můžete mít kdykoliv k dispozici v kapse na flešce. Program komunikuje v angličtině nebo v polštině a je zdarma.

Domovská stránka autora a programu je na www.pazera-software.com, kde si stáhnete i instalační balíček ve formátu ZIP.
1.6.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jen je nechte, ať si namlátí.

Asi 300 údajných fanoušků dvou fotbalových klubů, kteří se v neděli odpoledne střetli u Dlouhé Třebové na Orlickoústecku, místo srážky do poslední chvíle měnili. Policisté proto museli na silnicích postavit dopravní hlídky. Akci ale překazili už v zárodku. "Během dne bylo místo plánovaného střetu několikrát změněno, část fanoušků se přesouvala autobusy, další osobními automobily. Proto byly nasazeny dopravní hlídky," informoval o těchto "manévrech" policie a "fanoušků" policejní mluvčí Bocán. Podle něj se účastníci domlouvali mobilními telefony, střet byl také plánován pomocí e-mailové komunikace. To bylo opravdu nečekané!

Policisté z Pardubického kraje přizvali k zásahu také kolegy z Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje a z Prahy, zřejmě aby si také užili. Celkem bylo nasazeno několik set příslušníků policie (!). "Incident trval maximálně jeden a půl minuty," uvedl se zjevným uspokojením Bocán. K ukončení střetu podle něj napomohl policejní vrtulník, který létal nad hlavami účastníků. Policie vyšetřuje, zda se někteří z aktérů nedopustili potyčkou výtržnictví či některého přečinu. Z trestného činu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka je podezřelý dvaatřicetiletý muž z Prahy, u kterého policisté objevili na pravé ruce vytetovaný hákový kříž.

Dva přestupky se týkají ničení oplocení v České Třebové, v jednom případě se škodou 2000 a ve druhém 4000 korun. Policisté také zadrželi člověka, po kterém bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Při zásahu nebyl nikdo z účastníků ani policistů zraněn. "Obviněn zatím nikdo nebyl," řekl Bocán.

A co na to lid obecný?

Tady je jasne videt, ze u policie porad dela moc lidi a melo by se propoustet. Kdyz maji cas se zabyvat takovyma blbostma, kdy si par dementu rozhodne dat pres hubu, misto aby se zabyvali dulezitymi vecmi, tak je jich moc a je potreba propoustet.

Rozdal bych jim obušky a nechal je. Ty, co by neodvezla sanitka (na kterou by se nevztahovalo zdravotní pojištění), tak bych odvezl na dva dny do cely předběžného zadržení a nakonec dal pokutu za výtržnictví.

To tedy televize zaspala. Klidně se vsadím, že většina diváků by to považovala za zpestření. Rozhodně bych z toho tragédii nedělala. Tyhle rádobybitky fanoušků jsou takové kohoutí zápasy. Docela je chápu. fanoušci si zaplatí vysoké vstupné, aby zažili adrenalin a zatím vidí partu před důchodem, jak koukají na hodiny, kdy jim padne. Vykopněte ty lenochy, fotbal už je stejně zívačka a když bude na hřišti pořádný mazec, půjdeme se na to s manželem rádi podívat a zaplatíme i vyšší vstupné. Pořád bude lepší, když se vyřádí fandové na trávníku, než aby ničili lavičky.

V podstatě se s předešlými názory ztotožňuji. Žijeme přece ve svobodné zemi a jestliže jistá méně disciplinovaná část obyvatelstva potřebuje občas "upustit páru", tak proč jim v tom bránit? Naši předkové to řešili pravidelnými bitkami o sobotě v hospodě, kdy si to rozdávali "horňáci" s "dolňáky" - jedná se o horní a dolní konec vesnice nebo domácí s přespolními. Žádná policie u toho nebyla, protože tehdejší polní četníci se do podobných blbostí nepletli. Horší to bývalo i tehdy před sto lety ve městech, kde taková svoboda volného pěstního souboje díky přítomnosti policie nebyla.

Policie by se měla raději zabývat ochranou majetku spořádaných občanů a ne si nacvičovat policejní zákroky honem na celkem neškodné idioty, které baví se mlátit navzájem pěstmi a pak si dlouho do noci vykládají v hospodě o tom, jak to kdo někomu "natáhnul" a chlubí se svými zraněními. Organizovat a řídit policejní zásah proti obyvatelstvu je ovšem mnohem zábavnější, než nudná policejní práce zakončená vypátráním pachatele trestného činu. Policisté a zejména jejich náčelník se tak se svými "akcemi" dostávají na stejnou mentální úroveň, jako bitkaři od Dlouhé Třebové.
31.5.2011 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Španělské bio okurky zabíjejí.

České obchody přestaly odebírat zeleninu ze Španělska a stáhly ji z pultů. Je totiž zřejmě původcem vážné nemoci, kterou způsobuje bakterie Escherichia coli. V Německu na ni do dnešního dne zemřelo deset lidí a přes tisíc jich onemocnělo. Lékaři zjistili, že jedli okurky vypěstované ve Španělsku. Pozoruhodné je, že se tato průmyslově produkovaná zelenina prodává v Česku pod označením BIO. Okurky byly dodány české "bio" společnosti Country Life s r.o., Nenačovice, Benešov. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska.

A tak se nakažení objevili i v dalších evropských zemích. Do Česka zatím choroba, kterou provázejí úporné krvácivé průjmy, snad nedorazila, ale okurky ano. Česká potravinářská inspekce důrazně doporučuje, aby lidé veškerou syrovou zeleninu pečlivě myli. "Bakterie nesnese kontakt s vodou," říká její mluvčí Michal Spáčil. Ze Španělska je na českém trhu sedmdesát až osmdesát procent prodávané zeleniny.

Oblastí největší produkce zeleniny (především rajčat, paprik a okurek) v Evropě je okolí andaluské Almeríe. Zelenina se tam pěstuje v primitivních pařnících z bílých plastových fólií na ploše 30 000 ha, která je rozdrobena mezi 16 000 rodinných farem. Celková produkce dosahuje až 2,5 milionu tun zeleniny ročně. Pěstují se tu speciálně vyšlechtěné trvanlivé odrůdy, navíc se sklízejí před úplným dozráním, proto nevynikají svou chutí. Rostliny jsou usazeny v pytlích s nadrceným vulkanickým substrátem, závlaha, živiny i hnojivo je jim dodávaná hadičkami se senzory. Sklízí se po celý rok. V oblasti pracuje až 80 000 zaměstnanců, převážně cizinců. Okolí Almeríe je slunečné (až 330 dnů v roce) a voda je získávána pomocí hloubkových vrtů z podzemních pramenů, objevených v 60. letech 20. století.

Na panice kolem španělských produktů nakonec vydělají například Rumuni. "Během včerejšího dne jsme z prodeje stáhli veškeré okurky ze Španělska. V nabídce nyní máme okurky dovážené z Rumunska," uvedl vedoucí marketingu Penny Marketu David Kolář. Ovšem naděje, že by se zelenina pěstovala v Rumunsku s dodržením základních hygienických pravidel platících pro personál, který nejen zeleninu vyrábí ale zejména ji balí a expeduje, taková naděje je nepatrná.

Objevují se dokonce i poněkud fantazijní teorie, že enterohemoragická bakterie Escherichia coli byla do zeleniny zavlečena úmyslně a že se jedná o další novou metodu boje mezinárodního islámského terorismu. Tuto teorii podporuje i fakt, že zjištěný bakteriální kmen typu HUSEC 41 je zmutovaný a nezabírají na něj žádná antibiotika. Nastala tedy místo tradičních útoků trhavinami fáze bakteriologické války?

Doufám, že i letos mě vyrostou okurky i rajčata ve skleníku v hojném množství stejně jako loni. Zalévám je vodou, která byla před měsícem testována na přítomnost Escherichia coli a byl zjištěn nulový výskyt. To se nepochybně o vodě používané ve Španělsku a dalších zemích Afriky, odkud se také zelenina a brambory dováží, říci nedá. Vody na zalévání rozsáhlých foliovníků je trvalý nedostatek a podle veřejně v televizi prezentovaných dokumentárních filmech tato voda neustále koluje s tím, že zahraniční, většinou afričtí dělníci tuto vodu používají i pro svoji osobní "hygienu". Plantáže nejsou vybaveny žádnými záchody ani umývárnami. Zdravotní stav dělníků není kontrolovaný z jednoduchého důvodu: jsou v zemi ilegálně a bez pracovního povolení. Hospodářská politika EU založená na zotročené zahraniční pracovní síle tak sklízí plody ve formě závadných a nekvalitních potravin ohrožujících dokonce i životy "původního obyvatelstva Evropy".

Současná epidemie střevní nákazy vyvolané bakterií E. coli je podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se sídlem ve Stockholmu jedna z největších svého druhu na světě a v Německu vůbec nejhorší, jaká tam kdy byla zaznamenána. Infekcí už se nakazily stovky lidí jenom v Německu, kde jí už devět lidí podlehlo. Další případy nakažení jsou hlášeny z Dánska, Švédska, Británie, Rakouska, Švýcarska a Nizozemska.

Jeden z typů E. coli, Shiga toxin E. coli (STEC), vyvolává nebezpečný krvácivý průjem, hemolyticko-uremický syndrom (HUS). ECDC hodnotí současnou epidemii jako "jednu z největších popsaných epidemií STEC/HUS na světě a největší v Německu".

Další informace a odkazy: Kontaminanty v zelenině, (Ne) kvalitní rajčata, Dusičnany zamořená zelenina, Zahrada Evropy (ilegálové z Afriky pěstují zeleninu ve Španělsku), Prohlášení firmy Country Life, která na svých stránkách tvrdí, že pěstuje na svých pozemcích také bio okurky a přitom je nakupuje u německého "bio" velkoobchodníka Dennree GMBH, který nevydal k epidemii žádné prohlášení.

Doporučuji se podívat na skvělou fotoreportáž s komentáři Jana Sochora nazvanou Zahrada Evropy, který fotografoval právě v oblasti Španělska, kde se pěstují "bio" okurky a rajčata a kde ilegální především afričtí dělníci pracují a žijí v děsivých hygienických podmínkách bez ubytoven, pitné vody, záchodů a kanalizace. Tam by se měli okamžitě vypravit televizní štáby z celé Evropy a podat svědectví o této nejnovější evropské ostudě, o hazardu se zdravím a životy obyvatel Evropy.

A na YouTube.com najdete ukázku z filmu El Ejido, la loi du profit, který natočil v roce 2007 režisér Jawad Rhalib. El Ejido je dnes bohaté španělské město, jehož zisky plynou z milionů tun ovoce a zeleniny. Nedaleko turistických pláží stojí nekonečné řady skleníků, které jsou celoroční zahradou Evropy. Sedmnáct tisíc hektarů obhospodařují v nesnesitelných podmínkách stovky nelegálních imigrantů z celého světa - pracují bez smlouvy a přežívají v provizorních brlozích. Dokument přihlíží jejich životům a nechává vyvstat důvodům, které je sem přivedly. Snímek byl oceněn jako nejlepší dokument na panafrickém filmovém festivalu FESPACO. Bohužel se nezabývá nebezpečím nákazy smrtelných bakterií, pro které jsou skleníky a chatrče dělníků ideální líhní. Dnes by to asi Rhalib natočil jinak.

Snímek El Ejido, la loi du profit - El Dorado unter plastik. 2 ukazuje ještě přesnějí životní podmínky, v jakých na španělských farmách žijí a pracují ilegálové. Děsivé chatrče z igelitu, odpadky a kontaminované voda. Další video El Dorado unter plastik. 4 je především o té vodě, ze které evidentně pochází bakterie ohrožující dnes celou "civilizovanou Evropu krmenou obchodními řetězci, které mezi sebou bojují o to, kdo bude prodávat ještě levněji nekvalitní ale levné svinstvo vydávané navíc ještě za bio kvalitu.

Na to bohužel platí ale jen jedna rada: nekupovat a podporovat české pěstitele a výrobce. V naší zemi doposud snad platí jiné podmínky pro výrobu potravin, než v zaostalém Španělsku plném ilegálních imigrantů. Snad to tak ještě nějakou dobu zůstane.
30.5.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Majitel elektrárny nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Právě jste přišli o zaměstnání? Jste na dlažbě? Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí maximálně 5 měsíců (do 50 let věku zaměstnance), resp. 8 měsíců (do věku 55 let), resp. 11 měsíců (více než 55 let). Podpora činí první dva měsíce 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním ukončeném zaměstnání. Další dva měsíce je to 50 procent a po zbývající dobu 45 procent. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti je pro rok 2011 13.528 korun měsíčně.

Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun. Nově je od roku 2011 zavedena podpora pro OSVČ. Pokud se nezaměstnaný člověk začne podnikat na OSVČ, úřad práce mu může vyplatit tzv. překlenovací příspěvek. Tím pádem může získat až 5-ti měsíční podporu od úřadu práce, která by mu měla usnadnit zahájení podnikání.

Málo známou hrozbou je také provoz vlastní fotovoltaické elektrárny, i když jde třeba jen o pár panelů na střeše rodinného domu nebo chaty, určených primárně pro pokrytí vlastní spotřeby. Taková činnost je totiž považována za podnikání, přičemž "aktivní" podnikatelé nemají na podporu v nezaměstnanosti nárok ani kdyby byli momentálně ve ztrátě.

Další prameny: Podpora v nezaměstnanosti a změny od ledna 2011, Zákon o životním a existenčním minimu, Příspěvek na bydlení, Sociální příplatek, Životní a existenční minimum, Přídavek na dítě, Rodičovský příspěvek
27.5.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Irský písničkář J. Eoin na turné s muzikanty z kapely Bran.

Dvanáct českých měst navštíví irský zpěvák a kytarista J. Eoin v rámci červnového turné s členy česko-francouzské formace Bran. Máte-li v písních rádi nejen irskou mlhu a déšť, ale i popel a prach ulic Londýna, neměli byste chybět.

Eoinova profesionální hudební dráha má počátky v 80. letech, kdy vystupoval jako sólový písničkář na turné legendární kapely Clannad. Poté se přestěhoval do New Yorku, jehož folková scéna na něj silně zapůsobila. Druhou polovinu 80. let strávil v rodném Irsku, kde vznikly jeho první vlastní skladby. Nyní žije v Londýně a patří k uznávaným ostrovním písničkářům.

J. Eoina na českém turné doprovodí čeští hudebníci, kteří jsou známi mimo jiné i prací v oblasti irské a bretonské hudby – kontrabasista Petr Tichý, kytarista Vojtěch Jindra a akordeonista Tomáš Görtler. Všichni tři společně vystupují se skupinou Bran, vycházející z tradiční hudby Bretaně (www.branband.cz). Po písničkářově boku je naopak poznáme z poněkud netradičního úhlu.
Obsazení českého turné:
J. Eoin – zpěv, akustická kytara
Vojtěch Jindra – kytary, mandolína, perkuse
Tomáš Görtler – akordeon, klavír, perkuse
Petr Tichý – kontrabas

České turné 2011:
29. 5., Teplice, Lázeňská sezóna, 13:30 (s kapelou Bran)
31. 5., Jablonec nad Nisou, Na Rampě, 20:00
1. 6., Brno, Stará Radnice, 19:30
2. 6., Plzeň, Měšťanská beseda, 19:30
3. 6., České Budějovice, Horká vana, 19:30
4. 6., Praha, Malostranská beseda, 20:30
5. 6., Zlín, Zelenáčova šopa, 19:00
6. 6., Veselí nad Moravou, Café Pierre, 19:00
7. 6., Olomouc, Česká hospoda, 20:00
8. 6., Tábor, Divadlo Oskara Nedbala, 19:00
9. 6., Ostrava, Komorní klub, 19:00
12. 6., Kladno, Kladenské dvorky, 17:00

Více informací najdete v článku Vojtěcha Jindry ve FolkTime.cz a na oficiální stránce irského pisníčkáře j-eoin.com. Jeho album EXILES nabízí CDmusic.cz.
26.5.2011 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Romové v Česku dále chudnou.

V Česku přibylo v posledních letech chudinských míst. Zatímco před pěti lety bylo v zemi podle analýzy zhruba 330 takzvaných vyloučených lokalit neboli ghett, nyní by jich mohlo být podle odborných odhadů kolem 400. Pro tisk to prohlásil ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček. Jedním z důvodů je podle něj nucené vystěhovávání dlužníků a chybějící sociální bydlení. S řešením situace má pomoci právě jím řízená agentura. "Víme z terénu, že se jedná minimálně o desítky (chudinských lokalit), které přibyly. Ten kvalifikovaný odhad celkového počtu je kolem 400," sdělil Šimáček. Podle něj by situaci mohl zmapovat nový výzkum. Podle analýzy z roku 2006, kterou si nechalo udělat ministerstvo práce, existovalo v ČR přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto ghettech žijí převážně Romové. Mohlo to být až 80.000 lidí. Většina dospělých v těchto místech nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách a zadlužují se. Děti končívají ve "zvláštních školách". Podle Šimáčka chudinské lokality vznikly teď hlavně v malých obcích a městech "v chudých krajích". V bohatších regionech naopak ubyly, a to právě kvůli nucenému stěhování.

Podle Výroční zprávy o činnosti Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách vydala agentura v roce 2010 celkem 15 milionů na vlastní provoz, 81 milionů na relizované projekty s nákladem 22.195 Kč na jednu podpořenou osobu a byly podány další projekty v celkovém objemu 250 milionů korun s podporou 31.250 Kč na jednu osobu zahrnutou do projektu začleňování. Jedná se o různé druhy poskytnuté pomoci od budování nebo rekonstrukce bytů, sociálních center až po podporu školní výuky. Pozoruhodná je například částka 204.495 Kč na jednu osobu v projektu Sociální a komunitní práce v sociálně vyloučené lokalitě Chanov.

Takže nový výzkum a pan Gabal bude mít zase o další živobytí postaráno, protože Mapy sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených romských lokalit v ČR vypracovala jeho firma a bude nutné ji aktualizovat. Gabalova firma o sobě praví toto: GAC spol. s r. o. je sociologickou a analytickou společností, která rozvíjí víc jak desetileté profesní zkušenosti společnosti Ivan Gabal Analysis & Consulting. Ve své činnosti se orientujeme primárně na výzkumné a analytické projekty zaměřené na socioekonomický rozvoj regionů za využití prostředků ze strukturálních fondů. Zaměřujeme se na dlouhodobé nestandardní projekty. Věnujeme se zpracování řešení, která vyžadují detailní znalost představ veřejnosti či úrovně veřejné podpory proto, aby mohla být provedena kvalifikovaná rozhodnutí ústící ve stanovení veřejné rozvojové strategie či strategie komunikace.

Jinými slovy, je to firma žijící z peněz daňových poplatníků, která vymýšlí různé výzkumné "projekty" aby na nich slušně vydělávala. Zmíněná mapa ovšem může posloužit zcela paradoxně i k jinému účelu, než bylo myšleno. Kdo chce mít jistotu, že se naproti jeho domu nebude popelit v odpadcích komunita sociálně nepřizpůsobivých, dobře si mapu prostuduje, než koupi domu či pozemku uskuteční. Mapa může být také veřejně prospěšná tím, že se jiní sociálně nepřizpůsobiví občané podle ní přestěhují ke "svým", třeba i ze Slovenska. Stačí, když jim nějaký pracovník z internetové kavárny pro nepřizpůsobivé provozované z peněz daňových poplatníků vybere podle mapy vhodnou lokalitu, kde najde "svoje" lidi.

Popisy lokalit "objevených" Gabalem a spol. jsou prakticky stereotypní:
Soukromá ubytovna – třípodlažní budova s byty velikosti 1+0 a výjimečně 2+0 (dvě místnosti jsou propojeny odstraněním skleněného přepažení). Ubytovna je v zástavbě domů a různých objektů soukromých firem. Sociálně nevyloučení obyvatelé bydlí cca 20 – 30 metrů od lokality sociálně vyloučených obyvatel. Obchod s potravinami se nachází přímo v objektu ubytovny, ostatní služby jsou dostupné cca 5 – 10 minut autobusem. Stav domu: Solidní. Vybavení ubytovny je velmi zastaralé a mnohdy nefunkční. Klienti jsou ubytováváni v kójích dříve sloužících jako kancelářské prostory (přepažení mezi nimi je skleněné, což je vyřešeno tapetami na skleněných stěnách). Sociální zařízení je společné na chodbách. Ubytovnu vlastní soukromý majitel, který má v ČR několik ubytoven podobného charakteru. V současné době došlo ke změně správce objektu. Chystá se též změna provozního řádu a vymáhání jeho důsledného dodržování. Vznik a vývoj lokality, mechanismy vstupu a výstupu: Lokalita vzniklá nově řízeným sestěhováním.
Řada Romů přišla do ubytovny po povodních, nebo poté, co prodali byty (často na sídlišti) a odjeli do Anglie. Po návratu byli ubytováni v ubytovnách.
Většina obyvatel je závislá na sociálních dávkách. Někteří příležitostně pracují „načerno“. Někteří si přivydělávají sběrem železného šrotu a barevných kovů. V lokalitě se ojediněle vyskytuje prostituce, prodej drog a lichva. Někteří obyvatelé mají problémy s gamblerstvím, narkomanií (toluen, THC, výjimečně i tvrdé drogy, vše především u mládeže) a alkoholismem. Koncepce integrace neexistuje a ani se nepřipravuje.
Tolik analýzy firmy pana Gabala. Pramen: http://www.esfcr.cz/mapa/int_ms14_8_2.html a také příslušná publikace.

Zdá se, že ani pan Čunek se svým projektem bytů pro "nepřizpůsobivé" neuspěl. V těchto dnech radnici ve Vsetíně došla trpělivost s neplatiči nájemného a pokud dluhy nezačnou splácet, nechá je vystěhovat. Mezi dlužníky, kteří městu dluží za nájem celkem 13 milionů korun, jsou zejména romské rodiny z lokality Poschlá. Do této čtvrti je přestěhovalo v roce 2006 do plechových buněk bývalé vedení města v čele s nynějším senátorem Jiřím Čunkem. Vypadalo to tehdy, že snad tudy vede cesta k zajištění slušného a kulturního bydlení pro "nepřizpůsobivé" občany. Nepodařilo se údajně pro vysoký nájem a náklady na elektrické topení. Kudy tedy vede cesta? Snad nám to pan Gabal poradí. Jen co dostane objednávku na další výzkum nových lokalit. Možná, kdyby dluhy nejen vsetínských Romů "zamázl" Brusel z nějakých těch fondů. Zdroje tu jsou, jak přece říká Špidla.

Pozoruhodný je v tomto smyslu ale závěr prohlášení, které nedávno publikovalo Romské sdružení Forum (RSF) pod názvem Výzva k zastavení dotací ze Strukturálních fondů EU pro ČR:
Domníváme se, že evropští voliči, nemohou ze svých daní přispívat na bezobsažné projekty na tzv. řešení romské problematiky v České republice. V této oblasti totiž podle nás, dochází k nehoráznému a zbytečnému plýtvání penězi, bez konkrétního efektu u cílové skupiny obyvatel, tedy Romů v České republice. Naše organizace na sebe vzala tento úkol, protože tyto otázky vznáší romské organizace i jednotlivci po celé zemi. Romská národnostní menšina je podle nich zneužívána příjemci grantů, které získávají ze Strukturálních fondů Evropské unie. Stejným způsobem je využíván a zneužíván finanční systém Evropské unie. Ekonomická pomoc Evropské unie je nezbytná. Je ale potřeba nastavit mechanismy tak, aby byly přehledné, transparentní a demokratické. Klíčová je zde účast Romů v rozhodovacích procesech. Chceme věřit, že se nám společně podaří vytvořit jak mechanismus, tak i systém, který přispěje k demokratizaci evropského společenství zvláště v postkomunistických zemích.

Zdá se, že pomáhat Romům je asi docela slušný byznys. Alespoň podle názorů některých Romů, v případě RSF je to pan Miroslav Kováč.
25.5.2011 09:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Evropa nechce tisíce uprchlíků z Arabského jara.

The Independent: V polorozpadlém průmyslovém komplexu na východ od Calaise se pod promočenými přikrývkami třesou zimou a sní o Evropě, která prostě neexistuje. Je to severní část lidské vlny, která zasáhla evropský kontinent, zatímco NATO dál bombarduje Libyi. Zatímco Evropa tleská svrhávání severoafrických diktátorů, odmítá ale přijmout tisíce lidí, kteří ze severní Afriky uprchli. Evropské země se dohadují o tom, kdo by měl za uprchlíky převzít odpovědnost.

Když začala válka proti Muammaru Kaddáfímu, evropské země vyslaly lodě k evakuaci svých státních příslušníků z Libye. Avšak o přistěhovalce ze subsaharské Afriky, kteří v Libyii vykonávali práce, nad nimiž Libyjci ohrnovali nos, se nikdo nepostaral.

Jakmile došlo k rozkladu pořádku a zákonnosti, začalo bití lidí a začaly loupeže. Někteří přistěhovalci byli donuceni bojovat na straně vzbouřenců, jiní prostě zmizeli. Takže tisíce osob nyní prchají přes Středozemní moře do Evropy na vratkých člunech a doufají, že jim evropské země poskytnou útočiště.

"Můj život v Libyi se mi nelíbil, ale byl do aspoň svým způsobem život," vysvětluje Seney, sedmnáctiletý Eritrejec, který žil v Tripolisu čtyři roky. "Když vypukla válka, uprchl jsem před nelidskostí v Libyi, avšak teď čelím nelidskosti v Evropě." Evropa před nimi nyní uzavírá schengenský prostor. Celý článek: The Independent.

Jak se zdá, "zavádění" demokracie západního střihu do arabských zemí se nám ale vůbec nedaří. Výsledkem je rozpad tamějších státních systémů a nelegální emigrace pod heslem "zachraň se kdo můžeš, vzhůru do toho zaslíbeného ráje zvaného Evropa". Měli bychom civilizování zemí ovládaných diktátory zanechat a počkat, až se tamější státní systémy zhroutí samy, jestliže se místním obyvatelům tolik nelíbí. Pokud nás ovšem do těchto zemí nelákají suroviny a tamější laciná pracovní síla. Kdo by ale chtěl investovat do zemí zmítajících se v občanské či jiné podobné válce "povstalců" s diktátory většinou za nenápadné účasti bojovníků Al-Kaídy?

Naivní představy bruselské administrativy o tom, jak blahodárný je příliv levné pracovní síly ze zemí "třetího světa" nás může v příštích letech dostat až ke zrušení schengenského prostoru, protože vnější hranice EU není nikdo schopen uhlídat. Pak budeme nejspíše muset natahovat opět ostnaté dráty, které jsme s takovým nadšením stříhali v roce 1990.
24.5.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ministr Kalousek porušil zákon.

"Ministr financí Kalousek poskytl nezákonnou státní záruku ve výši 7,7 miliardy korun. Porušil tak Zákon o rozpočtových pravidlech, který vyžaduje k poskytnutí záruky zákon", píše ve svém blogu na iDNES Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů a pokračuje: "Když Miroslav Kalousek na zasedání Rady ministrů 16.5.2011 odsouhlasil půjčku EU Portugalsku, za níž ručí Česká republika, porušil Zákon o rozpočtových pravidlech. Paragraf 73 Zákona o rozpočtových pravidlech říká: „Česká republika poskytuje státní záruky, jen stanoví-li tak zvláštní zákon.“ Miroslav Kalousek na jednání v Bruselu poskytl záruku České republiky ve výši 7,7 miliardy korun za dluhopisy EU v objemu 26 miliard eur, které EU vydá za účelem získání peněz na půjčku Portugalsku, aniž by k tomu dostal souhlas českého parlamentu formou zákona." (celý článek najdete na iDNES).

Kalousek tímto svým bezprecendentím činem jen potvrdil, že zcela pohrdá našimi zákony i sněmovnou. Přece se nebude zdržovat napsaním nějakého trapného zákona a jeho projednáním ve sněmovně. Jak odhalil Petr Mach v aktualizaci svého článku "...zákon neobsahuje sankce za porušení tohoto ustanovení zákona. Poskytnutí záruky bez zákona je sice v rozporu se zákonem o rozpočtové kázni, ale není trestným činem. Neexistuje trest v trestním zákoníku ani v jiném zákoně za toto porušení zákona. Voliči proto nemůžou čekat, že bude ministr hnát k odpovědnosti trestně-právně, nezbývá, než žádat odpovědnost politickou." Čekat ovšem něco takového od plavbou v kalných vodách komunistického i současného režimu otužilého piráta Kalouska je jen čirá bláhovost. Vždy se řídil starým rčením, že "co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi" (pro nevzdělance: kmán = bezvýznamný člověk stojící na nižším společenském stupni.)

V této souvislosti doporučuji před zahájením dovolených vaší pozornosti zákon z 26.října 2001 o poskytnutí státní záruky, ve kterém
"1. Česká republika poskytuje leteckému dopravci, který provozuje leteckou obchodní dopravu na základě licence, státní záruku pro případ odpovědnosti za škodu na životě, zdraví nebo věci způsobenou v důsledku válečných nebo teroristických akcí třetím osobám v souvislosti s provozem letadla při provozování letecké dopravy.
(2) Státní záruka podle odstavce 1 se poskytuje pro případ odpovědnosti za škodu, která není pojištěna nebo která přesahuje horní hranici pojistného plnění za takto vzniklou škodu dohodnutou v pojistné smlouvě uzavřené leteckým dopravcem.
(3) Státní záruka podle odstavců 1 a 2 se poskytuje do výše 500 000 000 USD, a to na jednu škodnou událost bez ohledu na počet poškozených třetích osob. (Pramen.)

Což je záruka v neuvěřitelné výši 8,640 miliard korun pro v ČR licencovaného leteckého dopravce, kterému by teroristi vrazili například s letadlem do Pražského hradu nebo do Bílého domu a musel by pozůstalým platit odškodnění. Takže se nemusíte obávat cestovat s ČSA, protože vaši blízcí dostanou zaplaceno a to i v případě, že by letadlo bylo sestřeleno v nějaké lokální či celosvětové válce. Je vidět, že se o nás naši poslanci a senátoři postarali. Nebo snad mysleli především na své případné pozůstalé? Inu, kdo jim do těch hlav vidí, zda myslí při vytváření zákonů na nás nebo především na sebe. Asi na sebe: premiér Petr Nečas navštíví společně s ministry obrany a průmyslu Alexandrem Vondrou a Martinem Kocourkem tento týden Irák. Informaci o chystané cestě potvrdil vládní mluvčí Jan Osúch s tím, že její přesný termín nesmí být zatím s ohledem na bezpečnost zveřejněn. Inu, kdyby je snad sestřelili povstalci /vzbouřenci / bojovníci za svobodu Iráku, bylo by o jejich pozůstalé postaráno. Otázkou ale je, zda vládní letka patří mezi české "licensované dopravce". Že by tohle zákonodárci přehlédli?
23.5.2011 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Co jsou to rozšíření pro Google Chrome?

Rozšíření jsou dodatečné funkce, které je možné do prohlížeče Google Chrome snadno přidat. Rozšíření vám umožňují prohlížeč Google Chrome personalizovat a doplnit o funkce, které se vám líbí, a zároveň jej nezaplňovat něčím, co nepoužíváte. Někteří autoři článků jimi doporučovaná rozšíření označují jako doplňky.

Tak například rozšíření Odběry RSS vyvinuté přímo Googlem zobrazí na pravém konci adresního řádku ikonu RSS odběru, pokud se na právě prohlížené stránce odkaz na RSS nachází. Jedním kliknutím tak získáte přístup k chronologickému seznamu vydaných článků či jiného obsahu, který si hned můžete zařadit do své čtečky. Rozšíření Odběry RSS si můžete nainstalovat zdarma v Internetovém obchodě Chrome.

A jaká rozšíření mám nainstalovaná v mém Google Chrome? Především FlashBlock (blokuje zobrazování animací a videí ve formátu FLASH s možností je individuálně spustit), Prohlížeč dokumentů ve formátu PDF/PowerPoint a Ultimate Google Docs Viewer. Všechna dostupná rozšíření najdete v seznamu v Internetovém obchodě Chrome.
20.5.2011 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

V Midsomeru nežijí žádní barevní občané.

Producent a autor populárního detektivního seriálu Vraždy v Midsomeru Brian True-May přišel o místo. Řekl totiž v rozhovoru redaktorovi časopisu Radio Times, že kdyby se v seriálu objevili zástupci etnických menšin, "nebylo by to ono".

Za čtrnáct let, kdy se detektivní seriál vysílá, se v případech detektiva Toma Barnabyho neobjevil jediný příslušník jiné etnické menšiny. Ve vymyšleném hrabství Midsomer prý nemají etnické menšiny a je to proto, že podle slov True-Maye, "je Midsomer ta pravá anglická vesnice, poslední bašta anglickosti". Televizní společnost ITV tohle prohlášení šokovalo a True-May přišel až do vyšetření celé záležitosti o místo. (Pramen).
19.5.2011 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Konec úplatků od farmaceutických firem pro lékaře?

Lékaři budou mít v budoucnu zákonnou povinnost psát na recept nikoliv název léku, ale jeho účinnou látku. Ministerstvo zdravotnictví totiž co nejdříve hodlá tento postup zavést do českého právního systému.

"Od takovéto generické preskripce si slibujeme výrazné úspory v systému, a navíc tak plníme programové prohlášení této vlády," podotkl náměstek ministerstva zdravotnictví Petr Nosek. Zavedení této preskripce bude provázet i možnost nahradit levnějším generikem lékařem předepsaná léčiva. "Tuto možnost zákon zná od roku 2008, avšak v praxi se příliš neužívá, a je nutné tento stav změnit," uvedl Nosek.

Další změnou v lékové politice pak bude vznik takzvaných pozitivních seznamů. "V tomto případě jde o to, že pojišťovna vypíše seznam léků, u nichž hledá pro své klienty určité vlastnosti za určitou cenu. Pokud přijde odpovídající nabídka, pojišťovna lék na list zařadí," vysvětlil Nosek.

Všechny změny hodlá ministerstvo prosadit co nejdříve. "Jednou z možností je i to, že generickou preskripci i pozitivní seznamy zkusíme dostat do novely zákona o zdravotním pojištění, která již nyní leží ve sněmovně a prošla prvním čtením. Stalo by se tak cestou pozměňovacích návrhů," sdělil šéf kabinetu ministra Jan Růžička.

O všech těchto změnách by se také mělo jednat na dnešní schůzce koaličních stran ve formátu K9.

Pacientům má změna přinést menší doplatky za léky, méně peněz na léky vydají i zdravotní pojišťovny. Lidé si ale budou muset zvyknout na to, že po návštěvě lékárny nemusí vždy odejít s přípravkem, na který byli zvyklí. Lékař totiž předepíše účinnou látku a bude na lékárníkovi, který přípravek zvolí.

Navíc nová úprava podle ministerstva zmenší prostor pro nátlak na lékaře ze strany farmaceutických firem. Ty již nebudou moci ovlivnit, co lékař předepíše. U lékárníků pak bude kontrolní funkci plnit právě pozitivní seznam. I tady se tedy prostor pro nátlak zmenší.

V každém případě se lékaři stanou pro farmaceutické koncerny zcela nezajímavými, protože nebudou smět na lékopis uvádět obchodní název léku. Dealeři léků tedy přesunou svoji "pozornost" na pracovníky pojišťoven, kteří budou vytvářet tzv. pozitivní seznamy a také na lékárníky, kteří by se měli jednak těmito seznamy řídit, ale také určovat, který konkrétní lék pacientovi vydají v případech, kdy se nebude v seznamu vyskytovat lék s účinnou látkou, kterou lékař předepsal. Nepochybně tedy zvítězila lobby pojišťoven a lékárníků, zatímco lékaři prohráli.

Podobnou úpravu pravidel pro předepisování léků už prosazovalo v roce 2009 ministerstvo zdravotnictví tehdy pod vedením Daniely Filipiové (ODS), která chtěla zavést, aby se už nepsaly názvy léků, ale názvy účinných látek. Lékárník by pak měl povinnost, v případě, že existují alternativy léku s danou účinnou látkou, vydat lék s nejnižší cenou. Lékaři tehdy namítali, že dealeři by pak ještě víc obcházeli lékárny a dávali nejrůznější množstevní slevy, aby jejich přípravek byl nejlacinější a lékárníci ho preferovali. Uvidíme, zda se současné vratké vládě podaří uvedenou změnu zákona prosadit v parlamentu.
18.5.2011 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Uvrhne nás Bárta do spárů Číny?

Podle iDNES.cz vedl nebo stále vede stranu Věci veřejné tajný spolek vedený Vítem Bártou. Vyplývá to prý z tajného dokumentu pocházejícího z ledna 2009, který získala MF DNES. Podle něj například Bárta slíbil "provizi" neboli podíl na zisku každému, kdo zajistí pro stranu peníze ze státních zakázek nebo přímo od sponzora.

Kromě Bárty se tehdy členy spolku stali Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Odměna byla stanovená na "20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)". Celé to bylo vedeno snahou, aby se Bártovi vrátily všechny peníze, které do strany vložil při jejím zakládání nebo vloží v budoucnosti. V dokumentu se podle tvrzení iDNES píše: "Věci veřejné jsou povinny VB vrátit celkovou výši investice."

To, že byl Bárta přibrán původními zakladateli strany jako zdroj "startovacích" peněz a jako volební manažer bylo jasné od samého počátku vzniku této pozoruhodné strany. Uvedený dokument nazvaný prý paradoxně "Etický kodex VV" to jen potvrzuje. I když byly možná cíle zakladatelů strany bohulibé, průběh událostí kolem strany až do dnešního dne jen potvrdil, že tento stát vede zvláštní druh lidí, kteří se rozhodli být politiky jen proto, aby tak získali skvělé osobní příjmy a ti odvážnější i nějaké ty miliony navíc pro sebe, svoji rodinu a další "rodinné" přátele. Většina z těchto zvláštních osob by se v soukromém sektoru neuživila, zejména ti, co v politice setrvávají již více než dvacet let. Někteří jen do politiky nastoupili a svoji politickou dráhu si vymezili jen jako rozjezdovou dráhu pro získání veřejně nepřístupných informací a kontaktů, aby pak pokračovali politicky nastartováni v soukromém sektoru.

Člověk známý jako "ten Bárta z ABL" je svého druhu výjimkou: on byl nejprve úspěšným podnikatelem a pak se rozhodl svoje aktivity rozšířit i do dalších oblastí soukromého podnikání. Pochopil, že ty velké peníze jsou především ve státních zakázkách a jen tam se dají "vydělat" tak snadno, jak to jinde v poctivém byznysu nejde.

Vrhnul se do víru politiky zcela bez zkušeností a bez předsudků a to přinese pro občany tohoto státu neblahou budoucnost. Naivní občané volili tuto novou stranu především pro její hlavní heslo: boj proti korupci. Ano, pan Bárta to zřejmě vidí ve svém zvláštním pojetí politiky jako docela morální, že členové jeho Koncepční rady budou získávat od podnikatelů provize nutné pro chod strany, která bude jinak zuřivě bojovat proti těm politikům a zejména státním úředníkům, kteří si střádají úplatky do svých soukromých bankovních kont. Jen ty peníze, určené pro bojující stranu jsou svaté, ostatní je zločinné podnikání se státními penězi.

Bohužel voliči to takhle pobártovsku nevidí a tak je již dnes jasné, že se od Věcí veřejných odvrátí a budou v duchu politické houpačky volit příště socany a komouše. Podle posledních průzkumů známého STEMu by komunisté se sociálními demokraty složili pohodlnou ústavní většinu 126 hlasů a spolu s většinou v senátu by si zvolili i prezidenta.

Povrchní divák by se mohl dokonce domnívat, že celá skandální historie kolem VV je tajně organizovaná právě specialisty ČSSD a KSČM s cílem ovládnout konečně politické kolbiště a definitivně zdeptat zejména nenáviděnou ODS. A co TOP09, řeknete si? Nezpomeňte, že skutečný vůdce topky Kalousek je vtělený had, který se rád ovine kolem ramen kohokoliv, s kým získá většinu v parlamentu. Pochází přece z lidovců, té strany, která vždycky ráda vládla s kýmkoliv, jen aby neztratila svoji moc a vliv na "přerozdělování" peněz daňových poplatníků.

Dá se snad něco proti tomu dělat? Věříte snad tomu, že se najde někdo zcela neposkvrněný, někdo jako král Ječmínek, který založí novou stranu a shromáždí kolem sebe skupinu schopných, morálně silných osobností a podaří se mu alespoň rozbít chystané vítězství levice? Kde by takový člověk vzal peníze na volební agitaci? Snad uspořádáním národní sbírky poté, co by vystoupil ve veřejnoprávní televizi s plamennou výzvou pro záchranu demokracie například podle vzoru spolku "Kuře"? Napadá vás snad někdo, kdo by se mohl stát oním spasitelem? Mě tedy ne.

A tak nás čeká po pomalém nebo možná rychlém úmrtí současné koalice opět vláda levice, která zruší všechno, co se lidem nelíbí, která zadluží stát o další stovky miliard. Možná je to všechno jen plnění tajného plánu a cílem je, aby si náš stát mohl kdosi v nedaleké budoucnosti zprivatizovat, koupit. Na závěr trochu zpráv ze světa.

China Radio International.CRI: Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy zahájil včera v Pekingu návštěvu Číny. Před odletem uvedl, že těsnější spolupráce mezi Čínou a Evropou vyhovuje zájmům obou stran, a je také dobrá pro celý svět. Uvedl, že EU a Čína jsou důležité síly při řešení světových výzev a v procesu změny světa. EU a Čína by měly být dobrými partnery.

V Pekingu bylo včera zahájeno třídenní 2. vysoké fórum čínsko-evropských politických stran. Člen politbyra ústředního výboru KS Číny Liu Yunshan během slavnostního zahájení řekl, že výměna mezi politickými stranami mezi Čínou a Evropou podpoří vzájemnou důvěru a spolupráci. 12. pětiletý rozvojový plán, který nedávno vypravovala čínská vláda, a „Evropská strategie 2020" jsou v mnoha oblastech podobné. Čína a Evropa mají současně mnoho společných zájmů. Před oběma stranami stojí nová šance k rozšíření praktické spolupráce. Předseda evropských socialistů Martin Schulz se domnívá, že toto fórum je vzácná šance pro kontakt mezi vedoucími čínských a evropských politických stran.

Stálý člen politbyra ÚV KS Číny, čínský viceprezident Xi Jinping se včera v Pekingu setkal s vedoucími činiteli evropských politických stran, kteří se zúčastnili 2. fóra čínsko-evropských politických stran na vysoké úrovni. Xi Jinping se vyslovil v tom smyslu, že výměna mezi čínsko-evropskými politickými stranami je důležitou součástí čínsko-evropských vztahů. Doufá, že politici obou stran podpoří všestranné čínsko-evropské strategické a partnerské vztahy a praktickou bilaterální spolupráci v různých oblastech.

Haló noviny: Komunistická strana Číny na tomto fóru přivítala více než stovku účastníků ze 30 evropských politických stran, delegaci KSČM vede sám předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. V diskusi prvního dne vystoupili převážně poslanci EP a funkcionáři EU, jako jediný předseda politické strany dostal slovo Vojtěch Filip. Navíc promluvil hned mezi prvními sedmi vystupujícími.

Tiscali.cz: Americká banka Goldman Sachs již v Pekingu začala předběžně domlouvat prodej řeckých dluhopisů čínské Státní správě deviz, která spravuje devizové rezervy v hodnotě 2,4 bilionu dolarů (asi 44,7 bilionu Kč). Řecký ministr financí Papakonstantinu navštíví v rámci turné k propagaci řeckých dluhopisů Spojené státy a Asii včetně Číny. "V Číně je k dispozici spousta likvidity a velké finanční zdroje. Čína proto bude součástí turné," řekl ministr.

Zdá se tedy, že slunce opravdu vychází na východě. Dnes bude střídavě oblačno až polojasno a teploty vystoupí až na 16 stupňů. V dalších dnech bude oteplení pokračovat. Musím jít otevřít skleník...
17.5.2011 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vrátí se Řecko k drachmě?

Pokud bude Evropská centrální banka (ECB) trvat na evidentně nezdařeném záchranném plánu pro Řecko a bojovat dále proti myšlence restrukturalizace řeckého dluhu, pak by další vývoj mohl vést až k rozpadu eurozóny. Tuto neveselou předpověď uvedl ve svém posledním čísle významný britský týdeník The Economist. Bude prý nutné přejít k "plánu B", což by mohlo jedině znamenat restrukturalizaci a snížení dluhové zátěže Řecka s obnovením jeho solventnosti. Ono podivné slovo restrukturalizace ve skutečnosti znamená, že vlastníci řeckých státních obligací nedostanou v době jejich výplaty plnou hodnotu - budou jednoduše okradeni - nebo dojde k výraznému odkladu platebních lhůt, stručně řečeno jejich výplata se odsune do nedohledna. Francouzské banky vlastní řeckých státních dluhopisů za 19,8 miliardy USD, německé 23,6 miliardy USD a další země eurozóny mají v ohrožení 15,7 miliardy USD. Možná vše zachrání Čína: vláda již nakoupila řecké vládní dluhopisy a hodlá v těchto nákupech pokračovat. Čína chce totiž učinit z Řecka hlavní transportní uzel pro svůj export v jihovýchodní a východní Evropě. Pro své výrobky prý plánuje velké překladiště poblíž přístavu Eleusis západně od Atén. Kromě toho Peking údajně projevil zájem o část řeckých železnic.

Rok po dohodě o finanční pomoci Řecku je zjevné, že "evropský" plán ECB a MMF selhal. Představitelé EU a Mezinárodního měnového fondu již dnes přiznávají, že s nynějšími vysokými úrokovými výnosy z dluhopisů nemá Řecko žádnou reálnou naději splnit klíčový předpoklad plánu a vrátit se příští rok na kapitálový trh.

Někteří představitelé ECB hrozí, že pokud dojde k restrukturalizaci, odmítnou brát řecké dluhopisy jako zástavu za úvěry. To by vedlo ke krachu řeckého bankovního systému a zřejmě i k odchodu země z eurozóny, uvedl britský týdeník The Economist.

Německý magazín Spiegel dokonce přišel v pátek 13.května se zprávou, že Řecko zvažuje odchod z eurozóny a plánuje návrat k vlastní měně. Atény i euroskupina zprávu rázně popřely, novináři ale s odvoláním na tajné zdroje trvají na svém. Oficiální místa nakonec připustila aspoň to, že k páteční tajné schůzce skutečně došlo.

O víkendu řekl agentuře Reuters německý ministr hospodářství Rainer Bruederle, že není pro odchod Řecka z eurozóny. Podle něj by nyní měla být eurozóna jednotná. Jeho názor je pochopitelný: brání zájmy německých bank.

Mluvčí německé CDU Meister v pondělí prohlásil, že investoři potřebují ujištění v podobě další pomoci Řecku a restrukturalizace by napáchala mnohem větší škody. Řecko má šanci na výhodnější úrok, mělo by prodat další aktiva pro snížení dluhu. To by znamenalo, že budou některé bohaté či málo zadlužené členské země - zejména ty z eurozóny - dále z peněz daňových poplatníků platit "turecké" hospodářství Řecka, Portugalska a pravděpodobně i dalších států, jejichž obyvatelé budou pořádat demonstrace a generální stávky na podporu svých naprosto nereálných finančních požadavcích.

Do tragikomické polohy dostává "řeckou" krizi sexuální skandál šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strausse-Kahna (DSK). Americká policie jej obvinila, že nutil pokojskou z hotelu Sofitel na Times Square v New Yorku k orálnímu sexu. Dvaatřicetileté ženě se podařilo utéct, personál hotelu vše okamžitě oznámil policii. Ta si pro DSK přišla až na palubu letadla Air France na newyorské letiště Johna F. Kennedyho. Byl převezen do vazby a předveden před soud. Hrozí mu podle amerických zákonů až dvacet let vězení. Šéf MMF podle svého právníka jakoukoliv vinu popírá.

Strauss-Kahn měl přitom v neděli s Merkelovou diskutovat o dluhové krizi eurozóny. Namísto toho je MMF najednou bez šéfa, a to v době, kdy se napětí kolem Řecka stupňuje. Nejvyšší představitel fondu se pravděpodobně nezúčastní ani na dnešním setkání ministrů financí eurozóny, na kterém se má kromě výše úroků z úvěru pro Portugalsko jednat i o Řecku.

Ačkoliv zmíněný The Ekonomist označil situaci v eurozóně za komickou, jedná se spíše o ekonomickou sebevraždu, která může skončit tragicky větší krizí, než která začala v USA pádem banky Lehman Brothers. Možná i zánikem eura. Česká bramboračka kolem Věcí veřejných je proti tomu skutečně jen nicotnou fraškou, která už občany Česka přestává bavit.
16.5.2011 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nevíte jak si stáhnout video?

Na internetu čas od času narazíte na flash video, které byste si rádi uložili na disk nebo vypálili na CD/DVD. Třeba jen proto, že se díky vašemu pomalému připojení k internetu jeho přehrávání často zastavuje. Jednou z metod je použití rozšíření Freecorder pro prohlížeč Firefox, ale i pro Internet Explorer. Freecoder umí stahovat nejen video z více jak 60 různých video služeb, ale také další objekty vložené na stránky (MP3, flash, quicktime atd.).

Stáhněte si Freecorder tlačítkem DOWNLOAD NOW. Pak spusťte stažený program FCTB4Setup.exe a v průběhu instalace si zvolte ve kterém prohlížeči (Firefox nebo Internet Explorer) chcete Freecorder používat. Do prohlížeče se přidá automaticky nástrojová lišta. Freecorder balíček obsahuje Free Video Downloader, Audio Recorder, Converter a Radio Player and TV Channels.

Fungování v prohlížeči Firefox jsem ověřil. Při zahájení instalace se spustí i Firefox, nabídne instalovat doplněk Freecorder a požaduje restart Firefoxu. Po restartu se zobrazí stránka s popisem a návodem včetně videa a odkazu na Help.

Ve zkratce jak na to: otevřete stránku s videem. Jakmile video spustíte, začne se automaticky nahrávat do složky na disku, která je definovaná v nastavení pomocí tlačítka Settings na liště Freecorder. Nahrávání se ukončí při zavření stránky s videem. Pokud jen otevřete cokoliv v dalším okně/záložce, nahrávání pokračuje. Proces nahrávání můžete sledovat v okně otevřeném pomocí tlačítka Video History Tool, kde můžete stažené soubory přepisovat do jiného umístění nebo je mazat. Výsledkem zápisu je soubor FLV (flash video), který si můžete přehrávat libovolným FLV přehrávačem. Při instalaci Freecoderu se vám automaticky nainstaluje i přehrávač FLVPlayer. Z lišty můžete spustit i Converter Tool, kterým lze stažený soubor FLV konvertovat do jiného zvoleného formátu (MP4, MPEG, WMV a další). Přeji vám hodně úspěchů při lovu videí na internetu. Zkuste se například podívat na Dokumentarni.tv.
13.5.2011 14:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Je třeba zastavit dotace určené k integraci Romů?

Cituji bez komentáře pozoruhodné názory pana Miroslava Kováče publikované na Romea.cz:
"ČR za spoluúčasti členských států EU nese odpovědnost za integraci Romů do společnosti. ČR v této souvislosti čerpá obrovské finanční prostředky z Evropských strukturálních fondů (ESF) k tomuto účelu. Na právě probíhající programové období 2007—2013 má ČR z evropských fondů k dispozici 26,9 miliard eur na sociální projekty a investice pro regionální rozvoj, neupřesněná část pak směřuje do výše zmíněných integračních projektů. Přesto výsledky „integrace“ nejsou uspokojivé, naopak prohlubuje se nenávist vůči Romům a z pohledu majoritní části populace jsou tyto finanční prostředky i jednou z příčin nevraživosti vůči Romům.

V ČR často dochází ke zneužívání a neefektivnímu využívání, dokonce plýtvání s uvedenými finančními prostředky z ESF, a to k vytváření různých předražených analýz nebo projektů či akčních plánů bez účasti Romů samotných, kteří se jen okrajově zapojují a podílí na integračních procesech. Jsou jim vnucovány neefektivní programy, projekty, které v konečném důsledku slouží jen k vytvoření pracovního místa pro občany z majoritní části populace, pro které se integrace Romů do společnosti stala zdrojem jejich nadstandardního příjmu. Všechny snahy bez účasti Romů přinesly jen velmi omezené výsledky, a pokud jde o vzdělávání, zaměstnanost, zdraví, sociální integraci, služby a bydlení, výsledky jsou doslova „skandální“ s ohledem k vyčerpaným finančním zdrojům.

Tento stav již nelze dále přehlížet! ČR vešla do druhé poloviny Dekády Romské inkluze, přičemž ta první polovina přinesla i přes vyčerpané miliony eur z ESF jen prohlubující se sociální vyloučení příslušníků romské menšiny a větší nenávist ze strany majority, což v konečném důsledku působí dezintegračně jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu!

Z těchto důvodů, a po pečlivém zvážení všech aspektů, se domnívám, že je nejvyšší čas, aby se pozastavily všechny dotace určené k integraci Romů. Následně důsledně přehodnotily a posoudily již provedené, nebo trvající projekty a akční plány všech žadatelů o finanční prostředky z ESF spojených s integrací Romů. Aby se vyhodnotila a indikovala efektivita, úspěch či neúspěch již provedených i stávajících projektů, a s tím spojených vynaložených finančních prostředku s ohledem na trvající stav, situaci či postavení Romů ve společnosti, a to i zpětně. Všechny neefektivní a neúspěšné projekty by se měly vyřadit s okamžitou platností! Ti, kteří takto zneužívali a předražovali projekty, by měli být trestně odpovědni, jednak za zneužívání dotací, ale i za společenskou újmu vůči Romům!

Romům tyto peníze nepomáhají, naopak, snaha o přísun těchto peněz jen prohlubuje propast mezi Romy a majoritou, protože právě tyto peníze udržují vládu v nečinnosti! V nečinnosti a neochotě opravdu něco řešit. A vláda na toto prostředky má v podobě zákonů!"

Celý článek Pozastavme a zhodnoťme všechny integrační projekty Miroslava Kováče z Romského sdružení Forum najdete na Romea.cz. Opravdu k tomu není co dodat.
12.5.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Bezpečné prohlížení s Google Chrome.

Funkce Bezpečné prohlížení, která v prohlížeči Google Chrome zajišťuje detekci phishingu a malwaru, je navržena tak, aby ochránila váš počítač a přitom nesnížila rychlost připojení. Proto odesílá a přijímá pouze velmi malé množství dat. Je-li tato funkce povolena, Google do vašeho prohlížeče stáhne seznam s informacemi o stránkách, které mohou obsahovat škodlivý software nebo praktikují phishing.

Když prohlížíte web, prohlížeč Google Chrome vytváří zakódované verze adres URL, které navštěvujete, a porovnává je se seznamem. Pokud se zjistí, že navštěvované stránky odpovídají zakódované části adresy URL v seznamu, obrátí se prohlížeč na servery Google se žádostí o úplný seznam zakódovaných adres URL, které jsou považovány za riskantní. Váš počítač může poté rozhodnout, zda navštěvujete riskantní stránky, a případně vás varovat. Více informací najdete na stránce Nastavení ochrany osobních údajů a zabezpečení: Detekce phishingu a malwaru.

Další podrobnosti o nastavení ochrany osobních údajů a zabezpečení prohlížeče Google Chrome najdete na stránce Rozšířená nastavení zabezpečení.
11.5.2011 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jižní hranici EU si uhlídáme bez Kaddáfího!

Podle výzkumu společnosti CVVM libyjskému vůdci Muammar Kaddáfímu prý důvěřují jen dvě procenta našich občanů, 80 procent tvrdí opak. To je klasický výsledek mediální masáže, při které ztrácejí občané nejen Česka vlastní rozum a nejsou schopni si vytvořit osobní názor na určitou politickou situaci či události ve světě. Kaddáfí by nepochybně získal mnohem větší počet sympatizantů poté, co by se do průzkumu "veřejného mínění" zařadila například otázka "Souhlasíte s tím, že by měla Libyje střežit jižní hranici EU proti nekontrolovatelnému proudu nelegálních imigrantů z Afriky?"

Nenáviděný mezinárodní zločinec a vrah lidí Kaddáfí totiž poté, co "západní svět" začal podporovat libyjské vzbouřence a zahájil leteckou válku proti libyjské armádě, vypověděl 20.března 2011 dohodu, kterou měl s Evropskou unií uzavřenou a podle které bránila libyjská pohraniční policie i armáda imigrantům z Afriky v nelegálním pronikání na území EU, zejména pak do Itálie. "Libye rozhodla, že už není odpovědna za nelegální přistěhovalectví do Evropy," stálo v prohlášení, které přečetl moderátor libyjské státní televize.

V říjnu 2010 server Zpravy.rozhlas.cz k smlouvě EU-Kaddáfí uvedl: Brusel ovšem usmlouval cenu z Kaddáfím požadovaných pěti miliard eur na částku zhruba šedesáti milionů eur vyplacených během tří let. Smlouvu za Evropskou komisi uzavřela eurokomisařka Cecilia Malmströmová spolu s českým eurokomisařem Štefanem Fülem.
Jak na Rádiu Česko uvedl odborník na zahraniční politiku Evropské unie Lukáš Pachta z institutu Europium, smlouva je důležitá ze dvou důvodů. "Jednak je důležitá jako smlouva mezi EU a Libyí jako taková. Což potvrzuje skutečnost, že se Libye po dlouhých desetiletích legitimizuje jako partner. A pak je tam dimenze praktická, že Libye může EU pomoci v boji s nelegální imigrací. I když tam vyvstává spousta otazníků v oblasti lidských práv," vysvětlil.

Berluskoniho vláda uzavřela již v roce 2009 smlouvu s Libyí o odesílání imigrantů zadržených v italských vodách do libyjských uprchlických center. Příliv uprchlíků se tak tehdy zmenšil řádově o tisíce osob.

A jak se vyvíjí situace v Libyji právě teď? Al-Káida vyzývá ke svržení Kaddáfího režimu a nastolení nového muslimského státu. Vyzývá všechny bratry v sousedních státech, aby se chopili zbraní a společně bojovali jak proti plukovníkovi, tak i proti NATO. Muž číslo dvě ve vedení Al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval severoafrické muslimy k boji proti NATO v Libyi. Na videozáznamu, který byl natočen ještě před nálety aliančních letadel, zároveň také vyzval ke svržení Kaddáfího režimu a nastolení státu založeného na islámu.
Kaddáfí: Jsem připraven jednat s NATO o příměří, pokud zastaví palbu. Brána k míru je otevřená, pojďme jednat, vyzval libyjský vůdce Muammar Kaddáfí Severoatlantickou alianci, která v zemi operuje. Zdůraznil také, že ho žádná síla nedonutí, aby opustil svoji zemi.
Severoatlantická aliance bude provádět vojenské operace v Libyi tak dlouho, jak si to situace vyžádá. Prohlásil to generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v Berlíně, kde se sešli ministři zahraničí členských zemí aliance. "Máme závazek poskytnout všechny nezbytné zdroje a využít maximum operačních možností v rámci našeho mandátu. Udržíme vysoké tempo operací proti legitimním cílům," prohlásil Rasmussen na tiskové konferenci.

Co bude dál? Hlavním cílem NATO a EU je ochránit lidská práva všech obyvatel Libyje a proto je nutné, aby se vojenské síly NATO a USA vylodily u libyjských břehů a konečně zlikvidovaly všechny věrné bojovníky plukovníka Kaddáfího i bojovníky Al-Kaidy. Jeho samotného je třeba dopadnout a na místě zastřelit. Pak bude nad Libyjí ustanoven italský protektorát a konečně zabezpečena jižní hranice EU proti nelegálům z Afriky. V Libyji bude v příštích deseti letech postupně zavedena multikulturní demokracie západního typu. Po vycvičení nové libyjské policie a armády ze země odejdou okupační jednotky a podél jižního pobřeží EU budou hlídkovat vojenská plavidla NATO, která budou odchytávat nelegální imigranty a odvážet je do utečeneckých táborů na území Libyje, kam bude směřována i humanitární činnost nevládních organizací ze všech zemí světa. A všichni pak budou šťastní a spokojení.
10.5.2011 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ti zatracení pražáci mají vlastní televizi!

Nová televizní stanice Metropol TV se bude orientovat výhradně na zpravodajství z hlavního města. Sama sebe charakterizovala jako "televizi o Praze a pro Pražany". Jako termín svého startu si kanál stanovil pravé poledne, neděli 1. května. Společnost Metropol TV s.r.o., která provozuje pražskou televizní stanici Metropol, vznikla na podzim roku 2010. Zakladateli společnosti byly produkční firmy 11 TV production s.r.o. a A-NEWS s.r.o. Obě dvě tyto společnosti mají dlouhou historii v produkování zpravodajských, publicistických a dokumentárních formátů. Na jaře 2011 vstoupil do společnosti silný investor, který se rozhodl podílet na rozvoji televizní stanice Metropol TV. Tímto investorem je známý český podnikatel Luboš Měkota.

Vysílání zachytíte „ze vzduchu“ v digitálním vysílání DVB-T v Praze na kanálu 64 společně s ČT HD, Nova HD a Óčkem (zobrazit mapu pokrytí) Program Metropol TV naleznete také v sítích kabelových operátorů působících na území hl. m. Prahy – jmenovitě O2TV, UPC a Kabelservis. Pokuď vám po naladění nejde zvuk, musíte program smazat a znovu naladit. Jednodušší způsob je spustit v menu televizoru nebo set-top boxu "automatické ladění" všech programů. Závada se projevuje u některých starších typů příjímačů, které nejsou schopny automaticky zpracovat změnu technických parametrů programu (na této pozici dříve vysílal program 02 info).

Program vysílání najdete na stránkách Metropol.cz. Pokud nemůžete stanici Metropol pro přílišnou vzdálenost od Prahy naladit, můžete sledovat s několika vteřinovým zpožděním živé vysílání na internetu.

Obsah ani kvalitu vysílaných pořadů si zatím netroufám komentovat, protože jsem v sobě nenašel zatím odvahu sledovat pořady jako Supermáma, Lady M, Pražení či City Koktejl. Zdá se, že je to další stanice pro matky s malými dětmi, které jsou opuštěné po většinu dne ve svých bytech či luxusních vilách a začínají z toho šílet. Snad vysíláni stanice Metropol TV spolu s další podobnou televizí Prima LOVE odvede "zelené vdovy" od hrozícího alkoholizmu. I když u televizoru se nasává nejsnadněji...
9.5.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Pronajmete si virtuální disk pro vaše data?

Hostingová společnost Master Internet s.r.o. uvedla na český trh novou službu MasterDISK, která umožňuje pohodlné sdílení a archivaci dat na Internetu. Jedná se o moderní produkt, který je zajímavou alternativou managementu dat pro subjekty od soukromníků až po větší společnosti. U MasterDISKu jde o pronájem kompletního řešení, včetně pohodlného softwarového rozhraní. Je to jednoduchá forma sdílení dat, která jsou uživateli k dispozici přes šifrovaný kanál kdekoliv na světě. Celé úložiště vidíte v systému jako virtuální disk. Vše je několikrát zálohováno a navíc se archivují provedené změny v souborech. Odpadá školení uživatelů pro práci s komplikovaným programem. Stejně tak odpadají obavy o chybný zásah uživatele (přepsání, smazání dat apod.). Veškerá data jsou šifrovaná protokolem SSL, čímž je zajištěna jejich vysoká bezpečnost. Mezi způsoby využití ve firmách patří: sdílení rozsáhlých datových souborů/ (například multimedia), sdílení dat nejenom vnitrofiremně, ale také se zákazníky a dodavateli, historie obsahu souborů s možností vrátit se ke starší verzi a vkládání komentářů ke každé variantě.

MasterDISK v rodině dobře poslouží jako centrální úložiště fotek či videí z dovolených, celovečerních filmů, mp3 souborů, případně dalších společných dokumentů. Po chybném zásahu do dat nezkušeným uživatelem je možné se vždy vrátit ke starším verzím souboru. Rodina s MasterDISKem v domácnosti už nikdy nemusí řešit zálohu a nemusí se obávat o bezpečí svých unikátních dat. Velkou výhodou je také možnost ukázat kdekoliv na návštěvě například svůj archiv fotek.

Pro základní provoz MasterDISKu stačí běžný webový prohlížeč. MasterDISK je plně podporován webovými prohlížeči Mozilla Firefox (od verze 2) a Internet Explorer (od verze 6) a dalšími běžně používanými včetně Google Chrome. V prohlížeči je potřeba povolit tzv. cookies a pokud chcete používat funkci on-line editace souborů vložených, je třeba mít nainstalovanou Javu. Samozřejmým předpokladem je rychlé připojení k internetu. Pronájem virtuálního úložiště dat vás přijde od 540,-Kč/100 GB do 5304,-Kč/2000 GB. MasterDISK si můžete vyzkoušet online v demo verzi. (Pramen).
6.5.2011 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Teroristé nebo bojovníci za svobodu Dagestánu?

Čeští policisté obvinili osm lidí podezřelých z podpory teroristů zejména z území severního Kavkazu. Zajišťovali pro ně prý falešné doklady, případně i zbraně a výbušniny. Případ souvisí s činností radikální islamistické organizace Džamaat Šariat. V České republice to je vůbec první případ, kdy policie použila ustanovení zákona, které postihuje podporu terorismu.

Sedm lidí čelí obvinění z padělání a pozměňování veřejné listiny. Dva Bulhaři se toho údajně dopustili jako členové organizované skupiny působící ve více státech, pět lidí z Moldavska a Dagestánu tak prý činilo s úmyslem umožnit nebo usnadnit provedení teroristického útoku. Osmý člověk - Čečenec - je obviněn z nedovoleného ozbrojování a padělání a pozměňování peněz. Šest obviněných je v české vazbě, zbylí dva jsou v Německu na svobodě. O trestním stíhání devátého člena skupiny se rozhodne na základě výsledků znaleckých posudků.

Padělky dokladů byly podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty velice zdařilé a pachatelé byli schopni vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali padělky razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se podle něj jen těžko přišlo na to, že jde o falzum.

Výnosy z padělaných dokladů poté putovaly do Dagestánu a byly určeny na podporu teroristického hnutí Džamaat Šariat. Podle Šlachty byla skupina uzavřená a bylo velice těžké do ní proniknout. Všichni zadržení se na území České republiky nacházeli legálně, někteří jako žadatelé o azyl.

Část skupiny podle něj absolvovala také výcvik v táborech v Afghánistánu a Pákistánu. "Nicméně nemáme informace, že by tito lidé byli zapojeni do krvavých útoků kavkazských organizací v Rusku, ale i tyto informace prověřujeme ve spojení se zpravodajskými službami," řekl Šlachta.

Podle ruského serveru LifeNews.ru skupina pracovala pod krytím jedné z českých organizací ochránců lidských práv.
5.5.2011 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak se nejlépe zaopatřit na důchod?

Naši politici, zákonodárci a reformátoři všeho druhu se potýkají s železnou koulí na noze státního rozpočtu zvanou důchodci znovu a znovu a stále neúspěšně. Jiné civilizované státy na tom nejsou o nic lépe, ve stejné pasti se zmítá Německo a ani často zmiňovaný švédský model není nic zázračného.

Státem vyplácená penze je výplod moderních snah bránit občanskou společnost před sociálním chaosem. Jestliže se dnes potýkáme neúspěšně s existencí pár tisíc bezdomovců, žebráků a loupících chudých, asi bychom se nevypořádali s tlupami zestárlých obyvatel bez stálého příjmu, kteří by se nepochybně věnovali rabování skladů potravin ve snaze uhájit holý život.

S ohledem na obecnou nezodpovědnost panující v naší populaci je nutné, že po většinu života musí každý zaměstnaný občan odevzdávat povinně do státní kasy značnou část svého výdělku pod záminkou sociálního pojištění, které ale žádným pojištěním není, protože se tyto vybrané peníze okamžitě používají pro výplatu důchodů. Nelze přitom přistoupit na praxi, že by si každý občan místo toho zcela dobrovolně během svého života ukládal jisté částky na účet ve státem garantované bance, která by je zhodnocovala alespoň do výše skutečné inflace. Většina lidí by totiž nespořila prakticky nic, protože něco jako odpovědnost za svůj budoucí život je pro ně mimo jejich hranici pudu sebezáchovy.

Proto je nutné, aby každému z nás byly tyto prostředky odebírány násilím, které navozuje v řadě svobodomyslných občanech pocit života v otroctví. Ovšem zapojení se do moderní "civilizované" společnosti jako námezdní síla není nic jiného, než jistá forma dobrovolného otroctví. Většina lidí "chodí" do práce, protože musí, protože chápou, že by jinak v krátké době buď zašli hlady nebo by se museli dát na dráhu zločinu. Povinnost pracovat jsme ale v naší nové demokratické společnosti zrušili stejně jako stíhání příživníků. To jisté nemalé části občanů vyhovuje a tak kradou, loupí, přepadají banky. Žijí tak svobodněji než "ostatní pitomci, co denně zařezávají někde ve fabrice", nežijí přitom v hrozných obavách z případného života ve vězení, protože ta naše současná "nápravná zařízení" se spíše podobají domům péče o bezmocné či spíše nesvéprávné občany.

Těm odpovědnějším z vás mohu doporučit následující: nespoléhejte na státní systém důchodového zabezpečení a dělejte všechno pro to, abyste do tohoto "průběžného" systému odváděli co nejméně. Snažte si přitom vytvořit finanční rezervu pro dobu, kdy vás pro vyšší věk vysypou ze zaměstnání nebo zkrachujete ve svém podnikání či vypadnete z koloběhu vydělávání peněz pro nemoc. Je jedno, jak si takovou finanční rezervu vytvoříte. Můžete prostě spořit v nějaké důvěryhodné - například švýcarské - bance, nebo investovat do výstavby bytu či domu, který budete pronajímat, případně budete postupně nakupovat zlaté pruty, šperky nebo akcie Microsoftu. V každém případě mějte ale jasný plán, jak se v případě nouze dostanete k hotovým penězům. Skoro se jako nejlepší jeví nákup drobných starožitností, jejichž ceny budou nepřetržitě stoupat a není žádným problémem je rychle prodat těm, kteří si teprve takovou životní rezervu vytvářejí. Hlavně neváhejte a začněte. Protože staroba se k vám blíží nezadržitelně i ve věku kolem dvaceti let.

Kdybyste se na sklonku života snad přesto ocitli v absolutní bídě někde na ulici, pak se vypravte třeba do poslanecké sněmovny, vyberte si tam nějakého politika slabší konstituce a pořádně si ho podejte klackem. Proč politika? Inu, za napadení spoluobčana se statutem veřejného činitele vám soud vyměří delší pobyt. V krátké chvíli se ocitnete v teple, s pravidelnou stravou a slušnou lékařskou péčí. Umístí vás jako zločineckou prvničku do té nejnižší nápravné skupiny. V klidu budete moci začít třeba malovat obrazy nebo psát vlastní paměti, prostě něco z toho, na co jste celý život neměli čas. Koneckonců i pan bývalý prezident Havel si ten pravidelný a bezstarostný život v base pochvaloval. Takže se není čeho bát. Hleďte proto do své budoucnost s optimismem, ať už ti naši milí zákonodárci vymyslí cokoliv.
4.5.2011 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Proč naši politici a státní úředníci kradou?

Kdykoliv jsem o tom přemýšlel, napadala mě celkem logická odpověď: proč by nekradli, když je to tak snadné? Jan Berwid-Buquoy to vystihl mnohem přesněji. V článku nazvaném Proč chybuje naše vláda? Protože jsou v ní lidé. odpovídá na tuto otázku podobně, ale mnohem přesněji:

"Ano, slušný člověk nekrade. Buďte však slušným člověkem, když na vás mávají miliony. Stačí jen natáhnout ruku. Ten, kdo nikdy nebyl ve vládě (myslím u koryta), tomu se to krásně moralizuje, na chodníku, cinkajíc drobnými mincemi v kapse. Zkuste ovšem nekrást, když je co, a nikdo se nedívá. To vyžaduje ocelový charakter, žulovou morálku a betonovou vůli: Nemohu si přivlastnit, co mi nepatří, i kdyby to byla pouhopouhá cizí šlupka od brambor! Kdo z nás takto myslí a ještě navíc to zvládá?"

A dále pokračuje logickým závěrem, proč naši politici a státní úřednící kradou a nechají se snadno zkorumpovat: "Vládní činitelé bývalého komunistického bloku žádní podnikatelé nejsou. Jedná se většinou jen o pilné úředníky. Mnozí z nich bydlí pořád v panelákových bytech na činži. Nepatří jim tedy nic. Nedisponují finančním kapitálem ani hmotnými statky. Spekulovat na burzách neumějí a nezřídka ani neví, oč se jedná. Lze tím pádem předpokládat, že pakliže se takovéto bytosti dostanou ke „korytu“, začnou krást. Jinou možnost získat bohatství neznají a ani si jí nedovedou představit."

Jinými slovy, naši politici a státní úředníci kradou prostě proto, že jsou chudí. Mají ovšem na chudobu svoje vlastní měřítka a podle toho vypadají částky peněz, které se jim daří z peněz daňových poplatníků ukrást. Nabízí se tedy jednoduché řešení: zaveďme pro občany kandidující na poslance nebo senátory podmínku složit kauci řekněme ve výši sto milionů korun, aby tak prokázali, že je nemožné či přímo směšné je zkorumpovat. Je tu ovšem problém: za prvé by takový zákon naši "chudí" politici neodhlasovali a za druhé, naši současní multimilionáři a miliardáři nemají o politické funkce žádný zájem. Pro zvýšení jejich majetku a jmění jim postači služby těch chudých politiků.
3.5.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Oslavme smrt Usámy bin Ládina a blahořečení Jana Pavla II.

My, moderní křižáci a nevěřící máme důvod k bouřlivé oslavě, která dozajista přehluší dozvuky oslav doprovázejících britskou "královskou" svatbu Keith a Williama. V přímém přenosu v televizi CNN oznámil celému světu americký prezident Barack Obama, že včera na prvního máje americké komando dopadlo v Pákistánu Usáma bin Ládina v jednom domě u Abbottabadu, který leží asi sto kilometrů na sever od pákistánské metropole Islámábádu. Kulka do hlavy ukončila život nejhledanějšího muže, který založil a financoval činnost teroristické organizace zvané al-Káida, v jejímž čele do včerejška stál. Nebylo zveřejněno, jak americké speciální síly zjistily, kde se bin Ládin skrývá. Soudím, že se stal pro mezinárodní terorismus přítěží a že jej vydali jeho vlastní lidé. Takhle to funguje v mafii a mezinárodní teroristické organizace mají stejný systém vedení i řízení. Spekuluje se, že jeho tělo bude podle osvědčených středověkých zvyků veřejně vystaveno v Kábulu, aby si jeho stoupenci i odpůrci mohli být jistí jeho smrtí. Očekává se, že by jeho pohrobci mohli jako odvetu podniknout útoky na USA i jinde ve světě.

Aktualizace 2.5.2011 14:00: Tělo bin Ládina bylo americkými námořníky z jednotky SEAL svrženo do moře na neznámém místě. Před tím byly odebrány genetické vzorky pro účely prokázání jeho identity.

Bohužel se nám, zastáncům svobody a lidských práv, nepodařilo zabít Kaddáfího, tu lýbijskou protřelou hyenu. Zabití jeho nejmladšího syna a tří vnuků nás nemůže uspokojit, v bombardování je třeba pokračovat. Baštou povstalců Benghází na východě země se podle agentury AFP po oznámení rozléhala střelba. "Jsou tak šťastní, že Kaddáfí při leteckém úderu ztratil syna, že střílí na oslavu," prohlásil mluvčí vzbouřenecké rady, která ve městě sídlí. Střelba do vzduchu je místní oblíbenou zábavou a u zbraní nižší ráže není příliš nebezpečná. I když instruktoři lukostřelby varují přes střílením do vzduchu, které prý může i zabít. Konec konců, račte si to vyzkoušet sami, já nedisponuji zbraní dostatečně velké ráže.

Včerejší den byl opravdu plný událostí: Papež Benedikt XVI. prohlásil před jedenáctou hodinou dopoledne za blahoslaveného svého předchůdce Jana Pavla II. Benedikt XVI. přečetl nezbytnou formuli nutnou k blahořečení. Žena, kterou měl Jan Pavel II. zázračně vyléčit z Parkinsonovy nemoci pak přinesla papeži zachovanou krev zesnulého v relikviáři. Tak trochu horror, že? Po slavnostním obřadu se papež uklonil ostatkům dočasně vytaženým z hrobky Jana Pavla II., které budou do pondělí zpřístupněny také veřejnosti. Poté budou opět uloženy. Pravděpodobně do té doby, kdy bude Jan Pavel II. prohlášen za svatého. K tomu je ovšem nutné, aby se konaly další zázraky, na nichž by měl "osobní" podíl. Podle některých pisálků Jan Pavel II. Vojtyla "pracoval" v zájmu bratrstva svobodných zednářů, kteří jej prý dokonce na papežský stolec dosadili. V tomto šíleném světě je ostatně možné cokoliv. Někdy, když se probudím, pochybuji o tom, že to vše kolem mě je reálné, že to není jen jakýsi Matrix a kdosi řídí mé prsty i v tomto okamžiku, kdy se dopouštím pochybných spekulací místo toho, abych podával jen nezaujaté svědectví o světě kolem mě. V mém Matrixu právě svítí slunce a obloha je nebesky modrá.
2.5.2011 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Některé odkazy na cizí internetové adresy nemusí s ohledem na časový odstup fungovat.

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.