Česká hudba za české ceny - CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brassCDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass



  
Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás


  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 437 - 2.7. - 31.7.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Zvedněte si trochu náladu!

VašeNašeRoura neboli YouTube nabízí spoustu překrásných videí. Tak si nenechte ujít moje tři oblíbené kousky:

Lady Marmelade: svoje krásná těla předvádějí Christine Aguilera, Mya, Lil´Kim a Pink:

Dále tu máme super hit: Christine Aquilera, Candyman. Kvalita obrazu sice nic moc, je to stažené nejspíš z MTV, ale poslouchat se to dá. Bohužel to na rouře nejde zavolat jako objekt, tak si klepněte na odkaz a otevřete si to do nové záložky.

A v dalším trochu starším klipu opět Christine dokazuje, že má perfektní realizační tým a sama je prostě hvězda, která umí i retrostyl.
Christine Aquilera, Ain't no other man:

Přeji dobrý poslech a trochu se při tom můžete zahřát neboli si zatrsat, hodit kopytem. Tedy pokud se šéf či šéfka právě nemotá kolem.
Jan Bílek, 31.7.2007 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nahradí USB flash disky zastaralé CD?

Přenosné miniaturní USB flash disky (USB Memory Stick, USB Flash Memory Stick, USB Drive, USB Flash Pen Drive) prošly v několika minulých letech významným rozvojem. Zmenšily své rozměry a zvětšila se jejich kapacita pro uložení dat i hudby. Zejména prodávané jako MP3 přehrávače jdou ještě stále velice dobře na odbyt. Není to tak dávno, co někteří obchodníci s přehrávači začali pro podporu prodeje do dříve prázdné paměti nahrávat různé "zkušební" skladby nebo jejich ukázky. A bylo jen otázkou času, kdy některé hudební vydavatelství zkusí prodávat nové album na USB flash disku. Nejprve to byl singl Nothing's In My Way skupiny Keane. A nyní vychází i nový singl Baby Fratelli od The Fratellis za pouhé 4 libry 20 centů (175 Kč). Nejlevnější USB disk 256 MB na našem trhu stojí už dnes pouhých 140 korun! Stačí na něj nahrát ve formátu MP3 hudební album a dá se to rázem prodávat nejméně za tři stovky.

Jedná se o útok na "staré" CD medium? Podle mého zatím jen přihořívá. Je to chytrý způsob, jak oživit prodej flash memory, zejména těch s kapacitou 256 a 512MB, které jsou levné a přesto je už nikdo nekupuje. Můžeme spekulovat i o tom, zda bude mít nahrávka na flash disku větší výdrž než dnes již klasické CD či DVD. Také zatím nikdo neřeší, jak si doma takovou sbírku flash disků uspořádat. Věšet na háčky? Zatím o výdrži záznamu nejsou žádné statistiky, stejně tak, jako se šíří různé dohady nebo "odborná" proroctví o tom, jak dlouho vám vydrží hudba na originálním CD. Jedni tvrdí, že 50 - 100 let, jiní bubnují na poplach, že CD vyrobená před desíti lety začínají "zlobit". Ne že by se rozpadly, pokud ovšem neležely někde na slunci. Výrobci varují před teplotami nad 40 stupňů a to se snadno dosáhne v uzavřeném autě a přímé sluneční záření může disk poškodit ještě rychleji. Necitlivé zacházení může povrch CD dost poničit a tak je mechanické poškození častější příčinou "skonu" disku. Pokud jste si zkusili proti všem pravidlům a autorským zákonům zkopírovat některé CD nebo DVD vypůjčené z půjčovny, možná jste zjistili, že se vám to nepodařilo. Zejména takové CD či DVD, na které se "stála" v půjčovně fronta a které se v regálu neohřálo, se vaší snaze o porušení zákona ubránilo.

Když se zahledíme do minulosti, zjistíme ale, že zatím vždy záznamová média spíše přežila přehrávací zařízení. Možná máte také doma krabici starodávných desek na 78 otáček nebo dokonce rozsáhlý archiv poněkud mladších dlouhohrajících desek na rychlost 33. Ale málokdo z vás má také plně funkční kvalitní gramofon s nepoškozenými jehlami. A zkuste si jít takový gramofon za pár let koupit. Kupujte dnes, dokud to jde. Podobně dopadly klasické magnetické pásky a magnetofony a kazetové přehrávače končí svoji historii právě teď. Takže za nějakou neodhadnutelnou dobu budete mít problémy si přehrát jak dnes prodávané CD, tak i DVD. Pokud si ovšem dnes koupíte dva či tři jednoduché jednoúčelové CD/DVD přehrávače za pár korun a uložíte si je někde na bezpečné a suché místo pro horší časy, prodloužíte svému archivu život. Snad v daleké budoucnosti takové zakonzervované zařízení ještě pomocí nějakých redukcí nebo pájky připojíte k nějakému budoucímu zesilovači a budete si poslouchat ty staré songy vašeho mládí.

Je tu i jiná cesta: postupně si celý váš hudební archiv kopírovat na nová a technologicky pokrokovější média. Jenže, kde na to vzít čas? Snad to za vás udělají hudební vydavatelé stejně, jak to udělali s těmi nejlepšími zachráněným nahrávkami ze starých časů, vy ten starý archiv dáte do sběru plastů a koupíte si něco jako magický krystal obsahující veškerou hudbu minulého století. První kroky do budoucnosti už nakladatelé udělali. A co dnes? Proč si nekoupit třeba album Exodus: 30th Anniversary Edition/Usb Memory Stick, Bob Marley za 15 dolarů! Pryč se zastaralými CD!!!

Doporučené prameny: Výběr optimálních medií CD-R pro archivaci digitálních dat v NKČR, CD jako medium pro dlouhodobé uchování dat (?), Cédéčka mohou vydržet sto let.
Jan Bílek, 30.7.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Posvátný býk Shambo byl dnes zabit.

Nebo, chcete-li, utracen. Webkamera dnes ukazuje jen prázdnou a pustou posvátnou stáj býka Shambo v Skanda Vale Temple v britském Walesu. Ani petice organizovaná hinduistickou náboženskou komunitou Many Names of God, jej nezachránila. Byla u něj totiž zjištěna nebezpečná forma vysoce nakažlivé tuberkulozy a tak byl na příkaz veterinární správy utracen. Teprve přivolaná policie a soudní příkaz ke vstupu do budovy umožnil veterinářovi provést tento podle hinduistů bezbožný čin. Jak možná víte, hinduisté nikdy nezabíjejí žádná zvířata a krávy i býci jsou v Indii posvátní. A to bez ohledu na to, jakou chorobou trpí. Dokonce tam existuje i útulek nemocných zvířat, kde nejen krávy umírají dlouho a často nepochybně v krutých bolestech, protože nesmějí být zabity lidskou rukou. Britové tak měli možnost se seznámit s dalším z mnoha konfliktů. které vyvolává nejen v Anglii snaha o aplikaci multikulturní státní politiky. Když jde ale o dodržování obecně platných zákonů, jdou všechny ohledy na různé a často velmi odlišné životní kulturní zvyky stranou. To vyvolává pochopitelně trvalé a možná i vzrůstající napětí ve společnosti. Hinduisté nalezli v Británii pro svou víru hodně podpory především v tradičních spolcích ochránců zvířat a u enviromentalistů všeho druhu.

Čím dál se ale ukazuje, že většinová společnost celkem logicky netouží po tom, aby se například po ulicích britských měst potulovaly vyhublé krávy nakažené tuberkulozou, která je přenositelná snadno i na člověka nebo aby byli občané svědky toho, jak jejich "spoluobčané" jiného etnického původu například bez zábran konají tělesnou potřebu na veřejnosti, jak je tomu i ve velkých indických městech běžné. Jedno je jisté: britskému impériu se nepodařilo ani za posledních více než sto let změnit indickou společnost k obrazu západní civilizace. Ve skutečnosti se o to nikdy britští kolonisté nepokoušeli po zjištění, že to prakticky není možné.

Idea multikulturní společnosti hlásaná některými dnešními věrozvěsty "nové" Evropy je nepochybně nesmyslná a "zavraždění" posvátného býka hinduistů Shambo to jen potvrzuje. Pokud se přistěhovalci do všech států Evropy nebudou asimilovat a to zejména změnou způsobu svého života, můžeme v příštích desetiletích očekávat vážné konflikty mezi různými komunitami a to i včetně násilí. Možná, že vhodným příkladem toho, jak by se měli zejména asijští přistěhovalci zařídit, by pro ně mohla být mnoho sta let trvající integrace Židů, kteří dnes nemají v Evropě ani v Americe žádné vážnější problémy s uchováním svých rodinných i náboženských tradic. Nesnaží se totiž prosazovat aktivně svůj způsob života a svoji víru do okolní občanské společnosti třeba tak, jak se o to pokoušejí muslimové ve Francii či v Německu. Hinduisté v Anglii nejsou nijak agresivní a přece narazili: uctívání hovězího dobytka není na pořadu dne a dnešní Evropa má panický strach před lidem nebezpečnými zvířecími chorobami. Britové pak zvláště.

Informativní video BBC o chrámu Skanda Vale Temple, další videa na YouTube.
Jan Bílek, 27.7.2007 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Určeno pro ženy, které už vědí, co chtějí.

Představy mladých krásných dívek o sexu jsou často scestné. Domnívají se, že právě ony jsou vytouženým objektem krásných mladých, často ještě ne zcela dospělých mužů. Jenže ti mají mnohdy docela jiný ideál ženy milenky, se kterou by chtěli mít sex. Je to žena starší nejméně o dvacet let, která se podobá jejich krásné matce, sličné tetičce nebo žádoucí učitelce v letech. Spolehlivé důkazy o tom najdete snadno v kterémkoliv souboru pornografických povídek na netu. Mladých dívek se často chlapci obávají, necítí se s nimi sebejistě, mají strach, že selžou nebo je přivedou do jiného stavu, obávají se, že jsou jen lovná zvěř určená do svatebního chomoutu. Současné mladé "roštěnky" jsou agresivní, vulgární, trapné a šíří bez zábran svoje sexuální zážitky mezi kamarádkami.

Sharon Stone BI 2A tak se může snadno stát starší žena pro nezkušeného mladíka skutečnou sexuální bohyní, která ví, co chce a řekne si o to. Je milována především pro samozřejmost, se kterou udělá z chlapce opravdového muže. Jedno je jisté: takových vysněných žen je bohužel naprostý nedostatek. Pokud je vám, milá čtenářko, něco kolem čtyřiceti nebo padesáti, seberte odvahu a opatřte si milence. "Myslím si, že mladý milenec dokáže se ženou udělat zázraky. Je to ohromné afrodisiakum a nevím, proč bych se právě já měla lásce vyhýbat. V poslední době mě na rande zvou jedině muži mezi pětadvaceti a osmatřiceti. To potěší i povzbudí," svěřila se nedávno Sharon Stone novinářům poté, co oslavila čtyřicáté sedmé narozeniny. Zkuste to, milé dámy, i když nejste Sharon.
(Volně podle mého původního článku uveřejněného na blog.idnes.cz.)
Jan Bílek, 26.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Chcete se stát profesionálním žebrákem s diplomem?

Není to jednoduché: nejdříve musíte někde na ulici vyžebrat tradičními neprofesionálními metodami 12 000 českých, abyste se mohli zúčastnit odborného kurzu. Pro amatérské žebrání doporučuji střed Prahy. Kurz je určen fundraiserkám a fundraiserům, popřípadě těm, kteří fundraising kumulují s řídící nebo jinou pracovní pozicí. Fundraising je to pravé, co vám dopomůže realizovat vaše cíle. Především je to anglický výraz, který se chystá uhnízdit v českém jazyku, možná jako "fondrajzování". Fundraising, jak už vyplývá z této rozkošné anglické složeniny, je "získávání peněz pro fondy a nadace s bohulibými cíly". Neboli počestné žebrání pokud možno ve velkém, přesouvání peněz, které by jinak spadly do státní kasy, prostřednictvím nejrůznějších soukromých, státních i mezinárodních "programů" do soukromých firem, které neplatí žádné daně, neboť z principu neprodukují vlastní činností žádný zisk. Základní snahou každého fondu či nadace je opatřit si nemalé peníze především pro platy vlastních zaměstnanců, na zaplacení nájmu kanceláří, na zakoupení automobilů, mobilů a počítačů. Co zbývá, použije se k účelu, pro který byla nadace či fond založen. Často toho nezbývá mnoho...

Vrtá vám v hlavě nějaká zajímavá idea, jak spasit lidstvo a chybí vám k realizaci peníze? Pak navštivte odborný kurz. V průběhu půl roku vysoce odborný lektorský tým provede 10 - 20 posluchačů cestou od základny až po samý vrchol dárcovské pyramidy. Kurz je členěn do pěti dvoudenních setkání. V ceně kurzu je zahrnuto 80 výukových hodin, studijní materiály, občerstvení - káva, čaj,voda. Potravu si musíte opatřit sami, nejlépe žebráním v době mimo studijní hodiny. Absolventi obdrží certifikát o absolvování kurzu. Kurs, který vás bude stát směšných 12 000 kaček pořádá Občanské sdružení AGNES.

Profesionální žebrotě se můžete přiučit i zdarma prostudováním výborné a obsáhlé diplomové práce Mgr. Lucie Srokové z roku 2005 FUNDRAISING V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH (ve formátu DOC - jen pro ty, kteří přispívají na bohulibé fondy společnosti Microsoft nákupem Office). I já vám poradím zcela zdarma, jak si vyžebráte nejrychleji co nejvíce peněz: pomocí kamarádů v evropských strukturách získejte grant ( obraťte se třeba na Nadaci rozvoje občanské společnosti) a založte si vlastní školicí centrum pro vzdělávání dalších fundraiserů a fundraiserek. Jakmile zjistíte, že klesá zájem o vaše kurzy, zavřete kšeft a založte nějakou novou neziskovou organizaci. Ještě jsou nějaké volné oblasti podnikání: například ochrana kobylky hnědé luční (Decticus verrucivorus ), řád: rovnokřídlí nebo vrabce domácího (Passer domesticus), údajně jsoucího v českých městech na pokraji vyhynutí. Neobracejte se ale na České centrum fundraisingu. Skončili s podporou žebroty už v roce 2005. Pokud budete pro svoji nadaci potřebovat lektory, obraťte se přesto s důvěrou na seznam lektorů a odborníků na profesionální žebrotu tamtéž. I když je seznam z roku 2005, určitě se s těmito lektory dohodnete.

Vaším vzorem pro aktivní a úspěšný fundraising se může stát například organizace Athinganoi. Seznam jejich dárců je obdivuhodný a následováníhodný. Až budete dělat svoje internetové stránky, neberte si ale příklad z těch jejich. Nějak mají potíže s češtinou: "Cílem projektu nazvaného “vzdělávací záložky a skládačky: Jak na to? Je organizivat šest vzděláacích a motivačních seminářů – workshopů pro pedagogické pracovníky na základní škole se zaměřením na romskou historii, romské osobnosti a život Romů. Semináře jsou pro-aktivní a rozvíjejí porozozumění ve třídním kolektivu. Učitelé moho použít nové informace týkající se Roma během vyučování pro různě věkové skupiny a různé instituce podle tématu, na který se workshop zaměří." Asi nevychodili ani základní školu.

Přeji krásný den a mnoho vyžebraných peněz. A vy bohatší a hnusně bohatí neváhejte a podpořte také nějaký ten projekt. Vždyť si to můžete dokonce odepsat i z daní!
P.S. Tímto vyvracím, že bych snad dostal nějaké dary od zde citovaných organizací. Jedná se o neplacenou dobrovolnou neziskovou reklamu. Příště ale doufám něco kápne. Jen co si prostuduji pořádně alespoň tu výše zmíněnou diplomku. Fondrajzingu zdar!
Jan Bílek, 25.7.2007 8:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Automobilisté, pozor na kočky!

Máte doma kočku a řídíte? Jste žena milující svoji kočku a přitom byste ráda otěhotněla? Máte kočku a navíc i poruchu imunity? Pak můžete být významně ohroženi na zdraví i na životě. Má to na svědomí toxoplasma (T.gondii), nepatrný jednobuněčný cizopasník, kterým je v Česku nakaženo kolem tří milionů osob všeho věku! Toxoplasma se pohlavně rozmnožuje ve střevě kočkovitých šelem a přenáší se na člověka a všechny teplomilné savce. Jak se můžete nakazit? Pokud se rukama kontaminovanýma při práci na zahradě, při čistění kočičího boxu pro výkaly nebo z jiné činnosti, při které přijdete do kontaktu s výkaly kočky, dotknete náhodně úst nebo se dokonce pusinkujete s kočkou poté, co si čistila jazykem zadek. Spíše výjimečně se můžete nakazit konzumací výkaly koček kontaminovaného syrového nebo nedokonale tepelně opracovaného masa, zvláště pak vepřového, jehněčího a zvěřiny tehdy, pokud se rukama, které manipulovaly s takovým masem, dotknete úst. Ohrozí vás i pití vody kontaminované T.gondii, například při pití vody z láhve kontaminované cizopasníky na povrchu.

Jak T.gondii působí? V myším těle proniká do mozku a mění jeho funkce tak, aby hlodavec ztratil respekt z přirozeného nepřítele. Vypadá to jako nějaký vtip, ale je to tak. Myši nakažené T.gondii šířené výkaly koček se stávají snadnou kořistí kočky. Lidé nakažení tímto parazitem mají pozměněnou psychiku podobně jako myši: mají sklon k riskantnějšímu chování, což zřejmě mělo naše předky nahánět do drápů velkých kočkovitých šelem. Dnes to podle výzkumů českého vědeckého týmu může například významně ovlivnit chování řidičů. U infikovaných osob dochází k změnám v osobnostním profilu. Vědci zjišťovali vliv parazita na psychomotorickou výkonnost. Celkem 116 osob (69 mužů, 47 žen) bylo testováno na toxoplasmosu a podstoupilo tříminutový test reakčního času. Tento test je určen k zjišťování oko-motorické koordinace a udržení pozornosti. Nakažené osoby reagovaly ve srovnání s nenakaženými signifikantně pomaleji. Průzkum u osob, které zavinily dopravní nehodu ukázal, že riziko dopravní nehody u Toxoplasma positivních osob je 3,1 krát vyšší než u osob nenakažených!

Pro ženy, které byly infikovány v průběhu těhotenství, dochází k nepřirozenému ovlivňování pohlaví plodu. Infikované ženy totiž rodí mnohem více synů než dcer. U zdravých matek na 100 narozených děvčat připadá 104 chlapců. Matky nakažené toxoplasmou přivádějí na svět na 100 dcer 150 synů. Ještě dramatičtější posun v poměru pohlaví potomků byl patrný u pacientek, které trpěly opravdu silnou infekcí. Ty rodily 260 synů na 100 dcer. Dalším rizikem je, že u dítěte narozené matce, která se nakazila v těhotenství, je zvýšené nebezpečí onemocnění narozeného dítěte schizofrénií a hrozí i vážné poškození plodu.
Tak co, přátelé? Ještě stále milujete svoji kočku? Pak nejspíš patříte mezi tu třetinu národa, která je nakažená parazitem T.gondii. Kočka totiž nepatří do vaší postele, ale do sýpky, kde má lovit myši. Za to jí právem již staří Egypťané uctívali, zatímco my se jí musíme právem obávat.
Životní cyklus cizopasníka Toxoplasma gondii
Prameny: USDA, Natur.cuni.cz, Rozhlas.cz, Bezpecnostpotravin.cz, Osel.cz
Jan Bílek, 24.7.2007 8:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Může být zelenina krásná?

Ale ona přece krásná je! Záleží jen na vás, kde a jak ji zasadíte či vysejete. Nádhernou dekoraci vám opatří například taková cuketa (slov.cukina). Jak vidíte na dnes ráno pořízené fotce, je to nejen užitečná rostlina, ale je především krásná na pohled. A dejte ji dost volného prostoru. Je dravá, zejména když jí dobře vyhnojíte zem. Tahle bude za měsíc nejméně dvakrát tak velká. A už dává krásné a hlavně chutné plody.

Jemnější a křehčí krásu vám poskytne i keříčková fazole nebo červená řepa. Když mezi ně vysadíte štíhlé meče pórku, bude vaše dílo dokonalé. A navíc ještě užitečné. Berte to jako radu do příštího roku, protože teď v červenci to už nestihnete.

Přeji vám krásný den a pokud pojedete autem a máte doma kočku - tu opravdovou, chlupatou s drápky - dávejte si pozor, mohli byste nabourat. Proč? To se dozvíte zítra.
Jan Bílek, 23.7.2007 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nejlepší a nejméně obtěžující reklama.

Jistě jste si všimli, že v některých filmech se objeví zdánlivě nenápadně notebook firmy Apple se svým charakteristickým logem nakousnutého jablka. Není ze záběru jasné, který je to konkrétní typ, ale to je právě to nejlepší na téhle nenápadné, ale účinné reklamě. Film dělá reklamu firmě Apple i dávno poté, co je na trhu nejnovější typ zobrazeného notebooku. Nebo automobil, kterým se vozí hrdina filmu je známé značky. Pozorný divák může najít podobnou "reklamu" na lednice, sporáky, nábytek, elektroniku všeho druhu. Něco se přece musí v interiérech filmu objevit a tak proč neinkasovat při jeho natáčení od výrobců nebo prodejců. V každém případě je taková nenápadná reklama divákovi milejší, než neurvalé přerušování vysílaných filmů. A pro zadavatele reklamy to má další nespornou výhodu: nemusí za promítání své "reklamy" opakovaně platit při každém promítání filmu v televizi nebo v kině.

Přesto se zdá, že se tento způsob propagace výrobků masově neprosadí a tak někteří výrobci elektroniky hledají i jiné cesty, jak zpříjemnit televizním divákům sledování filmů. Průzkumem americké spoločnosti Nielsen Media Research bylo například zjištěno, že majitelé videorekordérů, kteří si filmy nahrávají ve více než polovině případů pak při přehrávání filmu reklamy přeskakují. To vyvolává vážné obavy a pochybnosti o účinnosti televizní reklamy do budoucna. Navíc je jen otázkou času, kdy se na trhu objeví rekordéry, které při záznamu pořadu automaticky díky inteligentnímu firmware vynechají všechny reklamy. Pak vám postačí, abyste se na film začali dívat jen se zpožděním několika desítek minut. Takový rekordér totiž bude schopen současně film nahrávat i přehrávat. Už aby se takové přístroje objevily na trhu. Jistě by o ně byl velký zájem. Například systém TiVo k něčemu podobnému směřuje.
Jan Bílek, 20.7.2007 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Česká sociálnědemokratická telenovela.

Název: Paroubkovic telesociální rodina. Příběh: Po Paroubkově oznámení, že se schyluje k rozvodu s manželkou Zuzanou, se rozpadá i vztah jejich syna Jiřího (23) s přítelkyní Kristýnou (27), která před třemi nedělemi porodila dceru Viktorii. "Ať je situace mezi naším synem a jeho partnerkou a matkou jeho dítěte (jakákoliv), ať se vyvine jakkoliv, já ani Zuzana nenecháme partnerku našeho syna ani vnučku na holičkách, nenecháme je nezabezpečené," sděluje překvapeným novinářům Paroubek za přítomnosti své manželky. "Ve štychu je nenecháme". Paroubek junior zatím odpočívá s přáteli z mokré čtvrti na Krétě. Paroubková je připravená podat Kristýně s miminkem pomocnou ruku. "Kdykoliv jí pomohu, když bude potřebovat," prohlásila dramaticky. Pokud jde o peníze, bude to záležitost jenom jejího manžela, protože Paroubková zůstane podle svých slov i nadále "ženou v domácnosti". Tedy spíše něčím jako rentiérkou, protože chudobou trpět nebude. Má i vlastní peníze: v roce 2003 například využila "díry" v zákoně a získala 70000 metrů čtverečních zemědělské půdy v Jizerských horách. O tu přitom před tím usilovali místní lidé, aby na ní mohli hospodařit. Přitom podle zákona může pozemkový fond prodat zemědělskou půdu jen zemědělci nebo restituentovi. Když máte ale vlivné přátele kam se jenom podíváte, jde všechno.

"Dohodla jsem se už s Kristýnou, že přes internet budeme hledat pronájem tak, aby byla poblíž Petřin, kde budu bydlet já," upřesnila Paroubková. V narážce na rozvod Paroubkových se Kristýna nechala slyšet, že chce být nyní poblíž paní Zuzany a "ulehčit jí těžkou životní situaci".

Někteří komentátoři této úspěšné telenovely dokonce naznačují, že si tento scénář vymyslel vlastní hlavou Petr Dimun, takto mediální agent Paroubkovic rodiny. Prý proto, aby Paroubek získal více hlasů pro svoje budoucí vítězství ve volbách. Z průzkumů názorů obyvatelstva totiž mnohokrát vyšlo, že když má politik milenku nebo se rozvádí a bere si mladší, stoupá v Česku na pomyslném žebříčku oblíbenosti. A hlavně se o něm píše v novinách a jeho "ksicht" se objevuje častěji v televizi. Prý, že kdyby se nekonal rozvodový "skandál", který není na rozdíl od ostatních evropských zemí skandálem, tak by Paroubek upadl do zapomění.

Doufám, že pan Dimun již nyní pracuje na novém scénáři o tom, jak se Paroubek rozešel se svojí milenkou a vrátil se ke své věrné Zuzaně. Vždyť přece řada celebrit podobné návraty s úspěchem zrealizovala za velké pozornosti obecenstva. Mohli by pak žít se svojí snachou-nesnachou ve společné domácnosti tak dlouho, až by se k nim přidal i jejich milovaný syn Jiří poté, co jej život na Krétě omrzel. Pro dodržení rodinné tradice by pak na znamení usmíření mohla nyní již jeho manželka Kristýna vyvěsit do okna Paroubkovic chalupy v Horním Maxově manželovy trenýrky, které si přivezl z Kréty. No řekněte, taková telenovela by měla určitě velkou sledovatelnost! Proloženo reklamami na opravdu nové prací prášky a zcela nové a nejlepší dámské tampony by to byl skutečný mediální trhák.

Roste-li někde poblíš vás jitrocel kopinatý, udělejte si k obědu skutečnou vegetariánskou lahůdku: listy jitrocele se obalí v těstíčku podle vaší chuti a krátce se osmaží na extra panenském olivovém oleji. Podává se s novými bramborami. Přeji dobrou chuť.
Jan Bílek, 19.7.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak si pustit na PC MTV bez TV karty?

Asi čekáte nějaký zázrak. Nic takového. Prostě si jen tak při psaní na počítači poslouchám MTV, VH1 Classic nebo jiný hudební kanál, který chytím na své satelitní televizi. Je to prosté: ze set-top-boxu DVB-S si vezmu kabelem jen stereozvuk a ten strčím do konektoru In-line zvukové karty. A řeknu vám, že to hraje přes obstarožní aktivní repráky MAGIC R.O.C z roku 1998 podstatně líp, než z těch televizorových chrastítek. A je to energeticky méně náročné! Mám ještě jeden zlepšovák: když si tohle chci dopřát někde na zahradě u sklenice plzeňského a nerušit sousedy, nasadím si bezdrátová sluchátka Sony MDR-RF850RK, které mám také paralelně připojená do s-t-b. Nemá to chybu.

Z jiného soudku: naše dosud státní Česká pošta nám skutečně slouží skvěle. Manželka mě dovezla na chatu opakovanou výzvu k vyzvednutí listovní zásilky, která je určena výhradně do rukou adresáta. I zavolal jsem na zde uvedené číslo v naději, že mohu prodloužit uložení zásilky na poště tak, abych si jí mohl vyzvednout tehdy, kdy mně to vyhovuje. Bylo mě ale sděleno, že právě u tohoto druhu zásilky to nejde. Na můj dotaz, kdože mě uhání zmíněným dopisem, jsem obdržel odpověď, že to mě po telefonu říci nemohou. Ale když se dostavím na poštu a zásilka již bude vrácena, tak mě toto sladké tajemství dodatečně sdělí, abych se mohl s adresátem spojit. Je to skvělé, když vidíte, jak pošta chrání listovní tajemství. Jediné, co jsem se dozvěděl bylo, že odesilatel podal zásilku na poště Pardubice 02. Protože čekám důležitý dopis - i když z jiného města - nakonec se do Prahy pro jistotu vypravím. Nejspíše to ale bude upomínka na zaplacení částky 352,50 za telefon, kterou jsem už před pěti dny uhradil složenkou, ale skvělý automatický informační systém kyslíků na telefonu 800 123 456 mě hlásí, že tyto peníze dosud dlužím. Počítač kyslíků mě totiž sdělil, že to může trvat až sedm dní, než moje peníze z pošty doputují. A tak nejspíše pro jistotu poslal doporučenou upomínku. O co by to bylo krásnější, kdyby počítač O2 posílal maily a hlavně: aby se dal účet zaplatit i na O2 stránkách pomocí obyčejné platební karty. Stejným snadným a jednoduchým způsobem, jako to umí firma UPC nebo kdejaký pokoutní internetový obchůdek. V jejich směšném eshopu si totiž můžete nakupovat jen na dobírku přes externí kurýrní službu. A platby za účet jen složenkou nebo bankovním převodem, bankovním inkasem, SIPEM nebo sporožirem. Žádné platební karty. Jako za Rakouska-Uherska.
Mimochodem: měli jste dnes v noci také pořádnou bouřku s blesky a hromy? Je to mnohem větší paráda než kdejaké směšné ohňostroje. A můžete se bát!
Jan Bílek, 18.7.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Odkud se vzal na naší zahradě jitrocel kopinatý?

Ne že by tu nikdy nerostl. Ale objevil se letos v takovém množství, že to vypadá, jakoby jej někdo zasel jako obilí. To co vidíte na fotce je už druhá letošní "úroda" na pečlivě vypletém kole pod jedním stromem. A v trávníku se šíří také. Že by to přece jen byl důsledek globálního oteplení? Před dvěma tisíci let jej prý po Evropě roznášeli římští legionáři, aby měli vždy po ruce jeho léčivé vlastnosti. Dnes to už asi dělá jen vítr a ptáci.

Jitrocel je vytrvalá bylina s krátkým oddenkem. Z růžice přízemních listů vyrůstá několik stvolů, zakončených válcovitým klasem malých obojakých květů. Kalich je čtyřdílný, koruna čtyřcípá barvy bledě fialové, 4 tyčinky s dlouhými, bílými nitkami, které z květu vyčnívají. Semeník je dvoupouzdrým plodem je tobolka s osmi semeny. Jitrocel kopinatý má listy kopinaté, celokrajné, nezřetelně zoubkované, ponenáhlu zúžené v řapík. Klásek je krátký, před rozkvětem zašpičatělý. Jitrocel větší má listy vejčité, celokrajné s podélnou nirvaturou. Klásek je dlouhý až 6 cm. Oba jsou vhodné pro veškeré další zpracování, nedá se říci, že by jeden z nich byl všeobecně více či méně účinný, jen v síle některých účinků se malinko liší podle koncentrace obsažených látek. Účinné látky: Slizové látky, glykosid aukubin a catapol, hodně xantofylu, vitamín C, kyselinu křemičitou, loliolid, tyrosol, fenolové kyseliny, enzymy invertin a emulsin, uhlohydrát xylin a látky fytoncidní (rostlinná antibiotika).

Pokusně jsem léčivou schopnost jitrocele vyzkoušel na sobě. Pokousali mě totiž v noci komáři, kteří neznámo jak pronikli mým "dokonalým" systémem ochranných sítí v oknech. A tak jsem aplikoval rozžvýkaný jitrocel na pupence, které nechutně svědily. A světe div se, asi po hodině svědění přestalo a za půl dne se pupence viditelně zmenšily a po jednom dni téměř zmizely. Tak to zkuste, určitě na sobě máte spousty kousanců od různých potvor, které hledají v tomto šíleném vedru nějaké to levné občerstvení. Přeji nám všem nějaké to ochlazení. Je trapné, že se teplota venku nedá regulovat tak snadno jako domácí klimatizace.
Prameny vědění: sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani a ještě www.fiftyfifty.cz.
Jan Bílek, 17.7.2007 09:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Uděláte si také testy DNA pro celou rodinu?

Z tisku: Brzy bude možná odhaleno jedno z velkých tajemství české historie. Pozůstatky rodu Přemyslovců budou podrobeny testům DNA. Nová metoda bude dnes představena na Pražském hradě. Její pomocí chtějí historici zjistit skutečnou totožnost našich slavných panovníků.

Nevím, nevím, já bych to nedělal. Co když se vrtáním ve starých kostech zjistí, že ten či onen Přemyslovec byl zplozen z lásky frejířské s nějakým panošem či hradním kovářem? Nebo že tahle kostra vůbec nepatří do královské hrobky! Tyhle snahy o zjištění pravdy mohou historii našich zvěčnělých panovníků i historii národní jen poškodit. Někdy je lepší se moc nepídit podle starého českého úsloví "kdo se moc ptá, moc se doví". Ano, pro identifikaci zločinců a vrahů je jistě testování DNA úžasnou metodou za předpokladu, že bude k dospozici databáze DNA profilů všech, kteří se nějak dostali do křížku se zákonem, že to pomůže jednoznačně zbavit neviného podezření z vraždy. Ale pro pátrání v minulosti bych doporučil velkou opatrnost.

Říká se přece "matka známá, otec nejistý". Někteří muži si přesto chtějí nechat udělat test DNA u svých dětí, aby zjistili, zda jsou skutečně jejich otci. Podezřívám je z toho, že se chystají svoji rodinu opustit a začít nový život s nějakou mladší inteligentní krasavicí po vzoru našich předních politiků. A při té příležitosti se chtějí zbavit povinosti platit alimenty v případě, když se prokáže, že nejsou biologickými otci "svých" dětí. Jiný skutečně rozumný důvod pro podobné "rodinné" testování mě nenapadá. Povšimněte si faktu, že žena takovou možnost zbavit se elegantně své dosavadní jí nevyhovující rodiny prostě nemá. Její podíl na zrození dítěte je nezpochybnitelný. Tohle je diskriminace takříkajíc od přírody a nic se s tím nedá dělat. Takže pokud nejste muž na útěku od rodiny, testy DNA svých dětí si raději dělat nedávejte. Co oči nevidí, srdce nebolí. Vždyť vám přece všichni kolem říkají, že ty vaše děti vám jakoby z oka vypadly!
Jan Bílek, 15.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Sběr barevných kovů na ruském hřbitově.

Rusko oficiálně protestuje proti hanobení hrobů sovětských vojáků v Česku. Reakce se týká vandalismu na Olšanských hřbitovech v Praze, odkud zloději odnesli desítky bronzových reliéfů z místa posledního odpočinku rudoarmějců. Je to samozřejmě hanebnost. Jistě se objeví mezi lidem českým většinový názor, že to ukradli cikáni a způsobili nám mezinárodní ostudu. Nic takového se ale zatím nepotvrdilo a policii se nejspíše jako v podobných případech nepodaří zjistit, kteří naši spoluobčané reliéfy ukradli a prodali je do sběru. Prostě existuje jistá nevelká část obyvatel, které se za starých časů také někdy přezdívalo lumpenproletariát. Dnes je spíše označujeme jako bezdomovce nebo nepřizpůsobivé, občané žijící na okraji společnosti, sociálně vyloučené.

Dovolím si Správě pražských hřbitovů doporučit jednoduchou věc: reliéfy nechte odlít z umělé hmoty a vyměňte i ty, které ještě zůstaly. Ušetříte tak dvakrát: za výrobu bronzových replik a za hlídání hrobů. Když to šlo v řadě měst s kanálovými poklopy a mřížemi, bude to fungovat i v případě náhrobků. A dejte to do TV, aby to zaměstnanci sběren kovů vysvětlili svým nepřizpůsobivým "dodavatelům". Doufám, že až si vy necháte tesat náhrobek s nějakým pěkným reliéfem, necháte ho udělat rovněž z umělé hmoty. Doporučuji takový nátěr, který by nevzbuzoval iluzi, že je to z mědi nebo z bronzu. Hezká barva je zelená, modrá, oranžová nebo červená. Třeba podle vaší politické orientace.
Jan Bílek, 13.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Žádné globální oteplování se nekoná?

Je totiž zima jako v psírně, jak říkávala moje maminka. Teploty nijak neodpovídají údajně nejteplejšímu měsíci roku. A to už nejméně poslední tři roky. Je to jako za časů mého dětství, kdy ve čtyřicátých a padesátých létech pršelo v tuto dobu stejně odhodlaně a my děti jsme celé týdny nevyšli ven bez holínek a pláštěnky. Pochopitelně, že se takové ochlazení a déšť dá naopak vykládat jako projev toho oteplování země podle pana Gora, který si z ochrany klimatu udělal předvolební agitaci za peníze sponzorů pocházejících z těch nejlepších kruhů amerických průmyslníků produkujících zejména oxid uhličitý. A s pomocí idiotů, kteří této show zbuntované pro větší slávu Al Gora tleskali na stadionech, i když většinou neměli tušení oč jde, jsouce zčásti zhuleni a především nadšeni exhibicí světových hudebních celebrit. A také s pomocí ČT přisluhovačů, kteří za peníze českých koncesionářů tento nářez neofašistické velkolepé americké agitace vrazili do českých beden.

To, že je nějak podezřele chladno, je možná důsledek skleníkového efektu, kdy po globálním oteplení naopak dojde k nové globální době ledové. Zřejmě to už začalo. Kolikátá doba ledová to bude, se přesně neví. Ale usilovně se pátrá. Momentálně se vědci dohadují o základních věcech, jako je například vyřešení otázky, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Někteří se dokonce shodli na názoru, že sluneční aktivita klesá. Jiní tvrdí, že stoupá. Řada z nich přísahá na to, že rozhodující vliv má právě proud energie ze Slunce zásobující teplem Zemi. A co pan Gore? Ten se chystá, že bude brzy prezidentem světa a všechny nás spasí jako nový mesiáš. Jen ještě neví, zda nás zachrání před novou potopou způsobenou oteplováním a táním ledovců, nebo před smrtícím objetím nové doby ledové a snižováním hladiny světových moří. Jedním si je ale jistý: že nás spasí a my mu budeme nadosmrti vděčni. Zejména pak američtí voliči.
Doporučené materiály k domácímu studiu: SLUNEČNÍ AKTIVITA: DOMINANTNÍ FAKTOR V DYNAMICE KLIMATU by Dr. Theodor Landscheidt. Změna klimatu 2007, zpráva IPCC. Jen pro skutečné inteligenty, badatele a občany s IQ nad 120.
Jan Bílek, 12.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Dal jsem sbohem blogu na iDNES.

Rozloučil jsem se s blog.idnes.cz pro praktiky, které se tam aplikují v rámci cenzury, pardon, v rámci aplikace tzv. kodexu blogera. Správcové mažou "nevhodné" články, nesmíte tam reagovat na články jiných blogerů. Když jsem se pokusil si dělat velmi nevinou legraci z jednoho zdejšího blogera jménem Paroubek, byl článek smazán administrátorkou prý proto, že je "jízlivý". Dokonce jsem tam ani nesměl napsat, že už končím a proč. Asi by na mě poslali policii. Prostě žádná legrace!
Tak to teď zkouším na bigbloger.lidovky.cz. Tam mě zase pro změnu 14 dní nedali vůbec do seznamu nových blogerů, asi byl někdo na dovolené, takže mé dva články nikdo nečetl. Teď už to funguje. Je tam ale poněkud jiný spolek autorů, spíš trochu moc na můj vkus směřující do bulváru. Mezi autory tam kraluje mezinárodně vyhlášený a poněkud šílený zahraniční Čech pan Hedvíček. Je tam ale také Tom Vild, známý "státní" webdesigner, jehož názory jsou mě dost blízké.

Proč se vůbec pouštím do podobných publikačních experimentů, když už devět let mám vlastní stránky? Inu, je to zábava, protože na těchto mých stránkách nesleduji čtenost jednotlivých článků, jen celkový počet návštěv (kolem 100- 150 denně) a hlavně se tam mohu popasovat s těmi ostatními a přečíst si nějaké ty nadávky od čtenářů. Na iDNES byla poněkud lepší společnost než na lidovkách, pravděpodobně díky právě té "dámské" cenzuře, pardon, díky filtrování nevhodných autorů a článků. Jenže já žádné omezování nesnáším, připouštím jen tu svou, vnitřní cenzuru a pak ještě občas cenzuru páchanou občas mojí manželkou, která ale většinu mých výplodů nečte aby se jí nezvedl krevní tlak a jen mě žádá, abych sprostě nenadával a neútočil pořád na jejího milovaného Vaška Havlů.
Takže budu nějakou chvíli blogovat na lidovkách a poradím vám po skončení tohoto časově omezeného experimentu, jak na to, pokud byste si sami chtěli něco začít s médii. Není totiž v mých silách psát pětkrát týdně dva články, a vás, staré dobré přátele nechci o nic ošidit. A podle toho kodexu blogera (stejného na iDNES i v lidovkách a opsaného od Slováků!) nesmím tentýž článek publikovat nikde jinde. Zdali je to možné provádět obráceně, není z kodexu blogera jasné, je nějak popleteně přeložený ze slovenštiny. Tak to zkusím: uveřejním text nejprve zde a pak ho šoupnu na bilek.bigbloger.lidovky.cz. Třeba to projde. Jedno je jisté: na těch blozích (?) nebo blogách (?) nemá smysl uvádět články o internetu, SW a počítačích. Nikdo by to tam nečetl a ani nehledal.

Kdo můžete, zatopte si v kamnech dřevem jako já, je tam dnes dost kosa. Kdo nemůžete, vezměte si svetr, ať nám v tom "globálně otepleném" červenci nezmrznete. A pozor, rostou houby. I když na tu vzdálenost k nohám nemám speciální brejle, měli jsme včera k obědu míchanici ze sameťáků. Většinu jsme jich v lese nechali pro ty, co se tam vrhnou o víkendu. Buďte mezi nimi, pokud vás to sbírání hub baví.
Jan Bílek, 11.7.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Dienstbier se zase drápe na Hrad.

Podle rozhovoru na serveru Aktuálně.cz někdejší československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier opět v Senátu osobně vyjednával o podpoře své prezidentské kandidatury. Dientsbier by tak mohl být nejspíše společným kandidátem spolku lidovců, zelených a sociálních demokratů podporovaných komunisty. "Přijal bych kandidaturu, pokud by se na ní sjednotily strany napříč politickým spektrem. Rozhodně nepůjdu do volby dělat Bureše ," řekl exministr Aktuálně.cz. Byl při tom jistě čistě oděn, oholen a pravděpodobně i střízliv(!?).
Sociální demokraté podle Paroubka zvažují dvě až tři jména, z nichž vyberou jednoho protikandidáta proti Václavu Klausovi. Zda to bude bývalý člen KSČ zrovna Dientsbier, není známo. Paroubek jedná a počítá s lidovci a zelenými, kteří by byli rádi i v příští Paroubkově vládě a tak předvádějí politický alpinismus. A pochopitelně "jeho", Paroubkův kandidát dostane podporu jeho bývalých soudruhů z KSČM. "Má toho dost za sebou a nebyl to tak slabý ministr," říká i komunistický senátor Balín o Dienstbierovi. Ten ve svém oficiálním životopise svoje členství v KSČ v dobách nejtvrdší totality mazaně zatajuje.

Není vyloučeno, že by se na Hrad rád dostal se svým úlisným úsměvem i pan exministr Svoboda. Má přece také své zahraniční zkušenosti. Komunisti jej ale nemají příliš rádi. Na "jejich" prezidenta s členskou legitimací KSČM si ještě budeme muset počkat. Pokud ale budou čeští voliči tak nalevo jako při posledních volbách, bude to brzy.
Jak na politické plány soudruha Paroubka reaguje lidová tvořivost českého národa se můžete podívat na jednom z mnoha podobných klipů na serveru YouTube neboli jak říkám já krásně česky, TvojeRoura.
Jan Bílek, 10.7.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Karlův most slaví dnes 650 let.

Jeho mezinárodní věhlas poněkud kazí jedna skupina soch. Sousoší sv. Kříže (Kalvárie) vzniklo postupně. Kříž s ukřižovaným Kristem na mostě jako jeho první ozdoba stával už za Karla IV., od té doby byl několikrát vyměněn. Pískovcové sochy Panny Marie a sv. Jana vytvořil až v roce 1861 Emanuel Max. Nynější bronzový zlacený kříž byl odlit r.1629 v Drážďanech H. Hillingerem a r.1657 zakoupen do Prahy za přispění malíře Karla Škréty. Silně zlacený nápis v hebrejštině "Svatý, svatý, svatý je Hospodin zástupů" (Kadoš, Kadoš, Kadoš, Adošem Cevaot) okolo kříže byl podle nápisu na podstavci a podle pověsti pořízen královským tribunálem r. 1696 z pokuty pražského Žida Eliase Backoffena, který se posmíval kříži. Pověst však není pravdivá, odsouzený se stal obětí lživého udání. Pro židovské občany a návštěvníky města je nápis nepochopitelný a uráží jejich náboženské přesvědčení, proto sem byly 8. 3. 2000 umístěny tři tabulky s vysvětujícím textem, jejichž autorem je sochař Vlastislav Housa.
Kontroverzní nápis kolem kříže přesto nedávno někoho popudil do té míry, že jej částečně strhl a hodil do řeky. Pachatele se nepodařilo zjistit, dá se ale předpokládat, že to byl někdo židovské víry, který chtěl napravit starou křivdu. Po náročném pátrání potápěčů se zlomky nápisu nakonec našly. Dvě stě let starý hebrejský nápis na křesťanském symbolu víry se po nákladné rekonstrukci na most vrací právě ve dnech, kdy se oslavuje 650. výročí jeho založení. Bohužel můžeme očekávat, že se opět někdo jej pokusí zničit. Mají tomu zabránit televizní kamery, které most dnes sledují. Pokud bude ovšem jejich záznam stejně nekvalitní, jako bývá záznam lupičů v bankách, bude jen velice obtížné případného pachatele dopadnout. Stálo by za úvahu, zda by se nemohli památkáři a katolická církev vzdát onoho urážlivého nápisu. Tolik proklamovaná tolerance k jiným vírám by se tak mohla projevit zcela prakticky.
Zpět k založení mostu: Karel IV. položil základní kámen roku 1357 9.července v 05:31 ráno na základě doporučení astrologů. Magická řada 1-3-5-7-9-7-5-3-1 v symbolickém vzepětí k nebi stoupajících a zpět k zemi klesajících lichých číslic měla podle astrologů zaručit věčnou pevnost mostních oblouků. I když se naposledy 4. září 1890 při velké povodni dva střední oblouky zřítily, most byl opraven a je dnes jednou z největších turistických atrakcí Prahy. Chcete-li si však dopřát romantickou procházku po prázdném mostě, doporučuji vám onu magickou hodinu po půl šesté ráno. Po většinu dne vám totiž hrozí, že budete ušlapáni davem turistů.
Jan Bílek, 9.7.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Rovnošat a naše cesta na východ.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová zrušila prý kvůli dílčím pochybením při definování poptávky zakázku na nákup nových armádních uniforem. Vojáci chtěli za stejnokroje a výstroj utratit celkem směšnou částku 2,6 miliardy korun. Za gripeny a transportéry se přece utratilo mnohem více. Že by se Parkanová snažila zlikvidovat lety zaběhnutý penězovod vedoucí z ministerstva obrany směrem k lidoveckým kamarádům v podnikatelské sféře? "Zjistila jsem, že zakázka byla vypsaná a kvalifikovaná jako nákup služby, přestože je zřejmé, že se jedná převážně o nákup materiálu. Zúžil se tak počet potencionálních uchazečů výběrového řízení," prohlásila Parkanová. Možná, že si teď řada politiků, kteří jí delegovali na místo ministryně obrany, drbe šišku. Budou muset ten penězovod trochu opravit a rozšířit seznam potencionálních kamarádů.

Jen co dokončí studia, zamíří berlínská studentka medicíny Helga do Spojených států. "Nebudu jediná. Mám už několik kamarádů, kteří to udělali a nelitují. Rozdíl v platech v USA a v Německu je tak velký, že za to riziko to stojí."
Je to prosté. Tomu se říká viditelná ruka trhu. Naši lékaři míří do Německa a hlavně do Anglie, kde už dnes téměř žádní "domorodí" lékaři ani zdravotní sestry nejsou. Kdo zamíří do našich ordinací a nemocnic? Obraťte pohled směrem na východ: jsou to lékaři a sestry ze Slovenska, Ukrajiny, Ruska a přijdou další i z Kazachstánu, Mongolska a třeba i Číny. Velice dobří v mědicině jsou například Indové. A kam se vydáte na cestu vy? Zamíříte za prací do Anglie, abyste se mohli domluvit s lékařem česky? Vyberte si ale raději nějaké menší město, kde zatím nevybuchují bomby. Co budete v Anglii dělat? Potřebují tam zejména stavební dělníky, barmany a prodavačky. Prostě takové ty prácičky, které už žádný domorodec nechce dělat ani u nás. A je tam velká konkurence Poláků, kteří se vydali na západ už před námi. Zdá se, že jsme díky viditelné ruce trhu uvízli v nějakém podivném multikulturním časoprostoru. Místo toho, abychom jako stát vstoupili do té vytoužené západní Evropy, se jaksi posunujeme spíše na východ. Zatím to ale ještě není dálný východ.
Jan Bílek, 4.7.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nebojte se kuřat ani bojlerů, soudruzi a soudružky.

Tak by oslovil národ v této těžké situaci soudruh Jakeš. Měl by na mysli samozřejmě brojlery, což jsou ukrutným způsobem "vygenerovaná" kuřata určená k zabití a konzumaci poté, co dosáhnou požadované váhy kolem 1,5 kg.
Pracovníci veterinární správy jsou jiného názoru: "Riziko dalšího šíření nákazy je poměrně vysoké," odpověděl dost dramaticky na dotaz jednoho ze čtenářů Aktuálně.cz Petr Šatrán z veterinární správy. Dalšího tazatele však uklidnil, pokud jde o riziko nakažení člověka při konzumaci drůbeže: "U nás nemůžete zkonzumovat nakaženou drůbež. Pokud drůbež konzumujete, jde většinou o drůbež tepelně upravenou, virus je likvidován při 70 stupních Celsia, takže opět se nemůžete nakazit. Riziko by hrozilo v případě, že byste konzumoval syrové drůbeží maso z infikované drůbeže," vysvětlil Šatrán.

To je svatá pravda. U nás skutečně nikdo nekonzumuje syrová kuřata, snad jenom nenažranci a nedočkavci při grilování kuřat někde v přírodě. Když si kuře řádně tepelně upravíte při teplotě nad 70 stupňů a sníte, chřipku určitě nedostanete. Problém je ale v té fázi předtím: je-li syrové kuře infikováno virem H5N1, snadno se nakazíte při manipulaci s ním, tedy při přípravě masa, pokud nebudete v ochranném oděvu. Takže rukavice a neolizovat prsty a umýt se po vivisekci v dezinfekčním roztoku. Přenos na lidi je zatím možný pouze kontaktem s kontaminovanými ptáky nebo jimi znečištěnými povrchy. Zatím. Protože přenos ptačí chřipky z člověka na člověka dosud nebyl prokázán. Také byste měli nějak účinně zlikvidovat obal od syrového kuřete, který může být nebezpečným zdrojem infekce. Nejlépe nějakou dezinfekcí, i když podle odborníků není nad termickou likvidaci neboli táborák či kamna. Ve městě je ovšem termická metoda těžko použitelná.

Někteří občané, zejména účastníci likvidace nakažených chovů, užívají preventivně lék Tamiflu. Měli by vzít do úvahy tvrzení o nebezpečí, které jeho konzumace podle zjištění japonských vědců, údajně představuje. Užívání léku proti viru H5N1 ptačí chřipky může prý vést až k sebevraždě, zejména u mladistvých. Japonské ministerstvo zdravotnictví tak reagovalo na případy, kdy po požití Tamiflu spáchali mladí pacienti pravděpodobně sebevraždu pod náhlým návalem hluboké deprese. Japonské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zemřelo 54 osob, převážně mladých lidí, kteří před smrtí požili Tamiflu. Naposledy v únoru vypadli chlapec a dívka ve věku 14 let nezávisle na sobě z oken svých bytů a zabili se. Ministerstvo dosud odmítalo dávat lék do přímé souvislosti s úmrtími. Hromadí se ale svědectví osob, které si stěžují na nepříjemné psychické účinky. Na krabičce léku se proto již nyní v Japonsku uvádí varování před vedlejšími účinky jako halucinace či abnormální chování.

Přiznám se, že jsem jaksi ztratil chuť na mnou oblíbené kuřecí prsní řízky. Hovězí může být "šílené", ryby jedovaté obsahem rtuti, pes může mít vzteklinu a jíst psy je neetické a nehodné Evropana. Zbývají nám tedy už jen ta prasata, která zatím u nás v poslední době nenapadla žádná z obávaných chorob jako je červinka, obrna nebo prasečí klasický či africký mor. Jako nejbezpečnější se tedy na počátku 21.století jeví přechod obyvatelstva na rostlinnou stravu. Tady nám hrozí jen nepředvídatelné následky genově modifikovaných rostlin. Možná, že díky těmto pokrokovým genovým manipulacím časem zezelenáme a pomocí chlorofylu v pokožce si budeme "potravu" vyrábět z minerálů a vody přímo v těle. A bude klid. Přeji vám dobrou chuť, ať už jíte cokoliv.
Jan Bílek, 3.7.2007 09:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Kdo je vlastně sociálně vyloučený, slabý či chudý?

ČSÚ uvádí, že v roce 2005 bylo v České republice 122 232 sociálně slabých rodin. Z této statistiky se nedá zjistit, o kolik osob v takových rodinách se jedná. Průměrný počet osob v rodině má být podle jiných statistik 3,5 osob. To je velmi nejisté číslo, protože v sobě nezahrnuje neformální "rodiny" občanů žijících na hromádce. Stát údajně získá na pomoc sociálně vyloučeným lidem v příštích sedmi letech 13 miliard korun z evropských fondů. Prvního ledna příštího roku prý začne pracovat Vládní agentura pro řešení romských otázek. Český stát pravděpodobně začne sbírat přesné statistické údaje o Romech, kteří se ale ke svému "romství" v převážné většině nehlásí. Bude tak například agentura vědět, kolik procent Romů je nezaměstnaných nebo jaké mají vzdělání? Navrhla to ministryně Džamila Stehlíková (SZ), která má ve vládě na starosti problematiku menšin a lidských práv. Je jí nejspíše jasné, jak se při průzkumu pozná Rom od neroma. Asi podle barvy. Po skončení pořadu Otázky Václava Moravce v Ústí nad Labem ministryně řekla, že stát statistiku potřebuje, aby mohl účinně řešit problémy romské komunity.

Z takových sdělení můžeme nabýt dojmu, že vláda hodlá uvedených 13 miliard použít například jen pro řešení palčivého romského problému. O tom, jak se uvedený nemalý obnos konkrétně "utratí" není zpráv. Pokud vynecháme rozdělení sociálně vyloučených či slabých občanů na Romy a neromy, prostým výpočtem zjistíme, že se jedná v průběhu let o finanční dotaci ve výši cca 15 tisíc korun na jednu "sociálně slabou" rodinu a rok. Není známo, zda se mezi tyto rodiny počítají důchodci, kteří většinou žijí opravdu jako "sociálně vyloučení". Proč by se uvedená částka nemohla použít pro založení kapitalizačního důchodcovského fondu pro nastartování reformy důchodů, když z privatizace nic nezbylo?

Náš milý Český statistický úřad vůbec vyniká přesnými informacemi. S klidem na svých stránkách publikuje dva roky starý článek z novin o chudobě v Česku zřejmě proto, že jeho pracovníci nejsou schopni na otázky kolem chudoby vydat řádné svědectví podepřené skutečnými daty a tak s klidem použijí nijak neověřené údaje novináře na svých oficiálních stránkách. Jak je patrné, i v terminologii "odborníků", politiků a novinářů panuje zmatek v tom, kdo je to chudý občan, kdo sociálně slabý nebo dokonce sociálně vyloučený či kam patří bezdomovci nebo dokonce žebráci. O tom, že někteří občané žijí v naprosté bídě se nehovoří ani nepíše. Slovo bída zní totiž příliš tvrdě, i když asi nejlépe vystihuje ekonomickou situaci řady osob a rodin, jejichž přesný počet ale nikdo nezná.

Můžeme tedy očekávat, že 13 miliard korun bude v příštích sedmi letech utraceno především za pochybné studie "renomovaných" agentur, nadací a jim podobných spolků. Možná, že něco z tohoto bohatého stolu grantů a dotací odpadne na podporu hudebního vzdělávání Romů, na různé festivaly bezdomovců, rekvalifikační kurzy, na které nikdo nepřijde a podobné veleúspěšné akce státních úředníků a ke všemu ochotných "neziskových" organizátorů. Rozuměj těch bohulibých spolků, jejichž neziskovost spočívá v tom, že od nich stát nezíská ani korunu na daních.
Jan Bílek, 2.7.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.