CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).


Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 440 - 1.10. - 31.10.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Na co se díváte na ČT - pokud se nedíváte na Novu.

Podle statistik sledovanosti se podívejme na nejsledovanější pořady za posledních sedm dní. V závorce je kvalifikovaný odhad počtu diváků, či spíše těch s peoplemetry, kteří to měli právě zapnuté. Dovolil jsem si přidat vlastní minikomentář a poznámka (A) znamená, že se na pořad dívám také. (JN) znamená že jen někdy a (NN) že nikdy:

1. Kluci v akci (153.570) - vaříme zábavně a netradičně (JN)
2. Uvolněte se, prosím (131.425) - drsné výslechy "celebrit" (JN)
3. Sama doma (68.012) - pro matky uvězněné nedobrovolně doma s dětmi a pro důchodkyně (NN)
4. Auto Moto Revue (59.344) - jezdíme autem a sníme o novém krásnějším a rychlejším, na které nemáme (JN)
5. Doktor Animo (55.754) - dosti dementní večerníček pro děti a důchodce (NN)
6. Pod pokličkou (51.079) - zábavné vaření s lovci mamutů, alkoholikem, kuchtou a celebritami (JN)
7. StarDance II (38.971) - pro ženy, které by chtěly také tak tančit (NN)
8. Bydlení je hra (34.128) - rekonstruujeme byty, chalupy, budujeme domy a zahrady (JN)
9. Testoviny (26.106) - co nekupovat a jak reklamovat (JN)
10. Game Page (20.913) - pro patologické pařany a budoucí gamblery (NN)
11. PORT (20.849) - věda a technika populárně, záhady a rarity (netušil jsem, že takový pořad existuje)
12. Fenomén dnes (19.814) - tentokrát to bylo o šlechtě: odsunout, nevšímat si nebo nechat vládnout? (JN)
13. Banánové rybičky (18.356) - rádoby vtipné plácání o ničem (NN)
14. Reportéři ČT (16.808) - čunkoviny a jiné zločiny politiků (JN)
15. Dobré ráno (15.749) - pořad, který sledují z postele hlavně důchodci (A)

Docela zajímavý profil diváka ČT včetně mě, že? Srovnatelnou statistiku televize Nova jsem neobjevil. Zajímavé je, že se v uvedené patnáctce pořadů vůbec neobjevily Zprávy ČT. Není divu. Podle údajů Asociace televizních organizací zprávy sledují diváci především na Nově. Asi proto, že si po nudném pracovním dnu potřebují vlít do žil trochu adrenalinu a zhojit se na neštěstí těch druhých. A toho je na Nově vždy o něco víc než na ČT.

Doufám, že se s příchodem nových digitálních televizí objeví i specializované stanice typu Spektrum, Discovery, National Geographic nebo Viasat Explorer. Spíše to ale budou stanice s programem ala Zone Reality, Hustler TV (s penetrací) či spíše Blue Hustler (bez penetrace), v lepším případě Deko nebo Paprika. Hezká by byla stanice pro nemluvňata ala satelitní Baby TV. Do statistik se zatím nedostala digitální "křesťanská" TV NOE, ani zpravodajská Public TV, která je mimochodem velice profesionálně vedená a zviklala moje přesvědčení, že se do nových stanic nepodaří najít kvalifikované odborníky i hlasate-lky/le a reporté-rky/ry(takhle je to správně gender). Každý večer dávají i jeden postarší film, většinou zatím italský. Podstatnější ovšem bude, zda si vůbec tyto nové digitální stanice najdou svoje věrné nebo alespoň občasné diváky. Budou to mít těžké. Jak vidíte z dnešního záběru na naší zahradu, je dnes krásně i u nás na venkově a tak vám také přeji slunce celý den.
31.10.2007 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nepleťte si LGBTI s LGP nebo dokonce s LTO.

Pracovní skupina pro otázky sexuálních menšin naší milé ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Džamily Stehlíkové vypracovala materiál nazvaný Analýza situace lesbické, gay, bisexuální a transgender menšiny v ČR. Mezi vládou finančně podpořené projekty v rámci Evropského roku rovných příležitostí pro všechny se nedostalo na ty, jež se věnují lesbické, gay, bisexuální, transgender a intersexuální (LGBTI) tematice. Na popud ministryně proto vznikla pracovní skupina složená ze zástupců a zástupkyň LGBTI neziskového sektoru a státní správy a odborníků a odbornic. Zpracovaný materiál je to docela poučný, po jeho přečtení si přinejmenším alespoň trochu ujasníte řadu pojmů a nebudete vypadat jako ignoranti a nevzdělanci při debatě o dnes často frekventované problematice neheterosexuálů. Objevil jsem pro mě neznámé pojmy jako je butch lesba, cross-dressing, intersexualita (nemá to nic společného s internetem ani s internacionálou:), queer identita a transgender.

Hezky a důkladněji než bych si já troufnul uvedenou Analýzu okomentovala Michaela Appeltová, redaktorka Gity ve svém článku nazvaném "Odborná skupina vypracovala analýzu postavení ne-heterosexuálů/ek v ČR". V závěru článku píše: "Nejzajímavější by však bylo, kdyby text či pracovní skupina zahájily diskusi na téma ustavování sexuální identity – kdo, jakými způsoby a vůči čemu definuje různé sexuální identity skrze výběr partnera či partnerky určitého pohlaví. Aspektů lidské sexuality je nespočet, „sexuálních skupin" by pak mohlo být nespočet – rozbít tak pro mnohé omezující kategorie homosexuality, heterosexuality a/nebo bisexuality."

Po přečtení jejího článku i Analýzy si připadám jako zcela nenormální heterosexuální idiot: mám jen penis, varlata a to od přírody. Prostě člen většiny, která se stále nemůže úplně smířit s tím, že někteří lidé jsou tak trochu a někdy i hodně jiní. I když podle různých průzkumů v Česku panuje v tomto směru značná chápající tolerance, zejména v mladé generaci. Doufám ale, že se tyto neheterosexuální menšiny nestanou časem většinami. Vedlo by to časem k úplnému vyhynutí lidstva. Nebo k přechodu ke klonování, což někteří autoři scifi ale i graduovaní a známí vědci prorokují. To by definitivně a jednoduše vyřešilo dnešní patálie homosexuálních i jiných podobných párů či skupin s výchovou ať už pravých či nepravých potomků. Dokonce i těch "singl" žijících žen i mužů, kteří jaksi do LGBTI skupiny nepatří, často žijí i heterosexuálním životem, ale nechtějí vstoupit do žádného svazku a přesto by chtěli mít "vlastní" dítě. Singlžena si může dítě nějak "opatřit" ale pro singlmuže je to jaksi nemožné. Adopcí svoji touhu po dítěti podle našich zákonů řešit sice může, ale prakticky se mu to nepodaří.

Přiznám se jako otec dvou vlastních dětí a dvou vnuků, že si nejsem tak docela jistý nějakou zářnou budoucností lidstva, pokud se budeme usilovně zabývat podle mě okrajovými problémy sexuality a menšinového soužití a budeme zvysoka kašlat na vážnější problémy mladých manželství. Krachují zejména proto, že nejsou dostatečně připraveni na nelehký život ve dvou a hlavně vůbec netuší, jaká je čeká zátěž při výchově dětí. Máme sice ministryni pro lidská práva a národnostní menšiny, ale žádné ministerstvo pro rodiny a děti, které by se mohlo těch - promiňte mi to slovo - normálních rodin zastat.
30.10.2007 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Konec kaprů na českém vánočním stole?

Pomalu ale jistě se blíží Vánoce, ke kterým patří údajně tradiční pojídání kaprů. Je to ovšem tradice velice mladá, zavedla se až počátkem minulého století. Sice ne v každé domácnosti, ale značná část rodin (asi 80%) si štědrovečerní stůl přesto bez kapra nedovede představit. Je to spíše součást jakýchsi domácích obřadů, než gurmánské orgie. V poslední době se každý rok znovu omílá otázka zabíjení kaprů na ulici nebo doma a jisté spolky dokonce bojují proti zabíjení kaprů pod praporem ochrany práv zvířat na život. Je to vyvolané logicky faktem, že zatímco zabíjení skotu, ovcí, vepřů a drůbeže probíhá utajeně na jatkách, vraždění kaprů se děje ponejvíce na veřejnosti často za zvědavé účasti přihlížejících dětí. Zabíjet ryby je třeba tak, aby co nejméně trpěly a tak podle vyhlášky ministerstva zemědělství na ochranu hospodářských zvířat smí kapry zabíjet jen ten, kdo na to má odborné vzdělání – výuční list řezníka nebo maturitu v oboru. Důvodem podle ministerských úředníků je fakt, že ryba je "hospodářské zvíře" a tak pro její zabíjení platí stejná pravidla jako pro porážku zvířat na jatkách. Protože kapry prodávají na ulicích často brigádníci jen nepatrně zaškolení, znamenalo by to, že by vlastně měli prodávat jen kapry živé. To se zase nelíbí ochráncům zvířat. "Pokud se budou prodávat kapři živí jen proto, že není na stáncích dostatek školených odborníků, je to pro ryby větší utrpení, než kdyby je zabíjel člověk bez patřičného vzdělání," říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců zvířat. Ochránci zvířat jsou také proti tomu, aby kapr ve vaně sloužil jako hračka pro obveselení dětí. V dětech tak lze prý snadno vytvořit pocit, že zvíře je věc, kterou je možné si koupit, vlastnit a libovolně s ní zacházet.

Ovšem podle našich zákonů je skutečně kapr stejně jako pes nebo kočka "věc". A zabíjením kaprů doma můžete malé děti snadno poučit o tom, že veškeré maso, které dostanou od maminky, pochází z živých zvířat, která byl vykrmena a posléze zabita. Inu, možná to vaše děti přiměje k odmítání konzumace masa, v horším případě se budou pokoušet v rámci dětských her zabít sousedovu kočku poté, co prohlásíte, že řve po nocích jak šílená a že jí snad půjdete zabít. Koneckonců jsou televizní obrazovky plné stříkající lidské krve a dětem jaksi nepřijde divné nějaké to vraždění vyzkoušet s kočkou. Rozdíl mezi dráždivou děsivou pohádkou pro dospělé a realitou, ve které platí jiné zákony příliš nechápou a tak jsme zděšeni, když se dopustí nějaké krutosti na zvířeti.

Možná by se konečně měli vědci rozhoupat a vymyslet pěstování vepřového v továrně v nějakém klonovacím autoklávu bez nutnosti chovat a zabíjet ty roztomilé čuníky. Umělou kůži už dokonce pěstovat umíme a dokonce i kuřecí maso. I když takové umělé pěstování "kuřecího" někde v průmyslové bionádrži by zabránilo chovatelům kuřat pouštět nahrávky z Wágnerovým dílem. Proč to dělají? Inu, zjistili, že kuřata při této hudbě propadají mírné panice a pobíhají celé dny po výkrmně mávajíce křídly. Tím se jim více vyvinou prsní svaly a dají se lépe prodat. A pak že Wágnerova hudba nemůže dnešní době nic říct.

A co s tím kaprem? Když vám jej nebudou chtít u stánku zabít pro nedostatek kvalifikace, tak musíte zachovat přísná bezpečnostní opatření: tajně kapra dostat do bytu a tam jej nejlépe beze svědků zabít. Jinak by vás mohla třeba sousedka udat a poštvat na vás veterinární kontrolu či ochránce zvířat. Hlavně nekupujte živého kapra a nevypouštějte jej se svými dětmi do řeky či rybníka. Kapr to nepřežije, takže je to jasná vražda. Máte i jinou možnost: nechat plavat vánoční tradici a dát si raději řízek, který můžete bez rizika koupit krásně a úhledně uříznutý z mrtvého těla na jatkách zavražděného miloučkého pašíka. Nebo se vraťte ke starým tradičním vánočním jídlům našich předků: domácí chléb, houbová, hrachová či česneková polévka, dále pak kuba, hubník a jako pamlsek sušené ovoce a medovník.
29.10.2007 9:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


RE, OSN: Vraťte Romům právo na kočování!

Zprávy Radia Praha: Čtvrtek, 25. říjen, 2007: V Česku, na Slovensku a v některých dalších evropských zemích je podle poznatků Rady Evropy (RE) a OSN porušováno právo na bydlení u Romů. Vlády těchto států by měly přijmout opatření k lepší ochraně tohoto základního práva obyvatel. Ve společném prohlášení to uvedli komisař RE pro lidská práva Thomas Hammarberg a zvláštní zpravodaj OSN pro slušné bydlení Milún Kothari. V poslední době se zvýšil počet stížností ohledně ubytování Romů. Většinou se jedná o úřední vystěhování romských skupin a rodin.
V textu zveřejněném tiskovým střediskem RE se jako další země porušující práva na ubytování Romů uvádějí Británie, Francie, Španělsko, Řecko, Irsko, Maďarsko, Itálie, Rusko, Slovinsko, Turecko, Albánie, Bosna, Srbsko a Bulharsko. Kothari z Rady OSN pro lidská práva a jeho kolega z RE Hammarberg kromě jiného navrhují, aby města a obce vyčlenily pozemky pro stěhující se Romy a vybavily je tak, aby zde Romové měli důstojné podmínky pro život.

Pan Kothari má opravdu zajímavé nápady. Pravděpodobně si zjistil, že u nás bylo kočování Romů zakázáno zákonem č.74/1958 ze dne 17. října 1958 o trvalém usídlení kočujících osob:

Národní shromáždění Republiky československé usneslo se na tomto zákoně:
§ 1
Národní výbory poskytují osobám, které vedou kočovný způsob života, všestrannou pomoc, aby mohly přejít k usedlému způsobu života; zejména jsou povinny těmto osobám pomáhat při opatřování vhodného zaměstnání a ubytování a působit výchovnými prostředky soustavně k tomu, aby se staly řádnými pracujícími občany.
§ 2
Kočovný způsob života vede ten, kdo se ve skupinách nebo jednotlivě toulá z místa na místo a vyhýbá se poctivé práci nebo se živí nekalým způsobem, a to i tehdy, je-li v některé obci hlášen k trvalému pobytu.
§ 3
Kdo setrvává při kočovném způsobu života, přestože mu byla poskytnuta pomoc k trvalému usídlení, bude potrestán pro trestný čin odnětím svobody na 6 měsíců až 3 léta.
§ 4
Ministr vnitra vydá v dohodě se zúčastněnými ústředními úřady předpisy k provedení tohoto zákona, v nich může zejména stanovit, jakým způsobem budou prováděny dodatečné zápisy do matrik, zajištěna evidence a zjišťována totožnost osob, které vedly kočovný způsob života.
§ 5
Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou ustanovení § 3, které nabývá účinnosti dnem 1. března 1959; provedou jej ministři vnitra a spravedlnosti v dohodě se zúčastněnými členy vlády. Novotný v. r. Fierlinger v. r. Široký v. r. Barák v. r. Dr. Škoda v. r.

Poslanec Grebeníček navrhnul v roce 1998 tento zákon zrušit. Z projednávání jeho návrhu je pozoruhodný příspěvek, který pronesl poslanec Zdeněk Krampera (Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa):

Pane předsedající, dámy a pánové, návrh na zrušení zákona č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, je s ohledem na stávající společenskou krizi velmi potřebný. Přijetím zákona č. 74/58 Sb., o trvalém usídlení kočujících osob, byl přerušen dlouhodobý proces umožňující pohyb kočujících osob na území Československé republiky. Jak všichni víme, drtivou většinu těchto osob tvořili příslušníci cikánské národnostní menšiny a v dobách první Československé republiky bylo kočování cikánské menšiny zcela přirozené, zákonem dobře stanovené a ošetřené. Tento způsob Cikánům vyhovoval.
Do budoucna proto bude velmi prospěšné v souvislosti se zrušením zákona 74/58 Sb. přejít na všechny zákonné normy první Československé republiky, které kočování Cikánů a dalších osob velmi přesně stanovily a vymezily. Zvláště do budoucna vidím jako potřebné přijmout zákon o evidenci, registraci a kontrole těchto kočujících osob.
Zrušení zákona 74/58 je první základní krok k návratu zákonných úprav první Československé republiky. Bylo velkou chybou přijetí zákona, který tento způsob života zrušil. Komunisté v té době podcenili dlouhodobé následky přijetí takového zákona. Přerušena byla tak přirozená potřeba Cikánů přemísťovat se z místa na místo.
Návrh zrušení tohoto zákona přinese ale i své problémy vzhledem k tomu, že dnes je okruh kočujících osob rozšířen i o bezdomovce, squatery a jiné osoby potulkou se živící. Proto vzniká problém, kde a jak tyto osoby budou evidovány, jakým způsobem budou žádat a kde o vyplacení sociálních dávek, přídavků na děti či kde jim bude poskytována zdravotní péče, jakým způsobem budou tyto osoby uhrazovat např. výživné atd. Proto bude do budoucna nezbytné znovu obnovit zákon domovského práva a další potřebné a nezbytné legislativní úpravy.

Zákon č.74/1958 byl tedy zrušen. Nepodařilo se mě zjistit, zda naši milí zákonodárci vydali nějaký zákon kočování upravující, předpokládám však, že se kočovat může. Problémem ale zůstává, kde se kočující osoby mohou svobodně a volně utábořit. V tom má pan Kothari pravdu a něco by se s tím mělo dělat. Jako inspiraci k vytvoření zákona o kočování nejen Romů by mohl posloužit návrh zákona o potulných cikánech a podobných tulácích projednávaný v Senátu Národního shromáždění Československé republiky v roce 1927.
26.10.2007 9:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Sezóna vykrádačů chat začala.

Rekreační a zahrádkářská sezóna skončila a začíná období vykrádání opuštěných chat, chalup a letních rezidencí. Nezvané návštěvníky můžeme rozdělit do několika kategorií:

1. Neškodní návštěvníci: většinou bezdomovci, kteří hledají jen místo pro přespání, konzumují nalezené potraviny a hlavně alkohol. Většinou nic nekradou, nejsou to profesionálové, navštěvují spíše zastrčená opuštěná místa. Nadělají škodu jen na oknech nebo dveřích, nenosí si žádné nářadí, používají kameny na okna a nářadí nalezené na zahradě nebo v kůlně. Málokdy se pokoušejí dostat do objektu, který je vybaven nějakým technickým zabezpečením. V objektu často zůstávají i několik dní, případně se po nějaké době vracejí. Odradí je třeba jen nálepka označující, že je objekt chráněn elektronickým zabezpečením.

2. Zlí návštěvníci: patří do stejné kategorie jako první skupina, ale jsou agresivnější, zejména v opilosti. Zůstává po nich spoušť, rozbíjejí zařízení a vybavení. Může hrozit, že objekt i zapálí. Kradou náhodně jen opravdu cenné a snadno přenosné věci.

3. Místní lupiči: patří do zvláštní kategorie místního póvlu. Bydlí v nedaleké vesnici a vypravují se do předem vytipovaných objektů. S majiteli se často znají a dokonce se od nich nechávají najímat na různé práce. Tehdy si vytipují ty objekty, kde je uloženo různé elektrické nářadí, nové vybavení jako boilery, umyvadla, kotle ústředního topení. Lup prodávají buď v místní hospodě sousedům nebo zahraničním dělníkům, často kradou i na objednávku. Odradí je jen opravdu fungující elektronické zabezpečení nebo pes v sousední zahradě.

4. Profesionálové: zaměřují se na luxusněji vyhlížející objekty nebo na chalupy zaplněné různými sbírkami lidového umění, porcelánu či obrazů. Předem si objekt vytipují nebo tip koupí od tipaře. Nezastaví je žádné bezpečnostní vybavení ani napojení na pult centrální ochrany. Berou vše a často vyklidí v krátké době celý objekt. Jsou napojeni na antikváře a bazary, kde se "zboží" rychle zbavují. Jsou schopni se do objektu dostat třeba i motorovou pilou. Přes dřevěnou stěnu je cesta snadnější než přes masivní bezpečnostní dveře a zámky.

Někteří majitelé chat se brání před zloději tím, že například nechávají u dveří láhev kořalky a stokorunu s dopisem, že chata je prázdná a majitel chuďas. Často to i zabere. Znám jednoho chataře, který byl vykraden sedmkrát a nakonec chatu vůbec nezamykal, aby ušetřil za nové dveře, které mu vždy vypáčili nebo rozštípali krumpáčem nalezeným za plotem u sousedů. Protože lupiči většinou přicházejí v noci, může je odradit automatické osvětlení okolí objektu reagující na pohyb osob.
V každém případě je dobré mít objekt i s vybavením pojištěný. Pokud v něm necháváte přes zimu různé nářadí, televizi atp., vše si vyfotografujte včetně nálepek s výrobním číslem. Bude se vám to hodit pro pojišťovnu. Objekt navštěvujte pravidelně i v zimě, zanechávejte přede dveřmi boty, montérky na háčku, kbelík se dřevem. Někteří kutilové zapojí světlo nebo i rádio na automatický spínač, který je nastaven na nepravidelné intervaly. Když už vás vykradou, neuklízejte ale zavolejte nejdříve policii. Pro pojišťovnu budete potřebovat protokol. Nepočítejte ale s tím, že by policie něco vyšetřila nebo dokonce někoho zatkla. Na takové směšné zločiny nemá policie čas. Nenaléhejte, aby policisté sejmuli nějaké otisky prstů, vypadali byste jako pitomci. Modlete se, třeba vás lupiči v nastávající zimě minou.
25.10.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Zpomaluje Skype váš počítač?

Používáte také pro telefonování nebo dokonce videotelefonování po internetu Skype? Pak se vám může stát, že se váš počítač začně zdánlivě bezdůvodně zpomalovat a pokud jste schopni sledovat průběžně komunikaci vašeho počítače s internetem (triviálně například poblikávání ikony firewallu ZoneAlarm), můžete zaznamenat, že ačkoliv právě nepoužíváte žádný program, který by komunikoval s internetem, přesto se přes váš počítač hrnou tryskem data. Je-li právě aktivní například váš klient Skype, pak je nanejvýš pravděpodobné, že je to právě jeho zásluhou. Přes váš počítač totiž jdou nejen vaše hovory, ale i hovory jiných uživatelů Skype, fungujete jako retranslační stanice. Cituji z článku "Skype alternativně (prolomen)" pana Bednáře:
"Node vs. Supernode. Obě slova v nadpisu tohoto odstavce vyjadřují dva možné stavy klienta v síti Skype. Jakmile se váš program připojí, stane se Nodem. To znamená, že z něj můžete volat, že se na něj dovoláte. Pokud váš počítač a připojení k internetu splňuje určité podmínky a je toho potřeba, může být klient povýšen na Supernod (každý program umí pracovat v obou těchto režimech). Supernod zprostředkovává komunikaci ostatním klientům. To značí, že přes něj "jdou" hovory cizích účastníků včetně placených. Ano, přes váš počítač. Zda jste, nebo nejste supernodem vám Skype neřekne, protože není v zájmu provozovatele, aby to uživatel věděl." Celý článek najdete zde.

Zajímavá je poznámka pana Tučka z diskuze k tomuto článku: "Myslim, ze je potreba brat vec tak, ze supernode je daň za telefonovani zdarma. Pokud se nejaka firma rozhodne, ze bude pouzivat Skype aby usetrila na telefonech mezi pobockami atd, nemel by se v tom admin moc hrabat a zneprijemnovat lidem praci. Na druhou stranu by Skype klidne mohlo nabizet za penize "no supernode mode". Uprimne receno me osobne na tom vadi akorat to, ze skoro vsechna sirokopasmova pripojeni u nas obsahuji FPU a diky tomu je clovek nucen si hlidat prenesena data. Ja osobne pouzivam DU Meter na sledovani trafficu. No a kdyz se stane ze skype zacne supernodovat a me to bude vadit, staci ho jen vypnout a zapnout a on da pokoj. Ve vetsich sitich staci nasadit NetLimiter a nastavit omezeni pro Skype. On mozna zasupernoduje, ale kdyz zjisti, ze tam toho moc netece, tak toho necha... Proste cest je vic. U tech cinskych supernode bych mel predevsim strach z odposlechu a cteni zprav, ci z nejakych programu umoznujicich "Directmarketing over Skype". :("

Asi se už nedivíte, že v řadě firem či institucí ti poučenější a opatrnější správci sítě komunikaci přes Skype blokují, i když by telefonování zdarma mohlo přinést docela viditelné finanční úspory. Faktem je, že internet nebyl původně vymyšlen a vytvořen jako prostředek pro náhradu klasického telefonování. Přesto se technologie VOIP(Voice over IP) v minulém roce podle některých autorů podílela na celkovém provozu internetu až 22 procenty. A netelefonuje se jen uvnitř sítě, ale i ven, na běžná telefonní čísla doma i v zahraničí.

Pro badatele nad výhodností a bezpečností VOIP telefonování zde uvádím ještě další prameny ke studiu.
Skype – bezpečnost a soukromí (1.), Skype – bezpečnost a soukromí (2.), Ne každé P2P spojení je stejné., Cenové srovnání VoIP, Skype otevře pobočku v Praze, 10 důvodů proč nepoužívat Skype.
Zda se rozhodnete dál používat VOIP nebo na něj teprve přejdete, záleží jen na vás. Máte-li superrychlý počítač s velkou pamětí RAM a připojení k internetu bez FUP (omezení množství přenášených dat) a nevedete tajné obchodní či jiné hovory, nic vám nebrání použít pro telefonování přes internet Skype nebo jinou podobnou službu. Máte-li pevnou IP adresu a váš počítač běží celé dlouhé hodiny, je docela možné, že se stane supernodem komunity Skype. Pak možná dojdete k závěru, že používat VOIP telefonování není to pravé ořechové.
24.10.2007 9:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Pane Bém: nechte vyrobit Kaplického blob nafukovací!

Nemám v úmyslu se do té bláznivé debaty kolem blobu či chobotnice nebo slizu zapojit a vyslovit jako jiní "znalci" svůj názor pro nebo proti. Když jsem včera jel tramvají číslo 25 kolem pražské letenské pláně, poněkud mě ohromila obrovská hromada hlíny a kamení, kterou zde navršila známá pražská zlatokopecká firma METROSTAV snad dokonce v místě, kde by nová Národní knihovna měla stát. Jistě, žádné skutečné zlato v pražském podzemí tento z dob komunizmu přeživší podnik netěží. Chci tím označením jen naznačit, že podzemní práce v Praze přinášejí zlaté zisky této firmě a zdá se, že se Metrostav nemusí obávat budoucnosti. Čekají jej bohatá léta při kopání dalších kilometrů tunelů prodlužováním trasy A do Ruzyně a stavba další trasy D přes Nové dvory do Písnice. Zvláštní je, že nikomu ta děsivá hromada bránící pohledu na Svatovítský chrám nevadí.

Ale zpátky k té nešťastné knihovně, kterou navrhnul pan Kaplický ve svém londýnském studiu Future Systems. Kdo se trochu zajímá o jeho tvorbu, dobře ví, že jeho chobotnice či blob není nic spadlého z nebe. GREEN BIRD, Future Systems 1990Všechny jeho projekty ať už realizované nebo nerealizované jsou vždy inspirovány živou přírodou: živočišnými nebo rostlinými tvary. Nevím, jak by zuřil pan prezident Klaus nebo jeho věrný zbrojnoš Bém, kdyby byl Kaplický navrhnul na Letenskou pláň něco v duchu svého projektu z roku 1990 nazvaného Zelený pták (Green bird). Škoda, že to nemohl udělat, protože to není koncepce právě vhodná pro provoz knihovny. Něco tak falického by mohlo dostat název Topolánkův penis (v té slušnější verzi) a docela krásně by si to konkurovalo z nedalekými věžemi Svatovítské katedrály. Asi by ale protestoval a řetězy by se chtěl poutat i arcibiskup Vlk.

Ale vážně. Mám pro vyřešení současné zmatené a patové situace nanejvýš konstruktivní návrh: v rámci vynakládání peněz na soutěže a přípravné práce navrhuji objednat u nějaké renomované firmy vyrábějící vzduchoplavecké balony ve skutečné velikosti nafukovací model oné tolik diskutované chobotnice a umístit jej na projektovaném místě. Teprve tak by mohli všichni ti chytráci a takyodborníci posoudit všechny ty "dopady" a "pády" takového projektu na panoráma Prahy ze všech možných i nemožných stran. Kdyby se pak snad primátor a spol báli rozhodnout, mohli by vyhlásit referendum, nejlépe celostátní. V takovém případě by ale bylo záhodno uvažovat o tom, na co vlastně takové nekompetentní zastupitele potřebujeme. Výrobu nafukovací knihovny doporučuji objednat u firmy Balóny Kubíček. Pokud se tento můj projekt zrealizuje, doufám, že na mě bude pan Kubíček pamatovat nějakou zvláštní odměnou. A pan Kaplický v případě, že můj nápad pomůže realizaci, si na mě doufám také vzpomene. To víte, zadarmo ani kuře nehrabe. A nápad nafukovací Národní knihovny si tímto uveřejněním na internetu patentuji jako duševní vlastnictví. Tak ne aby se někdo pokoušel tvrdit, že to napadlo právě jeho. Přeji krásný den a co nejméně deště. V noci ať ale leje jako z konve, vody není nikdy dost. Jen pomyslete, jaké má patálie s požáry kalifornský guvernér Schwarzenegger právě díky suchu.
23.10.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Prodám CDMA modem AnyDATA + 2 antény.

Po dvou letech připojení na internet pomocí modemu CDMA jsem v Praze přešel na rychlejší připojení od UPC a v chatě jsem se skřípáním zuby přešel k Telefónica O2 poté, co přece jen nakonec prověřili dráty a připojili mě rychlostí 512 kb/s. CDMA modem AnyDATA ADU-E100H je tedy s celým příslušenstvím na prodej a to včetně profi směrové CDMA antény 10, zisk 10 dBi + 5 m kabel. Modem lze napájet i jen přes USB. Může se hodit tomu, kdo bydlí někde na venkově příliš vzdálen od centrály O2, limitní vzdálenost je 5 km. Stejně dobře může mobilní připojení posloužit tomu, kdo cestuje a potřebuje mít internet vždy po ruce, pokrytí signálem CDMA je dnes už velice slušné.

Kdo máte zájem, nabídněte cenu, vyhraje ten s nejvyšší nabídkou. Stejný starší modem je běžně nabízen na internetu na prodej v ceně mezi 1500 - 2000 Kč bez profi antény. Podle mnou ověřené informace stačí navštívit kterékoliv zastoupení Telefónica O2 a sepsat smlouvu. Poplatek za aktivaci činí 90 Kč. Věnujte pozornost i mému staršímu článku o CDMA připojení. Telefónica O2 dnes nabízí službu připojení k internetu pod názvem O2 Internet Mobil 256 už jen za 474,81 Kč včetně DPH měsíčně za předpokladu, že máte vlastní CDMA modem. Inu a ten vám právě nabízím. Tak pište. A ještě: proč je moje nabídka zajímavá? Protože nemusíte uzavírat s O2 dvouletou smlouvu, abyste získali modem za 1 Kč. Navíc tato možnost platí u Telefónicy jen pro službu O2 Internet Mobil 1024, která stojí 831,81 Kč měsíčně s DPH. Což vám nedoporučuji, jelikož takovou rychlost přes modem nikdy nedosáhnete. Například v Praze na prutovou anténu je podle mého měření i podle serveru cdma.cz průměrně dosahovaná rychlost připojení pomocí technologie CDMA kolem 300kb/s pro download a 100kb/s pro upload.

Cena nového modemu CDMA je 4 695 Kč. A ještě maličkost: při uzavření smlouvy na dva roky a poskytnutí modemu za 1.-Kč vyžaduje Telefónica složení vratné záruky ve výši 3500 Kč. Více viz cdma.cz. S mým modemem naopak můžete kdykoliv slouvu s O2 ukončit, pokud se vám objeví v daném místě výhodnější možnost pro připojení. A modem zase dál prodat. Napište nabídku ceny s mailem a telefonem. Jakmile se dohodnu s určitým zájemcem, zašlu modem + 2 antény na dobírku kamkoliv. Fotografie nabízeného modemu máte zde a profi antény zde. Kontaktní stránka pro zaslání nabídky je zde.
22.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak snadno získat dobrou náladu.

Máte poránu blbou náladu? Zdá se vám, že je všechno špatně, nic se vám nedaří? Okradli vás v tramvaji nebo nemůžete najít klíče od auta? Mám pro vás jednoduchý recept, jak získat snadno a zadarmo dobrou náladu. Stačí navštívit jeden specializovaný server na internetu a hned se vám uleví. Ta kouzelná adresa je www.katastrofy.com. Když zjistíte, že "Písečnou bouři dva lidé nepřežili" či "Nehodu nepřežilo devět lidí" nebo dokonce "Milióny lidí byly ve východní Číně zasaženy tajfunem Krosa", bude vám líp, protože vás taková katastrofa nezasáhla. Zprávy o cizím neštěstí jsou oblíbené právě proto, že čtenář či televizní divák si může s ulehčením říci "tak tomuhle jsem unikl, tohle se mě naštěstí nestalo" a může jít dál svým strastiplným životem s vědomím, že by mohlo být ještě hůř a že je vlastně jeho život procházka rajským údolím. Nemůžete v chladném ránu nastartovat svého poněkud zašlého miláčka? Vězte, že někomu mnohem nešťastnějšímu "Octavia spadla do požární nádrže" a jděte si s úsměvem koupit novou baterku. Za týden možná nebudou a článek "Baterie do aut vyprodány" by vás nepotěšil. Vyšlo zpoza mraků slunko a zdá se, že bude krásný podzimní den, tak si ho užijte. Bude totiž hůř a i kdybyste dnes snad zmokli, řekněte si "no, co, mohla to být sněhová vánice".
19.10.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Houbařská hádanka vyřešena?

Na základě vašich mailů a podle mého pátrání na síti (www.damyko.info, www.biolib.cz) mohu s velkou pravděpodobností tvrdit, že u jabloňového pařezu na naší zahradě roste Šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa). Jak vidíte na obrázku, skupinka zase o kousek povyrostla.

Pholiota squarrosa 18.10.2007 09:30:00 hod

Objevily se také názory, že by to mohla také být Šupinovka nádherná, nejedlá houba pro svoji odporně hořkou chuť, podle některých dokonce jedovatá. Tak jsem odvážně ochutnal, ale ta naše hořká není. Závěr tedy je: s určitostí se nejedná o václavku. Je to určitě šupinovka a nejspíše šupinovka kostrbatá. Ke konzumaci nevhodná, nejedlá. Inu, není nad pravý hříbek.

Další odkazy na heslo Šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa): www.houbar.cz, fotoblog.in, popgen.unimaas.nl.
Možnost záměny: Šupinovka nádherná (Gymnopilus junonius) nejedlá, odporně hořká: www.nahuby.sk
18.10.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Letem internetem: sběrna SW a věčné baterie.

Sháníte staré verze některých programů? Pak navštivte "sběrnu" starého šrotu oldversion.com. Někdy se vám tahle adresa může hodit. Například máte registrační kódy k nějaké starší verzi určitého programu, program kdesi zmizel a na webu výrobce či autora najdete jen poslední nejnovější verzi. Jak jste se dostali k registračnímu či jinému klíči k programu nebudeme rozebírat...

Batérie, ktoré vydržia na jedno nabitie 30 rokov. Ako zo sci-fi znie informácia servera Next Energy News, podľa ktorej sa vedcom podarilo za podpory U.S. Air Force Research Laboratory vyvinúť batérie pre notebooky, ktoré vydržia kontinuálne bez nutnosti dobíjania zásobovať tieto zariadenia po dobu nie troch až štyroch hodín, ale až 30 rokov. Prelomové betavoltaické články sú skonštruované z polovodičov a používajú rádioizotopy ako zdroje energie.
Tak tohle vypadá dost neuvěřitelně. Celý článek čtěte na www.itnews.sk, navštivte i stránky firmy BetaBatt, Inc., která se vývojem a výrobou baterií zabývá. Další prameny: www.houstontech.org, www.cdrhard.cz
17.10.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Houbařská hádanka.

Dnes mám pro vás malou záhadu, především pro ty z vás, kteří jsou opravdoví znalci hub, rostoucích v našich lesích i zahradách. Kromě řady hub, které jsem byl schopen identifikovat celkem snadno nebo za pomoci atlasu hub (václavky, ryzce, pýchavky, zelánky), vyrostla na naší zahradě na pařezu podivná skupina do hněda zbarvených macatých hub, které nejsem schopen nikam zařadit. Jak vidíte z obrázků, vypadají dost jako václavky, ale mají na rozdíl od nich velice tlusté nohy a vůbec vypadají velice naducaně. A navíc na tom starém již téměř rozpadlém pařezu jabloně ještě stále jsou, zatímco pluky václavek ze zahrady už dávno zmizely. Doufám tedy, že se mezi vámi najde nějaký skutečný odborník a tuto malou houbařskou hádanku rozluští.

Napište a já rozluštění přidám k tomuto textu. Doufám, že se vás ozve více a že budou všechny názory shodné. O houbách se totiž nedoporučuje hlasovat, to není politika a demokracie při určování hub nemá žádné místo. Předem děkuji za vaše reakce. Použijte tuto kontaktní stránku.
16.10.2007 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

 
 

Boj o lepší životní prostředí je bojem za mír.

Udělení Nobelovy ceny míru oznámil Nobelův výbor. Letošní cenu si rozdělí bývalý americký viceprezident Albert Arnold (Al) Gore Jr. a Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC, vědecký orgán Organizace spojených národů).

Velkou radost z udělené ceny měl například náš milý ministr životního prostředí Martin Bursík: "Al Gore použil svoji politickou autoritu viceprezidenta USA zcela ve prospěch propagace tématu klimatických změn. Věnoval společenskému a politickému prosazení politiky na ochranu klimatu významnou část života a udělal ohromnou práci."
Slova našeho slovutného ministra ŽP si dovoluji parafrázovat: "Al Gore použil téma klimatických změn zcela ve prospěch zvýšení pravděpodobnosti svého zvolení za amerického prezidenta. Věnoval společenskému a politickému prosazení politiky na ochranu klimatu významnou část života a pro své zvolení do čela USA udělal ohromnou práci."

Poté, co v roce 2000 jen o chloupek prohrál v prezidentských volbách s Georgem Bushem, přednáší po světě o problematice globálního oteplování, které označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí". Podle zástupců nadace vynálezce a velkovýrobce dynamitu a jiných trhavin, dnes již zvěčnělého pana Nobela, bojem proti této krizi bojuje za světový mír. Nejspíše se chystá po svém zvolení za prezidenta vyvést americké vojáky z Afgánistánu a Iráku a bojovat s nimi po celém světě proti těm, kteří ničí životní prostředí. Pochopitelně beze zbraní, bez uranových projektilů a raket, bez přírodu ničící těžké vojenské techniky a bez dynamitu. Těžko říci, k čemu se vlastně chystá. Možná, že podepíše za USA i kjótský protokol nebo nějaký jiný, lepší, který má již jistě připravený. Určitě má už také připraven seznam států nové osy zla, tedy těch, které nejvíce ničí světovou přírodu a životní prostředí. Má jen jeden problém: na prvním místě tohoto seznamu zatím figurují Spojené státy.
Další prameny: Wikipedia: Al Gore, The Gore Factor.
15.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

 
 

Dopravní mazané rady nejen pro pražáky.

1. Z Ruzyně do Libuše a Brna. Je to rada nejen pro pražáky, ale třeba i pro ty, kteří se snaží projet skrz Prahu směrem od Ruzyně a pak na Brno. Rychlostní komunikace R1 vedoucí z Ruzyně tímto směrem totiž náhle končí v polích, protože most přes Vltavu je zatím jen na papíře, i když jakési hrabání již započalo. Končí také rychlá jízda, protože odbočka na Brno je totálně zasekaná souvislou frontou kamionů. Je to známý efekt "ze širokých do úzkých", což v podstatě znamená konec jízdy. Dnes ráno mě v tomto místě při pohledu na frontu kamionů prostrkanou osobními auty selhaly nervy a rozhodl jsem se nezařadit. Pokračoval jsem prostě rovně dál na Lochkov, Radotín, Lahovice v naději, že ve Zbraslavi přejedu Vltavu a bude dobře. Jen pro přesnost: popisuji cestu konanou v době mezi 8 a 9 hodinou. A hle, celkem snadno jsem se dostal až na náměstí ve Zbraslavi, zabočil vlevo a ještě jednou vlevo na most. Na jeho konci jsem udělal chybu: odbočil jsem po hlavní do Modřan v naději, že hladce projedu až do Libuše. Bohužel, v Komořanech cosi kopají a tak je zde provoz řízený světly. Doporučuji proto ze zbraslavského mostu jet přímo na Dolní Břežany, což je vhodné i pro ty, kteří by se rádi dostali ve zdraví na D1. Z Břežan je to už jednoduché: namířit na Jesenici, po spojce č.101 směrem na Říčany a až budete na kruhovém objezdu, vzhůru na D1 do Brna. To co popisuji, není cesta pro kamiony, zejména přes Radotín je to tam dost úzké a jeden takový objížděč to měl přede mnou dost těžké.

2. Z Libuše do Ruzyně osobním autem. Tedy globálně vzato i z Brna či z Prahy 4 na letiště. Vezměme to tedy z Brna: logicky vzato byste odbočili z D1 na Jižní spojku značenou jako E48/E50. Jenže právě tudy odbočují kamiony, či spíše neodbočují, jen tam tak stojí a nic se neděje, protože další cesta je zarubaná, včetně Barrandovského mostu a dále navazující "dálnicí". Takže tyto zoufalce mineme a odbočíme až na dalším sjezdu na Pankrác. Na světlech se dáme doleva Vyskočilovou, Olbrachtovou (pořád rovně), Jeremenkovou sjedeme k Vltavě, dole vlevo směřujeme k Barrandovskému mostu. A teď pozor! Pokud je v levém pruhu zdáli patrná fronta, mineme ji, jedny světla, podjedeme most a na dalších světlech vlevo a zpátky k mostu. Musíte to objet, na světlech se do protisměru přece netočíme. Z této strany je nájezd na Barrandovský most vždy snazší. Na mostě se dejte v levém pruhu a stále vpřed, vzhůru do tunelu Mrázovka a dále projedete i Strahovským tunelem. Na výjezdu se dáte vlevo Patočkovou, Bělohorskou (stále rovně přes všechna světla), Karlovarskou a na jejím konci odbočíte na světlech vpravo (směr na OBI) na ulici Drnovskou. Vpravo minete památnou ruzyňskou věznici a opět stále rovně po hlavní, na světlech na kopci rovně a najedete na čtyřproudovku (Pražský okruh), která vás dovede na letiště.
Vypadá to dost šíleně, ale je to rychlé, bez zácpy a vhodné i pro ty, kteří chtějí z D1 jen projet Prahou a dostat se ve zdraví na R7. Přeji vám krásný, i když trochu mlhavý den. Co se dá dělat, podzim je tady a bude hůř.
12.10.2007 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

 
 

Neuvěříte vlastním očím.

Chcete-li si na sobě vyzkoušet zajímavou optickou iluzi, řiďte se podle následujících pokynů:
1. Uvolněte se a dívejte se upřeným pohledem 30 až 45 sekund na 4 malé puntíky uprostřed obrázku.

2. Potom pomalu přesuňte svůj zrak ne nějakou větší jednobarevnou plochu ve své blízkosti (např. na stěnu). Můžete však oči také jednoduše zavřít.
3. Záhy byste měli před sebou spatřit světlou skvrnu, ze které se zformuje určitý obrázek.
4. O jaký obrázek se jedná? Nebo přesněji KOHO vidíte?
Pramen: gnosis9.net
11.10.2007 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Bude jednou SW Microsoftu pro nekomerční užití zdarma?

Microsoft se snaží získat budoucí profesionální komerční uživatele prostřednictvím slev svých produktů pro studenty a domácnosti v naději, že tak sníží počet pirátských kopií v domácích počítačích. Zejména marketingoví pracovníci Microsoftu počítají s tím, že jakmile podchytí studenty na školách, budou tito po nástupu do zaměstnání podporovat instalace komerčních verzí u svého zaměstnavatele. Od 1.10.2007 po zimní období se snižuje o 50% doporučená cena sady Microsoft Office 2007 pro studenty a domácnosti. Sada je určená pro uživatele v domácnostech a její licence nedovoluje komerční použití. Studenti a žáci všech škol v ČR mohou nakoupit produkty za 15% běžné ceny díky společné smlouvě mezi spol. Microsoft a Ministerstvem školství. Nabízené produkty jsou sady Microsoft Office, Project, Visio, OneNote, Windows Vista Upgrade, Encarta, Digital Image Suite a další. Tak například Windows Vista Business All Lng UPG MVL + CD (CZ) je k mání jen za 2320,50 Kč nebo Office 2007 All Lng MVL + CD (CZ) Office 2007 All Lng MVL + CD (CZ) za 1963,50 Kč na internetovém obchodu licenceprostudenty.cz firmy ADkom s.r.o (distribuce pro Čechy) a na adrese studentskelicence.cz pro Moravu a Slezsko u firmy monit s.r.o.

Více o licenčních podmínkách čtěte zde. Pokud si budete chtít na kazetu takto zakoupených produktů Office dát slušivý obal, najdete jej zde. O nových formátech souborů Office 2007 se dočtete na této stránce firmy Microsoft.

IMHO se těchto zlevněných verzí mnoho neprodá. Studenti si budou i nadále v domácích počítačích instalovat pirátské kopie. Mnohem rozumnější cestou by byla distribuce lehce očesaných verzí pro domácí nekomerční použití zdarma například podle vzoru firem prodávajících antivirové programy a firewally. Možná, že se toho přece jenom jednoho dne dočkáme.
10.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Těšíte se do domova důchodců?

Nejspíše na to ještě nemáte věk, ale jednou to přijde. Stanete se přítěží vaší rodiny a ta vás tam bez velké diskuze šoupne razdva, zejména když budete zcela bez finančních prostředků. V každém případě byste měli vědět, co by vás v takovém případě čekalo a možná vás to přinutí si začít odkládat nějaké ty peníze na zlé časy. Domácí ošetřovatelka je bez diskuze lepší varianta, než naše domovy důchodců. Ochránce veřejných práv zvaný ombudsman se nedávno vypravil, či spíše jeho pracovníci se vypravili předem neohlášeni zjistit, jaké životní podmínky panují v zařízeních sociálních služeb pro seniory, jak se dnes domovům důchodců vznešeně říká. Výsledky tohoto průzkumu jsou dost tristní. Výsledná zpráva z návštěvy 27 zařízení je rozsáhlá a tak jen lehce odcituji některé odstavce:

Ochránce se například setkal s několika případy nesprávného použití tlumivých léků jako formu omezení pohybu. Nepřípustná je praxe, kdy takové léky podává personál zařízení na základě vlastního uvážení s tím, že lékař dopředu paušálně medikament osobě naordinoval „pro případ neklidu“. V každé takové situace je nutný souhlas lékaře a pokud se lékař nedostaví (což je jeho volba a jeho odpovědnost) a udělí souhlas např. telefonicky, mělo by být zařízení schopno to prokázat. Je také třeba připomenout, že tlumivé léky je možno použít až jako krajní prostředek poté, kdy selhaly jiné nástroje (slovní zklidnění situace, rozptýlení, aktivní naslouchání apod.).

Veřejný ochránce práv také naprosto odmítá praxi zaznamenanou ve dvou zařízeních, kde byli dementní klienti zamykáni ve svých pokojích, v některých případech i celodenně. Zamykání v pokojích nemůže ospravedlnit ani dobrozdání lékaře, kterým jedno zařízení argumentovalo.

V některých zařízeních byli zmatení dementní klienti soustředěni do jedné části budovy, odkud nebylo možné se dostat. Ochránce se setkal s použitím dveří na číselný kód, dveří otvíraných dálkově personálem nebo prostě s uzamčenými dveřmi. Některá zařízení však vyšla správným směrem a na těchto uzavřených odděleních posílila personál a rozsah poskytované péče byl nadstandardní oproti zbytku zařízení.

Většina navštívených zařízení nepovažuje za omezující prostředek postranice, přestože mají potenciál omezit volnost pohybu. Jejich užití není plošně vyloučeno, ovšem pro jejich oprávněnost musí být splněny všechny obecné podmínky. Ochránce například naprosto nesouhlasí s použitím postranic přes den z důvodu neklidu pohyblivého pacienta nebo tam, kde sice klient s postranicemi souhlasí (jako prevenci pádu), ale nemůže si je sám spustit.

Postranicemi se myslí lehčí varianta známých klecových lůžek. Pro mnohé pacienty se tak stává z jejich lůžka vězení. Řada "domovů" pro seniory se spíše podobá blázinci. Duševní choroby sice nejsou podle odborníků nakažlivé, ale duševně zdravý člověk může v takovém "domově" snadno přijít o rozum. Čtení zkrácené zprávy i text úplné zprávy vás doufám o rozum nepřipraví. Přesto je to čtení přinejmenším deprimující. Výsledky průzkumu nastavují zrcadlo naší společnosti, která se stále více a více rozděluje na ty, kteří si naplno užívají života, a na ty, kteří jsou jako nepotřební odkládáni někam na okraj. Svědčí to především o devastaci sociálního chování značné části rodin, které byly v dřívějších časech, tedy někdy v první polovině minulého století, zárukou péče o své zestárlé a samostatného života neschopné členy. Žádný návrat tímto směrem se ale nechystá. Nezbývá, než se snažit těm "odsunutým" život v sociálních zařízeních pro seniory ulehčit a dbát na to, aby se nestaly tyto "domovy" jen odpadkovým košem společnosti. Úřad veřejného ochránce práv občanů patří mezi ty, kteří se o to snaží.
9.10.2007 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Grof validním kandidátem na prezidenta podle Havla?

Václav Havel je podle jeho slov "dost šokován", že stále není znám Klausův protikandidát: "Je to i v zájmu Václava Klause samotného, aby měl validního protikandidáta a aby to byl názorový, koncepční duel s někým a nikoliv formalita nebo improvizace v poslední vteřině, kdy se hledá kandidát téměř na inzerát," prohlásil exprezident. K jeho výroku jsem zaznamenal vtipnou reakci jednoho účastníka internetové diskuze na toto téma: "Co to je validní kandidát. By mne moc zajímalo. Znám např. spojení validní stránka HTML, ale validní kandidát na prezidenta? Není to něco jako humanitární bombardování?"

Z toho vyplývá, že Havel považuje například pana Dientsbiera za "invalidního" kandidáta. V tom se s ním naprosto shoduji. Možná by ale nejraději navrhnul někoho docela jiného sám. Madeleine Albrightová mu to opakovaně odmítla, naposledy právě včera. Stanislav GrofJe tu ale možná někdo jiný. Tradiční soukromé "rodinné" vyznamenání od manželů Havlových nazvané Cena Vize 97 převzal v pátek český rodák působící v USA, profesor Stanislav Grof, který je znám zejména tím, že spolu se svou ženou Christinou vymyslel vlastní hlavou metodu holotropního dýchání. Stanislav Grof se narodil v roce 1931 v Praze, vystudoval medicínu a soustředil se na psychiatrii. Ještě v Československu začal zkoumat vliv psychedelických drog, například LSD, na lidské vědomí a to i sám na sobě, protože se účastnil osobně ověřování působení LSD. Spoluzakládal tehdejší Výzkumný ústav psychiatrický (dnes Psychiatrické centrum). Společně s Abrahamem Maslowem a Anthony Sutichem vytvořil nový směr psychologie, který nazvali transpersonální psychologií a založil Společnost pro transpersonální psychologii. Roku 1969 přijímá vedoucí místo Marylandského střediska psychiatrického výzkumu a místo profesora psychiatrie na John Hopkins University School of Medicine. Následující roky je vedoucím oficiálního státního výzkumu psychedelických látek v USA. Když v USA zesílil tlak proti drogám a LSD bylo prohlášeno za nelegální drogu, a to i jako součásti výzkumu, vymyslel s manželkou Christinou jinou metodu, která lidem umožňuje dostat se změněného stavu vědomí: holotropní dýchání.

Cenu mu udělují manželé Havlovi, kteří nadaci Vize 97 před deseti lety založili. Cena sestává z diplomu a pamětní ozdoby v podobě berly sv. Vojtěcha. "Dostává ji člověk, který svým dílem významně rozšířil lidský obzor," říká Václav Havel. Předpokládám, že v případě Stanislava Grofa ví o čem mluví a že po vyzkoušení LSD v letech šedesátých si dodnes užívá změněného stavu vědomí, doufejme že bez užívání LSD. Některé jeho výroky by tomu napovídaly.

Stanislav Grof v jednom ze svých článků EVOLUCE PLANETÁRNÍHO VĚDOMÍ A MOŽNOSTI PŘEŽITÍ píše: "Jelikož jsem svůj hlubinný psychologický výzkum prováděl řadu let také v Praze, kde v té době vládl marxistický režim, měl jsem možnost shromáždit některé fascinující materiály týkající se psychologické dynamiky komunizmu. Tématika komunistické ideologie se u mých klientů tradičně objevovala, když zrovna zápasili s perinatálními energiemi a emocemi. Potvrzuje se, že revolucionáři čerpají svou vášeň k boji proti utlačovatelům a jejich režimům z vlastní vzpoury vůči vnitřnímu žaláři, do něhož je uvrhly perinatální vzpomínky, a naopak, že potřeba porobit si a ovládat jiné je externím projevem nutnosti překonat strach z nebezpečí podlehnutí vlastnímu nevědomí. Tudíž, smrtonosný zápas mezi utlačovatelem a revolucionářem je třeba chápat jako externalizovanou repliku situace, kterou si jedinec prožil v porodním kanálu."

A pokračuje prvními dny života každého z nás, kdy právě narozenému hrozí další nebezpečí: "Abychom se vyjádřili ještě konkrétněji, chtivost bývá interpretována jako jev, který souvisí s poruchami při kojení. Orální frustrace nebo naopak nadměrné kojení vytváří orální fixaci, proto se primitivně infantilní potřeba jíst, pojímat objekty do úst, projevuje u různých objektů a v různých situacích i v dospělosti. Moderní výzkum vědomí shledává, že tato interpretace je povrchní a nedostatečná a ve svém průběhu objevil další perinatální a transpersonální zdroje nenasytnosti a chtivosti."

Konečně nám tedy někdo vysvětlil, proč se politiky stávají lidé toužící po moci a proč jsou tak nenasytní a chtiví peněz. Nemohou za to, je to jen důsledek chybně vedených porodů a nedostatečného kojení.

V jiném článku Stanislava Grofa nazvaném Holotropní stavy, archetypální psychologie a transity v astrologii můžeme číst tato slova: "

Je ironií osudu, že po letech marného úsilí, jsem konečně objevil nástroj, jenž mi tyto predikce umožňuje, avšak, který je ještě kontroverznější než samotná psychedelika. Tím nástrojem je astrologie, obor, který jsem dokonce i po letech studia transpersonálních jevů, měl tendenci odmítat jako směšnou pseudovědu. Tento postoj k astrologii jsem zásadně změnil až v důsledku spolupráce s psychologem a filozofem Richardem Tarnasem, který je již dlouhá léta mým blízkým přítelem a spolupracovníkem."

A pokračuje: "Společně jsme řadu let zkoumali astrologické vazby na mystické zážitky, psychospirituální krize, psychotické projevy, psychedelické stavy a prožitky z holotropních dýchání. Tato práce nám odhalila, že pomocí astrologie, konkrétně studia tranzitů planet, je možné předvídat obsah a připravit načasování holotropních stavů vědomí. Naše systematické studium vzájemných vztahů mezi přírodou, obsahy holotropních stavů a tranzitů planet mě přesvědčilo, že kombinace hluboké prožitkové terapie s archetypální psychologií a astrologií tranzitů planet představuje pro psychiatrii nejslibnější strategii v příštím miléniu."

Doufejme, že bude astrologie zařazena jako plnohodnotná věda do našeho vysokoškolského vzdělávání a že se naši politikové budou při svých rozhodnutích řídit astrologickými předpověďmi vycházejícími z narození jednotlivých poslanců, senátorů a členů vlády.

Zde uvádím další prameny pro vaše soukromé studium metod pana profesora Grofa: Holos centrum, Grof Transpersonal Training, z dějin LSD, Kupkovy vize, Albert Hofmann: LSD - mé problémové dítě, O revoluci vědomí, Stanislav Grof: Holotropní vědomí (celá kniha česky ve formátu PDF), Používejte svou hlavu! Timothy Leary, MUDr. Miloš Vojtěchovský, účastník oficiálního Československého psychedelického výzkumu hovoří v Dračí studni Rádia Strahov..

Závěrem konstatuji, že pan Grof neušel ani pozornosti českých skeptiků. Cituji:

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii jednotlivců získává

Bronzový Bludný balvan 2000
MUDr. Stanislav Grof
Ocenění se uděluje za přetavení šamanských praktik hyperventilace do tak zvaného holotropního dýchání, skrze něž lze způsobit v mozku chemickou bouři a navodit tak přiotrávenému mimořádné pocity a zážitky.

Psychiatr Stanislav Grof se narodil 1931 v Praze, od roku 1967 žije v USA. Se změněnými stavy vědomí nejdříve experimentoval s pomocí LSD. Poté, co byla zjištěna riskantnost této drogy a experimenty byly zakázány, dr. Grof rozvinul techniku hyperventilace. Teoreticky by měla být levná, protože vzduch je zadarmo, to se ale vůbec nedá říci o "kurzech", které tento guru nabízí svým žákům. Ti se mohou naštěstí zahojit na dýchačích, kteří mohou nadužívat vzduch jen pod vedením těchto zasvěcenců, poté co zaplatí tučný honorář . Dr. Grof je také spoluzakladatel kočkopsa - discipliny "transpersonální psychologie", která se snaží sjednotit vědu a spiritualitu.

MUDr. Grof blábolivým výpovědím přiotrávených hyperventilantů přiznává status skutečnosti, odvodil z nich dokonce představu kosmického Absolutního Vědomí. Lidské vědomí podle Grofa se může změnou Ph krve odpoutat od těla a transportovat do některého z minulých životů, či do doby porodu. Je škoda, že tyto svědecké výpovědi dosud neobjevili jako další zdroj poznání historici.
(Více čtěte zde).

Popřejme tedy novému nositeli rodinné Ceny Vize 97 Stanislavu Grofovi, ať si udrží ve zbytku života zdravý rozum a nezařadí se mezi pacienty psychiatrických léčeben. A doufejme, že se nestane příští rok ani nikdy jindy českým prezidentem, jak by si možná přál pan Havel s chotí. Mimochodem, nevíte, kde se dá sehnat kapka LSD? Připadá mi poněkud blbé psát o něčem, co jsem nezkusil. Investigativní novinařina si žádá oběti.
8.10.2007 09:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Musíte pracovat s Microsoft Office 2007 a neumíte to?

Zaměstnavatel po vás požaduje schopnost pracovat s MSOffice 2007 a přitom vám neposkytl žádný kurs nejspíše proto, že jsou tyto kurzy drahé. Pokud si chcete udržet svoje místo, nezbývá vám nic jiného, než to zvládnout sami. Může se vám to podařit pomocí knihy Microsoft Office 2007 Průvodce pro každého vydanou nakladatelstvím Extra Publishing s.r.o., kterou si můžete stáhnout v elektronické podobě.

Ve formátu PDF knihu najdete zde, ve formátu XPS zde. Pro příručku ve formátu XPS (nový formát Microsoftu uvedený na trh jako konkurenční formátu PDF) musí mít váš počítač nainstalován runtime NET. Framework 3.0 a XPS Viewer. Jako další "tiskárna" se vám automaticky nainstaluje Microsoft XPS Document Writer, což je driver pro tisk dokumentů ve formátu XPS. Více o něm zde. Ačkoliv je popis určen pro uživatele Windows Vista, platí i pro Windows XP.

Můžete také použít bezplatné online kurzy v češtině, které připravil Microsoft.
5.10.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ukradli vám mobil nebo jste jej v opilosti ztratili?

Od pondělka může policie na základě osobního ohlášení ztráty nebo okradení ve spolupráci s mobilními operátory na dálku zablokovat mobilní telefon. Stačí předat policii identifikační číslo mobilního telefonu IMEI (International Mobile Equipment Identity) a doklad o vlastnictví přístroje: záruční list (s uvedeným IMEI) nebo doklad o koupi telefonu plus krabici (s uvedeným IMEI). Na pokyn policie pak příslušný mobilní operátor mobilní telefon zablokuje a znemožní tak jeho používání v jakékoliv síti. Taková je idea policie a pana ministra vnitra Langra.

Praxe bude ale taková, že stejně jako dříve většina lidí policii nenavštíví, protože jim nahlášení ztráty jejich mobil v žádném případě nevrátí. Ve skutečnosti se tedy jedná o reklamní akci pana ministra, která by mohla snad jen trochu znejistit zloděje mobilů a o pár procent tak snížit počet okradených. Policie se ale nemusí obávat nárůstu administrativy s registrací ztracených či uloupených mobilů. Vše zůstane při starém a jedinou snahou okradeného bude i nadále zablokovat u operátora SIM kartu a účet tak, aby nemohl zloděj telefonovat na jeho účet. Máte-li navíc dotovaný telefon, za který jste zaplatili symbolickou korunu, pak byste byli naprostý blázen, abyste využili nové "služby" našeho milého ministerstva vnitra a ztrávili půlden s jeho úředníky při sepisování protokolu. Krádeže mobilů skončí teprve tehdy, až bude každý telefon, iPod či jiná elektronická ptákovina fungovat jen v blízkosti osobního čipu implantovaného každému občanovi pod kůži. Dlouho to trvat nebude, to mi věřte.
4.10.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Potřebujete poslat známému velký soubor?

Mám na mysli soubor velikosti několik desítek či dokonce stovek megabajtů, například nějaké fotky či rodinné video. Existuje řada internetových služeb, které můžete využít, pochopitelně v případě, že máte přiměřeně rychlé připojení k internetu. Například skládky či úložiště souborů jako je Uloziste.com, iSkladka.cz a jiné metody sdílení souborů (P2P) mezi dvěma počítači, například Torrent.

Pro zajímavost se podívejme na podmínky, za kterých můžete použít bezplatnou službu českého serveru iskladka.cz:
Úložiště souborů bez registrace a do délky 1GB!
1) Služba je poskytována zdarma, data budou na serveru uskladněna po dobu minimálně 3 dnů (pozn.: Zatím. Tuto dobu se budeme snažit v dalších verzích prodloužit, o novinkách budete včas informováni :-)
2) Provozovatel serveru neodpovídá za škody způsobené v průběhu přenosu dat nebo po dobu jejich uložení.
3) Provozovatel služby neodpovídá za obsah přenášených dat. Přenášená data nesmí být v rozporu s platnými zákony ČR.
4) Provozovatel se zavazuje, že veškerá přenášená data a emailové adresy nebudou poskytnuty dalším stranám ani zneužity pro jakékoliv jiné účely (spam apod.)

Podstatný je pro vás údaj o dočasnosti uložení souboru. Je logické, že provozovatel tohoto dobročinného serveru nemá neomezené diskové kapacity a tak musí zákonitě nahrané soubory mazat. V případě iskladka.cz je záhadou, z čeho je jeho provoz vlastně financován. Podle registrace domény to nevypadá, že se jedná o pokus policie nachytat uživatele internetu na švestkách. Pokud jde o dodržování zejména autorského zákona proto mějte na paměti, že i když se pro nahrání souboru leckde nemusíte zaregistrovat, stejně o vás na daném serveru zůstane minimálně informace o vaší IP adrese a poskytovateli vašeho připojení k internetu. Což může stačit pro vaše vypátrání. Viz například varovný článek na zive.cz.
3.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Seriál The IT Crowd neboli IT parta končí?

Pozor, tento seriál se nevysílá na žádném kanálu chytatelném v Česku. The IT Crowd vznikl jako televizní seriál britské stanice Channel 4, která také provozuje jeho oficiální stránky.
"Naše naděje na odvysílání osmi epizod The IT Crowd se vytratila jak pára nad hrncem německého kanibala a tak se musíme chtě nechtě smířit s dalším nekonečným čekáním na třetí sérii. Jestli se nakonec dočkáme je otázka, avšak v hloubi srdce určitě každý znás ví, že třetí série bude ;)" píše Mephisto ve svém článku Konec druhé série. DON'T PANIC! Pro ty z vás, kteří se ještě se seriálem The IT Crowd nesetkali vám tuto podívanou přiblíží Mephisto v článku O čem je The IT Crowd. Mohu k tomu dodat jen jediné: nelitoval jsem námahy a vyrobil si alespoň tři poslední díly druhé série ve formátu AVI i s českými titulky. Byl to boj, ale díky radám jiného fanatika jsem to dokázal. Až si stáhnete program Avi ReComp, bude to snadné. Každý díl má kolem 180MB a titulky jsou k mání také. Hledejte na theitcrowd.cz v sekci Download. Další zdroje najdete na it-crowd.cz, dále na itbiz.cz, české titulky ve formátu SRT i na nej-videa.cz. Přeji vám příjemnou zábavu.
2.10.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Zdražení plynu moji rodinu sice nezaskočilo, ale...

Důvod je prostý: už před více než rokem jsme v našem panelákovém bytě plyn zrušili. Vaříme tedy na elektrickém mohutném a silném proudu a tak nám náklady způsobené zdražením plynu nestoupnou. Jistě si to ale vynahradíme po Novém roce, kdy se opět zdraží elektřina. Existuje snad nějaká cesta, jak se z tohoto zajetí či spíše otrokářství dodavatelů energií vymanit? Jistě, daly by se hledat alternativní cesty. Nejlevnějším palivem současnosti je stále dřevo a uhlí a tak se nabízí přechod na svícení smrkovými loučemi a vaření i vytápění bytu vyřešit pomocí moderních kamen na pevná paliva. Na venkově již minulou zimu přecházela řada občanů na topení uhlím jednoduše tak, že vypnuli plynový kotel a začali opět používat starý kotel na uhlí nebo dřevo, který si prozíravě nechali stát vedle nového. Ve městech ale brání přechodu na pevná paliva nepatrný problém, kam se spalinami. Projektanti paneláků ve svém energetickém optimismu nepočítali s tím, že může někdy v budoucnosti přijít energetická krize a žádné komíny na klasická paliva do projektů nezahrnuli a stejně bohorovně si počínají i projektanti současní. Můžeme se ale inspirovat u svých východních bratrů, kteří vypnuté ústřední topení již v minulých zimách řešili vystrčením plechových komínků z panelákových logií. Jistě, zatím nic takového přímo nehrozí, nejsme přece v Rusku, ale co si počneme v okamžiku, až například pro platební neschopnost zkrachuje soukromá firma dodávající do našeho domu teplo? Takové případy se už staly i u nás. Obyvatelé pak topili v paneláku plynovými troubami a elektřinou. Co bude ale v situaci, kdy nebudou mít ani plyn, ani elektřinu? Na podobné konce naší technické civilizace nikdo raději nemyslí. Koneckonců politikové většinou bydlí ve vlastních domech a pravděpodobně doufají, že by nějakou dobu vydrželi a případnou krizi přestáli se svými zásobami plynu v zásobnících nebo nafty v nádržích. Pro ty horší varianty mají ti prozíravější i les za humny a krbová kamna v obýváku.

A co vy, milí čtenáři? Bydlíte na venkově a můžete se vyhřívat až přijde zima u svých kamen nebo se díváte s obavami z oken svého bytu někde ve městě? Máte doma někde na polici alepoň petrolejku pro případ, až nepůjde třeba celý den proud? V takovém případě vám v krátké době nepoteče ani voda a přestane jít i topení. Co pak? Vlezete si snad do svého auta a pustíte si topení? Co když budou na benzinových pumpách cedule Zavřeno, benzin není? Nechci vám kazit krásný den, který bude ještě dnes plný slunce a téměř letních teplot. Ale zítra se má začít ochlazovat a čeká nás zima. Jaká překvapení nám asi připraví?
1.10.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.

NAVRCHOLU.cz



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.