Česká hudba za české ceny - CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brassCDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass




  
Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 439 - 3.9. - 28.9.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Pisálkové napadli poctivého akcionáře Grosse. Vzhůru na Hrad.

Novinové stránky se zaplnily opět skandálními titulky: Grossova aféra pokračuje, Gross investorem? Hasta la vista, Baby, Grossova investice je podezřele dobrý byznys, Grossův nákup akcií zajímá protikorupční policii, Grossův majetek zkoumá policie. Ano, bývalý strojvůdce a bývalý premiér Stanislav Gross čelí opět trestnímu oznámení. Podal ho Jiří Jehlička, provozovatel soukromých internetových stránek Centrálního registru dlužníků a Protikorupční linky. Co udělal tak nehorázného a zločinného prostý zaměstnanec advokátní kanceláře? Ve snaze zabezpečit svou rodinu se odvážně zadlužil a nakoupil akcie společnosti Moravia Energo, která patří mezi nejvýznamnější tuzemské obchodníky s elektřinou. Jeho záměr je jasný a překvapivě jednoduchý: dlužnou částku hodlá splatit z dividend, na které má jako každý akcionář nezadatelné právo! Na trestní podnikatele Jehličky reagoval Gross klidně: "Skoro si myslím, že to je dobře. Jak jsem již uvedl, pokud budou mít kompetentní orgány nějaké otázky, dostanou veškerou dokumentaci a odpovědi. Na takovéto prověřování se smluvní mlčenlivost nevztahuje, což je rozdíl oproti otázkám médií. Jen doufám, že prověřování bude rychlé a že i média, která nechtějí připustit myšlenku, že jsem mohl udělat docela velký, výhodný a čistý obchod, budou respektovat jeho případné závěry".

Majoritním vlastníkem Moravia Energo je společnost podnikatele Tomáše Chrenka. Ten ovšem poté, kdy zjistil, že Gross vlastní 31 procent akcií, prohlásil, že žádné dividendy se vyplácet nebudou. Dokonce se nechal slyšet, že se mu Gross jako akcionář nelíbí a chce od něj akcie koupit. Naznačil však, že je ochoten zaplatit méně, než za kolik je Gross letos na jaře koupil. Tomu se přece říká zlodějna! A tak by se měli novináři spíše zabývat pochybnými podnikatelskými praktikami a původem majetku pana Chrenka i pana Jedličky a konečně nechat Stanislava Grosse v klidu pracovat pro blaho svojí rodiny. Jeho investování by se mohlo stát vzorem pro mnohé občany a návodem, jak se snadno stát milionářem.

Dnes oslavuje katolická menšina a někteří nacionální fanatici svatého Václava jako údajného zakladatele a patrona našeho státu. Všechno je jinak. Jak jsem již před lety napsal ve svém článku Svatý Václav náš stát ale nezaložil. Přesto považuji dnešní den za důvod k malé oslavě: katedrála sv.Víta na pražském Hradě je opět podle rozhodnutí soudu majetkem českého státu. Byl jsem se o tom osobně přesvědčit před několika dny a oslavil jsem tento fakt heroickým výstupem na hradní věž spolu se svým čtyřletým vnukem. Dokonce po nás nikdo nechtěl žádné vstupné. Sice nás na extrémně úzkém točitém schodišti ohrožovaly hordy Němců a Japonců, ale takřka letecký pohled na pražský Hrad a Prahu nám byl bohatou odměnou. Vřele doporučuji i pro kardiaky. Vždyť co může být krásnější, než zemřít v nebeských výšinách katedrály. Snad jenom smrt na lůžku sladké milenky!
28.9.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Klaus varuje před manipulací s veřejným míněním.

Z projevu Václava Klause na na konferenci OSN o změnách klimatu: "V rozporu s mnoha sebevědomými a samoúčelnými výroky ohledně příčin probíhajících klimatických změn žádný vědecký konsensus neexistuje. Nestranný pozorovatel musí přiznat, že obě strany sporu - tedy ti, kteří věří v dominantní úlohu člověka v nedávných klimatických změnách, i ti, kteří podporují hypotézu o převážně přírodní příčině klimatických výkyvů - nabízejí argumenty natolik silné, že jim nevědecká veřejnost musí pozorně naslouchat. Vyhlašovat předčasné vítězství jedné skupiny nad druhou by bylo tragickou chybou a já se obávám, že ji právě teď děláme.."

K problematice údajného globálního oteplování a hrozící klimatické katastrofě nemám co dodat. Vůbec se v tom, stejně jako naprostá většina obyvatel této planety včetně politiků, nevyznám. Mediální kolotoč kolem oteplování Země je především dílem vlastníků médií, kteří vítají každou kampaň přinášející rozporuplné názory. Cílem není informovat čtenáře, ale zvýšit prodej novin a sledovanost televizních stanic a dosáhnout tak vyšších příjmů z reklamy. Politici téma oteplování vítají a podporují, protože tak mohou odvádět pozornost od sociálních problémů a zabavit voliče blábolením o "všelidském" problému. Připomíná to Hitlerovy manipulace s veřejným míněním z dob před druhou světovou válkou pomocí fenoménu vnějšího nepřítele. V neposlední řadě, a možná že především, jsou nejrůznější "ekologické" projekty pozoruhodným zdrojem veřejných peněz směřujících do soukromých firem a do různých "veřejně prospěšných" organizací. Příkladem je bezhlavá výstavba větrných elektráren s masivní podporou z veřejných prostředků včetně dotace ceny vyrobené elektřiny. Ještě mnohem nebezpečnější dopad bude mít výroba motorových paliv z obilí, cukrové třtiny, řepy, brambor a řepky olejné. Důsledkem je již dnes, v samém počátku tohoto tažení "ekologistů", masivní zdražování potravin.

Prameny k tomuto tématu: Projev prezidenta Václava Klause na summitu OSN o změnách klimatu, Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy, Ceny obilí zvedá neúroda v Evropě; české obilí končí za hranicemi, Rakouská Agrana odložila spuštění výroby biopaliva.
27.9.2007 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Marika vydává novou desku svých hitů.

Na dvoualbu najvětších hitů Mariky Gombitové - Vyznanie, které se na slovenském trhu objeví 1. října, bude i nová skladba - Tak som chcela všetkých milovať. Púvodní verze písně pochází z muzikálu Adam Šangala z nitranského Divadla Andreja Bagara a postarali se o ní Vašo Patejdl a Kamil Peteraj. Na albu Vyznanie najdou fanouškové celkem 35 hitů z roků 1977 až 2007. Mezi skladbami ze všech devíti alb, singlů, či filmových soundtracků nebudou chybět ani duety s Miroslavem Žbirkou. Gombitová, s miliónem prodaných nosičů od začátku kariéry, suverénně dominuje v poli nejúspešnejších slovenských zpěvaček.(Pramen:Webnoviny)

Pro řadu z vás se nejspíše jedná o zcela neznámou zpěvačku, na kterou my pamětníci vzpomínáme jako na zářivou hvězdu nejen slovenskou. V jedné z nejoblíbenějších současných show Slovenské televize, která se jmenuje Hit století, zvítězila letos v červenci právě píseň Vyznanie Kamil Peteraje a Janko Lehotského, kterou nazpívala a proslavila právě Marika. Když byla před lety po vážné autonehodě upoutána na invalidní vozík, začala se uzavírat sama do sebe. Snažila se sice ještě o návrat na hudební scénu, a přestože o ni fanoušci měli veliký zájem, Marika se stáhla do ústraní. Nezúčastnila se bohužel ani vyhlášení Hitu století. Vítězné Vyznanie zazpívala na finálovém večeru Sisa Sklovská.
Titulní píseň alba Vyznanie v interpretací Mariky Gombitové si můžete přehrát na YouTube, text této písně najdete zde. Další zdroje informací o Marice Gombitové: Vše o Marice na YouTube, www.marikagombitova.wz.cz, marikagombitova.com.
26.9.2007 09:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ztratila se vám ve Windows XP SP2 jednotka CD/DVD?

Tedy v počítači ji máte pochopitelně fyzicky i nadále, můžete do ní vložit i vyjmout médium, ale programy jednotku nemohou nalézt, nelze z ní číst ani vypalovat. To je jistě důvod k panice a jsou i tací, kteří v takové situaci neuváženě reinstalují svoje windows. Doporučuji s tím počkat a zkusit záchrannou akci.
Může se vám to stát po odinstalování některého programu pro práci s disky CD nebo DVD. Pak není možný přístup k jednotce CD nebo DVD nebo se zobrazí chybová zpráva: kód chyby 31, 19 nebo 41. Ve Správci zařízení je u jednotky CD/DVD zobrazen žlutý vykřičník. Jednotka se neobjeví jako zařízení například v Průzkumníkovi.

Tento stav může nastat i po jiných blíže neidentifikovatelných akcích. Pokud se vám podaří zjistit v režimu Obnovení systému, že k odinstalaci nějakého programu pro práci s CD/DVD v minulosti skutečně došlo, pak je možné provést obnovu systému krokem zpět před tuto akci.
Pokud se přesto dílo nezdaří nebo v historii bodů obnovy žádnou informaci o odinstalování nějakého programu pro práci s CD/DVD nenajdete (jako já), doporučuji následující mnou osobně ověřený postup (připravte si instalační CD/DVD systému i jednotky CD/DVD):

1. Zazálohujte si registry: Klepněte na tlačítko Start a vyberte položku Spustit. Do položky Otevřít napište „regedit“ (bez uvozovek) a potvrďte klepnutím na tlačítko OK. Pak klepněte v programu Editor registru na položku Tento počítač a zvolte funkci Soubor, Exportovat... a uložte celý registr nejlépe na USB flash disk nebo na druhý fyzický disk pod libovolným jménem, například cely_registr. Soubor může mít až několik desítek MB.
2. Pak je nutné provést ruční zásah do registrů podle návodu uvedeného na serveru Microsoftu Pomoc a podpora na adrese http://support.microsoft.com/kb/314060/cs. A samozřejmě následně restartujte počítač. Návod je dostatečně podrobný a mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že funguje.

Soudím, že si na tuto nebezpečnou akci může troufnout i zcela nepoučený uživatel začátečník, pokud je schopen se řídit uvedenými pokyny. V podstatě stejný případ řeší stejným návodem i článek Po instalaci operačního systému chybí zařízení CD-ROM nebo DVD-ROM ublikovaný na stejném microsoftím serveru. Navíc je zde popis řešení problémů s ovladačem (driverem) jednotky CD/DVD. Přeji vám přátelé, abyste nemuseli podobnou akci absolvovat, i když jeden nikdy neví. Já jsem to řešil na dálku u počítače v Londýně, kde mě velice pomohla konzultace pomocí SKYPE s oboustrannou videokonferencí. Jen ty pauzy při provádění restartů počítače byly poněkud napínavé v očekávání, zda se mě ještě někdy vzdálený počítač ozve. Dopadlo to dobře. Smutné na tom ale je to, že se operační systém Microsoftu s takovou prkotinou nedokáže vypořádat sám.
25.9.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Také se bojíte svého počítače?

Úvodem si dovolím odcitovat z článku Petra Suchomela "Pomoc! Bojím se počítače" uveřejněný 20.9.2007 na iDnes: Panika z moderních přístrojů netrápí jen starší generaci. TECHNOSTRES prožívají i ti, kdo nemají na techniku vlohy, a přesto ji musí denně používat.
Lucie se živí tím, že za své klienty zařizuje věci, které sami nezvládnou. Jako sociální pracovnice se musí vyznat ve spletitých otázkách práva, pojištění či penzí. Ve svých padesáti letech vystudovala dálkově vysokou školu. Když se však má naučit ovládat jednoduchý program na počítači, jako by se její inteligence náhle vytratila. „I když mi někdo ukáže přesný postup, hned ho zapomenu. Musím si všechno psát a stejně mám problém se v tom vyznat,“ popisuje Lucie.

Dělal jsem svého času "mobilního supervizora" a školitele firemních pracovníků v práci s počítačem a některými programy, zejména Office. Autorovo zjištění, že pro řadu zaměstnanců je práce u počítače každodenním utrpením, kdy neustále pochybuje o vlastní inteligenci, je nepochybně pravdivá. Nedovedu posoudit, zda jsou na tom dnešní absolventi středních a vysokých škol lépe než před lety, ale nejspíše se nic nezměnilo. Už jsem jednou o této problematice psal v roce 1998. Dovolím si zde můj postřeh ze školení dospělých po devíti letech zopakovat:

Vzdělávání pracujících. Tak se tomu říkalo za totality. Jak se to nazývá dnes, netuším. Ale je ještě stále bohužel mým osudem se touto činností zabývat. Říkám bohužel proto, že začínám být v poslední době alergický na neschopnost většiny mých "žáků" pochopit alespoň základní funkce takových programů, jako je Word či Excel.
Je to složitá disciplína, tohle vzdělávání často důstojných a důležitých dospělých, se kterými nemůžete zacházet jako s hloupými a nevědomými dětmi, i když je to vlastně většinou pro ty děti urážka, srovnávat je s těmito dospělými. Protože počítač útočí dnes už do všech kanceláří, objevují se přede mnou i pracovníci těsně před důchodem. Jejich myšlenkové pochody jsou pro mě často tajemstvím, co kus, to originál. Jistě, sám to mám také za pár, tak jaképak odsuzování mých vrstevníků. Ale já jsem byl celý život zvyklý se neustále učit něco nového a nemohu s tím přestat ani teď. Kdežto páni úředníci, právníci a jiní byrokrati na sobě většinou vůbec nepracují, s vypětím všech sil zvládnou vyštudovat a pak se snaží celý život proplouvat bez nutnosti si něco do těch hlaviček ládovat.
Nejhorší případ jsou ale tací, kteří do mojí učebny nikdy nezamíří, protože jim to jejich vysoký post nedovoluje. Ti, kteří by měli být absolutní špičkou ve znalostech a dovednostech se stydí před svými podřízenými přiznat, že nedovedou to, co tvrdě požadují po svých podřízených. Chápu, že se nechtějí zapojit do procesu výchovy ve své vlastní firmě, ale oni se ani trochu nesnaží si kvalifikaci získat v jiné školicí firmě na neutrální půdě.
Zlé je to, že jejich kaskadérské kousky na počítačích odnáší moje maličkost a moji kolegové. Jsou to někdy opravdové kuriozity, co dokáže takový vrcholový pracovník dokázat. A pokud jsou ještě ke všemu hraví, shánějí kde se dá hry, protože ode mne je nedostanou. Takže antivirová ochrana musí být za každou cenu, aktualizované datové soubory ihned, jak se objeví na internetu. Ten bude také předmětem mého dalšího školení. Bože, ochraňuj naši síť!!!

Domnívám se, že se za těch devět let nic podstatného nezměnilo. Stejně jako dříve přetrvávají také moje pochybnosti o tom, zda je pro většinu kancelářských prací nutné tak složité programové vybavení, které vnucuje svým zákazníkům Microsoft svým Office. O tom více v mém dřívějším článku Investice do informačních technologií se málo využívají, ve kterém jsem také nakousnul otázku, zda je ten microsoftware výhradně výplodem mužského ega a pro ženy je nesrozumitelný, často až nepoužitelný.
24.9.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Česká politika je opravdu uměním možného.

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) ve středečním rozhovoru pro Frekvenci 1 připustil, že jeho strana by mohla v prezidentské volbě podpořit Václava Klause, pokud by ODS výměnou za to podpořila v čele Sněmovny Jiřího Paroubka. Vlček tak zahájil kupčení s funkcemi, ke kterému dochází ostatně mezi českými politiky neustále. Ať už se jedná o funkce ministrů při sestavování volebních i povolebních koalicí nebo později o funkce náměstků ministrů a obsazovaní různých výnosných funkcí ve správních a jiných radách či ve vedení státních úřadů. Zrovna včera se nechala ministryně školství Kuchtová slyšet v rádiu, že si nedovede vysvětlit atak ze strany lidovců týkající se zpackaných projektů pro čerpání peněz z Bruselu jinak než tím, že lidovci od ní nedostali žádné místo náměstka. Otevřeně tak přiznala, jak se uplácí a podplácí funkcemi za to, aby někdo držel hubu a krok. Politik tak nemusí otevřeně podplácet politika nebo celou stranu z nějakých tajných fondů. Dělá to pomocí velice bezpečné metody přidělením výnosné trafiky a instalací často úplného idiota do státní funkce. Za čtyři roky si dotyčný dostatečně nahrabe. V některých partajích, jako je například KSČM, dokonce dochází k tomu, že takový zlatokop musí odvádět část svého platu do stranické pokladny pro hrazení nákladů na kafe a nákup tužek. Projeví tím svoji oddanost vůdcům a může doufat, že v příštím volebním období se pro něj opět něco lukrativního najde.

Jen mě na tomto obchodu mezi ODS a ČSSD zaráží nedostatek odvahy pantáty Paroubka kandidovat na funkci prezidenta. Že by se nenašlo dostatek peněz v pokladně ČSSD na získání hlasů z řad ODS? Lidovci i Zelení by jej jistě rádi výměnou za nějaké ty pašalíky podpořili a tímto aktem rozbili současnou nepevnou koalici s ODS a způsobili tak pád Topolánkovy vlády. Obává se snad pantáta Paroubek, že by v mimořádných volbách nevyhrál? Asi ano.
21.9.2007 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vyhraje Silverlight nad Flash technologií firmy Adobe?

Microsoft Silverlight je platforma určená pro tvorbu dynamického online obsahu a interaktivní práci s ním. Kombinuje text, vektorovou i bitmapovou grafiku, animace a video. Pomocí stažitelné komponenty s velikostí kolem 4MB umožní interaktivní ovládání her nebo aplikací a přehrávání mutimédií ve většině současných webových prohlížečů (Internet Explorer, Firefox, Safari) na platformách Windows a Mac OS X. Výhodou je podpora HD VC-1 video-streamingu. Software využívající platformu Silverlight lze psát pomocí nástrojů pro design - Microsoft Expression Studio nebo pro vývoj - Microsoft Visual Studio, případně využít jakékoli jiného prostředí podporující AJAX, Phython, Ruby a veškeré jazyky .NET.
Microsoft tak přichází s technologií, která má konkurovat velice rozšířeným animacím vytvořeným pro Adobe Flash Player. Příkladem použití SilverLight je aplikace Tafiti pro netradiční vyhledávání. Pokud jste zvědavi na zdrojový kód nejen této aplikace, doporučuji si nainstalovat free textový editor Notepad++, který zobrazuje strukturovaně a barevně a při instalaci si můžete určit, že bude používán pro zobrazování zdrojových kódů webových stránek pro MS Internet Explorer místo standardního Notepadu.

Další prameny:
Silverlight ve zdrojích Microsoftu, komunita Silverlight, Silverlight na Lupě, Něco málo k technologiím WPF a Silverlight - Vyvojar.cz, Silverlight streaming ZDARMA!, Silverlight links - Chris Craft's Blog.
Příklady využití Silverlight: silverlight.net , Tim Sneath blog, Grand-Piano, PhotoGallery, Silverlight Airlines Demo.
20.9.2007 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Socani vítězí, lid je miluje stále více!

iDnes.cz: ČSSD se ujala vedení ve stranických preferencích. Podle STEM má nyní 28,7 procenta, ODS 27. Socialisté by tak získali 73 poslaneckých mandátů, občanští demokraté 67. Naposledy přitom ČSSD stranickým preferencím vévodila v prosinci 2002. Podle agentury STEM jen pokračuje pokles podpory ODS a nárůst preferencí ČSSD. Obě strany se prý k sobě přiblížily už v květnu a červnu.
STEM ale přichází s výrazně jinými čísly než ostatní agentury. Výzkumy Factum Invenio a Medianu totiž ukazují, že nejsilnější pozici si nadále udržují občanští demokraté.

Nejspíše je stav skore ODS:ČSSD stále 1:1. A jakou používají socani strategii? Dávno vyzkoušenou, na kterou tenhle národ už jednou naletěl a chystá se k letu opět. Kde bere pantáta Paroubek nápady si poslechněte v této ukázce ze staršího videonávodu. Ten pochází sice z dávných let minulého století, ale je stále účinný. Ukázka je převzata ze serveru aTeo.cz.
19.9.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ženy musí mít právo močit vestoje!

Je to nutné v rámci prosazení naprosté rovnosti mezi muži a ženami. Je třeba rázně skoncovat s nedůstojným močením žen na bobku kdesi v přírodě nebo v sedě na špinavém klosetu v zanedbaném veřejném WC. I ženy mají právo si zvednout prkénko a močit svobodně a hrdě se vztyčenou hlavou tak, jak to od počátku dějin lidstva konají muži. Výchovu k tomuto konání je třeba zahájit ihned na všech stupních školských a je nutné okamžitě zařizovati v co největším rozsahu pisoiry dámské. Do té doby je nutno povoliti ženám navštěvování mužských záchodků. Jedině tak, když budou v řadě státi ženy s muži společně u žlábku či pisoiru, bude docíleno naprosté a úplné rovnosti práv ženských a mužských. Vzorem konečného řešení nám může sloužit společný elegantní komunitní unisexWC ze seriálu o Ally McBealové. Itziar OkarizPříkladem zavádění společných WC by se nám všem měli stát naši zákonodárci v parlamentu a v senátu.

Proto podporuji podobné akce, jakou byla performance umělkyně Itziar Okariz. Dvaačtyřicetiletá umělkyně a radikální feministka bydlící v New Yorku se vymočila ve stoje na jevišti opery ve švédském Umeaa. Za krátký výstup obdržela honorář ve výši 10 tisíc švédských korun. Tato odměna byla oprávněně financována z peněz daňových poplatníků, neboť její demonstrativní močení ve stoje bylo součástí kulturního festivalu.

Rád bych vás v této souvislosti upozornil na diskuzi na serveru doktorka.cz, na článek Povstaňte ženy! I na záchodech! na serveru dama.cz a ženy by neměly opomenout výrobek zvaný P-mate, který jim močení ve stoje usnadní. Věřím, že budete o mém článku informovat své okolí, zejména pak ženy vlastní i cizí. Dejte si jen pozor na některé extrémně citlivé ženy, které by vás mohly zažalovat pro sexuální harašení.
18.9.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Osobní webkameru každému občanovi!

Lidé, kteří se zbavují nepotřebných věcí, jako jsou ledničky či pračky jejich odkládáním u kontejnerů, by se na severu Čech měli mít na pozoru. Hned dvě města, Most a Ústí nad Labem, se totiž chystají ke kontejnerům nainstalovat kamery, které nepořádné obyvatele odhalí. Hříšníkům hrozí tisícikorunová pokuta.

Z této zprávy je zřejmé, že se nedaří vychovávat občany tohoto státu k takovému způsobu života, který by byl kulturní a odpovědný ke svému okolí. Instalování dalších a dalších kamer nejen ve městech, ale i na vesnicích na návsi nebo někde v polích u křížku je naprostou rezignací státní správy. Nespoléháme již na to, že každá rodina vychová své děti tak, aby se slušně chovaly a neničili vše, na co narazí při svých toulkách po ulicích nebo v přírodě. Nepočítáme ani s tím, že by nedostatky rodinné výchovy napravila škola. I tam musíme instalovat kamery, abychom uchránili žáky od vzájemného napadání a pedagogy od napadání žáky.

Navrhuji proto, aby každý občan od školního věku počínaje byl státem vybaven osobní kamerou, která by 24 hodin nepřetržitě monitorovala jeho konání a pomocí GPS i jeho pohyb centrálně pořizovaným záznamem a v případě vyšetřování jakýchkoliv přečinů či deliktů by byly záznamy podezřelých osob okamžitě k dispozici vyšetřovacím orgánům. Takové osobní monitorovací kamery již dnes nosí policisté v některých městech, takže jejich masové nasazení je už nyní technicky proveditelné. Mnou navrhovaná osobní webkamera by byla propojena bezdrátově s osobním podkožním čipem osoby a okamžitě by indikovala do centrály oddálení se od příslušné osoby. Přerušení provozu by bylo rovněž snadno odhalitelné v centrále pořizující záznamy. Nabíjení akumulátoru by bylo zcela v osobní režii nositele a nedodržování předpisů pro používání osobní webkamery by se trestalo finančními pokutami. Osoba opakovaně porušující předpisy nebo přistižená bez kamery by byla bez soudu okamžitě internována do pracovního převýchovného tábora. Po zavedení mého návrhu nastane konečně v naší společnosti klid a mír bez přestupků a zločinů. Tak, jako nám mobily umožnily svobodně a kdykoliv komunikovat mezi sebou, umožní nám moderní technika i úplnou kontrolu a nápravu všech zlořádů v naší společnosti. Ne, přátelé, ještě jsem nezešílel. Jen jsem se dnes pokusil dovést do důsledků trendy, které se v naší společnosti již vyskytují. S tou kamerou na palici či na pupku do pár let určitě skončíme všichni. Nakonec, proč jí nespojit s mobilem a využít ji také pro soukromé videotelefonní hovory?
17.9.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Mohl Masaryk změnit světové dějiny?

Dnes vzpomínáme sedmdesát let od smrti TGM, který zemřel 14. září 1937 ve věku 87 let. Zkusme se zamyslet nad tím, jaký byl jeho vztah k Rusku v době, kdy tam pobýval a zakládal zahraniční vojsko státu, který ještě neexistoval.

18. května 1917, na první schůzi krajanů v Petrohradě, Masaryk zaujal stanovisko k probíhajícím politickým změnám: "Nemíchat se do ruských poměrů. Ne že bychom nesympatizovali, ne že bychom neměli radost z revoluce a demokracie, ovšem z revoluce pořádku a práce... Zejména bychom nemohli připustiti, aby se našeho vojska snad užívalo k tomu, dělat nějaký pořádek". Kdyby hovořil proti revoluci, byl by buď vypovězen anebo postaven ke zdi. Na jedné z pozdějších schůzi v Kyjevě Masaryk přiznal, že byl "taky levičák". Paní Charlotta (Masarykova manželka) chodila na 1. máje v průvodů sociálních demokratů.(!)
Masaryk netušil, s kolika problémy bude muset zápolit. Nejobtížnější hlavolamy způsobili Lenin a bolševici, kteří během r. 1917 bezohledně nezadržitelně přebírali veškerou moc v Rusku. Vyhlásili heslo světové revoluce, mír bez anexí a odškodnění, odmítli podporovat snahy "národních šovinistů" po samostatnosti, vyzvali zajatce všech národností, aby obrátili zbraň proti své vládnoucí třídě a bojovali po boku ruského proletariátu. Bolševickými hesly byli svedení hlavně finští, maďarští, němečtí a rakouští zajatci, na jejichž bodácích (podle názoru Victora Fice) v jarních měsících r. 1918 spočívala Leninova moc. Čs. armáda (legie) mohla v tomto údobí bolševiky snadno porazit a "spasit Rusko". V tomto smyslu hovořil Masaryk na první schůzi ministerské rady v prosinci 1918. (pramen: S.Berton,Anabáze T. G. Masaryka.)

Po uzavření německo-sovětského míru v Brestu Litevském (březen 1918) opustily československé jednotky Ukrajinu a přesunuly se přes Sibiř do Francie. Po přepadech československých transportů na magistrále došlo k bojům československých legií se sovětskou vládou na Sibiři a v Povolží, které trvaly až do úplné evakuace československých jednotek z Ruska v létě 1920. Vlády spojeneckých států ( Francie, Velké Británie, USA …) dokonce plánovaly československé legionáře ponechat na Rusi a vytvořit z nich jádro intervenčních sil, které by zasáhly proti bolševismu. Plynulo to z průběhu po takzvaném Čeljabinském incidentu, kdy Československé legie kontrolovaly velkou část Sibiře - konkrétně oblast okolo jižního Uralu. Město Čeljabinsk bylo v té době hlavním městem této téměř autonomní oblasti. Následně však vzhledem ke spojeneckým dohodám došlo k ústupu legií přes celou zeměkouli (přesněji pokračováním po Transsibiřské magistrále do Vladivostoku, odtud lodí do Ameriky a odtud do Evropy) zpět do Československa. Do konce roku 1918 vstoupilo do československých legií v Rusku kolem 61 000 vojáků.(pramen: Wikipedia.)

Masaryk mohl tedy s touto armádou legionářů bolševiky v Rusku zlikvidovat. Světové dějiny by se nepochybně ubíraly jinou cestou. Vyměnil však nejistý výsledek takové války za jistotu vzniku Československa na troskách Rakouska-Uherska. Dnes bychom mu jistě poradili, aby jednal jinak. Jak se říká: kdyby - chyby...
14.9.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Pivo zdraží: padne Topolánkova vláda?

Plzeňský Prazdroj, a.s.-tisková zpráva: Nedostatek kvalitního ječmene a chmele tlačí ceny piva vzhůru. Evropský trh se stal bitevním polem, na kterém pivovarníci bojují o dostatek a jakost ječmene a chmele. Cenová válka tlačí nákupní ceny na neudržitelnou úroveň. Sladovnický ječmen tvoří u piva většinovou položku výrobních nákladů. Dramatická situace na trhu se surovinami si tak letos vynutí zdražení piva.
„Takovou eskalaci cen jako zažíváme letos, nepamatuji. Současná cena jedné tuny českého ječmene se blíží dvojnásobku ceny loňské. Naše značky jsou spojeny právě s českými surovinami nejvyšší kvality. Jsme nuceni se přizpůsobit aktuálním cenám na trhu, protože kompromis v kvalitě pro Plzeňský Prazdroj nepřichází v úvahu,“ říká Mike Short, generální ředitel Plzeňského.
Ceny surovin přitom rostou v celé Evropě, takže pivovary a sladovny, které vyrábějí z dovážených surovin, čelí stejnému tlaku.
Prazdroj tradičně přehodnocuje ceny svých výrobků vždy na počátku roku. Mimořádná situace však nutí společnost posunout obvyklou cenovou revizi už do podzimu tohoto roku. Navíc, pokud ceny vstupů i nadále významněji porostou, Prazdroj nevylučuje možnost dalšího zvýšení cen v roce 2008.
„Zvažovali jsme pečlivě naše možnosti, ale situace je neudržitelná. Držet cenu dnes znamená pro jakýkoliv pivovar ošidit kvalitu. Byl bych velmi překvapen, kdyby současná situace na trhu se surovinami neovlivnila ceny piva po celé Evropě, “ poznamenává Mike Short, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.
Zdražení produktů Prazdroje přijde nejspíše od listopadu a dotkne se pravděpodobně všech značek. V průměru ceny vzrostou o 6 – 8 procent.

Příčinou zdražování je nedostatek sladovnického ječmene. Čeští zemědělci se zachovali tržně a začali místo ječmene pěstovat řepku, která se používá na výrobu biopaliv a je dotována Bruselem. Dotace tak budou mít vliv nejen na růst cen výrobků z pšenice, ale i piva. Podle staré české tradice by měla padnout vláda, ale k ničemu takovému nedojde. Nebude to přece česká vláda, která zdražení piva zaviní. Vypadnout z Bruselu by měli politici, kteří budují z Evropské unie pomocí dotací vzorový socialistický superstát. Zemědělci ale možná bruselským soudruhům naletěli. Ti totiž chystají drastické snížení zemědělských dotací a získané prostředky budou směřovat na snížení nezaměstnanosti. Tedy vlastně na "řešení" imigračních patálií, protože právě imigranti ve statistikách nezaměstnanosti ve "starých" zemích EU převládají.
13.9.2007 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Opatřit si trhaviny je tak snadné!

Obrovský skandál řeší kriminalisté z Liberce. Areál firmy STV Group, která se v Hajništi na Frýdlantsku zabývá likvidací armádní munice, někdo vykradl. Policisté zjistili, že neznámý zloděj odtud odnesl přes 4 kilogramy trhaviny TNT a další si chtěl ještě odnést. Toto množství by podle znalců mohlo způsobit veliké škody. Policie případ šetří zatím jako krádež. Zajímá se ovšem také o to, jak vůbec mohl někdo střežený areál vykrást. Podívejte se, to jde přece docela snadno. Rozsáhlý areál hlídali jen dva hlídači a když si zamanete, ukrást se dá cokoliv, ať už je to kdekoliv. Hlavně, když se to dá výhodně prodat.

Vzpomínám na svoji "vojnu" u PTP, kdy ačkoliv jinak neozbrojeni, jsme měli v rotním skladu záhadnou truhlu s ručními granáty. Zřejmě proto, abychom mohli v případě války spáchat hromadnou sebevraždu a nepřekáželi vojákům z bojových jednotek (bojovákům) v likvidaci nepřítele. Tahle truhla se předávala každý rok mezi jedním skladníkem druhému a vždy se kontrolovaly neporušené pečeti. Když tam nastoupil jeden degradovaný svobodník od bojováků a trval na odpečetění bedny, bylo k všeobecnému úděsu důstojníků zjištěno, že bedna obsahuje pouze cihly. Granáty v běhu času se prostě vypařily a bylo jich poměrně dost. Kolik, to nemohu prozradit, je to ještě dnes stále vojenské tajemství. A v poloze tajemství to také zůstalo. Účastníci kontroly byli vzati pod přísahu, že nic nevyzradí, chybějící granáty opatřil velitel roty od spřátelených bojováků za bednu chlastu a vše bylo opět v pořádku. A to bylo prosím v době, kdy hrozilo díky kubánské krizi vypuknutí třetí světové války. Takže ztráta směšných 4 kg TNT v době, kdy je na trhu nepochybně o trhaviny zájem, není nic nenormálního. V řadě průmyslových podniků a zejména lomů kamene se trhavin ztrácí jistě mnohem více. Kdo si ty kradené kupuje, o tom můžeme jen spekulovat.
12.9.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ano, už jsem se rozhodl kandidovat, říká Pithart.

..."Ano. Jsem připraven. To je všechno, co mohu říci. Další záleží na ostatních", říká Pithart, podle kterého je prezidentský úřad více než pouhou sumou pravomocí, které hlava státu podle ústavy má. "Ten úřad má určitou autoritu sám o sobě a souvisí to s našimi tradicemi a s osobností Masaryka. Tam je určitý bonus autority, který má prezident předem, a ten, kdo se k té funkci přihlásí, hlásí se k odpovědnosti za ten bonus. A to není jednoduché. Prezident má šanci být i něčím víc, a není snadné přijmout toto rozhodnutí. Vyžaduje to určitou odvahu. I mně to trvalo dlouho," dodává.

Tento text jsem si poznamenal již v únoru tohoto roku poté, co jsem jej nalezl už nevím kde. Pithart zvaný dvojdomek, bývalý komunista, našel v sobě už odvahu kandidovat a zdá se, že má docela šanci. Prezident Masaryk se trvale obrací v hrobě, protože Pithart si z něj udělal svého maskota. Právě minulý týden o něm referoval v Paříži v rámci jakéhosi sympozia organizovaného francouzskými Čechy. Škoda, že při té příležitosti zapoměl poděkovat frantíkům za to, jak se na nás s anglány pěkně vykašlali a prodali nás Hitlerovi a později pak Stalinovi. Ovšem takové výčitky se nesluší v dnešním civilizovaném světě dělat. Až bude Píťa prezidentem, mohl by si zajet zase na Kubu, tentokrát už na státní návštěvu, pozdravit svého kamaráda Castra. Obnovit staré soudružské svazky. Pokud tam ovšem ještě ten starý partyka bude...

Pozorný čtenář pochopil, že se tento text nevztahuje k včerejším a dnešním rozporuplným informacím o opětovné kandidatuře soudruha Pitharta na úřad prezidenta. Právě jsem totiž odcitoval svůj text z 25.6.2002, tedy z doby, kdy začínal boj o tuto funkci poté, co Václav Havel již kandidovat nemohl. Tehdy to Píťa zvaný dvojdomek prohrál. Proto se nyní rozmýšlí, zda vsadí na starou kartu a půjde do toho opět s podporou svých starých soudruhů, ať už jsou v KSČM nebo v ČSSD. Završil by tak úsilí bývalých i současných komunistů mít ve funkci prezidenta svého soudruha. Koneckonců po tom touží i polovina voličů, kteří by rádi zavedli kapitalismus s komunistickou tváří: brát hodně peněz za málo práce.
11.9.2007 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Přihláška Prahy na LOH 2016 je jen spekulací s nemovitostmi.

Protože Praha nemá prakticky žádnou šanci v soutěži o pořádání olympiády uspět, je zcela jisté, že celá akce organizovaná primátorem Bémem, sleduje jediné: obohacení předem informovaných majitelů nemovitostí a to zejména v Praze. Ti, kteří takovou informaci o připravovaném podpisu přihlášky měli jako první, začali již v předstihu nakupovat nemovitosti a počítají, že je se ziskem prodají dalším spekulantům druhé vlny, kteří pak spláčou nad výdělkem. Pokud se skutečně olympiáda bude konat, naopak ti, kteří budou pozemky prodávat městu, nadělají jmění. Takže něco jako loterie s velmi nejistým výsledkem losování. Zaplatí to tak jako tak vždy daňoví poplatníci, protože podle regulí MOV musí být pořádajícím subjektem vždy město se státní garancí. Největší zájem tedy bude o volné pozemky, se kterými se počítá pro výstavbu sportoviště a ubytovací zařízení pro sportovce. Velmi předběžné plány již byly zveřejněny především proto, aby podpořily pozemkové spekulace. Tam, kde město Praha dnes ještě nějaké pozemky vlastní, bude zajímavé sledovat, zda je bude prodávat, aby je později případně vykupoval magistrát zpět za cenu zvýšenou o stovky procent. Rády by se také na OH přiživily stavební a investorské firmy. Celkové náklady na OH se odhadují na 130 miliard.

"Ceny pozemků v lokalitách, kde se počítá s olympiádou, se mohou zvedat už nyní. Najde se totiž vždycky dost spekulantů, kteří nemají co ztratit, a zdražování nastartují," potvrzuje Pavla Temrová z developerské společnosti Finep, která staví byty v Praze. Spekulanti si ale v každém případě přijdou na své: i když se olympiáda v Praze konat nebude, ceny pozemků díky spekulantům vzrostou stejně a doplatí na to ti, kteří si budou chtít pořídit v Praze byt nebo postavit sídlo firmy. Že snad tady jen tak plácám vyvrací slova Filipa Dvořáka (ODS):"Ačkoli na pozemcích v holešovických Bubnech, u nichž se předpokládá, že by mohly sloužit k vybudování olympijské vesničky, platí stavební uzávěra, stát právě tyto pozemky prostřednictvím jím řízené firmy nabízí k prodeji a vytváří tak prostor pro spekulaci."(více v jeho článku). Podobný spekulační kolotoč s pozemky se již rozjel v Letňanech. Připraven plán B má určitě i pan Bém: jeho blízcí přátelé a přátelé jejich přátel jistě skupují nebo už skoupili ty pozemky, na kterých se počítá s výstavbou "veřejně prospěšných" investic financovaných daňovými poplatníky v případě, že LOH v Praze nebude. A to je prakticky jisté. Tak už víte, jak se vydělávají velké peníze? Jistě máte pár volných milionů a tak se honem pusťte do této "olympijské" disciplíny. Pokud už ovšem není pozdě. A pokud máte ty správné informace.
10.9.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Podzimní polévka v dešti a plzáci.

Zelenina
Začíná podzim, ale letošní léto ještě stále vydává na zahrádce své plody. Jak vidíte, začínáme sklízet hrozny, není problém najít vše potřebné pro dobrou polévku a to na fotce chybí červená řepa, kterou jsem neuchránil před mazaně skrytými slimáky, tedy plzáky španělskými. Prý pocházejí ze Španělska, ale já si je přece pamatuju už od dob mého dětství, kdy byli docela běžní v lese. Hodovali na houbách a bylo jich přiměřeně. Byli snad už tenkrát dovezeni ze Španělska? Možná si je přinesli už před válkou (tou poslední světovou) v torně tehdejší "španěláci" bojující ve španělské občanské válce? Nic takového, i když i tak se některé druhy mohou stěhovat ze země do země. Je to docela jinak. Ti pradávní mírní obyvatelé našich lesů se totiž jmenovali plzáci lesní.Plzák španělský A ti jsou od roku 1991 u nás vytlačováni plzáky španělskými. Dnes jsou tito plži u nás druhem, kterého se nelze prakticky zbavit. Je to snad důsledek tolik diskutovaného globálního oteplení? Spíše se na jeho rozšíření zasloužila distribuce zeleniny ze západních zemí, která se za komunistů z těchto zemí nevozila pro naprostý nedostatek západních valut. Takže můžeme plzáka španělského také označit za zlého plzáka kapitalistického. Bohužel nejsme Nový Zéland, který se pomocí důkladné kontroly a pokud až do výše 100 000 NZD na hranicích brání dovozu jakéhokoliv rostlinného nebo živočišného druhu. Můžeme tedy očekávat, že se u nás brzy objeví i ony v Británii tolik obávané americké veverky popelavé, které tam téměř zcela vytlačily původní zrzavé a černé veverky evropské. Je to jasné: za všechno, tedy i za volný pohyb osob a zboží se platí.

Prameny: Slimák - sežere všechno!, Nazí plži, Wikipedia, Plzák lesní. Plzák, Miroslav, Veverka popelavá.
7.9.2007 12:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Takový krásný, deštivý den!

Možná, že jste nikdy nenavštívili textovou verzi mých stránek. Založil jsem jí v dávných dobách, kdy byl internet líný jako já poránu a ten, kdo měl modem s rychlostí 54kbps, byl králem internetu. Ale i tehdy trvalo stahování obrázků dlouhé desítky sekund a tak jsem pro zájemce "holých" textů vytvořil textovou verzi. Vytvořil jsem ji také pro ty, kteří po internetu brouzdají, ačkoliv jsou nevidomí a nemohou případné obrázky vidět. Mohou ale díky programům pro hlasovou interpretaci textu moje texty poslouchat. Zejména těm se dnes omlouvám, protože dnes to budou vlastně jen samé obrázky. Začalo totiž konečně pršet a země dostává pořádnou dávku vody, která jí chybí. Koneckonců prázdniny skončily a tak to nemusí být nikomu líto. A houbaři mohou začít doufat, že o víkendu vyrovnají svůj účet s lesem a přinesou domů plné košíky. Není nic krásnějšího, než pořádný liják v lese, kde jak známo, prší dvakrát.

Takže tady jsou mé dnešní obrázky z pořádného lijáku. Právě jsem je udělal, jsou ještě horké.

Kapusta
Pórek
Líska
Dub
Voda z okapu

Jak vidíte, i zelenina je fotogenická. A prší dál. Náš přírodní rybníček se spodním pramenem je už zase konečně plný vody díky přítoku vody z okapů. Možná, že v tuhle chvíli se na jiném místě Česka děsí přicházející povodně, ale u nás na zahradě se nic takového nechystá. Nemáme chatu kousek od potoka, pole kolem nás mají dokonce tu a tam meze a nejvíc vody si vezme les. Myslím, že teď půjdu spálit tu hromadu větví, které jsem díky suchému léty nemohl dát na oheň, protože by vzápětí přijeli místní hasiči. Dělání ohně v dešti je skutečně možné, dokonce hoří lépe než za sucha. Pokud se vám jej ovšem podaří zapálit. Že bude to chroští mokré? Ale ne, mám je pěkně pod igelitem a na zapalování mám takový ten plynový superzapalovač. Takže vám přeji krásný a deštivý den.
6.9.2007 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Neislámské chování bude zakázáno.

yNetNews.com: Íránská policie zavřela v Teheránu 20 kadeřnictví, protože údajně dělají "příliš západní" účesy. Úřady rozhodnutí vysvětlily tak, že podle nich tato místa povzbuzují neislámské chování. Podle BBC byla kadeřnictví zavřena, protože svým zákazníkům dělala příliš západní účesy, tetování a dokonce svým mužským zákazníkům také upravovala obočí. Kadeřnictví byla zavřena jako součást speciální operace vedené během posledních dvou týdnů, během které bylo navštíveno a zkontrolováno na 700 kadeřnictví v hlavním městě. Každý rok pořádá policie zátahy na něco, čemu se zde říká "špatný hidžáb" nebo cokoliv, co jde proti islámským hodnotám. Jen letos obdrželo obsílku asi 700 Íránců. Policie vyslala teheránským kadeřnictvím jasné varování a zakázala jim dělat jejich zákazníkům účesy v západním stylu, make-up nebo vytrhávat obočí. Policie nicméně popřela, že by zakázala obsluhovat zákazníky, kteří nosí kravaty.

Co k tomu dodat? Mě se taková opatření líbí a pravděpodobně přestoupím v předstihu na islám. Jen si představte, kolik by se ušetřilo na rodinných rozpočtech, kdyby se v Česku podle u nás oblíbeného hesla "islámštější než islám" zavřela všechna kadeřnictví. Také by bylo zakázáno podávání alkoholických nápojů v hospodách, restauracích a barech. Vyřešilo by to kromě jiného i požívání alkoholu nezletilými. Prodej alkoholu by byl jen na poukaz ve specializovaných obchodech a to jen výhradně pro nevěřící, kteří by museli nosit na oblečení placku s nápisem JSEM ALKOHOLIK. Snadno by se tak viditelně odlišili věřící od nevěřících. Ještě že mých pár chlupů na hlavě stříhá moje šikovná manželka a tak nemusím navštěvovat holiče. Co podnikneme s jejím účesem? Inu je to prosté. Vezmu nůžky a udělám jí pěkný sestřih sám. Zatím si to cvičím na trávníku před chatou.
5.9.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Konec neznámého nepřítele lidstva.

Nemám rád opilce, vracející se ve dvě ráno s řevem z nočního lokálu. Nemám rád lokál, který je vedle našeho baráku otevřený 24 hodin denně. Nemám rád tu sebranku, která do něj chodí. Nemám rád policajty, kteří neudělají pořádný zátah, při kterém by tu mezinárodní mafii šířící drogy po městě zlikvidovali. Nemám rád Číňany, kteří vykořisťují Vietnamce. Nemám rád Vietnamce, protože prodávají falšované pašované zboží a neplatí řádně daně ani clo. Nemám rád ty mladé úspěšné rádoby podnikatele, kteří se ve svých nadupaných fárech řítí městem. Nemám rád policajty, kteří mě napaří pokutu za chvíli parkování na rohu křižovatky a bouráku, který stojí na chodníku si ani nevšimnou. Nemám rád otrávené prodavačky, které jsou nejšťastnější, když je krám prázdný. Nemám rád sociální demokraty, protože je to spolek senilních otrapů a jde jim jen o fleky a prachy. Nemám rád komunisty, protože je to nebezpečný spolek radikálů schopných zblbnout spoustu lidí a jde jim také jen o fleky a o prachy. Nemám rád skiny, protože mají chuť to tady všechno rozmlátit a vládnout silou pěsti. Nemám rád anarchisty, protože to tady chtějí všechno rozmlátit a zavést anarchii a bezvládí. Nemám rád slabou a bezbrannou demokracii. Nemám rád diktaturu. Nemám rád, když se mě pořád poroučí, co mám dělat. Nemám se rád, když nevím, co dělat.

Nemám rád línou obsluhu v drahém lokále. Nemám rád ty drahé prázdné lokály, které se objevily místo obyčejných českých hospod a slouží jen jako pračky peněz. Nemám rád prostitutky postávající u silnice či kdesi ve městě nedaleko hlavní třídy. Nemám rád bordely a jiné erotické salony v rodinných domcích. Nemám rád nařvané líné taxikáře, kteří si myslí, že je to povolání pro zbohatnutí. Nemám rád zloděje, kteří mě vykradli chatu. Nemám rád souseda, který s partou ožralých kamarádů řve na zahradě dlouho do noci. Nemám rád takyekology, kteří si z ochrany přírody udělali jen výnosný job. Nemám rád ochránce zvířat, kteří neuklidí po svém psovi. Nemám rád kočky, protože jsou to falešní tvorové. Nemám rád herce, kteří mluví v televizi sprostě aby rozesmáli obecenstvo za každou cenu, protože je nic jiného nenapadá. Nemám rád televizi, protože jsou v ní samé blbosti a já na ně zírám. Nemám rád rozhlasové stanice, kde celé dni jen hulákají mizernou a vulgární češtinou jacísi rozjaření hoši a dívky mezi tím, co pouštějí zoufalé fláky. Nemám rád reklamu, kterou do mě perou všude, kam se jenom podívám. Nemám rád televizní soutěže. Nemám rád debilní televizní seriály. Nemám rád televizní hlasatele, kteří jsou podle nařízení pana ředitele za každou cenu happy.

Nemám rád, když mě ráno svítí slunce rovnou do očí. Nemám rád, když v zimě vůbec slunce nesvítí. Nemám rád zimu. Nemám rád horko. Nemám rád ústřední topení. Nemám rád nacpaný autobus. Nemám rád mokro, hlavně když mě kape na hlavu. Nemám rád když je sucho a není čím zalít zahrádku. Nemám rád lidskou blbost, která všude kvete. Nemám rád nelegální skládky. Nemám rád nepořádek. Nerad dělám pořádek. Nemám rád hlučné Italy a Němce. Nemám rád dotěrné agenty všeho druhu. Nemám rád podomní obchodníky. Nemám rád trylkující automobily s mraženým zbožím. Nemám rád svíčkové báby, kazatele a fráterníky. Nemám rád zdi domů pomalované pubertálními idioty, kteří se považují za umělce. Nemám rád ulice plné turistů. Nemám rád vyasfaltované chodníky. Nemám rád drogové dealery postávající na rohu. Nemám rád romské kapsáře okrádající lidi v tramvajích a v metru. Nemám rád nohy natažené do uličky v metru. Nemám rád ruksaky na zádech v metru. Nemám rád žebráky. Nemám rád Američany, Turky, Araby, Židy, Indy, Rusy, Francouze. Nemám rád ani sebe, hlavně po ránu. Co s tím mám proboha dělat??? Nejlepší bude dát si do hlavy po ránu jednu ránu.

Tento text byl nalezen naškrábaný na balicím papíře vedle docela slušně oblečeného muže neznámé totožnosti s dírou v hlavě, ležícího pod jedním pražským mostem. Policie pátrá po tom, zda nešlo o vyřizování účtů mezi účastníky organizovaného zločinu.
4.9.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Registrační pokladny definitivně pohřbeny.

Balík reforem, který schválila poslanecká sněmovna, obsahuje mimo jiné i tento text:" Podle jednoho z bodů reformy podnikatelského prostředí a trhu práce v Programovém prohlášení vlády, jehož cílem je motivace podnikatelů k většímu zaměstnávání občanů, se navrhuje zrušit fyzickým a právnickým osobám povinnost evidovat hotovostní platby při provozování živností, maloobchodního prodeje a hostinské činnosti prostřednictvím registrační pokladny. I po přijetí zákona s účinností od 1. 7. 2005 s více než dvouletým odložením jeho povinné aplikace se navrhuje tento zákon zrušit, a to bez náhrady. V souvislosti s návrhem na zrušení povinnosti evidovat hotovostní platby na registrační pokladně je nezbytné upravit i příslušná ustanovení zákona upravujícího správu daní a současně s ohledem na rozšíření okruhů editační povinnosti správců daně v speciálních daňových zákonech i obecnou úpravu procesního postupu závazného posouzení ."

Výsledné znění přijatého zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů publikovaný jako parlamentní tisk č.222/2007 ve formátu DOC najdete zde. V textu zákona se uvádí: "V zákoně č. 215/2005 Sb., o registračních pokladnách a o změně některých zákonů (zákon o registračních pokladnách), ve znění zákona č. 358/2005 Sb., zákona č. 545/2005 Sb. a zákona č. 494/2006 Sb., se část první a přílohy č. 1 až 3 zrušují." Živnostníci včetně lékárníků tak nebudou muset utrácet zbytečné peníze za registrační pokladny a měnit svůj systém evidence skladů a prodeje a zvyšovat ceny zboží. Poděkovat mohou zejména ministrovi průmyslu a obchodu Martinovi Římanovi (ODS). O reformě bude hlasovat ještě Senát PČR a podepsat ji musí prezident. Není pochyb o tom, že vše v krátké době skončí a zákon bude uveden v platnost. Další postup můžete sledovat na stránce České daňové správy.

Klika prodejců předražených registračních pokladen a na ně napojená banda servisních a autorizačních firem tak utřela nos. Někteří z nich ještě stále nabízejí triviální kasy za neuvěřitelných 15 tisíc. Kdo pokladnu koupil v rámci známé české předposr....ti, prohloupil.
Za pozornost stojí v rámci balíčku reforem prosazené i zrušení tzv.minimální daně, kterou museli díky socanům Špidlovi a Sobotkovi platit od roku 2003 ti živnostníci, kteří se potáceli na hranici krachu a neměli žádný prokazatelný zisk. Podnikání malých živnostníků a firem zjednoduší zvýšení hranice povinnosti vedení podvojného účetnictví z patnácti na dvacet pět milionů korun. Ušetří jim to i peníze za programy a administrativní síly. V další etapě vláda připravila velkou novelu živnostenského zákona, která zásadním způsobem zjednoduší vstup do podnikání, sníží počet živností a zlevní vydání živnostenských listů.
3.9.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.