Česká hudba za české ceny - CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brassCDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass




  
Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 438 - 1.8. - 31.8.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Heroin nejen pro USA je třeba zajistit stůj co stůj.

OSN: Afghánistán letos sklidí 9 tisíc tun opia. Podle zprávy OSN bude letošní sklizeň rekordní. Afghánistán využívá v porovnání se světem nejvíce zemědělské půdy k nelegálním aktivitám. OSN ve zprávě potvrdila, že letošní sklizeň opiového máku by měla být největší v historii. Za produkcí stojí podle zprávy zejména bojovníci Talibanu a zkorumpovaní členové vlády prezidenta Hamida Karzaího. Opium nyní zabírá na 193 tisíc hektarů afghánské půdy, loni to přitom bylo o 17 procent méně, 165 tisíc hektarů. Podle posledních údajů pochází z Afghánistánu téměř 95 procent celosvětové produkce opia, což je o tři procenta více než v loňském roce, kdy se v zemi vyrobilo přes 6000 tun drogy. Za poslední dva roky se díky úrodě zdvojnásobilo množství získaného surového materiálu, z něhož se vyrábí heroin. "Žádná jiná země na světě nikdy neměla tak obrovské množství zemědělské půdy využíváné pro nelegální aktivity, naposledy to byla Čína před sto lety," uvedl jeden z vedoucích Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu.

"Pro občany Afghánistánu jsme se po celou dobu mise snažili vytvořit bezpečné prostředí tak, aby oni sami mohli pracovat na obnově své země zničené několikaletými válkami. Většina afghánských obyvatelů vnímá přítomnost jednotek ISAF velice pozitivně, protože mohou vidět rozvoj své vlastní země, který jim byl po dlohá léta odpírán. Naše pomoc byla nejenom vojenského charakteru, ale ve spolupráci s organizací Na vlastních nohou a sbírkou, kterou vytvořilí mí vojáci, jsme pomáhali v humanitární oblasti a pomoci školám v jejich zabezpečení školními potřebami," odpověděl 17.05.2007 ve "výslechu" online bývalý velitel českého kontingentu ve Fajzabádu plukovník Peter Salák. Konečně jsem pochopil, proč byl Taliban poražen a proč mezinárodní vojenské jednotky chrání mír v Afghánistánu: aby bylo dost levného heroinu. Afghánskou válku nepochybně zorganizovala globalizovaná drogová mafie pod Bushovým vedením. V Iráku v tom zase jede mezinárodní naftová mafie pod stejným vedením. Vůbec nejde o politiku, ale o to, že americký prezident, který nespolupracuje a nezajistí pro svůj národ dostatek heroinu a nafty, musí odstoupit. Proto musíme těm milým Američanům pomáhat našimi vojáky, kde se jen dá. V Afghánistánu a Iráku.

Jeden anonymní diskutér na internetu má radu: "Řešení vidím toto: za cca. 3 miliardy dolarů vykoupit úrodu od zemědělců a použít ji na výrobu léků proti bolesti a do pečiva, v OSN by si mohli dát každé ráno loupák sypaný mákem. Výsledek? Likvidace překupníků, rolníci v Afg. budou mít živobytí, vojenské jednotky NATO podporu obyvatelstva, Karzáí situaci pod kontrolou, nemocní své léky a v OSN loupáky s mákem :) Vžďyť je to tak prosté. A nebylo by lepší zainteresovat zemědělce v Afghánistánu do výroby plodin pro biopaliva? Vždyť za opium nedostávají více a navíc jeho sběr je nesrovnatelně pracnější. Chápu, že se něčím živit musí, ale proč jim nedat alternativu a perspektivu? Ještě bych jim dodal stroje pro jejich sklízení. Lépe, než vynakládat prostředky s bojem proti drogám. Vždyť mohou pak nadvýrobou plodin pro biopaliva konkurovat úspěšně OPEC. Těm nezbyde po létech agresivního zvyšování ropy nic jiného, než zlevnit."

To je sice zajímavá myšlenka, ale naprosto scestná. Tohle přece nikdo z vlivných vládců tohoto světa nechce. Navíc klimatické i půdní poměry v Afghánistánu nejsou pro pěstování pšenice nebo řepky vhodné. Takže snad ten mák a loupáky, ale ty by byly nejdražší na celém světě a tak zcela neprodejné. Proto je pěstování máku na heroin opravdu to nejlepší, co mohou Afghánci dělat. Nechcete si prásknout jednu dávku? Na Václavském náměstí v Praze je herák k mání každý den. Nejspíš bude z Afghánistánu.
31.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Politik bez milenky to má v Česku prohrané.

Místopředseda ČSSD Rath je ženatý, s manželkou Evou má tři děti. Zároveň má milostný poměr s lékařkou Renatou Horkou. Expremiér a předseda v pořadí oblíbenosti druhé, občas i první politické strany Paroubek se rozvádí kvůli milence Petře Kováčové, která si podala přihlášku do ČSSD, aby mohli oslavit svatbu v lůně rodné strany. Premiér Topolánek má čerstvě narozeného syna s nikým menším, než s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou, přední členkou ODS. Jeho manželka, rovněž členka ODS, mu tuto zjevnou nevěru bohužel neschvaluje a odmítá se s ním rozvést. Prostě se nechová státnicky, jak by se na dosavadní druhou dámu slušelo. Václav Klaus žádný milostný poměr nemá a tak je v tomto kontextu jako suchar, společensky nemožný až méněcenný. Jeho manželka Lydie by mu měla co nejdříve opatřit alespoň občasnou souložnici, kterou by představila na soukromé tiskové konferenci jako dárek svému Klausovi k Vánocům. Tím by významně zvýšila pravděpodobnost, že bude její manžel uznán za chlapa s gulemi a zvolen opět prezidentem. Jinak to má u národa a poslanců předem prohrané.

V rámci boje s rostoucí neplodností mužů a jako přípravu pro zavedení islámu v EU jako státního náboženství by měli naši zákonodárci začít uvažovat o zákonem povolené polygonii neboli mnohoženství. Na námitky gender odbornic o právu žen na polyandrii odkazuji na Korán, který připouští pouze polygonii. A pánové: pozor na súru čtvrtou nazvanou Ženy, verš 22: "A neberte si za manželky ženy, jež byly provdány za vaše otce, leda že se to stalo už v minulosti. A věru je to hanebnost zavrženíhodná a způsob hnusný!"
A také verš 23: "A jsou vám zakázány jako manželky vaše matky, vaše dcery, vaše sestry, vaše tety z otcovy i matčiny strany, vaše neteře z bratrovy a sestřiny strany, vaše kojné a vaše soukojenky a matky vašich žen a vaše nevlastní dcery, jež jsou ve vaší péči a jež se narodily z žen, k nimž jste již vešli - však jestliže jste k nim nevešli, není to pro vás hříchem - a manželky vašich synů, narozených z vašeho ledví, a dále dvě sestry současně, ledaže se to stalo již v minulosti. A Bůh je věru odpouštějící, slitovný." Více viz Korán.
Jako přípravu na tento proces doporučuji nejprve uzákonit bigamii.
30.8.2007 9:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Agentura a NGO vše vyřeší.

Dnes mám pro vás hádanku. Zkuste uhodnout, o čem následující text pojednává, co se bude realizovat a o jakou Agenturu jde:
"O samotnou realizaci se postarají tamější neziskové organizace – stávající nebo nové ve spolupráci se složkami měst či obcí. Jednotlivé součásti spolupracujícího řetězce taktéž vyhodnotí Agentura. Podle pracovního návrhu by se mělo jednat kupříkladu o policii, školy, Českou školní inspekci, Úřady práce či místní podnikatelské sféry. Oblasti určené pro docílení zlepšení budou provázané a v mnoha lokalitách se budou zřejmě týkat především zaměstnanosti, bydlení, vzdělávání, sociálních služeb, veřejného zdraví, volného času, prevence sociální patologie a ovlivňování veřejného mínění. Ačkoli bude Agentura působit především v „terénu“, zřejmě bude nutné ji centrálně koordinovat Úřadem vlády. Nikoli časově, tedy že by ve všech lokalitách probíhaly konkrétní kroky současně, ale spíš v metodice, tedy ověřených postupech."

Je to přece jasné, nebo ne? Jedná se přece o vládní Agenturu, kterou pro "docílení zlepšení" stavu sociální patologie bude v terénu centrálně koordinovat samotný Úřad vlády pomocí metodiky ověřených postupů a tak ovlivňovat veřejné mínění o sociálně patologických občanech. Ještě nic nechápete? Zdá se, že jste přinejmenším natvrdlí. V žádném případě byste proto nemohli pracovat v Agentuře pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách, která začne fungovat v lednu příštího roku díky naší milé ministryni Džamile Stehlíkové a Straně zelených. Konečně se již v příštím roce vyřeší romský sociálně patologický problém. Už nebudou umírat naši spoluobčané při demontáži opuštěných továren, už nebudou naši patologicky postižení občané devastovat krajinu ve snaze zachránit v zemi zapomenuté potrubí a elektrické kabely. Romské děti budou s nadšením a láskou chodit do školy a jejich rodiče do práce. Zařídí to všemocná Agentura a na státu nezávislé neziskové organizace, které se budou podílet na čerpání peněz získaných ze státní pokladny a z peněz ze státní pokladny převedených do bruselských strukturálních fondů. Děkujeme ti, Džamilo. Tvoje NGO.
29.8.2007 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Webkameru do každé domácnosti II.

Dnes si povíme o použití webkamery při telekomunikaci pomocí Skype. Instalaci Skype a uvedení do provozu včetně vytvoření účtu nebudeme probírat, je to snadné a popsané v Nápovědě na oficiální stránce Skype. Pro použití webkamery je třeba nastavit a vyzkoušet pro Skype zvukové a video zařízení. Pokud máte dobře připojenou webkameru, najdete ji ve volbě Nástroje, Nastavení, Zvuková zařízení, Mikrofon jako Výchozí zařízení Windows. Stejně nastavíte v tomto dialogu pro Reproduktory volbu Výchozí zařízení Windows. Indikátor Hlasitost u mikrofonu by měl reagovat na váš hlas.
Správnou funkci zvukových zařízení si vyzkoušejte v tomto dialogu pomocí volby Uskutečnit zdarma testovací hovornebo ze základního okna Skype pomocí volby Skype zkušební hovor.

Pokračujte volbou Nástroje, Nastavení, Video. V pravém okénku by se měl zobrazit obraz z vaší webkamery.
Tlačítkem Nastavení webkamery si můžete zobrazit dialog pro ruční nastavení vlastnosti kamery. Pod záběrem z vaší kamery si můžete volbou Udělat video snímek vyrobit fotografii pro váš profil. A to je pro dnešek všechno, musím si jít hrát s vnoučaty.
28.8.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Webkameru do každé domácnosti I.

Ano, pokud máte připojení alespoň 512/128kB a aspoň trochu rychlý počítač koupený řekněme v posledních třech letech, tak se do toho můžete pustit. Nejprve si řekneme, co to ta webkamera vlastně je. Jedná se o prajednoduché zařízení většinou miniaturních rozměrů, které disponuje malým rozlišením srovnatelným s foťáky v mobilech. Sice se s ní dají pořizovat záběry třeba až velikosti 800x600 pixelů, tedy skoro přes celou běžnou obrazovku, ale ta kvalita není nic moc. Takže se používá zobrazení spíše 320x240 nebo ještě menší 160x120, které jsem použil pro zvěčnění sebe vlevo. Jedna z nejlevnějšíchKamery jsou v prodeji různé, ta moje první experimentální stála jen 400 korun a je opravdu primitivní, i když je dokonce zvuková s monofonním zvukem, jak se budete moci na vlastní uši přesvědčit v příštím pokračování tohoto článku. O něco lepší jsou kamery v cenách kolem 600 korun. Kupujte jen ty, které mají alespoň monofonní zvuk a skutečné rozlišení snímacího čipu 640x480 a spolupracují s programem Skype. Počítejte také s tím, kam si ji postavíte nebo kam ji přicvaknete. Některé mají jen stojánek, jiné se dají připevnit na LCD monitor nebo na notebook. Pokud jde o zaostřování, některé mají otočný objektiv, jiné jen fix-fokus od centimetru do nekonečna. K počítači se připojují USB kabelem a tak musíte mít na svém počítači odpovídající zdířku. Tímto kabelem je kamera i napájena, takže nemá žádný další zdroj ani baterky, což je praktické i nepraktické zároveň. Znamená to, že ji budete moci používat jen v okruhu několika metrů od počítače, pokud si koupíte i prodlužovačku USB kabelu.

Rád bych uvedl, proč by si webkameru měl kupovat i ten, kdo jenom surfuje po internetu, používá mail a nemá žádné vlastní stránky ani není počítačový fanatik. Za nejvážnější důvod považuji využití webkamery v telefonování prostřednictvím například známého Skype. Je to podle mě zejména pro telefonování rodinné a tedy upovídané lepší, než nějaký VOIP telefon. Zvuk pro všechny máte z reproduktorů, všichni najednou mluvíte do kamery a ještě se navzájem vidíte! To je něco, co vám žádný telekomunikační operátor přes telefon nemůže nabídnout. Alespoň zatím ne. A volání libovolně dlouhé je to zadarmo, tedy pokud si voláte uvnitř sítě Skype z počítače na počítač. O tom podrobněji až v druhém dílu povídání o webkamerách.

Takže jste si odvážně koupili za pár stovek kameru, nainstalovali z CD její ovladač a pomocí nějakého prográmku, který na tom CD určitě bude, si kameru vyzkoušeli. Operační systém by si ji po připojení kabelu měl najít sám a použít ji jako výchozí zařízení pro mikrofon a videokameru. Ti z vás, co ještě používají Windows 98, mohou mít problémy. A budou je mít i při pokusech se připojit na Skype, protože nejnovější verze Skype s Windows 98 nepracují. Takže asi máte smůlu. Nejvhodnější jsou v tomto případě Windows XP SP2, ve Vistě se nemusí řada prodávaných webkamer chytit, protože k nim nemusí být k disposici správný ovladač neboli driver.

Protože na CD, které jste vybalili společně s kamerou, je i nějaký program pro natáčení videa či dělání jednotlivých fotek (některé kamery na mají i tlačítko na jednotlivé snímky), musíte se s tímto softíkem popasovat a zkusit si něco natočit. Nejspíše zjistíte, že výsledný soubor videa bude ve formátu AVI a že bude děsivě dlouhý, několik desítek megabajtů! To se nejspíš nedá poslat známým mailem. Takže budete muset toto AVI video zkomprimovat nějakým šikovným programem. Něco se dá pořídit zadarmo, něco za pár dolarů, něco od kamarádů. Já používám univerzální konverzní program Color7 Video Converter, který je za peníze, ale jsou i jiné, tzv. free neboli zadarmo. Hledejte takový, který by konvertoval vaše (nejspíše AVI) soubory například do souborů WMV pro Microsoft Media Player. Ten má na počítači každý, kdo má wokna. Video s vašimi ratolestmi dlouhé 30 sekund pak nebude nějakých 26MB ale jen 1 MB a to už se mailem babičce poslat dá.

Pro ty, kteří mají vlastní stránky bude umístění aktualizovaných obrázků z webkamery někam na stránku snadné. Více a podrobněji je to popsáno v článku Vysílání z webkamery známého počítačového fanatika Macicha. Podle něj jsem to zrealizoval i já a tak mě můžete vidět, jak klepu články, i když ne plynule. Jak si na stránku umístit natočené a zkonvertované opravdové video si povíme někdy příště. Neslibuji, že to bude zrovna zítra, mám na krku dva vnuky, ten roční právě ječí, že chce na houpačku a tak prozatím končím.
27.8.2007 9:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Je Čech Poljanský pomatený potomek ruského emigranta?

Jeho předkové jsou Rusové, pradědeček prý sloužil u Romanovců až do roku 1917, kdy bolševici celý carský rod vyvraždili. Nakonec jeho dědeček utekl před komunisty do Československa a tady si vzal za manželku Češku. Pavel Poljanský je tak čtvrteční Rus čí spíše tříčtvrteční Čech. Rozhodl se, že se proslaví a chystá se přeplavat kanál La Manche, i když ještě před čtyřmi roky neuměl plavat. Protože je obdivovatelem Putina a srdcem komunistou, věnuje přeplavbu kanálu Ruské federaci a bude tak plavat jako Rus, protože zatím žádný skutečný Rus kanál nepřeplaval. Na tradiční trasu dálkových plavců se vydá s netradiční motivací - chce tak protestovat proti stavbě radaru v Brdech. "Vidím v tom ohrožení naší suverenity," říká osmadvacetiletý Poljanský. Není zcela jasné, suverenitu kterého státu má na mysli. "Jediná cesta k demokracii je socialismus," řekl nedávno v rozhovoru pro komunistický deník Haló noviny. V září se chystá na maraton po řece Volze, který se koná pod patronací ruské armády. Bude zkoušet speciální oteplovací vesty.

Existuje něco jako duchovní dědictví po předcích, ze kterého se nemůžeme vymanit? Kde se berou v mladém "Čechovi" názory pasující spíše k mladému ruskému komsomolci stalinské éry nebo dnešnímu mladému "putinovci"? Nevím nic o tom, zda jeho rodiče nebyli v KSČ nebo dokonce nejsou v KSČM. V každém případě jen zírám a ptám se: není snad "spolupráce" Poljanského s ruskou armádou něčím jako vlastizradou? Bude snad v Rusku vycvičen jako tajný agent pro "práci" na českém území? I když asi nikoliv, protože je příliš jednoduchý a nápadný a dobrým agentem se může stát jen introvertní, nenápadný muž žijící běžným šedivým životem někde v ústraní se svojí rodinkou.

V každém případě je Poljanský ukázkou toho, jak dlouho může trvat asimilace imigrantů do cizího prostředí a jak se to ani po několika generacích nemusí podařit. Vždyť ani "našim" Romům se to za několik set let nepodařilo a jen tak nepodaří. Je to snad v genech? Nebo se spíše jedná o vliv rodiny a úzké izolované komunity? Často může hrát roli třeba i jen jméno, které jasně ukazuje na původní zemi, ze které pocházeli předkové imigranta. To, že se Poljanský "přimknul" k našim komunistům je logické: jistě ctí svého ruského dědečka a kdo u nás dnes má v oblibě ruský národ? Inu, nejspíš jenom ti naši milí komunisté. A tak chce Poljanský svoji novou přítelkyni požádat symbolicky o ruku před Kremlem na Rudém náměstí v Moskvě. Být Poljanský mým synem, požádal bych o pomoc psychiatry. V případě mého syna tak činit nemusím, protože ačkoliv byl už na různých místech světa, prohlásil, že do takové země jako je Rusko nepojede, ani kdyby to bylo zadarmo.
24.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Bývalý agent KGB Putin nominuje Tošovského do MMF.

Tošovský zřejmě pro StB „hodnotil, se psalo 15. února 2007 v Lidových novinách, Předseda vlády České republiky Josef Tošovský stahuje do své estébácké kauzy i presidenta V.Havla! bouřil v téže době i známý lovec agentů StB Cibulka na svém serveru.Tošovský působil v bance, kde prý „prala“ peníze KGB, píše se rovněž v únoru 2007 na iDNES.cz o jeho roli v londýnské pobočce Živnostenské banky v roce 1989. I když Tošovský celou dobu dosti nedůrazně popírá, že by byl agentem StB, hovoří o nevědomé spolupráci, o poskytování informací v rámci služebního styku v době, kdy pracoval ve Státní bance nebo v pobočce Živnostenské banky v Londýně, je poněkud zvláštní, že dnes jej nominuje do čela Mezinárodního měnového fondu (MMF) právě Rusko. Tošovský nyní ve švýcarské Basileji řídí Ústav finanční stability Banky pro mezinárodní platby. "Soudíme, že pan Tošovský byl nominován na post ředitele MMF a tuto nominaci odpoledne přijal," potvrdilo včera e-mailem Hospodářským novinám tiskové oddělení basilejské "matky centrálních bank".

Chce tedy Putin nominací Tošovského dostat do vedení MMF "svého" člověka? Je totiž známo, že špičkoví agenti StB byli vždy přímo řízeni tehdejší KGB z Moskvy. Putin pro svůj záměr dosadit Tošovského hledá i podporu v Africe, Číně, Indii i Brazílii, kde se nelíbí dosavadní praxe obsazovat vlivné posty v MMF kandidáty ze západní Evropy, zatímco USA obsazují tradičně vedení Světové banky.

Novým šéfem měnového fondu by se ale měl po odcházejícím Španělovi Rodrigu Ratovi stát bývalý francouzský ministr hospodářství Dominique Strauss-Kahn, jehož kandidaturu podporují USA. Předtím měnový fond (do jara 2004) řídil Němec Horst Köhler. Svůj post ale vyměnil za křeslo spolkového prezidenta. Místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra včera HN řekl, že vláda oficiálně informaci o nominaci Tošovského nemá. A expremiér politickou podporu z Česka zřejmě nezíská: "Postup jmenování ředitele MMF budeme koordinovat v rámci Evropské unie," říká Vondra. Což velice jemně řečeno znamená, že bude Česko proti kandidatuře Tošovského. Reakce médií jsou spíše skeptické. "Podle ruských ekonomů chce tímto Moskva demonstrovat svoje ambice - ale Tošovského nejspíše neprosadí," uvedla ruská redakce stanice BBC.

Pro Tošovského může být tento "dotek" Moskvy smrtící pro jeho budoucí kariéru "nepolitického" finančního superodborníka. Putinova podpora totiž celkem jasně naznačuje, že je Tošovský jeho člověk. Koneckonců nebyl Putin od Tošovského v době před listopadovým převratem tak daleko: byl přece v letech 1985 - 1990 residentem KGB ve východoněmeckých Drážďanech! Možná to byl právě Putin, který organizoval relativně klidné převraty ve východních satelitech Sovětského svazu směřující k udržení moci komunistických struktur i v nových podmínkách. Možná se dokonce znají osobně s Tošovským z těchto dob končící slávy Sovětského svazu. Prostě si vzpoměl soudruh na soudruha a rádi by vrazili "východní" klín mezi tu zápaďáckou bandu!

Nenechte se tím ale rozladit. Co svět světem stál, politické pletichy, podrazy a komploty byly hlavními prostředky pro uchopení a udržení moci, posílení vlivu tu i onde. A největší soudržnost vždy prokazovali členové tajných spolků, společností a organizací. Platí to dodnes a koneckonců i všechny demokratické politické strany jsou organizovány a fungují jako mafie. Vždyť i tatíček Masaryk měl tu svoji Českou maffii založenou v roce 1914 Benešem, bez které bychom byli dnes jen bezvýznamnou součástí Rakouska-Uherska, možná jen Rakouska. Nebo Německa, račte si vybrat. Dnes bude hezky, až 28 stupňů pana Celsia a jen malé bouřky.
23.8.2007 8:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Stahování potravin kontaminovaných dioxiny.

Jde o tři výrobky pro gastronomii - kerblíková polévka v balení 2 x 0,64 kilogramu s datem spotřeby 3. července 2008, základ na kung-pao v balení 2 x 0,75 kilogramu s datem spotřeby 18. června 2008 a delikates šťáva v pastě v balení 1,7 kilogramu s datem spotřeby 27. června 2008. Tak tyhle výrobky už asi nikdo nestáhne, byly nejspíše snědeny. Jako závadný byl také určen Tesco Value fix guláš v 50gramovém balení s datem spotřeby 19. září 2008, určený pro maloobchodní síť.

Další nebezpečné výrobky, které ještě mohou být v obchodech, jsou čokoládové nápoje a jeden druh jogurtu: Nápoj sojový čokoláda + Ca BIO (případně Natumi Soya choco), DMT 08.04.2008, balení: 1 000 ml (288 ks) a Nápoj sojový čokoláda + Ca BIO (případně Natumi Soya choco), DMT 26.02.2008, balení: 200 ml (150 ks). Z trhu je stahuje společnost VEGA Provita. V případě jogurtu jde o zboží v kilovém balené označné názvem Bodensee Fruchtjogurt Erdbeer, které vyrábí společnost Omira Oberland a které má datu spotřeby 10.8. a 24.8. Stahovat z trhu je má společnost Tesco. Tyto výrobky mohou obsahovat podle inspekce zahušťovadlo E 412 dovezené z Indie kontaminované dioxiny a pentachlorfenolem.

E 412 je nepolymerovaná guma Guar, je povolená jako přídatná látka, která se používá při výrobě potravin jako zahušťovadlo, například do ovocných bází v jogurtech nebo do pečiva. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) již obdržela výsledky analýz vzorků, které odebrala ve spojitosti s případem přídatné látky E 412 – guma guar kontaminované dioxiny. Inspekce odebrala celkem 23 vzorků guarové gumy původem z Indie u šesti společností. Analýzy prokázaly nadlimitní obsah dioxinů u šesti vzorků odebraných u společnosti Arnaud Česká s.r.o, Kralupy nad Vltavou a u dvou vzorků odebraných u společnosti Brenntag CR, Praha, s.r.o., ostatní vzorky doporučeným limitům vyhověly. Až do 20.8.2007 inspekce všem firmám, u nichž byly odebírány vzorky, dočasně zakázala uvádět podezřelé šarže látky E 412 do oběhu. Toto opatření je nyní u těch firem, jejichž vzorky vyhověly daným limitům, zrušeno.

Doufám, že jste zmíněné výrobky nekonzumovali. Pokud ano a máte doklad o koupi, doporučuji podat žalobu o náhradu za poškozené zdraví na prodejce. Pokud jde o jogurty, nekupujte žádné, které obsahují nějaká éčka. Doporučuji Hollandia Selský jogurt bílý. A ty kakaové nápoje? Nebuďte líní a zkuste si uvařit neinstantní kakao z pravého holandského kakaa a mléka. A zbystřete pozornost, protože Číňané se již pustili do exportu potravin a to i k nám. O tom, že voda a půda je v Číně kontaminovaná prakticky všude, není pochyb a s ochranou zdraví spotřebitelů se při výrobě potravin nepárají.

Pro pobavení mě můžete na hlavní stránce od dnešního dne sledovat, jak pro vás píšu články. A to každý den od cca 9:30 do cca 11:00. Někdy tu může být i záběr z okna do zahrady nebo na pražské sídliště, podle toho, kde právě jsem. Není vyloučeno, že kamera poběží i večer či v noci. Zdali běží či ne poznáte podle času zobrazeném na dolním okraji. Aktualizace obrazu je nastavena na 10 sekund.
22.8.2007 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Imigrace z východu Evropy i z Asie je neodvratná.

Levní dělníci z Východu? Určitě ne, zvedá hlas ve svém článku v Lidovkách LUBOŠ PALATA, redaktor LN. Říká v něm tvrdá slova: "Snahy nahradit chybějící levné pracovní síly cizinci jsou horší než zločin. Je to hloupost.... Až tu bude každý pátý člověk Slovák, Ukrajinec nebo Moldavan, a k tomu už dnes máme blízko, bude Česko z pětiny Ukrajinou, Slovenskem nebo Moldávií. Se vším, co s tím souvisí."

Palata se snaží "odvážně" poukázat na trvalý příliv gastarbaitrů a přistěhovalců z východu a bubnuje na poplach, jakoby se snad proti tomu dalo něco dělat. To, že za pár desítek let bude Česko vypadat stejně jako dnes Německo nebo Francie, je nevyhnutelný a nezvratný vývoj. Žádná protiimigrační opatření nic nevyřeší, protože hlavní příčinou přílivu imigrantů je naprostá neochota domácího českého obyvatelstva vykonávat podřadnou manuální práci. Občan Česka zůstane raději na sociální podpoře a bokem si přivydělá, než aby šel makat někam na stavbu nebo k pásu v průmyslovém podniku. Tradiční náhradou za domácí dělníky či horníky v Česku byli již dávno za hlubokého komunizmu Slováci nebo Poláci a dnes je to na stavbách Ukrajinec, v továrnách pak dokonce i Mongol. Kdyby byli naši dělníci ochotni pracovat za tak malé mzdy jako gastarbaitři, žádná legální či nelegální imigrace z východu by se nekonala. Jen proto máme slovenské a ukrajinské pokladní v obchodech a zdravotní sestry i lékaře, kteří často češtinu lámou jen obtížně.

Rafinovaněji se prosadili Vietnamci v sektoru prodeje textilu, tabákových výrobků, trpaslíků a zeleniny a dál nahrazují jejich "čínské" jídelny české či moravské hospody. Dokonce si chodí pro velké a tlusté psy do českých útulků, aby je jako asijskou lahůdku připravili svým hostům. Jaká hrůza! Podle jejich etiky to ale není nic špatného, protože v celé Asii se psi jedí docela běžně. Jen s námahou a díky zákazům odporujícím zásadám volného trhu se občas objevují na příležitostných svátečních tržištích domácí výrobci a prodejci. Všude tam, kde byli vietnamští stánkaři vyhnáni z volných ploch, se zakrátko objevili v kamenných soukromých obchodech, které si zčásti již postavili sami. Mají za zády čínskou obchodnickou mafii podporovanou komunistickou Čínou a ládují do českých zákazníků nekvalitní a často zdraví ohrožující výrobky.

Jediné, co s tím můžeme dělat, je chytat psa za ocas zabavováním falšovaného či zdraví nebezpečného zboží a kontrolami pracovních dokladů u zaměstnanců na stavbách a v továrnách. Zastavit se to nedá, protože imigranty česká ekonomika - ať ta regulérní nebo ta šedá - potřebuje. Koneckonců i první kavárnu si v Praze otevřel imigrant Theodato z Damašku v první polovině 18.století. Tento Syřan vařil kávu nejdříve ve svém bytě a podával ji ve stánku na ulici. Později zřídil s úspěchem první kavárnu v Praze na Starém Městě v Karlově ulici. Vidíte tu historickou podobu přerodu vietnamských stánků do kamenných obchodů? Nic nového pod sluncem.

Na dnešní "slavné" výročí okupace Československa jsem nezapoměl. Zkuste se na třiadvacetiletý pobyt sovětských vojsk na našem území podívat trochu jinak. Sovětští důstojníci se u nás tehdy docela dobře zabydleli a navázali spoustu dobrých přátelství, především s komunisty. Poté, co poslední z nich museli v roce 1991 potupně odejít, netrvalo dlouho, a začali se zase vracet, tentokrát již v civilu, i když ne beze zbraní. Dnes jim patří Karlovy Vary a vesele u nás podnikají ve spolupráci se starými, ale i mladými soudruhy. S náčelníky přišli i dobře vycvičení členové jejich ochranek a po jejich stopách k nám proudí i ti nejubožejší, stavební dělníci ze zemí bývalého Sovětského svazu. Mnozí z nich se vracejí do známých míst tam, kde sloužili se zbraní jako hráz proti západní civilizaci. Dnes tento západní svět pomáhají budovat. Jsou to ale paradoxy, že?
21.8.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Dva kulturní odkazy: o Gulliblovi a o Cimrmanovi.

Přečtěte si na internetu skvělý globální trhák: knihu, kterou napsal Ken Schoolland: Podivuhodná dobrodružství Jonatana Gullibla - příběh o supech, zlodějích, moci politiků a principech svobodné společnosti (ve formátu PDF 3,8 MB). Abych vás přesvědčil k této poněkud nezvyklé akci, zde je malý citát:

Cesty se seběhly v blátivou stezku, která se po chvíli rozšířila v silnici sypanou štěrkem. Z džungle se Jonatan dostal mezi ubíhající pastviny a velká pole s dozrávajícím obilím a bohatými sady. S pohledem na všechno toto jídlo dostal Jonatan znovu hlad. Zabočil na postranní cestu vedoucí k upravené bílé farmě a doufal, že se tam zeptá na cestu.
Na verandě uviděl v hloučku plačící mladou ženu a tři malé děti. „Promiňte,“ řekl jemně Jonatan, „máte nějaké potíže?“
Žena vzhlédla nahoru a přes své vzlyky zanaříkala: „Můj manžel. Ach můj manžel,“ bědovala. „Věděla jsem, že to jednou takhle skončí. Byl uvězněn,“ zavzlykala, „potravinovou policií!“
„Je mi to velmi líto madam. Hmm.., řekla jste potravinovou policií?“ otázal se Jonatan a pohladil soucitně jedno z dětí po vlasech. „Proč jej uvěznili?“
Žena skřípěla zuby a snažila se zadržet slzy. Pak řekla opovržlivě: „Jeho zločin spočíval v tom, že vypěstoval příliš mnoho potravin!“

Kniha je z rozsáhlé nabídky on-line knih Liberárního institutu, ve které najdete i další skvělé publikace. Vše zdarma, i když se tyto knihy v papírové formě prodávají. Můžete je použít jen pro vlastní potřebu a tato autorská díla nesmíte pochopitelně nikde dále šířit. Pokud si však budete chtít knihu Kena Schoollanda koupit, hledejte zde.

Mám tu pro vás i druhou kulturní událost: z Lomnického štítu záhadně zmizela deska s nápisem označujícím vyhlídku Járy Cimrmana pojmenovanou na počest 100. výročí jeho výstupu na Lomnický štít roku 1907. "Vyhliadka Járy Cimrmana" stálo slovensky napsáno na bronzové pamětní desce, která byla od 14.července 2007 k vidění na vrcholku druhé nejvyšší hory Slovenska, Lomnického štítu. Už není, vydržela tam jen pouhý měsíc a dochovala se jen velice nedokonalá fotografie. Pravděpodobně se až na Lomnický štít vyšplhali sběratelé barevných kovů. Možná, že si mysleli, že je ze zlata. Pro příště doporučuji podobné pamětní desky vyrábět z plastických hmot. Vydrží tam do té doby, než se po krachu naší technické civilizace budou i plastické hmoty vyvažovat zlatem. Pak už zbude jako vhodný materiál jen dřevo, ale i to se stane vzácností. Budou se z něj vyrábět prsteny a jiné drahé šperky. Návrat k tesání pamětních nápisů přímo do skály se jeví jako nezbytný. Prostě není nad staré osvědčené metody. Takový pamětní nápis si nikdo jen tak neodnese. Příště si, pane Svěráku, vezměte kladivo a dláto.
20.8.2007 08:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Chcete si více rozumět se svými dětmi?

Pak si musíte přečíst další díl potterománie "Harry Potter a Relikvie smrti." Určitě u svých dětí získáte respekt, když s nimi zavedete zasvěcenou debatu například o tom, jakým způsobem se přátelé Harryho proměnili ve čtvrté kapitole do jeho podoby, aby oklamali Smrtijedy. Ačkoliv kniha dosud nevyšla v češtině, na internetu se objevily amatérské překlady a to jak v češtině, tak i ve slovenštině. Některé byly po nesouhlasné reakci Rowlingové smazány, jiné zde nebo zde na internetu zatím zůstaly v různých stádiích rozpracovanosti. Nemusíte to číst celé, jen si vytáhnout pár událostí a uvidíte, že budete alespoň trochu vzati na milost a nebudete svými dětmi považováni za odporné mudly. Navštivte i oficiální stránky a stránky madam Rowlingové, pokud ovšem vládnete jazykem englickým.

A na závěr jeden drb: Daniel Radcliffe se v rozhovoru pro časopis "Now" přiznal, že nerozumí pravidlům famfrpálu. Fiktivný míčový sport, který také vyžaduje ovládat umění létání na koštěti se přitom odehrává ve 4 filmech o Harry Potterovi. Osmnáctiletý Daniel je přesto doposud zmaten složitými pravidly této hry. "Neznám úplně pravidla famfrpálu. Nedávno se mě někdo v TV zeptal na nějaké technické stránky famfrpálu, které jsem neznal, rozesmálo mě to," řekl Dan pro "Daily Star". Kromě jiného Raddcliffe také říká, že natáčení scén na koštěti není pro jeho spodní část těla zrovna pohodlné. "Filmování létání na koštěti je neuvěřitelně bolestivé," odhaluje. Doufejme, že to na něj nebude mít trvalé následky. Není proto asi náhodou, že tradičně na koštěti létají výhradně čarodějnice, kterým tento způsob létání možná skýtá docela příjemné zážitky...
17.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Součástí vládního návrhu reformy jsou i registrační pokladny!

Ačkoliv se tato pro většinu občanů bezvýznamná záležitost nijak v současných debatách o reformě veřejných financí neobjevila, je její součástí. 1.8.t.r. jsem si dovolil připomenout Ing.Jaroslavu Plachému, poslanci za ODS a předsedovi podvýboru pro podnikatelské prostředí, slib, který ODS dala před volbami: že se zasadí o zrušení nesmyslného zákona o registračních pokladnách, jehož platnost byla pozastavena a měl by platit od ledna příštího roku. Mimo jiné jsem v dopise uvedl, že "nikde se nezveřejnilo ani nediskutovalo o tom, že zavedení reg.pokladen by znamenalo zásadní zásah do obchodní, zejména skladové evidence podnikatelů a tedy nákup nových účetních programů, které by byly schopné spolupracovat s tímto zařízením. Tedy další náklady v řádu desetitisíců. Většina malých obchodníků, kterých se to dotýká nejvíce, totiž používá jako pokladny personální počítače, na kterých mají celou agendu včetně internetových obchodů. Vše je často navíc provázáno jak hardwarově tak i softwarově do internetových obchodů a plateb prostřednictvím platebních karet. Doufám, že ODS splní svůj slib. Konec roku se totiž blíží."

14.srpna jsem dostal tuto odpověď:

Vážený pane Bílku,
ODS na svůj slib nezapomněla. Zrušení registračních pokladen je součástí reformy veřejných financí. Ta je právě nyní projednávána parlamentem ve druhém a třetím čtení. Pokud se ji podaří schválit v rozumné podobě, pak se o žádné registrační pokladny starat nemusíte. Stanou se minulostí. Sledujte proto media, kde bude vše uveřejněno a hlavně držte palce, aby reforma nespadla pod stůl.
Přeji Vám pevné zdraví a hodně úspěchů v podnikání.
S pozdravem J. Plachý

To vypadá docela povzbudivě. Je v tom ale jeden háček. Jestliže ODS použila poslanci tolik oblíbený idiotský trik přidat nějaký zákon či změnu zákona do balíku zákonů řešících odlišnou problematiku a tento celý balík, v našem případě reforma financí, neprojde - což je docela pravděpodobné - pak bude smeteno i zrušení zákona o registračních pokladnách. A i kdyby snad náhodou reforma prošla, ČSSD již dne vyhrožuje žalobou k ústavnímu soudu. Ten může platnost zákona pozastavit a tak začne zákon o registračních pokladnách od ledna platit. Proč poslanci ODS přidali zrušení tohoto zákona do balíku reforem veřejných financí? Nejspíš z čiré lenosti nebo snad naivně kalkulují, že podnikatelé volící ČSSD nebo KSČM budou tlačit na svoje poslance, aby zvedli ruce pro celý balík i když s jeho většinou naprosto nesouhlasí? Blbost, že? V každém případě obchodníkům a to i těm, kteří ani netuší, že si budou muset registrační pokladnu koupit (prodejci na internetu!) hrozí, že spadnou lidově řečeno do sra..k. Koho budou asi ti z nich, kteří doposud volili ODS, volit v příštích volbách?
16.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Nebezpečné výpravy jsou nezbytnou součástí politického boje.

Bursík se do Prahy vrátil z horolezecké výpravy v pákistánských horách, která měla tragickou dohru. Poté, co při výstupu na osmitisícový vrchol zahynul horolezec Jiří Daněk z Vrchlabí, Bursík nezraněn a svěží už zase sedí v parlamentu. Sice nepřekonal pražského primátora Béma, který nedávno stanul na střeše světa, ale jen o kousek. Příště to třeba dožene. Účast na nějaké nebezpečné výpravě se tak stává nutností pro každého českého politika, který chce voličům dokázat, že je pašák a že se ničeho nebojí. Pantátovi Paroubkovi tak nezbývá nic jiného, než si zaplatit v Rusku let do kosmu. Jeho voliče by to jistě potěšilo a možná by se mu začalo říkat "pantáta gagarinec". Jeho odpůrce by naopak potěšilo, kdyby došlo při takovém výletu k závadě a Paroubek by zůstal navěky létat kolem zeměkoule. Než by mu došel kyslík, mohl by vysílat přímým přenosem na ČT24, kde ho tak mají rádi, svoji politickou závěť. Můžeme se jen domýšlet, koho by doporučil svým soudruhům jako svého nástupce. Ten by ovšem musel také absolvovat nějakou nebezpečnou expedici. Třeba na severní pól pěšky či v kajaku. Je tam totiž navzdory Klausovým klimatickým prohlášením volné moře. Kdyby tam zabral nějaké území pro naši republiku, měli by to socani v příštích volbách tutově vyhrané. Bude to snad Gross, který je po vyšumění čunkiády do ztracena vyzýván některými socany k návratu do politiky? Pokud si Paroubek nevybere cestu do kosmu, měl by alespoň usilovně pracovat na tom, aby mu jeho milovaná přítelkyně a snad i nastávající manželka co nejdřívě povila chlapce, protože v kategorii výměna manželek má ten zatracený Topolánek s gulami náskok.
15.8.2007 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Podpořte finančně katolickou církev!

Cyril Svoboda přišel s návrhem, aby si katolíci konečně začali sami financovat chod své církve. Biskupové by podle něj měli vydat výzvu, aby všichni skutečně praktikující věřící zavedli na svých účtech trvalé příkazy a každý měsíc posílali jedno procento svého příjmu na konto své farnosti. "Církev je nám svatá, tak ať je to vidět i tím jedním procentem," napsal ve svém návrhu. Inspiroval se prý v jiných evropských zemích, kde je financování církví věřícími běžné. "Už se musí zlomit myšlení v katolické církvi v tom smyslu, že se máme začít starat sami o sebe," řekl lidovecký ministr. Katolíci by podle jeho představy převáděli peníze na konto své farnosti. "Jde o to, aby farář věděl, kdo platí a kdo nikoli. On by to nemohl vymáhat, ale vytvořil by se tlak na ty, kteří neplatí," říká ministr. Z farností by podle Svobody peníze putovaly do pokladny České biskupské konference, která by je přerozdělovala diecézím po celém Česku. Tak by se třeba bohaté moravské farnosti podílely na provozu církve a opravách chudých kostelů třeba v severních Čechách.

Tolik zprávy z tisku. Pan Svoboda se nemusí inspirovat v zahraničí. Například Československá církev husitská (ČCH) vybírá od svých členů finanční příspěvek od samého počátku. Výši minimálního ročního příspěvku určuje podle Ústavy ČCH (článek 55) církevní zastupitelstvo, které je voleným orgánem. Svým členům rozesílá jednou ročně složenky místně příslušná správa náboženské obce. Podobně i Českobratrská církev evangelická (ČCE) jako rozpočtová organizace svůj život financuje ze 2/3 z darů a příspěvků členů církve a z 1/3 ze státního rozpočtu. Svobodův návrh je "převratný" v představě, že věřící by platili příspěvek měsíčně jedno procento, což připomíná praktiky politických stran, zejména pak KSČ-KSČM. Chybí už jen návrh, aby tuto církevní katolickou daň posílal přímo zaměstnavatel, protože jen ten může vědět, kolik kdo měsíčně bere. U "nezaměstnaných" podnikatelů by něco takového musel dělat finanční úřad, což samozřejmě jako státní orgán dělat nemůže! Otázkou také zůstává, kdo by ověřoval, že ten který občan je "praktikujícím" katolickým věřícím. Nejvhodnějším orgánem by bylo ministerstvo vnitra. Jako nejlepší a osvědčenou metodu doporučuji zostřený policejní výslech. Suma sumárum, pan ministr Svoboda vymyslel pěknou pitomost.

Přesto by ale bylo skvělé, kdyby ten jeho geniální návrh katolická církev zrealizovala. Alespoň by se zjistilo, kolik vlastně těch praktikujících katolíků u nás je a podle toho by se mohla upravit výše dotace, kterou stát vyplácí katolické církvi na platy církevních zaměstnanců včetně farářů. A to je přesně to, co si představitelé katolické církve nepřejí a Svobodovi proto možná hrozí exkomunikace nebo alespoň sto Zdrávasů a Otčenášů. Zatím se od jeho návrhu důrazně distancovala jeho rodná Lidová strana. Sekretář olomouckého arcibiskupa Petr Gatnar považuje myšlenku za zajímavou, ale nerealizovatelnou. "Myšlenka je to z mého pohledu originální a vychází z křesťanského cítění a pojetí. Ale vzhledem k situaci, ve které se společnost nachází, je to utopie." Takže podle pana biskupa bude nejlepší, když i nadále budou všichni výdělečně činní občané státu, ať praktikující věřící či nevěřící psi, přispívat ze svých daní na chod církví. Věřící nekatolíci pak budou i nadále přispívat dvakrát: jednou přes daně a podruhé přímou úhradou své církvi.
14.8.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Pohled do zákulisí nemilované Telefónicy O2.

Když jsem pátral po internetu, mají-li i jiní zákazníci Telefónicy podobné problémy s rychlostí ADSL, narazil jsem na rozsáhlý popis poměrů, které v bývalém Telecomu panují. Text anonymního zaměstnance této zákazníky nemilované firmy je z konce roku 2006, ale podle mých zkušeností se nic nezměnilo:

Názory k článku O2 Internet Komplet: příliš omezená volnost
Rád bych taky přispěl to tohoto tématu, a to z pohledu technika bývalého Českého Telecomu, u kterého pracuju 11 let, ale nevím jak dlouho ještě. Možná si teď budete myslet že kecám, ale bohužel je to úplná pravda.

1. Práci u Telecomu plánuje počítač. Používá se software JEF (jednotná fronta). Systém technikovi rozplánuje pracovní dobu na tzv. časová okna. Tam se naskládají jednotlivé akce, zřizování, rušení, poruchy. Prostě v tolik a tolik sedneš do auta a pojedeš tam a tam. Opravíš nějakou poruchu, máš na to určitý čas (většinou 45 minut) a jeď jinam. Propoj někde něco na rozvodu. Máš na to čtvrt hodiny. Pak jeď jinam a udělej přeměnu telefonní linky na ISDN. Máš na to hodinu a jeď dál. Zřízení telefonní linky se často provádí tak, že na každém úkonu (propojení na hlavním rozvodě, propojení v síti, natažení přívodu, dodání koncového zařízení) pracuje někdo jiný. Že jedeš tam, pak o 50 km jinam a vracíš se zase zpátky na další práci v tom samém místě to je každému jedno.

2. Opravy poruch nejdou časově normovat. Jednou zapojíš omylem vytaženou šňůru do zásuvky, jindy měníš 20m kabelu po fasádě, jindy lezeš po sloupech a hledáš přerušené vedení na trase. Jak dlouho ti to trvá na to nikdo nekouká. Máš na to 45 minut, maximálně hodinu a nazdar.

3. Technici Telecomu mají doma sklady. Zrušili nám kanceláře, dostali jsme PDA, do kterého se ráno přihlásíme a vidíme, kam kdy máme jet. V tom se potvrzují jednotlivé akce. Materiál se objednává taky přes to. Chodí nám to na nádraží na balíkovou poštu, tam si to jezdíme vyzvednout (na nafasování balíku máme 5 minut). Doma si to dáme do sklepa (máme za to hmotnou odpovědnost). Věci si průběžně doplňujeme do takového kovového trezoru v autě.

4. I my musíme volat na bezplatné linky. Opravuji třeba ADSL a potřebuji změřit na vedení odstup signál/šum. Zavolám tedy určité číslo, kde jsou operátoři, kteří by toto měli řešit. V lepším případě dostanu hlášku VŠICHNI NAŠI OPERÁTOŘI VYŘIZUJÍ DOTAZY ZÁKAZNÍKŮ, KTEŘÍ SE DOVOLALI PŘED VÁMI. ČEKEJTE PROSÍM…….. A hudba. Ještě že ji změnili. U té původní melodie už jsme si vymysleli i slova. "Fronta, fronta, fronta tam, fronta fronta, fronta. Fronta fronta fronta tam, dozadůůůůů, ona je tam fronta….". Připadalo mi to jako provokace. Čekání na volného operátora trvá 20 minut i déle. Časová norma na opravu je 45 minut, maximálně hodina. Na stejné lince nám jsou schopni oproti osobnímu číslu (evidenční číslo každého pracovníka firmy) říct i ty hesla. Většinou ale dostáváme hlášku VŠECHNA NAŠE PRACOVIŠTĚ JSOU OBSAZENA. ZAVOLEJTE PROSÍM POZDĚJI. A to trvá třeba půl dne. Prostě pomoz si jak umíš.

5. Pokud zákazníkovi nejde nainstalovat ADSL, bývá často problém v paralelce. Linka musí nejdřív do splitteru, ve kterém je dolní propust. Přes tuto propust musí být napojeny všechny telefony. Pokud ne, vstupuje VF (ADSL) signál do telefonních přístrojů. To jim sice nevadí, ale impedance telefonního přístroje je (i v zavěšeném stavu) pro tyto frekvence (řádově stovky kHz) velmi malá. Tyto paralelní přístroje před splitterem představují pro ADSL signál téměř zkrat. ADSL modem tak vůbec nesynchronizuje, dokud se paralelky nepřepojí za splitter. Jemomže co má dělat člověk, který má doma víc zásuvek? Musí někdo přijet, dát splitter tam kam patří (do místa kde se rozbíhají paralelky) a propojit další vedení k modemu. Toto máme lidem účtovat jako MARNÝ VÝJEZD. Pokud zákazníkovi odejde např. po bouřce modem, čím to má vyzkoušet, jak zjistí kde je chyba? Zavolá tedy na poruchy. Než se to dostane k nám, trvá to 14 dní i déle! My tam přijedeme a připojíme jiný modem. Přípojka chodí. V tu chvíli máme zákazníkovi naúčtovat 590Kč za MARNÝ VÝJEZD a poslat ho do prodejny, aby s ním vyřídili reklamaci modemu. Ta trvá cca 14 dní. Pak mu zavolají že modem je zničen po bouřce a ať si koupí jiný. Takže já mu mám po 14 dnech čekání službu předvést, naúčtovat mu 590Kč a poslat ho ještě do prodejny.

7. Na volný čas techniků nikdo nekouká. Práci řídí počítač, když je třeba, rozplánuje práci od 7 ráno až do večera a nikdo se nás na nic neptá. Že máte odpoledne něco v plánu, nezájem. Když to systém naplánuje, zůstanete v práci. Vedoucí nám vyčítá že po pracovní době vypínáme mobily. Řekl jsem mu to naplno, že pokud bude vyžadovat trvale zapnuté, že tímto porušuje zákon a ukázal mu ho v Zákoníku práce. A že na něj podám trestní oznámení. Pak byl teprve klid. Pokud budu na příjmu 24 hodin denně, mám úplnou jistotu, že mě budou pravidelně o víkendu posílat do práce.

8. I přesto, že práci už nemá téměř kdo dělat, firma propouští další a další techniky. Už teď je nás pár a makáme od rána do večera. Některé práce zadávají externím firmám a platí jim za to plno peněz. Ale vlastní vyškolené techniky propouštějí.

9. K tomu všemu nám ještě vyčítají, že ve volném čase máme chodit PRODÁVAT. Prostě nabízet lidem telefony. Jednou mi vedoucí řekl, že když jsem byl na tom koupališti, že jsem měl vzít s sebou telefonní přihlášky a začít je tam lidem rozdávat. Přitom stačí někde zaparkovat a lidi hned začnou chodit a ptát se, jak ZRUŠIT PEVNOU LINKU.

10. Navíc nám chtějí dát GPS do aut, aby viděli, zda nekecáme a plníme plánované časy. Tedy jestli k zákazníkovi jezdíme včas. Jestli jsme byli přesně v tu dobu tam a tam. Že to s tím zákazníkem nikdo předem nedomluví, to je každému jedno, to je náš problém. Ti lidi na nás v lepším případě zůstanou koukat a v horším nejsou doma. Když se k nám chovají tak sprostě, mám v plánu sledování auta zamezit. Ať už odstíněním antény, nebo pomocí rušičky. Ať se staví třeba na hlavu. 11. Řeknu vám naplno, že většinou přijdu domů a nemám náladu na nic, a jdu si rovnou lehnout. A druhý den znova. Můj plat se pohybuje kolem 11-13 000Kč, podle plnění.

12. Obchodníci Telecomu kudy chodí tudy lžou. Už zase začínají nabízet naprosto nepotřebné (kromě provoleb do ústředen) ISDN! Kupte si ISDN, budete mít ČTYŘI ČÍSLA! ČTYŘI ČÍSLA A DO 2 VTEŘIN NA INTERNETU! Že jde o trochu rychlejší dial-up, že dvě z těch čísel nejdou vyvést na analogový výstup, že výstupy neutáhnou více paralelek, že zařízení ISDN odchází po bouřkách a jsou velmi drahá (ISDN Fritz modem dodnes za 5000-no nekupte to!) o tom samozřejmě mlčí. Takhle oblbujou lidi a pak to dají nám. My to máme lidem vysvětlit a zapojit. Hodinu-a nazdar! Když to těm lidem (logicky!) rozmluvíme, obchodník na nás řve, že přišel o provizi.

13. Teď máme začít instalovat IPTV. Na propojení vedení, instalaci splitteru, ADSL modemu, natažení vedení k TV, instalaci IPTV Set-top-boxu a předvedení služby nám dají 1 HODINU. Už nevím co si o tom všem myslet.

14. Externí dodavatelské firmy jsou nuceny pracovat v JEFu, tedy taky podle těch časů. Výsledek je logický. Postupně spolupráci s Telefonem ukončují a práci na čas jim začínají pomalu ale jistě házet na hlavu.

Tak takhle to u nás funguje. Radši nebudu psát dál. Už déle přemýšlím o tom, že odejdu od této zlodějské firmy a najdu si jinou práci. Mám kamaráda u jedné elektro firmy, možná by mě vzal, ale musel bych si rozšířit vyhlášku 50 na VN. Můj obor je sice úplně něco jiného, ale dá se postupně překvalifikovat. Nakonec, dělal jsem EZS, EPS, telefony, internet a nějaký čas jsem pracoval u jedné firmy jako elektrikář. Ale jen na NN. Oni dělají leccos, od VN až po slaboproud. Nakonec, čím víc toho člověk umí, tím lépe. Ale od té zlodějské firmy nejspíš odejdu. Technik je ten, kdo kouká zákazníkovi do očí, a koupí to od něj z první ruky. Nemám v plánu skončit v blázinci.
Publikováno 12.9.2006, autor si nepřeje být jmenován. Pramen: Lupa.cz
13.8.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Podvodná reklama: u Telefónicy je 2048 někdy jenom 512.

Tak si tak sedím poránu na zápraží, louskám vlašské ořechy z loňské úrody a sázím si je na moskevský chleba z českého obilí (zatím...) s jihočeským (nebo snad německým?) máslem. K tomu mám indický čaj s českým mlékem (jak dlouho ještě?). V noci pěkně zapršelo, žádná povodeň se nekonala, protože mám kolem plotu rygol a ještě malý násep vybudovaný na základě mnohaletých pozorování. Pšenice před zahradou už je přes týden sklizená a na strništi si děti pouštějí trochu předčasně draky. Musí to ale využít dříve, než bude pole rozoráno. Nad hlavami se nám kromě draků honí dva ze Švédska zapůjčené gripeny, to pro naši naprostou bezpečnost. Prostě pohoda.

Jen jeden mráček na nebi mě trápí. Po instalaci ADSL 2048/128 koncem července mě trochu překvapilo, že se rychlost drží zcela vytrvale kolem 490/89 kbps, i když jsem objednal 2048/128. Také mě v mailu sdělili, že na mé lince není možné poskytnout službu O2TV. Pojal jsem podezření, že si nejspíše nikdy nevyzkouším onu maximální rychlost a budu se dál plácat rychlostně někde mezi CDMA a ADSL. Službu 512/128 ale přece kyslíci zrušili a navýšili pro všechny její uživatele rychlost na 2048/128.
Staus modemu Well
Začal jsem pátrat v administraci routeru a brzy bylo jasno: moje spojení má natvrdo nastavenou maximální rychlost 512/128! Je to jasně patrné na obrázku. Pracovník technické obsluhy mě po jistém zdráhání potvrdil, že skutečně při aktivaci někdo toto omezení nastavil a že na víc nemám nárok. Na drátech do ústředny dlouhých 4390m byl zjištěn útlum přes 50dB a když zkoušeli pustit alespoň 1024, tak se spojení rozpadalo. Připustil, že jejich slogan o úžasné rychlosti není zcela pravdivý a také se mu nezdál ten útlum. Podle něj by neměl být větší než 9dB na jeden kilometr. A tak prý mohu zkusit reklamaci s tím, že by měl někdo na místě samém proměřit dráty a případně zjednat nápravu.

"Moje" dráty pocházejí z nedávné doby onoho šílenství manažerů Telecomu, kteří za peníze daňových poplatníků těsně před privatizací natahali dráty po celé republice a nutili lidem přípojky snad i do kůlny kdesi v lese ve snaze ušetřit budoucímu soukromému majiteli co nejvíce peněz. Takže dráty budou nejspíš v pořádku, pokud někde nenapršelo do rozvodných skříní a všechny šroubky jsou utažené. Inu, budu sepisovat reklamaci a předběžně jsem položil 31.7.2007 tiskovému mluvčímu Telefónicy několik otázek:

1. Počítá Telefónica se zavedením slevy z ceny za ADSL 2048/128 v případech, kdy se připojení u zákazníka zrealizuje a O2 přijetím objednávky uzavře smlouvu přesto, že technici při ověřování technických parametrů telefonní přípojky zjistili, že je s ohledem na technický stav linky možná maximální rychlost jen 512/128 a toto omezení nastaví v ústředně? Zákazníka přitom nikdo o tomto faktu neinformuje. Domnívám se, že by v takovém případě bylo vhodné nabídnout příslušnou slevu. Jinak se to nápadně podobá úmyslnému klamání spotřebitele.

2.Počítá tedy snad Telefónica se zavedením ADSL připojení označeném řekněme 512/128 za přiměřeně sníženou cenu? Například 250 Kč vč.DPH?

3.Můžete mě sdělit, kde je na stránkách společnosti Telefónica uveřejněn text obchodních podmínek pro poskytování ADSL? Operátoři obchodního oddělení jej nedovedou nalézt. Znamená to, že zákazník není řádně seznámen s podmínkami poskytování služby.

4.Praktický dotaz: ačkoliv na dodávaném routeru (např.Well Pti-845) je nakonfigurováno VoIP připojení pro IP telefon, nikde jej nenabízíte. Je možné připojit jakýkoliv VoIP telefon? A počítáte s podporou IP telefonie?

Ta poslední otázka je samozřejmě jen pro mé pobavení. Proč by Telefónica nabízela VoIP telefony. Byli by přece proti sobě! Zatím nedošla žádná odpověď. Ani se mu nedivím, asi si dost drbe hlavu nad formulací odpovědi. Pokud vůbec mailem odpoví. Obávám se, že nejsem sám, se kterým hraje Telefónica betla. Ještě to pár dní vydržím a pak to pošlu doporučeně na papíře a s kopií na další vhodná místa.
Jan Bílek, 10.8.2007 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Jak se nikdy nevybourat v autě a jak odstínit mobil.

Je to prosté. Stačí, když si zakoupíte prsten Atlantů a ochranný plíšek do mobilu. Prsten stejného tvaru a vzoru byl nalezen archeology v jedné z egyptských pyramid. Teprve v poslední době se zjistilo, že emituje tzv. tvarové vlny, které ovlivňují vibrační pole kolem osoby, která prsten nosí, proto se nemůže stát např. obětí dopravní nehody, pokud nechce úmyslně spáchat sebevraždu. Tento zázrak neviditelné kruhové mikroenergie rovněž má schopnost léčit nemoci a zmírňovat těžké bolesti v lidském organismu. Zesiluje psychotronické vlastnosti člověka, dokonce i telepatii a jasnovidectví. Je výroben ze sloučenin kovů, které jsou zdravotně zcela nezávadné. Pro elegantní vzhled je postříbřen a potažen stříbrnou fólií, která chrání před korozí. Navíc je ošetřen osobní bioenergií léčitele pana Hruši, účinky prstenu jsou proto pronikavě silnější než mají podobné prsteny (citlivější jedinci pocítí účinky prstenu téměř okamžitě). Doba nošení prstenu se doporučuje 4 - 15 hodin denně. Cena: Tento prsten stojí pouze 250,- Kč, protože prsten vzhledem k jeho velmi pozitivním účinkům by měl být dostupný každému člověku. Prsten Atlantů je dodáván v sedmi velikostech od 16 do 22 mm vnitřního průměru. Novinkou pana Hruši je ochranný plíšek do mobilního telefonu, který odstraňuje většinu škodlivých působení mobilního telefonu na lidský organismus. Umístí-li se plíšek na přístrojovou desku automobilu, dokonce snižuje i riziko havárie (popř. podstatně zmírní následky havárie, byla-li havárie nevyhnutelná). Cena 50,- Kč.

Konečně si tak můžeme užívat technologické vynálezy starých Atlantů, kteří se zázračným prstenem chránili při cestování ve svých létajících talířích a anulovali nebezpečná záření vycházející z jejich komunikačních přístrojů. Nejedná se o nějaké žertovné předměty, ale o znovuobjevené úžasné vynálezy pocházející z pradávných časů, kdy na Zemi vládli Atlanťané. Můžeme se jen dohadovat, že tuto technologii převzali obyvatelé dávné Atlantidy od mimozemských návštěvníků, pokud oni sami nebyli těmito mimozemšťany.

Je skvělé, že jsou mezi námi takoví objevitelé, jako je například pan Hruša. Doufáme, že bude dál pátrat a objeví další podobné pomůcky, které by nám usnadnily život v naší náročné a nebezpečné době. Například taková Áronova či vlastně Mojžíšova hůl by se nám dnes ve velkém suchu hodila v mnoha obcích, které trpí nedostatkem pitné vody. A tak spoléháme na pana Hrušu a další objevitele, že nás nenechají na holičkách.
Prameny(informací:):Mojžíšova hůl, Prsten Atlantů, Magie, Průvodce světem magie, amulety.
Jan Bílek, 9.8.2007 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Letem internetovým světem.

Jistě jsem vám včera zamotal hlavu mojí úvahou o vodě a tak si dnes uděláme jen takovou malou procházku po internetu:

Jefim Fištejn se tentokrát doopravdy rozzuřil na Al Gora. Určitě si přečtěte jeho článek nazvaný Lokální akce globálního významu v měsíčníku 51PRO.

"Stane se z Norska další úzký spojenec USA?" se ptá Thorstein Bjornsson v článku na blogu Nekorektně a píše v něm: "Norská společnost prochází za posledních šest let velmi zásadní proměnou. Postupně odhodila socialistickou multikulturní pseudotolerantní fasádu a přišla na to, že není špatné se nestydět za svůj původ. Ona ani v době vrcholného multikulturalismu nebyla nijak nadšená - jednalo se o klasický doublethink: pokud se Norové bavili mezi sebou, příliš nakloněni cizincům všeho druhu (a zejména těm muslimským) nebyli, pouze veřejně to nedávali najevo." (celý článek čtěte zde).

"Česko už je větrníkům malé. Staví se i tam, kde nefouká", konstatuje Pavel Baroch ve stejnojmenném článku. Potěšil mě zejména tím, že v něm nezávisle na mých "globálních" výpočtech potvrzuje mé výsledky o tom, kolik hodin se takový větrník v Česku ročně točí hodin. Jen musím oponovat jeho tvrzení, že "stát věnoval 28 milionů" na jednu z mnoha větrných elektráren. Ty miliony byly vzaty z peněz daňových poplatníků aniž se jich někdo na to zeptal. Stát jsme totiž my. A pak dost neodpovědně a bez komentáře cituje z materiálu Hnutí DUHA větu "Jedna turbína ušetří na 90 tisíc tun uhlí", která je typickou demagogií: neříká nic o tom, zda se toto uhlí ušetří za celou životnost větrníku nebo snad za rok a už vůbec se v materiálu neříká nic o tom, kolik tun uhlí se spotřebuje na výrobu, dopravu a montáž větrníku.

O kouzlu nechtěného můžeme hovořit v článku Město vyplácí o dvě třetiny méně sociálních dávek! na serveru antidiskriminace.romea.cz. Dočteme se v něm, že pracovnice sociálního odboru nemají do čeho píchnout a že v Chrudimi opět vyplácejí sociální podpory v penězích místo v potravinových poukázkách, které se neosvědčily.

Z jiného soudku je článek Víme, jak z Windows vytvořit nezničitelný systém o programu Returnil Virtual System. Za upozornění na tento program děkuji čtenáři Mirkovi, kterému se osvědčil. Je to lahůdka pro odvážné divoké softkutily a softtestery všeho druhu.

Přeji vám krásný den, nebude už tak horko jako včera a možná, že i trochu sprchne. V každém případě můžeme konstatovat, že tento způsob léta zdá se být šťastným.
Jan Bílek, 8.8.2007 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ledová šifra mistra Masaru Emoto.

Koloběh vody na Zemi (řeky, moře, atmosféra, déšť) je notoricky známá věc. Určitě vám ale nikdy nedošlo, že vodu, kterou jste právě vypili, už před vámi vypil nějaký váš současník nebo spíše předek či prapředek, aby se jí poté klasickým způsobem zbavil (močení, pocení, dech), případně odevzdal definitivně svoji vodu zemi v hrobě nebo do ovzduší v krematoriu. Tato poněkud morbidní představa ovšem jasně ukazuje, že každý máme ve svém těle nejednu molekulu vody, která prošla takovým koloběhem. A pokud bychom uvěřili homeopatickým léčitelům, pak mají tyto molekuly vody ve své paměti ukrytou nějakou informaci ze své cesty a z pobytu v tělech hostitelských bytostí. Možná, že tohle je to skutečné vysvětlení víry ve věčný život a v převtělování se po smrti do jiného tvora a základ například hinduismu. Pozornosti hodné je i to, že si vodu ve vašem těle neustále vyměňujete a to dost rychle. Průměrná rychlost je kolem 2 litrů denně, podle toho, jak je kdo velký a jak moc pije tekutiny obsahující vodu. Jestliže má průměrný dospělý jedinec v těle kolem 40 litrů vody, vymění si ji teoreticky všechnu během pouhých dvaceti dnů! Jistě, některé molekuly vody mohou v těle obíhat déle, ale jednoho dne stejně zamíří z vašeho těla ven.

A teď si to trochu rozvineme: co když jsou některé molekuly vody nositeli dobrých informací a ty druhé v sobě ukrývají informaci špatnou, škodlivou? Co když se takto můžete "nakazit" díky takové informaci nějakou chorobou, na kterou zemřel někdo před vámi a do své vody uložil před smrtí tu nebezpečnou informaci, která vyvolá ve vašem těle nějaký zkoubný proces? Na podobný problém narazili docela nedávno konstruktéři kosmických plavidel, když vymysleli interní koloběh vody a zarazili se u otázky spíše etické. Někomu se prostě nemusí líbit, že bude pít vodu, kterou měl v těle jeho kolega. Bude mu vadit ta představa nejspíše i v případě, že by byla voda destilována a ne jen filtrována. A víte, co mě na tom celém děsí nejvíc? V homeopatii totiž platí "Zákon minimální dávky", který říká, že čím více lék zředíte, tím se stává silnějším!

Japonec Masaru Emoto se zabývá fotografováním ledových krystalů pod mikroskopem. Je přesvědčený, že ledový krystal si podržel původní strukturu kapalné vody. Protože krystaly ledu mu připadají vzájemně velice rozdílné, je přesvědčený, že rozdílná byla i původní struktura vody, než ji nechal zmrznout. Tvar struktury podle něho závisel na tom, jakým vlivům vodu podrobil, nebo spíš, jak na vodu zapůsobil, jestli jí říkal něžná slova, nebo ji nechal naslouchat hudbě. Duchovní složka vody se prý takto mění a tím se mění i její struktura. Emoto si nejspíše neuvědomil, že když se dívá na krásu ledového krystalu či sněhové vločky, dívá se možná na ledovou šifru svého prapředka. Starozákonní "prach jsi a v prach se proměníš" (Gn 3,19) nám bohužel neříká, co se stane s naší vodou, i když v textu Bible se slovo voda vyskytuje celkem 590 krát. Možná je to takové tajemství, že bychom jeho tíhu neunesli. A tak od této chvíle, kdykoliv se napijete, pomyslete na všechny ty biliony bytostí, které tu vodu pily před vámi a věnujte jim dík za to, že ta voda nezmizela někde v nicotě a zůstala tu pro vás. Brrr. Běhá mi z toho mráz po zádech bez ohledu na to, jaké je dnes venku horko! Asi je to celé jen výplod mého chorého mozku. Ale co když ne?

Prameny (vědecké, skeptické i pavědecké): Přenos a ukládání informací do vody , Jaká je léčivá síla vody, Zviditelnění paměti vody, Projekt "Love and Thanks to Water" pana Masaru Moto.
Jan Bílek, 7.8.2007 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Co je uvnitř článku, do toho vám nic není.

A v žádném případě vám nedoporučuji ty moje bláboly číst. Je to plné urážek slušných lidí, jsou tam samé skandální drby, útoky na nevinné psavce a hlavně: nakonec vám bude z toho čtení blbě.

Nejprve bych vás rád o něčem poučil: v blog.iDNES.cz se nesmí žádný autor navážet do jiných autorů, za což jsou sankce a tresty jako smazání takového hanebného článku a případně i úplné vyloučení z blogu bez možnosti návratu. Něco jako vyloučení ze školy nebo padák ze zaměstnání. Tato pravidla převzali správci a vydavatelé ze zahraničního spřáteleného Slovenska spolu s celým redakčním systémem. A je to tak dobře. Jinak by si tady autoři jen navzájem spílali a stala by se z toho jedna velká stoka. Vymysleli to naši bratři správně. Já to ostatně vždycky říkám, že od Slováků se máme co učit (například to jejich "třikrát a dost"). Někteří občané mezi námi se ovšem snaží zasít mezi nás rozkol. Tak například podle pověstí šířených mezi autory jsou články, které čtete, uloženy na počítačích kdesi na tajném místě v Bratislavě, aby tak byly ochráněny před teroristy. Já tomuhle ale nevěřím, jsou to jen hnusné drby.

Nechci se tedy do nikoho navážet, i když by to bylo zábavné utkat se s jedním nejmenovaným soudruhem, nebo pardon přítelem, jak si snad v té jejich straně říkají, i když můj přítel to bezpečně není. Je ale přece jasné, že když on sám je zdejším pisálkem stejně jako já, nesmím psát žádné ohavnosti o jeho článcích, byť by byly sebehnusnější. Žádný politický boj, žádné zesměšňování či útočení není na blog.iDNES.cz povoleno, je to neslušné. Proto raději články nejmenovaného pána nečtu, abych neměl nějaké ujímání či jinou tělesnou příhodu. V žádném případě vás ale nechci navádět ke stejnému přístupu, stejně by vám vaše neovladatelná zvědavost, co zase napsal, nedovolila přejít jeho nový článek bez povšimnutí. Kdybychom všichni přestali jeho články číst, došlo by k nespravedlivému odsunutí tohoto nejmenovaného autora kamsi do žumpy málo čtených výplodů a tam přece jako významná osobnost nepatří, to by byla neslušná ignorance.

Abych ale uspokojil vaši touhu po odporném bulváru, mám pro vás jednu skandální zprávu: včera jsem se stal málem obětí pokusu o mé bezživotí poté, co mě byl předložen k obědu stejk z krůty. Jedině tím, že jsem duchapřítomně zareagoval a změřil jeho teplotu (tedy toho stejku a poté i svoji) příručním teploměrem, jsem se zachránil. Stejk měl 78 stupňů pana Celsia a tak v něm byly podle našich bakteriologů bakterie bezpečně zničeny. Moje teplota zatím nepřevýšila 36,5 stupňů. Zatím. Přesto se budu pozorovat. Jen se nemohu rozhodnout, zda si budu měřit teplotu orálně či rektálně. Určitě ale nebudu ty metody měření střídat. Doufám, že se vám z té představy udělalo nakonec blbě. Což jsem vám v podtitulku slíbil.


Tento text nebyl povolen správkyní blog.idnes.cz k uveřejnění, protože: "Vazeny pane Bilku, asi vas zklamu, ale vas posledni clanek Co je uvnitr clanku..., jsem deaktivovala. Opet se poustime do temat typu hodnoceni blogu idnes atd. Ackoli nerikate v podstate nic nepristojenho, ale hodnocenim blogu se mini i dobre veci. navic si u vas nemohu nevzcitit jakysi Jizlivy ton. Vec s panem Paroubkem budu resit, jakmile se vratim,. Verte, ze pokud bz se mel dopustit prestupku, vyvodim z toho patricne dusledky. Bohuzel ted v zahranici nemam cas si jeho blogy cist podrobne. S diky za pochopeni N.S."

Pantáta Paroubek se pravděpodobně žádného přestupku nedopustil a díky svému literárnímu talentu byl správkyní N.S. zařazen mezi tzv. VIP blogery. Mě se z toho udělalo blbě a tak jsem blog.idnes.cz opustil a vrhnul se do náruče konkurenčního bigbloger.lidovky.cz. Zatím jsem tam žádné pokusy o cenzuru ala idnes nezaznamenal. A co je důležité: nepáchne to tam, pantáta Paroubek se tam nevyskytuje.
Jan Bílek, 6.8.2007 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

NATO je jen takový nezávazný hospodský spolek.

O tom, co bude potom "když to začne", rozhodují USA a trochu i Británie. Budoucí náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý nám konečně zřetelně a jasně upřesnil, že případná americká radarová základna v ČR nikdy nebude plně spadat pod NATO. Zároveň je ale přesvědčen o tom, že se podaří harmonizovat tento americký ryze obranný projekt s obdobnými plány NATO. Šedivý bude mít v NATO na starosti obrannou politiku a plánování a protiraketová obrana bude spadat přímo do jeho kompetence. Možná, že si harmonizaci představuje tak, že si naši vojáci zahrají s americkými na harmoniku americkou hymnu a pak americký prezident zmáčkne knoflík ve svém kufříku. Někteří čeští politici ve svých velkohubých prohlášeních často podmiňují svůj souhlas s radarem propojením systému USA s obranou NATO. Jako by se jich někdo na to ptal. "Pokud tedy ten projekt (radarové základny) bude nakonec uskutečněn, tak nikdy nebude pod nějakou rozhodovací kuratelou NATO. Tam si vždycky Spojené státy ponechají poslední slovo," uvedl Šedivý. Připomněl, že poslední rozhodnutí o případném použití zbraní hromadného ničení, tedy nukleárních zbraní, byť v rámci NATO, záleží jen na dvou státech, Británii a Spojených státech. "A já myslím, že takhle to dopadne i v případě té protiraketové obrany," dodal.

A je jasno, je vymalováno. Konečně se vyjádřil někdo, kdo tomu opravdu rozumí, jak to v NATO vlastně chodí. Přesně kvůli tomuto pojetí "společné" atlantické obrany vystoupila v roce 1966 Francie pod vedením de Gaulla z vojenských struktur NATO, velitelství NATO se muselo přestěhovat do Bruselu a teprve v roce 2000 se poprvé jen tak na zkoušku zúčastnili francouzští vojácí operací NATO v Kosovu.

Nechápu, jak si obyvatelé našeho pidistátečku včetně některých politiků mohou myslet, že máme nárok na nějakou vlastní zahraniční politiku nebo dokonce obranu. Vždycky se o nás rozhodovalo tu v Mnichově za účasti Britů, pak zase na Jaltě, v Moskvě, nikdy ne v Praze. Držet hubu a krok je naším osudem a je zcela jedno, zda nám poroučí někdo z Berlína, Bruselu, Paříže, Londýna či odjinud. Vždy to dopadne jinak, než bychom si my, čecháčkové, představovali. A já si myslím, že to tak bude dobře. Představte si, že by ke stisknutí jaderného knoflíku měla pravomoc naše milá ministryně obrany a války Parkanová. Zapěla by si něco jako "Blíže k tobě, ó Bože, blíž" a prohlásila s rozzářenýma očima, že "ten nebeský raketový ohňostroj je opravdu krásný...!!!". Otázkou ale zůstává, co si v takové chvíli zapěje americký prezident.
Jan Bílek, 3.8.2007 09:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Budoucnost naší energetiky je zřejmě ve zvířecích exkrementech.

Předseda České společnosti pro větrnou energii František Šustr tvrdí, že doba návratnosti investic do větrných elektráren se prodlužuje. Dotace přesto umožňují investorským firmám stavět i v lokalitách s nízkou větrností. Ve větrných elektrárnách se loni vyrobilo 49,4 gigawatthodiny elektřiny, což je více než dvojnásobek dodávek v roce 2005. Z celkové výrobené elektřiny však tuzemské větrné elektrárny netvoří ani desetinu procenta. "Dotované projekty často paradoxně fungují s parametry, za nichž by bez dotací byly výrazně ztrátové a fakticky nerealizovatelné. Ve svém obecném důsledku tak dotace deformují trh," uvedl Šustr.

Podle mého zjištění bylo v Česku postaveno 33 větrných elektráren s celkem 73 větrníky s instalovaným výkonem 58 MW, což se zdá být docela dost, tedy s ohledem na "větrnost" v Česku. Ovšem tyto elektrárny vyrobily za rok 2006 pouhých 49 400 MWh, což znamená, že v průměru každý větrník vyráběl elektřinu jen po dobu směšných 846 hodin (49400MWh/73 = 677MWh na jeden větrník s průměrným výkonem 58/73=0,8 MW, což je 677MWh/0,8MW=846 hodin za rok). To znamená, že větrníky v Česku vyrábějí elektřinu jen něco málo přes jeden jediný měsíc za celý rok (846 hodin/30,5dní x 24hod = 1,16 měsíce)! Zdá se, že pan Šustr ví o čem mluví. (Pokud jsem ten výpočet snad zvojtil, napište a já to opravím. Matika mě nikdy moc nešla.) A investiční náklady? Pohybují se kolem 35 milionů na instalovaný 1 MW. Takže se snad utratilo kolem 73 x 35mil = 2,555 miliardy korun. To už je docela zajímavý kšeft. A nejspíše to stálo víc, počítal jsem to jen z ceny jednoho 1,5 MW větrníku na Strážném vrchu.

Pro srovnání: elektřiny z biomasy a z bioplynu se vyrobilo v roce 2006 celkem 906 213MWh, což je 18krát více než z větru! Je zcela zřejmé, že mohutnější pramen energie musíme hledat spíše u zadků našich hospodářských zvířat, případně pak u zadků vlastních, než ve větrech vanoucích nám nad hlavami. Potvrzuje se tak fáma šířící se pomalu ale přece napříč obyvateli, že výstavba větrných elektráren je jen dobře řízená zahraniční diverze umožňující zahraničním výrobcům elektráren nemalé zisky za pomoci dotací z přerozdělených peněz našich daňových poplatníků a zvýšené ceny elektřiny. U nás to má i nádech nacionální, protože 99 procent dodavatelů větrníků jsou německé firmy. Podobným podvodem na občanech řízeným opět osou Berlín - Brusel bude i budování fotovoltaických elektráren podporovaných nejen dotacemi, ale i neskutečnou výkupní cenou: 13,46 Kč za jednu ubohou kilowathodinu! Pokud se vám při čtení přehřála hlava, můžete se ochladit: kupte si čepici s fotovoltaicky napájeným ventilátorem. Hledejte na konci seznamu.

Prameny: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Využití obnovitelných zdrojů energie v roce 2006, Česká společnost pro větrnou energii, Větrné elektrárny v ČR, Česká společnost pro větrnou energii,Výrobci větrných elektráren, Czech RE Agency, Jaká je energetická návratnost fotovoltaiky? Nepleťte si to s ekonomickou návratností..). A doporučuji článek pana Víta v Britských listech "Větrné elektrárny: jednotná fronta ekologických aktivistů".
Jan Bílek, 2.8.2007 09:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Opravdu si děláte denně zálohy vašich dat?

Dovolím si o tom s úspěchem pochybovat. Zejména domácí uživatelé o něčem takovém nemají ani potuchy. V zaměstnání by se o zálohování měli teoreticky starat správci sítí a podpory uživatelů, což se často s větším či menším úspěchem děje. Jejich pozornost je ale zaměřena na vytváření kopií či průběžných aktualizací zrcadlených souborů všech agend, které mají centrální databáze na servrech. O "soukromá" data na počítačích jednotlivých uživatelů se většinou nestarají. Zaměřím se v tomto článku jen na možnosti, jak by si mohli, či spíše měli vytvářet záložní kopie uživatelé na domácích počítačích.

Nebudu teoretizovat, ale popíši, jak si svoje data chráním já sám. Omlouvám se nepřátelům mrkvosoftu, ale zaměřím se jen na počítače s Windows XP, je jich naprostá většina. Každý má nepochybně nějaký archiv pošty, většinou ale netuší, kde vlastně tyto soubory došlé a odeslané pošty včetně cenného adresáře mailových adres na disku jsou! Není to až tak jednoduché, zejména pokud na jednom počítači pracuje více osob a nemají společnou poštu. Protože většina z vás nejspíše používá jako poštovního klienta program Outlook Express, podíváme se, jak si zjistit, kde vlastně ty vaše maily jsou uložené na disku C:. Většina domácích počítačů bohužel disponuje jen jedním diskem, což považuji za zásadní chybu prodejců počítačů. Každý domácí ale i firemní počítač by měl mít nejméně dva fyzické disky. Ten první označený jako C: by měl sloužit jen pro operační systém, nainstalované programy (složka Program Files), dočasné pracovní soubory například internetového prohlížeče, různá nedůležitá data, jako pracovní soubory například při vypalování CD/DVD, stahování hudby určené pro nahrání do MP3 přehrávače a podobně. Druhý a určitě větší disk musí být určen výhradně pro vaše soukromá data, která nemají s operačním systémem nic společného než to, že pod ním a dalšími programy byly vytvořena. Máte-li na domácím počítači účetnictví vaší malé firmy, pak by měla být veškerá data právě na druhém disku, který bude nepochybně označen systémem jako D:.

Zpátky k poště. Microsoft Outlook si maily ukládá automaticky do složky určené tzv. profilem uživatele. Který to je, snadno najdete (možná ne tak úplně snadno) pomocí volby Nástroje, Možnosti, Údržba, Složka úložiště. Zde se dozvíte, kde jsou vaše maily uloženy (jeto hromada souborů) a máte možnost si tuto složku změnit na nějaký snadněji nalezitelný, což se hodí zejména při nastavování zálohování. To byste měli udělat ihned po instalaci operačního systému, což ovšem nikdo nedělá, má jiné starosti. Můžete to změnit ale i kdykoliv později. Nejprve si vytvoříte novou složku pojmenovanou například C:\Outlook, zavřete Outlook Express a obsah té původnísložky nakopírujete do právě vytvořené. Pak v Outlooku změníte umístění té složky úložiště. A pozor, druhou důležitou věcí pro zálohu jsou i mailové adresy. Ty se hledají poněkud složitěji. Pátrejte Průzkumníkem pomocí funkce Hledání a to i v systémových a skrytých souborech po něčem, co má příponu .WAB. Může to být v takovém dost zakopaném místě, například v "C:\Documents and Settings\Jmeno uzivatele\Data aplikací\Microsoft\Address Book"

Nemáte-li ale druhý disk, možná jste si koupili nějaký ten MP3 přehrávač nebo flash disk. Můžete s úspěchem zálohovat vaši poštu i jiná data na něj. Když je zastrčený do USB zdířky v počítači, najdete jej v Průzkumníkovi jako další disk, třeba E: nebo F:. Poznáte jej podle toho, že se bude například jmenovat Vyměnitelný disk (F:). MX-3 B-CUP XP NastaveníJak tedy na něj dostat zcela automaticky vaši poštu například při ukončení práce s počítačem? Systém nabízí jen automatické spouštění programů při startu, na konec nějak autoři zapoměli. Když jsem nedávno pátral po vhodném prográmku, objevil jsem B-Cup vytvořený dokonce v Česku. Je v češtině a po instalaci jej můžete nastavit tak, aby vámi určené složky nebo jen soubory určitého typu při odhlášení uživatele a tedy také při ukončení práce s počítačem nakopíroval do složky nejlépe na jiném disku. Program je typu free, čili zdarma a nijak časově omezený. Sice je z roku 2005, ale funguje k mé naprosté spokojenosti. Po jeho nainstalování si přečtěte návod a i ten, kdo návody nečte si snadno poradí. Doporučuji zvolit režim Zrcadlení. Zálohovaná data pak najdete ve vámi určené cílové složce v adresáři MIRROR. A až se váš počítač zhroutí na cokoliv, po nové instalaci woken jen vašemu Outlooku podstrčíte vaše staré maily, které zkopírujete třeba právě z vaší empétrojky. A ten adresář mailů mu nabídnete funkcí Soubor, Importovat, Adresář....

Někdy příště si povíme o jiné možnosti, jak vytvářet zálohy pomocí starodávných souborů BAT. Přeji krásný den, právě jsem posnídal kynuté koláčky s domácí švestkovou marmeládou včera večer upečené, k obědu budu dělat ze zahrady utrženou cuketu pečenou se zelenou paprikou ze skleníku a zelenými fazolkami ze záhonu v pečence s bramborem a pažitkou. Jako moučník budu podávat tvaroh třený se smetanovým jogurtem a domácí marmeládou z josty. I vám přeji dobrou chuť.
Jan Bílek, 1.8.2007 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.