Česká hudba za české ceny - CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brassCDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass



  
Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás


  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 435 - 1.5. - 31.5.2007.         Dnes je  ,   zítra: 
ARCHIV
Home MINULÉ ČÍSLO GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Odhlučnění silnic a dálnic bude vbrzku vyřešeno.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hrozí, že začne zavírat některé silnice v Česku. Jde především o zvlášť zatížené silnice, které procházejí centry měst a z nichž jde takový hluk, že překračuje povolené hlukové limity. ŘSD spočetlo, že by za protihlukové stěny nebo okna muselo zaplatit více než 10 miliard korun. Takové peníze však nemá. Kromě hluku ze starých silnic se musí počítat i s protihlukovými stěnami, zelení nebo okny u nově stavěných silnic. A to jen loni stálo 677 milionů korun. Ani v tomto případě se na všechny nedostalo. Třeba lidé v Novém Městě, kam je provizorně svedená doprava z dálnice D11 z Prahy do Hradce, mají slíbená protihluková okna. Téměř půl roku po otevření dálnice je však stále nemají. Hygienici vytvářejí novou hlukovou mapu Česka. Až v létě mapu dokončí, přibudou další lokality, u nichž bude potřeba řešit nadměrný hluk.
Řešení je ale podle zásad Klausovy ekonoekologie nablízku: ceny benzinu a nafty v průběhu několika následujících let natolik vzrostou, že se počet automobilů na silnicích rapidně sníží a tak hluk poklesne "sám od sebe". Konečným řešením bude zavedení prodeje motorových paliv na zvláštní povolení vydávané ministerstvem dopravy a postupné zrušení soukromých osobních automobilů. Vozit zadky si bude jen úřednictvo, policie a ti nejvyšší manažeři státních i soukromých firem. Nákladní doprava přejde na kombinaci železnice a koňských povozů, což je metoda dávno s úspěchem vyzkoušená. Trh prostě vše vyřeší za nás. Pokud se přes nedostatek uranu podaří dočasně zvětšit počet jaderných elektráren, budou i luxusní osobní elektromobily, automobily na vodíkový pohon nebo na stlačený vzduch (podrobnosti jsem uvedl již v roce 2000 v článku "Automobil na stlačený vzduch."). Tak si to ježdění auty pořádně užijte, dokud to jde. Cena benzinu se už dotáhla přes 30 korun za litr, takže je benzin dražší než krabicové víno. Kéž by se na něj dalo jezdit.
31.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Windows Defender konečně také česky.

Na serveru Microsoftu se objevila česká verze programu Windows Defender (dříve Microsoft AntiSpyware), který umožňuje udržet si produktivitu díky ochraně před automaticky otevíranými okny, zpomalením výkonu počítače a před hrozbami zabezpečení, které souvisejí se spywarem a dalším nežádoucím softwarem. Program Windows Defender bohužel nepodporuje systém Windows 2000, protože tento OS byl odsunut mimo hlavní proud technické podpory již v červnu 2005.
V programu Windows Defender lze naplánovat pravidelné prohledávání a automaticky odebírat veškerý zjištěný škodlivý software nalezený při prohledávání. Při používání programu Windows Defender je důležitá aktualizace definic. Definice jsou soubory, které fungují jako neustále se rozšiřující encyklopedie možných zdrojů ohrožení. Program Windows Defender používá definice pro určení, zda software zjištěný programem je spyware nebo jiný potenciálně nežádoucí software, a také pro zobrazení upozornění na možné ohrožení. Pro usnadnění aktualizace definicí spolupracuje program Windows Defender s webem Windows Update a automaticky instaluje nové definice při jejich vydání. Program Windows Defender lze nastavit i tak, aby při připojení online vyhledal aktualizované definice ještě před zahájením prohledávání.
Zajímavou součástí Defenderu je Průzkumník softwaru (viz volba Nástroje), který umožňuje změnit způsob spouštění programů v počítači, například zablokování připojení k Internetu nebo síti a ukončení procesů. Jeho použití však může vést k potížím se systémem Windows a dalšími programy. Změna způsobu spouštění programu v počítači pomocí programu Průzkumník softwaru provádějte pouze, pokud jste si jistí, že potíže způsobuje konkrétní program. Pro použití některých možností programu Průzkumník softwaru musí být uživatel přihlášen jako správce nebo být členem skupiny Administrators.
Pokud jste právoplatnými majiteli Windows, stahujte po ověření pravosti Windows Defender zde. Dá se ale stáhnout i jinde. Podporované operační systémy: Windows Server 2003 Service Pack 1; Windows Server 2003 Service Pack 2; Windows XP Service Pack 2.
A ještě jedna novinka ze stáje MS: pro fanatiky hledící do budoucnosti je také volně k dispozici Windows Server 2008 Beta 3 Evaluation - Longhorn.
30.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Sraz bezvýznamných prezidentů.

V Brně se konal sraz středoevropských a jihoevropských většinou politicky bezvýznamných prezidentů (v jejich zemích vládnou totiž premiéři) a navíc bez Německa, které se pochopitelně nehodlá zařadit do spolku "druhorychlostních" přivandrovalců či čekatelů na vstup do EU. Výzvou pro země záhadného území zvaného střední Evropa či přesněji pro bývalé sovětské souputníky je podle Václava Klause vztah k Rusku. Prý by si Evropa, a zvláště ta střední, neměla svého obrovského východního souseda démonizovat ani se od něj odtahovat. Naopak, měla by si ho pustit blíž k tělu. V té supermezinárodní politice se nevyznám. Ale ruského medvěda bych si k tělu nepouštěl, má moc silné drápy a pevné objetí. Lepší bude ho příliš nedráždit, potřebujeme přece tu jeho naftu a plyn, co má ve své ruské tundře a prodává jí v poslední době poněkud zdráhavě za dolary či eura. Navíc hrozí, že bude prodávat Číně a na nás nic nezbyde.
Makedonský prezident Branko Crvenkovski vyzval účastníky této sešlosti, aby podpořili jeho zemi ve snahách o zrušení vízové povinnosti vůči členům EU. Pro Makedonii to podle něj bude mimo jiné další krok na cestě do Unie. Podle mě by to byl další krok pro snadnější pašování drog do Evropy. Hlavní trasou dovozu heroinu do ČR je nadále tzv. balkánská cesta. Heroin, který je původem z Afghánistánu, je přepravován zejména přes území Turecka, Makedonie či Bulharska. Pašování zbraní a drog z Makedonie a naopak je pod kontrolou klanu Suma z Kacaniku v Kosovu. V Rakousku, Německu, Belgii, Maďarsku, Polsku, České Republice a dalších zemích Evropy v posledních pěti letech vzrostl počet etnických Albánců pocházejících zejména z Makedonie a srbského Kosova, kteří byli zadržení v souvislosti s nelegálním obchodem s drogami. Tak nevím, nevím, ale opravdu si nejsem jistý, zda ta víza zrušit. Nejlepší by bylo zavést tu metodu elektronických minivíz, kterou chystá americká administrativa.
Prameny:Špička obchodu s drogami, Albánský organizovaný zločin.
29.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Petice na obranu Kaplického knihovny a neviditelná Anička.

Řada předních českých architektů, designérů, výtvarných umělců, historiků umění a galeristů se podepsalo pod petici podporující architekta Jana Kaplického a jeho projekt Národní knihovny. iDNES přináší celé znění petice i jména těch, kteří se pod ní podepsali.
"Umělecká fronta" má konečně zase něco, za co může bojovat na stránkách novin a v televizi. Kaplický se dopustil závažné chyby: měl do podzemí navrhnout nejen sklad knih, ale celou knihovnu. Pak by byl spokojen i Václav Klaus a na volné Letenské pláni by se mohly opět konat masová shromáždění za návrat komunismu nebo proti komunistům, případně tábor lidu při nějakém dalším dějinném převratu - pro zavedení práva šaríja nebo pro odtržení od EU a připojení k rudé Číně. Nejlepší architektura v dobách, kde je postavení kdejaké kůlny politikum, je žádná architektura. Konec konců na Letné žádná potopa z Vltavy nehrozí a v zemljance by se ušetřilo za otop. Knihy stejně potřebují umělé osvětlení (déle vydrží), stejně jako čtenáři (nekazí si oči sluncem).

Analýza DNA potvrdila, že před dvěma týdny z Klokánku neutekla třináctiletá Anna, ale dvaatřicetiletá Barbora Škrlová. Policie po obou ženách zatím neúspěšně pátrá. Kriminalisté s určitostí ani nevědí, zda dítě - tedy Anna - vůbec existuje, o existenci Škrlové jsou také pochybnosti, zda to vlastně není ta Anička a ve skutečnosti neexistuje Škrlová. Autoři scifi dokonce spekulují o tom, že Anička byla uměle vytvořena jako neexistující bytost s přízemním cílem, aby na ní mohla povedená rodina pobírat sociální podporu. Více viz Gogol, Mrtvé duše. Jiní odborníci a znalci náboženských sekt pro změnu tvrdí, že se Anička-Škrlová měla stát "věčným dítětem", které spasí své blouznivé následovníky odpadnuvší od hnutí Poselství Grálu.. Já se kloním k variantě o chystaném pobírání sociální podpory na neexistující dítě. V každém případě je taková story zlatým pokladem v okurkové letní sezóně. Kdyby v tom nejela policie, ministerstvo spravedlnosti, úřad ombudsmana a neziskové nevládní organizace na ochranu dětí, budu si myslet, že je to celé dílem novinářů šílených z toho, že není o čem psát.
28.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Nezdaněné příjmy lékařů jsou za dveřmi.

Mediální tanečky kolem regulačních poplatků ve zdravotnictví pokračují. Praktičtí a ambulantní lékaři vyhrožují přes média ministrovi zdravotnictví Julínkovi, že nebudou od pacientů vybírat poplatky za ošetření :) Lékařům se prý nelíbí především systém výběru a výše jednotlivých poplatků, uvedly Lidové noviny. Praktickým lékařům vadí, že je chce stát zatížit příliš velkou administrativou. V důsledku si prý moc nevydělají. "Kvůli zpoplatnění zdravotní péče si lékaři budou muset najmout účetní. Když vyberou za ošetření 30 korun, zbude jim pětikoruna," řekl LN předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.
Všechno bude ale docela jinak: pacienti budou rádi svému lékaři platit nově zavedené "mýtné" a na otázku "Přejete si potvrzení?" budou vesměs odpovídat "Ne, děkuji, škoda papíru." Co by asi tak s tímto dokladem o zaplacení občan dělal? A lékař tak nebude nucen příslušný obolus do svého účetnictví zahrnout a zbude mu celých třicet korun. Při běžném denním počtu kolem dvaceti pacientů tak získá 600 korun každý pracovní den, což činí docela slušných nezdaněných 12 000 korun českých na stole každý měsíc. Na dotaz finančního úřadu odpoví, že prostě poplatky nevybírá, že je to nesociální a vůbec. Podobnou praxi z repertoáru metod šedé ekonomiky už dávno zavedli nedostatkoví zubaři. Nechápu, na co si lékaři stěžují a proč Julínkovi vyhrožují, když jim zařídil takový pěkný nezdaněný příspěvek do soukromého rozpočtu. Jediná patálie, která je čeká, bude nedostatek kovových mincí v pokladničce. To se ale vyřeší samo a poplatek se samovolně zvýší na papírových padesát korun. Zabránit by se takovému "podnikání" dalo jen zavedením hotovostní platby za veškerou lékařskou péči včetně léků. Pacient by si pak musel s účtem od lékaře nebo z lékárny zajít do zdravotní pojišťovny, která by mu vyplatila částku odpovídající pojistným podmínkám. Přesně stejně, jak jsme zvyklí při vyřizování pojistné události typu havarie automobilu, požár domu či jiné případy. Že je to pitomost a že by se vám taková metoda nelíbila? Inu, zvykli jsme si na pohodlný a levný systém. Buďte ale v klidu. Naši politici by se do zavedení takového zdravotního pojištění nepustili ani náhodou. Rozhněvali by si nás, všemocné voliče. Takže tančí své tanečky a ta strana, která nakonec způsobí, že se nic vybírat nebude, vyhraje příští volby. Pokud ovšem voliči do té doby nezapomenou, která strana to vlastně byla.
Dnes bude opět tropické vedro a kdo si podle mých rad nevzal dovolenou, nepatří zrovna mezi ty chytřejší. V červenci a srpnu bude totiž zima a déšť. Tak zkuste alespoň zmizet po obědě z práce a vzhůru na koupaliště. Tak jako za starých časů...
25.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Zpěvák Sting se dopustil gender diskriminace.

Soudce ho spolu s manželkou Trudie Stylerovou uznal vinným z nerovnoprávného jednání, kterého se měl dopustit na kuchařce, která byla v jejich službách zaměstnaná jako šéfkuchařka několik měsíců. Když však otěhotněla, Sting ji ihned propustil. Podle soudce to bylo naprosto "ostudné chování". Rozsudek tribunálu byl jednohlasný. Zpěvák a jeho žena Trudie Stylerová byli shledáni vinnými a teď budou čelit skutečně rekordní pokutě, která se může vyšplhat k milionům dolarů.
IMHO Sting je zločinec a patří mu nejen zaplatit odškodnění, ale je třeba jej ještě posadit do basy. Jak si měl správně počínat? Inu je to prosté a pamatujte na mou radu, že až vaše kuchařka, chůva, hospodyně či obyčejná služka otěhotní, slušně se s ní domluvte, že v momentě, kdy jí její těhotenství bude bránit ve výkonu povolání, jí zaplatíte bez řečí odchodné ve výši několika milionů dolarů nebo alespoň ve výši pár tisíc korun. To bude závislé na stavu vašeho bankovního konta a odhadu právníka vaší zaměstnankyně, kolik by se z vás dalo vydřít u soudu. Nebo, že jí necháte nadále ve vaší domácnosti pracovat a postaráte se za vaše peníze o hlídání jejího dítěte/dětí. Nebo jí budete platit několikaletou mateřskou dovolenou a opatříte si na přechodnou dobu jinou kuchařku. Je tu i jiný postup, na který musíte pamatovat při jejím nástupu. Prostě s ní uzavřete písemnou smlouvu o zaměstnání na dobu určitou, řekněme jeden měsíc, kterou budete pravidelně prodlužovat. To se může ukázat jako prozíravé zejména tehdy, když zjistíte, že u vás krade a ještě navíc tluče vaše děti. Pokud vás ovšem soud neodsoudí i v tomto případě za zločinné diskriminační praktiky při vytváření zaměstnaneckého vztahu. Moje poslední rada je nejbezpečnější: uklízejte a vařte si sami, nebo bydlete v hotelu nebo se stravujte po restauracích či jinde podle stavu vašeho konta. Jinak dopadnete jako Sting.
24.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Budete spořádaně platit lékařům za každou návštěvu?

Prý bude možné se vyhnout zaplacení regulačního poplatku za návštěvu lékaře, pohotovosti či pobyt v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví údajně udělalo chybu ve znění novely zákona č. 48, kterou se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Regulační poplatek je podle novely příjmem zdravotnického zařízení, které regulační poplatek vybralo. Z výkladu novely vyplývá, že pacient má poplatek uhradit při poskytnutí zdravotní péče, nikoliv předem: "Regulační poplatek podle odstavce 1 písm. a) až e) se platí zdravotnickému zařízení při poskytnutí zdravotní péče. Regulační poplatek podle odstavce 1 písm. f) se platí zdravotnickému zařízení nejdéle do 8 kalendářních dnů po propuštění z ústavní péče, s výjimkou případů, kdy je pojištěnec umístěn ve zdravotnickém zařízení po dobu delší než 30 dní; v takovém případě se regulační poplatek hradí vždy k poslednímu dni každého kalendářního měsíce." Pokud se pacient nechá ošetřit a pak nezaplatí, lze si prý jen těžko představit, že lékař či zdravotnický personál se s ním bude přetahovat o koruny, které mají být jejich příjmem, nebo ho dokonce násilím zadržovat v ordinaci do chvíle, než zaplatí. Takové zadržování by mohlo být totiž označeno jako trestný čin!
Řešení by ovšem mohlo být zcela prosté ve stylu třetího tisíciletí a to pomocí moderní techniky. Při vstupu do čekárny si pacient vyzvedne z automatu "parkovací" papírovou kartu s magnetickým proužkem (viz parkovací automaty). Při odchodu zaplatí u automatu v čekárně a elektronické dveře jej vypustí ven na svobodu.
Ve skutečnosti ale nebude nutné k podobným praktikám sáhnout. Neobávám se, že by čeští pacienti odmítali svému lékaři zaplatit. Příště by jim to snadno vrátil tím, že by jim nevystavil neschopenku tehdy, kdy by potřebovali získat placené volno na opravu baráku či jinou důležitou soukromou akci. V našich podmínkách je vždy pacient rukojmím lékaře a nikoliv naopak a tak se lékaři nemusejí obávat o svoje budoucí příjmy z poplatků, které mají snížit počet zbytečných návštěv u lékaře nebo množství receptů na léky, které pacient nespotřebuje nebo dokonce ani nepotřebuje. Opoziční i někteří koaliční politici teď jenom předvádějí tanečky kolem výčtu těch pacientů, kteří budou od regulačních poplatků osvobozeni. Pokud se domnívají, že se svými požadavky nějak zafixují v paměti svých voličů, jsou na omylu. Za tři roky si nikdo na jejich "boj" za ochranu peněženek voličů ani nevzdechne.
23.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Velký bratr konečně zvítězí. Díky USA.

Tedy především tehdy, když se rozhodnete cestovat do USA. Podle posledních informací chystají Spojené státy zavedení elektronických minivíz. Americký ministr pro vnitřní bezpečnost totiž navrhl systém nových opatření. Americká vláda chce sice současná víza zrušit, ale dostat se za oceán ani potom nebude nikterak jednoduché. Každý neameričan bude muset například minimálně 48 hodin před odletem vyplnit elektronický formulář. Nová pravidla by měla platit i pro staré členské země Evropské unie. Kdy a zda vůbec budou nová pravidla platit se teprve uvidí. Návrh změny bezvízového styku musí nejprve schválit Americký kongres.

Věc jest jasnou: předpokládám, že při vyplňování dotazníku na internetu uvedete mailovou adresu, na kterou vám sdělí, zda můžete do USA vycestovat. Očekávám, že kromě pohledu do databází CIA, FBI, NSA na základě vašich osobních údajů, při této příležitosti podle vašeho mailu také zjistí, zda jste nerozesílali v minulosti nějaké spamy nebo dokonce si nedomlouvali nějaké nekalé kšefty či snad neorganizovali po internetu teroristické činy. Věřím tomu, že budou schopni si vás procvaknout i přes vaše nákupy na internetu, co jste si kde objednali a zda jste zaplatili a celkem snadno si zjistí, zda jste zaplatili Billovi za operační systém a neokradli tak Spojené státy o podíl na daních, zda máte nějaké internetové stránky a co je na nich, zda tam například neurážíte USA nebo alespoň amerického prezidenta. Protože budou mít i vaši IP adresu, budou vás také přímo sledovat, na jaké stránky se díváte. Předpokládám, že za vystavení minivíza budete muset zaplatit třeba i nepatrnou částku platební kartou přes internet. Projdete-li tímto sítem, budete vpuštěni do USA a dále sledováni prostřednictvím vašich mailů a podle toho kde použijete platební kartu i podle údajů na vašem pasu projetém tu či onde elektronickým snímačem.
Takže mám pro vás jednu preventivní radu: až se rozhodnete po zavedení minivíz usilovat o povolení výletu do USA, opatřete si novou mailovou adresu a novou platební kartu, kterou po návratu domů přestanete užívat, pořiďte si nový počítač s legálním operačním systémem nebo ten formulář vyplňujte někde v internetové kavárně. V žádném případě v zaměstnání. Z drápů velkého bratra se ale stejně nedostanete. Já sám se naštěstí do země svobody nechystám. Nejspíše by se mi to nepodařilo, protože jsem se ve svých článcích určitě na řadě míst hanlivě zmínil o různých amerických aktivitách v zahraničí a otřel jsem se i o amerického prezidenta či nějakého toho ministra.
22.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Co je etické, není ekonomické, a co je ekonomické, není etické.

Zajímavý pohled na soukromé peníze ve zdravotní péči poskytl v rozhovoru pro iDNES bývalý hradní operatér Pavel Pafko. Vyjádřil v něm zcela jednoznačně, že podle jeho názoru je třeba co nejdříve skoncovat se socialistickým heslem "před lékařem jsme si všichni rovni". Ti, co jsou bohatí - protože jsou výkonější a úspěšnější - mají nárok na lepší péči lékařů, než ti chudší nebo docela bez peněz. Profesora Pavla Pafku zpovídala pro iDNES Michaela Jílková, která dovede ze zpovídaného vytáhnout i to, čeho bude později třeba litovat. Pafko mimo jiné definoval to, jak se on dívá na roli soukromých peněz v záchraně lidského života:
"Zdravotnický systém za 17 let nebyl schopen reflektovat společenskou změnu, kdy došlo k diferenciaci mezi schopnými a neschopnými. Schopní se časem stali bohatými a neschopní chudými. Zdravotnictví se však stále potácí v jakémsi socialismu a nereflektuje společenské změny. Jenom idiot si může myslet, že člověk, který do nemocnice přijede v mercedesu za tři miliony, si oblékne pyžamo a bude se chovat stejně jako člověk, který přijel tramvají. Takový člověk, když je nemocný, si vždycky někoho najde, koho obálkou pod stolem zkorumpuje. Aby dosáhl toho, na co v dané chvíli ten systém stěží má."
To je skvěle a otevřeně řečeno. Pafko sice trochu pomíjí fakt, že chudá je i rodina s více dětmi, jejíž otec je třeba i docela schopný a má slušný plat, ale protože se rozhodli věnovat dětem veškerou péči v jejich ranném dětství a nechtějí nechat výchovu na starost nějaké té amatérské opér či profesionální chůvě, manželka zůstáva na mateřské dovolené. Je to ale jejich svobodná volba, že jsou díky tomu chudí. A pan profesor pokračuje ve svých "zdravotně sociálních" úvahách:
"Současný systém nedává člověku svobodu, aby rozhodl o svých prostředcích, když je nemocen. Svobodná jste, jenom když jste zdravá. To si můžete koupit, co chcete, když na to máte. Jakmile onemocníte, nemůžete peníze vložit do toho, co je vám nejdražší – do vašeho zdraví. Musíte tak činit, abych tak řekl, pod stolem. Je to nedůstojné. To si přece musí uvědomovat všichni rozumní lidé, že současný systém podporuje jediné – korupci ve zdravotnictví."
Prostě by rád, aby movitý člověk mohl ve frontě například na kloubní protézu ve státní či fakultní nemocnici předběhnout ty chuďasy a ještě navíc si koupit něco extra, co není pro ně k mání. V závěru svůj názor pregnantně shrnuje:
"Co je etické, není ekonomické, a co je ekonomické, není etické. To si musíme přiznat a tak to je."
V jeho úvahách postrádám ale jedno: vždyť přece ti nejschopnější lékaři zakládají nebo už vlastní soukromé kliniky (například už i pan doktor Rath s manželkou) a brzy tu budou i soukromé nemocnice schopné poskytovat komplexní péči jen pro bohaté. A je tu ještě lepší okamžité řešení: bohatec se prostě objedná na operaci či podávání omlazujících opičích kapek v zahraničním soukromém zařízení stejně tak, jako to řešil například exprezident Havel (nebo mu to snad platil stát?) a řada jiných včetně porodů, které vykonaly v luxusních porodnicích některé naše "celebritky" v Thajsku a jinde. A děti je možné dát studovat do soukromé školy (Buzková) a později je vyslat na pořádnou zahraniční univerzitu. Pro ty "chudé", kteří na takovou životní úroveň nedosáhnou, musí postačit holt ty státní nemocnice, kde samozřejmě riskujete, že vám život ukrátí nějaký packal a kde budete čekat v bolestech řadu měsíců a možná i let na nový kyčelní kloub. Transplantace ledvin se třeba ani nedočkáte, protože vás lékařské konsilium vyhodnotí jako pro trh pracovní síly a přispěvatele do zdravotnického fondu nepoužitelnou trosku či přestárlého idiota, který by chtěl o pár let prodloužit ten svůj zbytečný život. Co je ale třeba zajistit, aby ti méně úspěšní lékaři ve státních zařízeních nedřeli pomocí úplatků z těch nejchudších poslední korunu pod hrozbou, že je jinak nechají trpět nebo případně i umřít. Tady by nejlépe pomohly kamery v ordinacích, tak úspěšně zaváděné v našich školách. Takže si pane doktore Pafko vemte několik desítek milionů půjčku, vybudujte si svoje soukromé pracoviště pro bohatce a nedávejte lekce z etiky a morálky nebohatým občanům z pozice primáře chirurgie státní nemocnice. Z vašich názorů jsem upřímně řečeno paf.
21.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

ČEZ utrácí v zahraničí české peníze.

Nejprve trochu z nedávné minulosti: 4. prosince 2006 - Premiér Republiky srbské, Milorad Dodik, a Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel energetické společnosti ČEZ, v Gacku podepsali Dohodu o investici do nové uhelné elektrárny o výkonu 600 až 700 MW a rozvoje přilehlého uhelného dolu. Budoucí investice společnosti ČEZ dosáhne zhruba 1,5 miliardy EUR (42 miliard korun). Základní kapitál nově založené firmy bude činit 800 000 KM (konvertibilní marka - pevně navázaná na EUR v poměru cca 1,95 KM/EUR), podíl společnosti ČEZ ve společnosti dosáhne 51%, zbytek připadne právě společnosti ERS. (pramen).
Ze zprávy je patrné, že se jedná o kontrakt, kdy dvě státní firmy uzavírají obchody za plné podpory politiků. Můžeme spekulovat o tom, jakým způsobem jsou tito politici motivováni k tak masivní podpoře.

Čerstvá zpráva: 18. května 2007 - Česká energetická společnost ČEZ sahá na Balkáně po dalším projektu za desítky miliard korun: státní energetická firma Elektroprivreda Republiky Srbske (ERS), která vyrábí a prodává elektřinu v srbské části Bosny a Hercegoviny, by uvítala, kdyby se čeští energetici podíleli na budování místních vodních elektráren. Jeden velký kontrakt přitom ČEZ podepsal s ERS včera, kdy se obě strany dohodly na založení společného podniku, který zmodernizuje a rozšíří tepelnou elektrárnu a uhelný důl v Gacku. Projekt má hodnotu 39 miliard korun (?) a je jednou z největších investic v celé evropské energetice. "Potenciál k výrobě elektřiny ve vodních elektrárnách je ale mnohem větší, s dnešními zdroji ho využíváme ani ne z jedné třetiny. Proto počítáme se stavbou několika nových vodních elektráren. Bude-li se dařit naší spolupráci s firmou ČEZ v Gacku, uvítáme jejich podíl i na těchto stavbách," řekl generální ředitel ERS Pantilija Dakič.
Tamní vláda sice nyní vydává investorům licence k budování malých vodních zdrojů, větší elektrárny však bude smět budovat jen jediný investor - a tím se nejspíš stane právě státní energetická společnost. Ta si k tonu pak chce přibrat strategického partnera. "Proč se domlouvat s řadou různých firem, když můžeme mít jedinou?" říká Dakiš, jemuž by ČEZ jako partner vyhovoval: "Během tříleté přípravy gackého projektu jsme se přesvědčili, že ČEZ jedná seriózně, konkrétně a není ve vleku politických zájmů. Také jde o jednu z osmi nejvýznamnějších evropských energetik a jednu z nejziskovějších." Plány státního energetického podniku na vodní elektrárny sice ještě musí posvětit srbský kabinet, šéf firmy Dakič ale nečeká větší problémy.
Pan Dakič asi ví, proč žádné problémy nebudou. Naši ekonomičtí komentátoři uvádějí, že ČEZ má k dispozici nejméně 80 miliard korun, které bude investovat do nákupu a výstavby energetických zdrojů v zahraničí. Jsou to peníze, které tato firma s většinovou státní účastí v minulých letech vydřela a ještě další vydře z bezbranných českých spotřebitelů. Vláda současná i ta minulá na zvídavé leč opatrné otázky některých novinářů typu "proč vláda dovolí státnímu podniku ČEZ neustále zdražovat elektřinu?" standardně odpovídá: český stát, ačkoliv je většinovým vlastníkem akcií ČEZu, nemůže do cenové politiky zasahovat, protože by tím poškodil práva menšinových akcionářů, kteří by pak český stát žalovali u mezinárodního soudu. Hlavním důvodem je ale fakt, že stát tímto způsobem vybírá od občanů další dodatečnou skrytou daň. Peníze takto vybrané pak utrácí za projekty typu gripeny nebo obrněné transportéry. Kuriózní je, že se přitom jaksi v pozadí hovoří o tom, že v příštích letech bude nutné stávající tepelné elektrárny nahradit buď novými s dopadem na otevření dalších povrchových hnědouhelných lomů nebo výstavbou dalších bloků v elektrárně Temelín. S tím ale ti, kteří vládnou ČEZu nepočítají. Jejich cílem je po privatizaci ČEZU vyrábět v Česku chybějící elektrický proud kdesi v zahraničí a prodávat jej za mastné "evropské" ceny. Jednoduše řečeno: za peníze českých odběratelů předražené elektřiny hodlá dnešní vedení ČEZu spolu s propojenými politiky dokončit vybudování mezinárodního energetického impéria a poté jej prodat za co nejnižší cenu předem vybrané finanční skupině. Bude to snad spolek PPF a několika dalších miliardářů?
Další prameny: Proč zdražuje elektřina, Proč ČEZ nadstandardně zdražuje elektřinu?, Češi za elektřinu zaplatí více než průměrný Evropan, Velkoobchodní ceny elektřiny příští rok asi prudce vzrostou
18.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak získat zdarma zprávy agentury STEM.

"Bez peněz do hospody nelez" je heslo, které ctí i agentura STEM. Roční předplatné pro registraci na serveru www.stem.cz stojí 6300 korun. To opravdu není málo a tak může být zajímavou možností se dostat k některým výsledkům pátrání této soukromé firmy zadarmo. STEM výsledky své práce formou tiskových zpráv uvádí na svých stránkách, ale většinou jen v okleštěné podobě. Příkladem může být článek Polovina dnešních stoupenců Čtyřkoalice jsou posily od roku 1998. Je zde zveřejněn jen zlomek vlastní zprávy a text "Nejste přihlášeni do systému, proto není možné zobrazit kompletní znění článku. Pokud jste registrovanými uživateli systému STEM, přihlaste se pomocí svého uživatelského jména a hesla."
Nenechte se ale odradit: v pravém horním rohu použijte ikonu tiskárny a získáte celý text článku bez registrace a placení ročního předplatného. Tento trik má význam jen u starších zpráv, které jsou záměrně zkráceny a plné znění je jen pro registrované uživatele. Zprávy z poslední doby jsou většinou poskytovány v plném znění bezplatně. Ani mnou popsaná metoda vám ale nepomůže k přístupu k přídavným souborům, které k většině článků patří.
17.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Chtějí nás snad Číňané zlikvidovat?

Podle následujícího náhodně vybraného výčtu nebezpečných a zakázaných výrobků z Číny to tak vypadá. V seznamu je jako první údaj země, kde byl výrobek objeven (prodáván):
Slovensko – roztrojka. Značka: KANLUX. Typ/číslo modelu: Typ KRT/2-1, č. 02180. Vyrobeno v Číně. Riziko - Nebezpečí vznícení.
Irsko - běžící pás. Značka: Reebok. Typ/číslo modelu: REV-10301; katalogové číslo 335/5707. Vyrobeno v Číně. Riziko - Nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
Rumunsko - fén na vlasy. Značka: neznámá. Typ/číslo modelu: HD 904. Země původu: Čína. Riziko - Nebezpečí popálení a úrazu elektrickým proudem.
Maďarsko - Výrobek: lampa - TRENDLIGHT. Značka: Rába Lux. Typ/číslo modelu: č. 4011. Země původu: Čína. Riziko - Nebezpečí úrazu elektrickým proudem a požáru.
Španělsko - elektrická pánev. Značka: SOGO. Typ/číslo modelu: Model SS-10020PM s regulátorem CTW300, f. kód: FH-40B; čárový kód: 8425490081391. Vyrobeno v Číně. Riziko - Nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
Polsko - saunovací pás. Značka: SAUNA MAX. Typ/číslo modelu: EAN: 5901632067339, kód: LD-366, IS-TV332 je dostupný v dokumentech, které jsou součástí výrobku, tento kód není umístěn ani na výrobku, ani na obalu. Vyrobeno v Hongkongu. Riziko - Nebezpečí popálení, vznícení a úrazu elektrickým proudem.
Když si k tomu přidáte nekonečný seznam čínských dětských hraček vyrobených z plastů obsahujících ftaláty, mohl by se někdo domnívat, že se Čína rozhodla získat rozsáhlá území po celém světě vyhubením původních obyvatel.
Prameny: Spotřebitel.cz, qmagazin.cz, Zastoupení Evropské komise v ČR.
16.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

MobilKom a.s. přichází s mobilním telefonem a internetem U:fon.

Firma MobilKom získala licenci na provozování mobilní sítě v pásmu 410-430 MHz již v roce 2001, a to pro technologii Tetra, od května 2005 pak i pro CDMA. V srpnu 2005 MobilKom zažádal o individuální oprávnění na vysílání signálů v pásmu 410 – 430 MHz. ČTU jeho žádosti vyhověl v březnu 2006, jakmile odsouhlasil změnu Plán využití rádiového spektra, která umožnila využívání daného pásma pro širokopásmovou technologii. Toto oprávnění umožní MobilKomu výrazně rozšířit nabídku mobilních hlasových a datových služeb.
MobilKom od včerejška přichází s nabídkou mobilního internetového připojení pod poněkud podivným názvem U:fon přesto, že má zaregistrovanou ochrannou obchodní známku Ufon mimo jiné i pro mobilní telekomunikační přístroje, telekomunikační přístroje pevných linek, mobilní telekomunikační handsety, počítačový hardware, počítačový software, počítačový software stažitelný z Internetu, PDA, kapesní PC, mobilní telefony, laptopy, telekomunikační síťové přístroje, řídící software pro telekomunikační sítě a pro telekomunikační přístroje.U:fon Na internetu najdete nabídku mobilního internetu pod familiérním názvem U:fonův fofr internet za 594 Kč s DPH pod doménou Ufon.cz. MobilKom, a.s. zde nabízí také za 296 Kč s DPH službu U:fonův telefon, což je "nemobilní" VoIP telefonní přístroj využívající CDMA internetové spojení. Volání v rámci sítě U:fon je zdarma, volání na pevné linky 0,60 Kč (0,71 Kč s DPH), volání do mobilní sítě 3,90 Kč (4,64 Kč s DPH) a SMS ČR za 1,90 Kč (2,26 s DPH), do zahraničí za 2,90 Kč (3,45 s DPH).
U:fonova síť v tuto chvíli pokrývá jen část Prahy a Pardubický a Hradecký kraj. Předpokládané pokrytí celé republiky k 31.12.2007 vypadá, že bude srovnatelné se sítí CDMA firmy Telefónica O2, která ovšem inkasuje zločinných 699 Kč měsíčně (831,81 Kč s DPH) za O2 Internet Mobil 512 a neuvěřitelných 899 Kč za měsíc (1069,81 Kč s DPH) za O2 Internet Mobil 1024 Plus. Pokud bude U:fonův fofr internet fungovat podstatně rychleji než CDMA Telefónicy (celostátní průměr download 370kbit/s) a bude podstatně levnější, bude mít Telefónica ke konci roku 2007 v oblasti mobilního připojení tvrdou konkurenci a bude muset snížit ceny, jinak přijde o většinu zákazníků. To, že bude U:fonův CDMA internet rychlejší naznačuje celkem jasně nabídka telefonování po internetu. VoIP totiž přes CDMA Telefónicy nefunguje spolehlivě zejména pro pomalou odezvu, která se pohybuje spíše nad 500ms ("koktání", přerušovaná komunikace) a sama Telefónica hlasové služby nenabízí. Neoficiální zprávy hovoří o tom, že Telefónica pravděpodobně přebuduje svoji CDMA síť na vyšší rychlost, aby mohla nabízet i telefonní služby VoIP. U:fon ji k tomuto kroku nejspíše brzy donutí.
Další podrobnosti najdete také na iDnes.cz.
15.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Budete příště volit komunisty nebo socany?

Pokud by se nyní konaly sněmovní volby, znovu by je prý vyhrála ODS se ziskem 34,5 procenta hlasů. Těsně druhá by ale skončila ČSSD, kterou by podle aktuálního volebního modelu stvořeného společností Factum Invenio volilo 32,3 procenta lidí. Komunisty by pak podle této agentury volilo 12,2 procenta dotázaných, lidovce 9,9 procenta a zelené 7 procent respondentů. Znamená to, že by "koalici" ČSSD+KSČM volilo celých 45,5 procent a pokud bychom připočítali zleva doprava a zpět migrující zelené, tak to dělá neuvěřitelných 52,5 procent pro levici. Jenže to není číslo až tak neuvěřitelné. Od levicových stran totiž očekávají podporu především občané spadající do kategorie zaměstnanců všeho druhu, důchodci, nezaměstnaní a jistě i občané jdoucí napříč sociálními skupinami - nájemníci a také občané věkově nad padesát, zejména ti bez práce. Ti všichni nejsou až tak moc strůjci svého života, často vykonávají práci, která je netěší a mají také pocit, že jsou okrádáni nízkou mzdou poskytovanou zaměstnavatelem pod pohrůžkou vyhazovu z práce.
Tihle všichni doufají, že pod nimi rozprostřou levicové strany ještě hustší záchranou síť, že budou léky bez příplatků, žádné poplatky u lékaře nebo v nemocnicích, žádné školné, prodloužení mateřské dovolené a že se nebude zvyšovat věk pro odchod do důchodu. Sice nechápou, že z vody se vařit nedá a že bude muset být hůře už jen proto, aby se nezhroutil důchodový systém či zdravotnictví, ale doufají, že to ty sociálně naladěné partaje nějakým zázrakem zařídí. Vláda by se podle názoru této vlevo orientované více než poloviny národa měla řídit především jánošíkovskou politikou podle hesla "bohatým brát a chudým dávat". Něco jako švédský model, který ale přestal fungovat. Podobná situace je i v okolních zemích, viz například právě skončené prezidentské volby ve Francii, kde levice hrozí nepokoji v obavách před pravicovými "nesocialistickými" změnami.
Politici u nás i jinde ale nemohou počítat s tím, že tzv."prostý" občan, trpící trvalou disproporcí mezi příjmem a výdaji, bude podporovat vyšší zdaňování a jiné reformní pokusy naplnit prázdnou státní pokladnu, ze které doufá dostat nějaké to bezpracné přilepšení k svému rodinnému příjmu. Politici jsou z toho bezradní a tak bojují o svá koryta v době, kdy se nacházejí pravidelně v opozici, kreslením slibů na oblohu politického nebe. Poté, co získají moc, svoje sliby buď plní a přivádějí státní rozpočet ke krachu, nebo mazaně lavírují v naději, že se udrží u moci alespoň ještě další volební období. Cítíte-li onen trapný nedostatek peněz a sociální nejistotu, musíte zákonitě volit levici a je docela jedno, zda dáte hlas komunistům nebo socanům či zeleným. Důsledně pravicové směřování státu bude možné až tehdy, když alespoň šedesát a více procent voličů (nikoliv jen občanů) bude mít pocit, že jsou vlastně bohatí. Zatím se to ale žádné vládě na světě nepovedlo dosáhnout a pro ekonomické teoretiky tu tak stojí úkol zjistit, zda to snad není nějaký neznámý zcela zásadní ekonomický zákon, který vyžaduje, aby něco kolem poloviny obyvatel bylo jen námezdnou chudou pracovní silou, což vede k neustálému střídání levice a pravice ve vedení států.
14.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

S nákupem televizoru raději ještě počkejte.

Zpráva z Digizone.cz: Americký federální úřad pro regulaci médií FCC nařídil svým výnosem všem prodejcům elektroniky, aby viditelně označovali analogové televizní přijímače. Speciální značka má informovat zákazníky, že jde o přijímače, které bez přídavného zařízení, tedy digitálního set-top-boxu, od roku 2009 nenaladí pozemně šířené televizní stanice. Právě za dva roky totiž Spojené státy hodlají vypnout zemské analogové televizní vysílání. Nařízení FCC má zajistit plynulý přechod na DVB-T, neboť "analogovou tmu" USA naplánovaly už na 17. února 2009. Úřad rovněž vydal upozornění všem televizním divákům, že po vypnutí analogového vysílání budou moci na analogovém televizoru přijímat pouze analogovou nabídku kabelových společností, případně satelitních operátorů.
V EU ani u nás se podobné nařízení chránící spotřebitele pravděpodobně nechystá a tak panuje v prodeji televizorů chaos, který je výhodným prostředím pro výprodej "super" televizorů pocházejících ze zemí na západ od nás, které samozřejmě v převážné většině žádný digitální tuner nemají a tak jsou tam neprodejné. Zmatení a dezorientovaní čeští zákazníci pak považují většinou za samozřejmé, že si k drahému "digitálnímu" přístroji musí zakoupit ještě jednu krabici, aby tak mohli digitální vysílání přijímat. Dokonce se na internetu objevují informace, které zákazníky odrazují od nákupu skutečného digitálního televizoru (IDTV), který by měl jak analogový tak i digitální tuner. Když si zadáte do Google hledání "IDTV", zjistíte, že se nabízejí prakticky jen dva (!) "rozumné" IDTV televizory pro domácí použití a za rozumnou cenu od 17 do 30 tisíc.
11.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Eurozlodějna ve velkém.

Tisková zpráva ČRo:Česko se odvolá k Evropskému soudnímu dvoru proti pokutě téměř 12,3 milionu eur (350 milionů korun), kterou jí za údajně nadměrné předvstupní zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků vyměřila Evropská komise. První splátku penále má Česko do rozpočtu EU odvést do konce května. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nebylo totiž prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení trhu EU. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," uvedl již dříve Gandalovič. Penále se pro Česko týká drůbežího masa, konzervovaných žampionů, konzervovaných mandarinek a ananasů, pomerančového džusu a rýže.
Tak tohle je klasická ukázka práce bruselských ouřadů. Jejich jedinou snahou je shánět co nejvíce peněz do unijní kasy, aby je pak buď utratili za své platy a náklady spojené s jejich zadky usazených v luxusních kancelářích nebo aby je milostivě, ale jen zčásti, pustili na nějaký eurolibý účel, ovšem jen po důkladném vyplnění neuvěřitelné spousty formulářů a sepsání uctivých suplik. Jak je patrné, dbali a dbají mimo jiné i o to, aby přistupující země neměly pokud možno žádné zásoby zboží a to zejména v komoditách, které se ve stávajících zemích EU vrší jako neprodejné zásoby. Hlavním cílem rozšiřování EU bylo a bude jen jedno: získání trhu pro vše, co se už ve "starých" zemích nedá prodat, získání prostoru pro hospodářskou expanzi spojenou s využíváním laciné pracovní síly, laciných pozemků, laciných stavebních materiálů a získání všemožných výhod jako jsou daňové prázdniny a státní subvence všeho druhu. Častým "podnikatelským" záměrem je i skupování za babku těch továren, které konkurují stávajícím firmám ve "starých" zemích a jejich následná likvidace. Klasickou lumpárnu předvedla EU s vytvořením výhodných podmínek zahraničnímu investorovi (odměna za vrácení kvóty na výrobu cukru) vedoucí zákonitě k likvidaci našich cukrovarů. Teď už můžeme jen se zájmem sledovat, jak tento "obrodný" proces proběhne v Rumunsku a v Bulharsku. Sláva Bruselu! Ať žije nerozborné přátelství národů socialistické Evropy!
10.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Rakousko směruje tranzitní dopravu na naše území.

Rakouský kancléř Alfred Gusenbauer a ministr dopravy Werner Faymann na mimořádné tiskové konferenci oznámili potvrzení a souhlas Evropské unie v otázce zvyšování mýtného. To se dotkne od 1. července nákladních automobilů na dálnicích, kde budou řidiči nuceni platit v průměru o 4,2 centu na kilometr více. V Rakousku díky tomuto rozhodnutí dojde k navýšení průměrného mýtného z 22,7 (6,40 Kč) na 26,9 centu (7,59 Kč) za kilometr. Podle odhadu se roční tržby z mýtného státní společnosti Asfinag navýší o 115 milionů eur (více než tři miliardy korun). Firma Asfinag dohlíží na výstavbu a údržbu dálnic a v poslední době má finanční problémy.
Můžeme se jen dohadovat, že rakouské zdražení mýtného je také reakcí na zavedení mýtného u nás s cílem přimět tranzitující dopravce volit cestu přes naše území místo cesty Rakouskem. Časová shoda naznačuje, že to Rakušané dlouhodobě plánovali a jsou dnes souhlasem Bruselu jistě spokojeni. V Česku se platí mýtné v nejvyšší sazbě pro emisní třídu Euro0-2 pro 4 a více náprav jen 5,40 Kč, průměrná cena za kilometr bude ještě nižší. Zdražení mýtného v Rakousku znamená, že počet tiráků směřujících z východních zemí přes naši republiku na západ a zpět se ještě dále zvýší. Zvýšení ceny mýtného je nejjistější způsob, jak snížit počet nákladních aut, které daným státem jen projíždějí. Bylo by jistě spravedlivé, aby byly sazby mýtného alespoň v sousedících zemích stejné. Bude náš ministr dopravy Ing. Aleš Řebíček postupovat stejně jako jeho rakouský kolega?
9.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Dejte naší policii raději kravské povozy.

Při dopravní nehodě v Markovicích (místní části Chrudimě) přišli ve službě o život dva dopravní policisté. Podle náhodných svědků dostal policejní vůz smyk a ve velké rychlosti vyjel mimo komunikaci, kde se po drtivém nárazu do betonové konstrukce mostku převrátil na střechu. Oba policisté byli na místě mrtví.
Z této a jiných podobných událostí je patrné, že by bylo bezpečnější alespoň část automobilů našich milých policistů nahradit kravskými povozy. Zejména by to bylo vhodné pro pouliční hlídky, které by tak pomalu projížděly ulicemi a působily výstražně proti všem vykradačům automobilů a bytovým lupičům. Policista sedící v takovém dopravním prostředku snadno zaregistruje podezřelý pohyb nebo chování pachatelů. V rychle jedoucím vozidle neregistruje nic a jeho přítomnost je v ulicích zcela zbytečná. I policisté povolaní k vyšetřování dopravní nehody by byli v kravském povoze na místě často dříve než dnes. Závěrem na vysvětlenou, proč se trvale nedaří, aby v ulicích byl dostatek policistů působících preventivně proti páchání loupeží a napadání občanů. Je to prosté: téměř všichni službu konající policisté se trvale věnují sepisování oznámení o spáchaných zločinech a zbytek se věnuje vyšetřování zaevidovaných trestných činů. Není tak nikoho, kdo by šlapal chodník.
8.5.2007 [Trvalá adresa článku.]


Vliv neexistence kravských povozů na naši vesnici.

Život na venkově se změnil zavedením traktorů a automobilů k horšímu. Nemám ani tak na mysli smrad a prach, můj povzdech se týká ztráty komunikace mezi sousedy zaviněné rychlou jízdou. Cestou na louku.Za starých časů, které ještě jako dítě pamatuji, jezdívali například kolem našeho plotu sousedé se dvěma kravami zapřaženými v povozu nasekat na nedaleké louce každý večer trávu. Kráva se pohybuje rychlostí velmi mírnou, asi tak kolem pěti kilometrů za hodinu a do klusu jí nepřimějete. Navíc jde sama, není ji třeba nijak řídit, neboť ví kam její cesta za večerní travou má vésti. Když manželé Izajdesovi jeli kolem nás, k zastavení povozu nemuseli ani krávy vybízet, neboť tato mírná a docela inteligentní dobytčata sama vycítila, že si můj otec chce s jejich majiteli prohodit pár slov o počasí, o mizerném stavu zásobování chlebem v místním konzumu (tehdejší název pro minimarket), o tom, zda bude letos dobrá úroda pšenice a co dělat s tím "americkým" broukem zvaným mandelinka bramborová.
Ačkoliv se dnes počet okolních sousedů zdesateronásobil, blízké osobní kontakty a promluvy spadly na nulu. Projíždějí kolem ve svých zasklených vozidlech a rozlišujeme je jen na inteligenty, kteří jedouce pomalu nevíří prach polní cesty nebo je nazýváme idioty, pokud se řítí téch posledních pár desítek metrů ke své chatě či domu, aby vzápětí otočili a opakovaně nás nasytili prachem. Komunikace se zredukovala maximálně na pozvednutí ruky se všemi prsty nataženými k přátelskému pozdravu nebo na natažení ruky s vystrčeným prostředníkem po vzoru našeho premiéra. A tak soudím, že zmizení kravských povozů z našich cest ovlivnilo velice negativně nejen ty obyčejné sousedské vztahy, ale i celkový duševní stav naší uspěchané společnosti. A nechápu, jak mohl Komenský vyslovit onu často citovanou větu, že "všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest." Kéž by se ta milá hovádka vrátila na naše cesty, alespoň na ty polní. Rovněž považuji za nevhodné jeho tvrzení, že "baby se schází, drby rozchází. Kde husy, tam štěbety, kde ženy, tam klevety." Řada současných moderních a emancipovaných žen trpí depresemi právě proto, že se nemají kde na klevety scházeti, protože své "sousedky" jen míjejí jedouce s dětmi do supermarketu.
7.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Dáte si Linux na desktop?

Nová verze operačního systému Linux Red Hat se začala prodávat na českém trhu. Uvedli to zástupci distributorské firmy Servodata na nedávné konferenci LinuxExpo. Nová verze pod označením Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL) by měla konkurovat operačnímu systému Windows Vista od Microsoftu. Proti předchozím verzím nabízí totiž vedle multilicenčních balíků i možnost zakoupení licence pro jedno PC a tedy údajně domácí či firemní použití. Hlavní zbraní RHEL má být virtualizace, zvýšená bezpečnost, větší podpora 64bitové architektury a propracovaná grafika.
Instalační média si pro server obstaráte například u firmy ENLOGIT s.r.o. za 1 071 Kč vč.DPH. Minimální předplatné podpory a údržby pro server na 1 rok s podporou Basic vás ale přijde na 9 841 Kč s DPH!!! RHEL Server je určen pro menší a střední servery do 2 CPU bez limitu operační paměti. Je vhodný pro internetové a intranetové servery (web, e-mail, DNS, soubory, proxy) či firewally. Pokud potřebujete něco pro doma, pak bude vhodná verze Red Hat Enterprise Linux Desktop, pro kterou se dá koupit podpora na rok už za 1 720,00 Kč. Uvedené ceny jsou bez DPH a jedná se ve skutečnosti o předplatné služeb amerického výrobce Red Hat Network (podpora a údržba RHEL) na jeden rok, pokud není uvedeno jinak. Cena, kterou platíte za RHEL, není tedy za samotný software ani za právo jej užívat, ale za technickou podporu a údržbu systému, tzv. Red Hat Enterprise Network Subscription – předplatné služeb "support & maintenance" na rok, případně delší období. RHEL je open-source, zdrojové kódy jsou zdarma ke stažení ze serverů výrobce.

Tolik informace převzaté kromě jiného i ze serveru jednoho z prodejců, firmy APS Brno s.r.o. Zdrojové kódy si sice můžete zdarma stáhnout, ale verzi použitelnou pro vypálení a instalaci ve formátu ISO nikoliv. Alespoň se mi nepodařilo ji na internetu najít. Nakonec vždy narazíte na informaci: "Installable binary and source ISO images are available for download from Red Hat Network (subscribers only)." Jistou pochybnost také ve mě vzbudila následující věta popisující výhody této investice : "A co je pro mnoho zákazníků nejdůležitější, s Red Hat Enterprise Linuxem získáte mnoho certifikátů o kombatibilitě s nejrůznějším softwarem a hardwarem." Asi si autor stránek popletl kompatibilitu s Mortal Kombat-ibilitou. Takže si ten nejnovější Linux desktop zadarmo nevyzkouším.
Nelze se ale divit: uspořádat kvalitní distribuci něčeho, co je vlastně zadarmo, stojí spoustu práce a dalších nákladů za počítače, nájem a ti "pořadatelé" distribuce také musí být z něčeho živi. Problém je v tom, že se potom cena takového "free" SW nebezpečně blíží cenám MS: XP se dají v tomto okamžiku koupit za cenu kolem 2000 korun nebo Windows Vista Home Basic za 2700 korun a tak pokud někdo bude chtít mít doma legální OS, obrátí se spíše tímto směrem. Podobné je to se SW typu Office: pro nekomerční použití je k mání nejnovější Office 2007 za pouhých 3600 korun. Je jisté, že nejednotná fronta nekomerčních autorů a komerčních distributorů a prodejců linuxů všeho druhu se proti celosvětovému monopolu Microsoftu nijak výrazně neprosadí. Pravdou je, že linuxy poskytnou řadě lidí starajících se o linuxové servery po celém světě docela slušnou obživu. Na desktopy se ale linux nedostane ve významném počtu zejména proto, že většina firemních aplikací je řešená ve Windows. Pokud ovšem nejsou pod DOSem, jak je možné vidět i v některých docela velkých bankách. Zlatý DOS!
4.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Jak být na internetu a současně tam nebýt.

Společnost IBM nedávno oznámila (už poněkolikáté...), že vyvinula software, který umožňuje uživatelům skrývat nebo anonymizovat jejich osobní informace na webu a poskytuje tak ochranu před krádežemi identit a dalšími riziky zneužití. Software s názvem Identity Mixer, neboli "Idemix" umožní zákazníkům nakupovat zboží a služby na internetu bez odhalení svých osobních informací. Software švýcarské laboratoře IBM Idemix eliminuje datovou stopu, kterou za sebou nechávají spotřebitelé při nákupech na internetu tím, že používá umělé informace o identitách, například pseudonymy a tím zajišťuje anonymitu online transakcí. IBM přispěje softwarem Idemix k Open Source projektu Eclipse Higgins, který se zabývá vývojem softwaru pro správu identit, nad kterou budou mít uživatelé plnou kontrolu.
Není nad anonymitu, každý by jí rád přivítal. Je ale s podivem, že práce na tomto projektu byla již v roce 2003 ohodnocena v rámci soutěže European Information Security Awards. A pořád nic, co by si člověk mohl stáhnout a nainstalovat. Odtunaj to vyzerá, že si výzkumníci mastí kapsy a skutek utek. Ovšem i já jsem ve své dávné minulosti pracoval na výzkumných úkolech. Hlavní starostí byl klid k "práci" do které šéf nesměl strkat rypák, psaní článků do "odporného" tisku, ježdění po konferencích s bohatým večerním programem a tak dále. Přeji krásný den, jsem ale smuten, neboť mě zmrzly ukvapeně vysazené keříkové fazole. A dochází mi voda na zalévání. Možná něco na tom globálním oteplení bude, i když Klaus tvrdí opak.
3.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Automobilka Čundaj a pákové baterie v detailu.

Výstavba automobilky Čundaj byla zahájena. Nevtipkuji, Hyundai se skutečně správně vyslovuje jako Čundaj. Přesvědčila nás o tom korejská překladatelka, která simultánně tlumočila pro ČT24 projev prezidenta společnosti Hyundai při slavnostním zahájení výstavby automobilky v Nošovicích. Ta přece musí vědět, jak se korejsky řekne Hyundai: Čundaj.

Anonymní čtenář if poslal dodatek k mému článku o opravě pákové baterie: "Taky mi to dalo docela praci, ale tady jsou dva alespon trochu uchazejici obrazky na vymenu soucastek pakove baterie. Uz mas asi novou, no tak priste! if." A přidal dva zajímavé odkazy na manuály zobrazující detailně součástky pákových baterií včetně popisu oprav: baterie ještě výměna kartuše. Toto je neplacená reklama firmy Franke, která k zveřejnění dvou odkazů na její stránky nedala svolení...
2.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Co takhle dát se na katolického kněze?

V celosvětovém měřítku je mezi muži patrný silný růst zájmu o dráhu katolického duchovního. Podle kardinála Miloslava Vlka to vyplývá z papežské ročenky. V Česku je tento pohyb zatím méně znatelný, uvedl pražský arcibiskup při příležitosti Týdne modliteb za povolání ke kněžství a k zasvěcenému životu. Modlitby za duchovní povolání se konaly v pražské arcidiecézi od neděle do pátku 27. dubna.
Lidí ochotných stát se duchovními či řeholníky a řeholnicemi v současnosti nachází česká katolická církev mezi mladými méně, než by potřebovala. Kněží je v Česku přes 1800, více než desetinu z nich ovšem tvoří jako výpomoc Poláci, kteří přicházejí kvůli nedostatku tuzemských mužů. V pražské katolické arcidiecézi je zhruba 250 duchovních, ale podle arcibiskupství jich víc umírá, než je nově vysvěcených.
Tolik tisková zpráva ČTK. Je to hezké, že se katolíci modlí, aby se našlo v Česku více mužů ochotných se věnovat dráze katolického kněze. Dříve to bylo povolání velice uznávané, řada našich národních obrozenců byli buď kněží nebo alespoň absolvovali seminář. Kněz, učitel a voják byla zaměstnání "se zárukou" a pod penzí. Vzdělání bylo navíc zdarma a tak byl docela zájem. Dnes můžeme sledovat úpadek duchovního života především v rodinách dříve katolických, zatímco evangelíci a další "odpadlíci" od Vatikánu docela vzkvétají. Je to způsobeno i faktem, že se duchovní službě mohou v těchto nekatolických církvích věnovat také ženy, které úspěšně spolupracují ve své funkci s mladými rodinami s dětmi a zabezpečují tak celkem snadno a přirozenou cestou vzrůst členů dané komunity. Je jisté, že kdyby se katolická církev postavila čelem k problému svěcení žen na "kněžky", dočkala by se lepších výsledků spíše než usilovným modlením se za "povolání mladých mužů ke kněžství a k zasvěcenému životu". Nemá smysl se vymlouvat na úpadek církve vyvolaný vládou komunistů. Ani postkomunistické české vlády včetně bruselské administrativy se ke křesťanství nestaví nijak čelem a potácejí se spíše v problémech multikulturalismu. Třeba by katolíkům také pomohl rap či hiphop místo unylých a pochmurných zpěvů svíčkových bab v potemnělých chrámech. Prostě trochu života do toho umírání.
1.5.2007 [Trvalá adresa článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.