Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY, číslo 443 - 2.1. - 31.1.2008.         Dnes je  ,   zítra: 
Home MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  PDA/TEXT MIRROR RSS

Hledání v Ahaswebovi:
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!

Hledáte na internetu filmy zdarma?

Pak mám pro vás jeden zajímavý tip: existuje takový internetový obchůdek, kde se dají stáhnout za peníze různé filmy americké provenience. A některé z nich, hlavně ty staršího data neboli předválečné, jsou za nula peněz. Obchůdek se jmenuje FilmOn a najdete zde řadu pradávných amerických hitů jako například Blue Steel nebo Sagebrush Trail s Johnem Waynem.

Postačí, když se v obchůdku FilmOn zaregistrujete a můžete nakupovat. Filmy, které jsou zadarmo poznáte snadno: jsou v nabídce jako první pod volbou Free Stuff. Klepnete si na Download, zjeví se vám nulová cena a zvolíte Buy. Pokračujete volbou Checkout a dále Finish. Volba Preparing vám po vložení jména a hesla začne stahovat příslušný soubor. Pokud si jej chcete uložit na disk, přerušte spouštění filmu krokem zpět na předchozí stránku a pod volbou Download najdete adresu, kde je film uložen. Zde doporučuji použít nějaký šikovný stahovací program, například GetRight. Budete znovu vyzváni k vložení jména a hesla (dejte si pro příště Remember) a začne se stahovat. Délky souborů MPEG se pohybují mezi 700 - 900 MB. Podle uveřejněného varování jsou stahované filmy digitálně označeny (fingerprinted) a není vyloučeno, že by vás mezinárodní protipirátská asociace předhodila policii, kdybyste se pokusili takto stažený film dát volně na internet.

Pro stahování filmů si můžete nainstalovat i jejich stahovač Download'n'Burner. Ten mě ale nijak neoslovil a použil jsem raději výše popsaný postup. Ceny filmů, které nejsou zdarma se pohybují kolem 5-6 euro za stažení filmu a zhruba polovinu stojí přehrání filmu jako stream, tedy bez uložení na disk. Najdete zde i filmy pro dospělé, u kterých většině českých diváků anglické dialogy nevadí, pokud tam nějaké jsou. Soukromá videa na která máte autorská práva můžete do FilmOn nahrát přes volbu UPLOAD Your Movie, kde si můžete také přehrávat videa uložená jinými uživateli. Zejména kategorie "Idiot's corner channel" je zatím málo obsazená. Přeji hezké kulturní zážitky ať už zadarmo nebo za peníze.
31.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Univerzitní blekota nebo estrádní bavič?

"Pokud bude tento ekvivalent estrádního baviče prezidentovat dalších pět let, hrozí, že čecháčkovství definitivně zvítězí nad evropanstvím, na nějž jsme aspirovali po pádu komunismu", napsal téměř před rokem mistr jedovatého pera a úhlavní Klausův nepřítel Jiří Pehe v článku Dost bylo Klause pro Literárky v síti.
Pokud bych použil stejného slovníku tohoto mistra pera, mohl bych snadno označit pana Jana Švejnara za univerzitního blábolila a chabého komedianta ochotného měnit kabáty a názory podle toho, kde mu kyne větší zisk. Zejména v poslední době byl nejprve pro americký radar a když zjistil, jak moc jsou proti němu komunisté, názor změnil a dnes mele cosi o nutnosti jeho začlenění do NATO i když moc dobře ví, že takové vojenské základny Američané nikdy do nějakých nadnárodních spolků nezačleňují. Podobně se postavil proti reformě veřejných financí i když jako prezident by s tím přece nemohl nic udělat. Ale socanům i komunistům se takové názory líbí.

V každém případě je tristní, že si volitelé prezidenta mohou vybírat jen ze dvou kandidátů pravděpodobně proto, že "nejsou lidi". Ačkoliv není prezident volen přímo občany, přesto se považuje za nutné, aby byl kandidát na prezidenta dobře znám, měl politické zkušenosti a byl dostatečně reprezentábl. Přitom je příznačné, že náš první popřevratový prezident žádné takové vlastnosti neměl a chyběly mu i jakékoliv třeba i teoretické schopnosti vykonávat funkci prezidenta. A navíc, kdo v tomto státě vůbec věděl, kdo je to Havel, když se objevily plakáty "Havel na Hrad!"? Inu, namítnete, že tehdy to byla doba revoluční a že nebylo nijak zvláštní ani podezřelé, že Havla volilo tehdejší Národní shromáždění plné komunistů s pár lidoveckými nohshledy jednohlasně a veřejnou aklamací. Dnes už něco takového nejde, kdo dá komu hlas je tajné a nikomu do toho nic není. Pokud bude zvolen čecháček Klaus, média sdělí národu, že získal funkci díky komunistům, pokud vyhraje utkání amerikánec Švejnar, bude jasné, že se na Hrad dostal díky komunistům. Prostě u nás poté, co jsme svrhli komunismus, o důležitých věcech stále rozhodují komunisté. A dost se v tom vyžívají a dnes už veřejně se těší, jak budou mít vbrzku ve vládě své ministry a jak později, až bude jejich i post předsedy vlády, uskuteční spolu s ČSSD a lidovci nový vítězný Únor poté, co znechucení ministři ODS podají demisi v naději, že tím snad vyvolají mimořádné volby.

Závěrem bych na tomto místě rád upozornil na jeden předpoklad, který musí splňovat kandidát na prezidenta našeho pidistátečku: musí mít osvědčení pro tajné a přísně tajné informace od NBÚ. Nejen že má přístup k takovým informacím, český prezident je kromě jiného také vrchním velitelem našich ozbrojených sil. Má snad už pan Švejnar takovou prověrku za sebou? Podal si snad již žádost? Nejspíše nikoliv a co s tím budeme dělat, když třeba bude zvolen a NBÚ najde nějaké nepřístojnosti v jeho minulosti nebo i v současnosti? Značné pochybnosti již vyvolává snadnost, s jakou opustil se svojí mladší sestrou ve věku 17 let ČSSR v roce 1970 a o jeho rodičích kolují rovněž neblahé zvěsti. V každém případě byl jeho otec členem KSČ ještě v roce 1970 a byl jako diplomat pracovníkem tehdejšího ministerstva zahraničí. Je tedy téměř jisté, že byl minimálně spolupracovníkem StB nebo agentem zahraniční rozvědky. To, že celá rodina emigrovala v roce 1970 mohlo být jen zastíracím manévrem a autor špionážních románů by snadno popsal, jak se takto lze lehce infiltrovat do cizích tajných služeb a dál pracovat pro rodnou stranu. To jsem ale jistě zašel příliš daleko. Také bych mohl vykonstruovat i fantasmagorický scénář, jak byl mladý Švejnar poslán v roce 1990 tehdy ještě fungující komunistickou tajnou službou Havlovi ze zahraničí jako odborník na ekonomiku, aby ve spolupráci s bývalými komunisty stěhujícími se v té době do ČSSD, ohlídal transformaci státního majetku do těch správných rukou. To by ale bylo skutečně příliš, něco takového bych si v žádném případě nedovolil.
Prameny: iDnes, Neviditelný pes, ePortál.

Aktualizace 30.1.2008,11:00: Omlouvám se a beru zpět informaci, že prezident musí mít prověrku na přísně tajné od NBÚ. Poté, co jsem důkladněji prostudoval zákon č.412/2005 Sb ze dne 21. září 2005 o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti musím konstatovat, že prezidentem naší republiky se může stát třeba i bývalý agent StB. Cituji ze zákona:
Zvláštní přístup k utajované informaci - § 58
(1) Osobami, které mají přístup k utajované informaci všech stupňů utajení bez platného osvědčení fyzické osoby a poučení, jsou
a) prezident republiky,
b) poslanci a senátoři Parlamentu,
c) členové vlády,
d) Veřejný ochránce práv a zástupce Veřejného ochránce práv,
e) soudci a
f) prezident, viceprezident a členové Nejvyššího kontrolního úřadu.
K tomu není co dodat.
30.1.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Bezdrátová Praha je nejlepší!

Zhruba za pět měsíců by měl začít ostrý provoz projektu Bezdrátová Praha. Za to, že Pražané budou mít díky technologii Wi-Fi zdarma přístup pouze k stránkám úřadů, zaplatilo město z veřejných peněz více než tři sta milionů korun. Službu přitom mnoho odborníků z oboru informačních technologií považuje za zcela zbytečnou, se píše s mírným despektem v LN.

Proč by někdo mohl tak lidumilný a pokrokový projekt považovat za zbytečný? Má to snad znamenat, že pražští radní utrácejí desítky milionů za něco, co nebude občanům Prahy k ničemu? Podívejme se na některé seriózní prameny informací o tomuto projektu:

Hl. m. Praha,tisková zpráva 12.12.2006: Projekt "WiFi - Internet pro Pražany", na nějž město v první fázi ze svého rozpočtu vyčlenilo 45 milionů korun, dostává konkrétní obrysy. Pražští radní dnes rozhodli o výběru dodavatele, společnosti ICZ a.s.. Praha tak učinila další krok k tomu, aby se stala vyspělou metropolí a zařadila se k dalším městům na světě, která se rozhodla myšlenku moderního modelu elektronických veřejných služeb zaměřených na občana přenášet do skutečného života. Do celkové výše investice bezmála 89 milionů korun by měl také přispět stát a strukturální fondy EU. "Naším hlavním cílem je zajistit dostupnost elektronických služeb, přispět k rozvoji informační společnosti a informační gramotnosti na území metropole a vytvořit podmínky pro nové služby ve správě města prostřednictvím "bezdrátové Prahy"," říká pražský primátor Pavel Bém (pramen).

Celkové náklady činí 287 mil. Kč (bez DPH, tj. 342 mil. Kč s DPH). Z toho investice na vybudování sítě činí 88,8 mil. Kč. Další prostředky ve výši téměř 200 mil. Kč jsou určeny na zajištění provozu a služeb po dobu 5 let, a to včetně vysokorychlostní páteřní konektivity.
Pozn.: Magistrát hl. m. Prahy usiloval v r. 2006 o využití dotací ze strukturálních fondů EU v rámci pražského programu JPD2. Díky neukončenému řízení ze strany Evropské komise ve věci stížnosti však žádost byla v lednu 2007 ze strany MMR ČR zamítnuta. Projekt je v současné době realizován pouze z prostředků hl. m. Prahy. Nicméně, budou sledovány možnosti využití dalších zdrojů vč. fondů EU pro programovací období 2007 – 2013 na další rozvoj sítě a jejího využití pro potřeby města (pramen).

V rámci projektu „Bezdrátová Praha“ vznikne telekomunikační síť vybudovaná Hl. m. Prahou na území vybraných městských částí, které se staly partnery projektu (cca 1/3 území města). Prostřednictvím páteřního vysokorychlostního připojení (převážně optickými vlákny) bude internetové připojení dovedeno do 171 distribučních bodů bezdrátové sítě, které budou umístěny na objektech města. Signál pak bude šířen do dalších 409 navazujících koncových bodů. Bude instalováno celkem 580 přípojných bodů. Pro vytvoření sítě byla zvolena bezdrátová technologie WiFi Mesh. Síť je zaměřena na pokrytí venkovních veřejných prostranství a rozvoj mobilních služeb ve vybraných zónách na území hl. m. Prahy (WiFi zóny).
V tiskovém prohlášení, které dne 30.5.2007 vydala Evropská komise (IP/07/722) bylo konstatováno, že „projekt v jeho současné podobě nepředstavuje veřejnou podporu, protože vybranému poskytovateli služby, poskytovatelům veřejnoprávního obsahu, ani obyvatelům nebo podnikatelům využívajícím síť nepřiznává žádnou hospodářskou výhodu ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o ES“.
Pozn.: Je třeba zdůraznit, že projekt Bezdrátová Praha není Internet zdarma a není primárně zaměřen na připojení domácností. Stávající projekty bezdrátového připojení na některých MČ, které poskytují nízkorychlostní internet zdarma jsou realizovány jako samostatné aktivity těchto MČ, nezávislé na projektu Bezdrátová Praha.
Projekt Bezdrátová Praha rovněž neohrozí stávající provozovatele bezdrátových sítí. Respektuje provoz v bezlicenčním vysílacím pásmu 2,4 GHz a bude minimalizovat rizika interferencí prostřednictvím použité vyspělé technologie řízení sítě, měření situace v pásmu a dodržování závazku neinstalovat zařízení v případě jeho plného obsazení (pramen).

...české orgány zastávají názor, že hlavní město Praha a Česká republika zaostávají při porovnání s ostatními evropskými městy a zeměmi v oblasti širokopásmového internetového připojení částečně proto, že velká část populace stále nemá internetové připojení. Orgány jsou názoru, že nabídka služeb od soukromých poskytovatelů sama o sobě nebude schopná překlenout tuto zjevnou propast mezi hlavním městem Prahou a ostatními velkoměsty Evropy. (7) Z tohoto důvodu orgány považují za zásadní zvýšit zájem obyvatel o služby v širokopásmovém připojení, aby podpořily rozšíření využívání širokopásmového připojení. Proto hlavní město Praha rozhodlo o financování výstavby bezdrátové (WiFi) městské sítě, která bude poskytovat vysokorychlostní internetové připojení veřejným budovám včetně škol, jakož i internetové připojení obyvatelům, které bude omezeno na městské či jiné informace z veřejného sektoru (pramen).

Po přihlášení do sítě Bezdrátová praha s libovolným zařízením se dostanete na přístupový portál, kde naleznete logicky setříděné všechny internetové adresy (URL), které jsou v sítí bezplatně dostupné. Nabídka pro další fázi projektu - přístup k celému obsahu internetu zprostředkovaný komerčními operátory na síti Bezdrátová Praha - zatím není známa (pramen).

Síť Bezdrátová Praha není konstruována pro zabezpečení připojení v uvnitř obytných domů (k tomu slouží převážně technologie xDSL, CATV a další), bude možné se v rámci vytvořených WiFi zón k ní připojit. Signál sice bude dostupný v omezené míře, zvláště v blízkosti oken směrem k umístění přístupovému bodu. Prostupnost WiFi signálu pevnými překážkami (zdi, okna) je technologicky omezená a na rozdíl od signálu pro mobilní telefony v síti GSM proto dochází v případě, že není přímý dohled na vysilač-přístupový bod k jeho rychlému poklesu.
Řešením pro zesílení signálu může proto být koupě jednoduché panelové antény (se ziskem 8–10 decibel) a její montáž na okno, či v blízkosti okna vašeho bytu či domu. Cena takovéto antény se pohybuje okolo 500 Kč včetně konektoru, který lze zapojit do interní WiFi karty v počítači, či k WiFi klientovi v externím provedení (pramen).

Po přečtení těchto informací jsem již ztratil zájem se "bezdrátovou Prahou" zabývat. Jedná se o úžasný projekt, který umožní téměř všem obyvatelům Prahy se spojit se svými zastupiteli, se všemi úřady a institucemi placenými z jejich peněz jednoduchým a snadným způsobem: posezením kdekoliv na ulici či v parku s notebookem na kolenou v kteroukoliv denní i noční hodinu. To vše zdarma. Bude-li si snad chtít k tomu přečíst denní tisk nebo objednat si letenku či něco nakoupit na internetu, odebere se domů do klidu svého domova, tam si svůj počítač připojí na ADSL či placené WiFi nebo zcela výjimečně na 56kbit modem a vše potřebné si vyřídí za svoje peníze. Nadšen takovou veřejnou službou, kterou vlastní hlavou vymysleli městští radní, bude občan jistě v příštích volbách volit stejné strany a zastupitele s důvěrou, že zase něco podobného vymyslí. Mám jeden iniciativní nápad: již dnes začít prodávat za sníženou cenu celodenní vstupenky na letní olympiádu, která se bude v Praze pořádat. Tím by se vyvolal veřejný zájem občanů podpořit tuto myšlenku pražských radních a zlomil odpor některých rejpalů. Pokud snad někteří fandové projektu Bezdrátová Praha nenašli v mém článku odkaz na mapu pokrytí signálem WiFi, nechť se ji nesnaží najít někde na internetu. Žádná k dnešnímu dni neexistuje. Můžete to ale zkusit se zeptat autorů projektu. Nebo dodavatelské firmy ICZ a.s., i když na jejich webu není o projektu Bezdrátová Praha ani ťuk. Nebo zatelefonovat do lampárny na pražské Wilsonovo nádraží.
29.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Kdo je naším národním hrdinou?

"Legendu o Jánošíkovi, ktorý bojoval proti sociálnemu útlaku, môžu národu vziať len duchovní bezdomovci alebo národní ignoranti, povedal na dnešnom slávnostnom zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Terchovej pri príležitosti 320. výročia narodenia Juraja Jánošíka slovenský premiér Robert Fico. Národ bez legendy podľa neho nie je národom a on sa bude k jánošíkovskej vždy hrdo hlásiť. Každý národ si podľa neho takéto legendy stráži a udržiava a bola by veľká chyba, keby Slováci o ne stratili záujem," píše se ve slovenských Webnovinách. Fico reagoval ostře na některé hlasy historiků a politických komentátorů, kteří se ve svých názorech spíše kloní k obrazu Jánošíka jako obyčejného bandity a vraha.

V této souvislosti se můžeme i my zamyslet nad našimi národními hrdiny. Tak například Žižku máme za vzor bojovníka za národní zájmy a náboženskou svobodu, i když byl podle některých zlovolných historiků nejdříve jen obyčejným nájemným žoldnéřem a později se postavil do čela husitských tlup, které terorizovaly střední Evropu. Zejména Němci jej mají za krutého vraha a lupiče drancujícího pod náboženskou záminkou německá města a dodnes si to při různých příležitostech připomínají. Za národní symbol považujeme svatého Václava, který se ale jako bojovník nijak neproslavil a pro svoje "obchodní" vztahy k Sasům byl zavražděn bratrem Boleslavem či jeho zbrojnoši. Ani Karel IV. není symbolem národního hrdiny. Stát rozšiřoval dosti přízemně pomocí politických sňatků a nad úmrtími jeho tří manželek stojí stále velký otazník. Jeho otec, Jan Lucemburský, se skutečně proslavil jako válečník a hrdina evropského formátu. Bojoval ale bohužel za cizí zájmy především v zahraničí a jeho stát chátral. Není divu, vždyť to ani nebyl Čech! Pokud se vám zdá, že jsem zapoměl na Husa, bylo to proto, že nám jej zatím Vatikán jako národního hrdinu neuznal. Navíc mě nepřipadá pro národ příliš perspektivní, abychom se v boji za pravdu nechali upalovat od našich nepřátel. Takže za národní hrdiny máme dva pravděpodobně neexistující Čechy: Švejka (prý existoval ale není to jisté) a Járu Cimrmana (ten opravdu neexistoval, i když se někteří cimrmanologové snaží jeho existenci dokázat). A nezapomínejme na blanické rytíře, kteří podle některých odborníků na paranormální jevy opravdu kdesi pod Blaníkem se svým velitelem svatým Václavem dosud čekají, až nám Čechům bude nejhůře. A tak můžeme bratrům Slovákům jejich historicky doloženého sociálně či přímo socialisticky zabarveného Jánošíka jenom závidět.
28.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Politické obchody jsou přece běžná věc.

"Podpora Václava Klause dává reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání plnou podporu poslanců a senátorů ODS. Naopak podpora Jana Švejnara nezajistí projektu většinovou podporu ostatních parlamentních stran," napsal lidovecký ministr Svoboda v mailu, který jeho asistent rozeslal poslancům a členům KDU-ČSL nespokojených s faktem, že Svoboda veřejně podporuje zvolení Klause. V mailu se píše, že za slíbené církevní restituce, které ve středu schválila vláda, musí KDU-ČSL "zaplatit".

Nechápu rozhořčení mediálních komentátorů, kteří takové obchody považují za nemorální. Je to běžná praxe ve všech zemích světa a říká se tomu politika. Lidovci cítí, že se pod nimi díky čunkiádě propadá podlaha ve sněmovně a potřebují pro příští volby získat co nejvíce hlasů zejména na venkově. Voliči z malých měst a vesnic totiž stále ještě dají více na hlas svého faráře než na agitky z televize. Naopak je nemravné, když si komentátor MFDnes Kopecký dovolí klamat čtenáře tvrzením, že "jen katolická církev má dostat přes 220 miliard korun." Nepředpokládám, že by neuměl počítat a tak jeho "informace" je jen obyčejnou lží. Celková částka pro všechny církve, kterou schválila vláda k projednání v parlamentu, je přece 83 miliard.

Vyplatit z toho přes 220 miliard katolíkům se rovná skutečnému zázraku a autor tohoto tvrzení by se měl nabídnout bance Société Générale. Její zaměstnanec 32letý Jérôme Kerviel dokázal po měsíce skrývat své nedovolené spekulace, které nakonec jedné z nejstarších francouzských bank přinesly ztrátu takřka pěti miliard eur. Akcionáři Komerční banky, kterou Société Générale vlastní, by měli začít prodávat a klenti banky by se měli začít obávat o svoje peníze. I když jeden neví, možná, že KB začne nabízet termínované účty s 25 procentním úrokem jako v květnu 1997. Kdo jiný než spořivci může banku zachránit před krachem, že?
25.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Microsoft Office pro zaměstnance domů zdarma

Organizace, které uzavřely multilicenční smlouvu na Microsoft Office včetně balíčku nadstandardních služeb Software Assurance, mohou nabídnout svým zaměstnancům domů zdarma nejvyšší sadu Microsoft Office Enterprise. Tento zaměstnanecký program se nazývá Microsoft Office Home Use Program.
Obchodní podmínky:

  • Zaměstnanec má nárok na jednu licenci nejvyšší sady Microsoft Office Enterprise 2007 v libovolné jazykové verzi (v rámci trvání jedné aktivní smlouvy Software Assurance)
  • Zaměstnanci mohou získat tolik licencí, kolik licencí Microsoft Office pokrytých smlouvou Software Assurance má organizace
  • Licence na domácí použití je vázána na aktivní pracovní poměr zaměstnance s organizací
  • Licence na domácí použití končí s ukončením či vypršením smlouvy Software Assurance
  • Zaměstnanci získávají licenci zdarma, platí však 616 Kč včetně DPH za instalační médium, balné a poštovné.

Více zde.
24.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Převeďte vaši firmu do zahraničí. Ušetříte.

A ztratíte se z dohledu nejen otravných novinářů. Z desítky nejbohatších Čechů již všichni převedli své firmy do zahraničí. Petr Kellner, Andrej Babiš, Karel Komárek či Zdeněk Bakala zahrnuli své české majetky pod holandský holding. Miliardáři jako Pavel Tykač či Marek Dospiva dali přednost Kypru. Šéf Zentivy Jiří Michal zřejmě už má velké slevy za nalétané míle. Každý měsíc až dva totiž létá do Amsterdamu, kde má sídlo Zentiva N.V., majitel akciové společnosti Zentiva. To je asi jediná nepříjemnost, která manažery firem po přesunu sídla do Nizozemska čeká. Z Česka na ně málokdo vidí a ještě ušetří na daních. Za to však musí do země pravidelně létat, protože tamní berní úředníci hlídají to, aby se vedení firem pravidelně na místě scházela :)

Takhle zřejmě státní dluh nikdy nevyrovnáme, protože offshore strategií firem, které vydělávají v Česku a daně platí v zahraničí přicházíme každoročně o daně, které by jinak v Česku zaplatily. Převést velkou firmu do zahraničí jistě není levná záležitost. Náklady spojené se směnou sídla firmy se však brzy vrátí a umístěním sídla společnosti do zahraničí lze dosáhnout například 100% anonymity vlastnictví při zachování možnosti plné kontroly nad společností. Dalším a často hlavním cílem je využití nižších sazeb zdanění (např. Kypr 10 %, Irsko 12,5 %). Některé druhy příjmů jsou zcela osvobozeny od zdanění, např. příjem dividend, výplata dividend (nerezidentům do zahraničí), kapitálové zisky z prodeje podílů ve společnostech.

Ale i pro malého podnikatele může být výhodnější založit Limited firmu v Británii místo české společnosti s ručením omezeným. Skýtá to řadu výhod : nižší daně, anonymita majitele v rejstříku, založení bez prokazování živnostenského oprávnění, praktikování "Švarc" systému, bez výpisu z trestního rejstříku, základní kapitál jen 1 libra a náklady na založení jen 175 EUR. Více zde.
Další prameny: idnes.cz, Zentiva a.s., Původ kapitálu v ČR. Sídlo v cizině má stále více firem, Švýcarská banka: záruka diskrétnosti, Daně v ČR - V zemi byrokratů a nedůvěry, 2006 - konference offshore poradců
23.1.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]


Nežádoucí Skype asociace telefonního čísla.

Pokud se vám zobrazují ve Firefoxu na internetových stránkách některá telefonní čísla ve formátu asociace (propojení na volání) s programem Skype (např.) a vy chcete toto matoucí zobrazování zrušit, neboť přes Skype netelefonujete na mobily ani na pevné linky, upravte nejprve nastavení v programu Skype:
1. Zvolte Nastavení, Rozšířené nastavení.
2. Zrušte zaškrtnutí ve volbě Asociovat Skype s callto: odkazy na webu.
Protože Firefox zobrazuje chybně jako Skype asociace i telefonní čísla bez označení pomocí "callto:", zkontrolujte ještě jeho konfiguraci:
1. Zadejte do adresního pole "about:config" , což vyvolá seznam konfiguračních parametrů prohlížeče Firefox.
2. Do filtru zadejte "skype_ff_toolbar_win.hilight_numbers".
3. Hodnotu tohoto parametru nastavte pomocí pravého tlačítka na nulu (0).
4. Proveďte restart prohlížeče Firefox.

Pro mrkvosoftí MSIE se podobné matoucí grafické asociace na Skype telefonování neuvedené pomocí "callto:" nezobrazují a takto označené asociace volají ten program, který je v prohlížeči nastavený pomocí volby Nástroje, Možnosti internetu, Programy, Volání v Internetu. Což může být buď Skype nebo Gatesův NetMeeting. Mimochodem, určitě si nenechte ujít video Bill Gates’ last day at Microsoft. To je pro dnešek vše, držte si čepice, i dnes bude větrno a občas i zaprší.
22.1.2008 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Používáte Skype? Bojte se!

Přečetl jsem dnes za vás:
Skype: dvířka pro hackery. Už několikrát jsme upozornili, že aplikace IM nebo VoIP je potřeba kvalitně a důkladně začlenit do bezpečnostní infrastruktury organizace. Protože tomu tak stále není vždy a všude a protože opakování je matka moudrosti, přinášíme další varování. Většina upozornění na různé zranitelnosti v populární aplikaci Skype patří zpravidla do oblasti sociálního inženýrství sloužícího k šíření škodlivých kódů („nainstalujte si aktualizaci“ apod.), ale tato zpráva je nicméně skutečná: Skype ve verzi 3.x pro Windows se potýká s vysoce kritickou chybou. Ta se vyskytuje v knihovně Skype4COM.dll a projevuje se při zpracování URI odkazu. V konečném důsledku to může způsobit omezený buffer overflow, který může např. po návštěvě webové stránky se škodlivým kódem vést k jeho spuštění. Zranitelnost byla potvrzena ve verzi 3.5.0.239, ale není vyloučena i ve verzích předchozích nebo následných. Řešením je přechod nejméně na verzi 3.6.0.216 nebo pozdější, které touto chybou nejsou dotčené. Píše Tomáš Přibyl na TechNet Blog CZ. Dodávám, že poslední aktuální verzí Skype je 3.6.0.244.

Zdá se vám snad, že se autor článku překlepl, když použil zkratku URI? Nikoliv. URI, neboli Uniform Resource Identifier představuje klasický odkaz se vším všudy (i s odkazy na místo v dokumentu a začátečním http:// či https:// neboli určením přenosového protokolu), typický příklad URI: http://www.ahasweb.cz/index.html#top.
Tato zkratka se často plete s mnohem více používanou zkratkou URL, která má správně obsahovat jen základní informace o odkazu (bez odkazů na místo v dokumentu ale se začátečním http://). Typický příklad: http://www.ahasweb.cz/index.html.

Doufám, že jsem vás dnešním "článkem" nenudil. Nebyl jsem schopen ničeho více objevného, protože mě od včerejšího rána trápí čtyřka vpravo dole a musím dnes za svojí "drahou" doktorkou. Doufám, že mě přijme a zbaví toho pocitu, že se mi brzy odloupne pravá polovina hlavy. Přeji vám lepší pocity a krásné zážitky, i když pondělí většinou za moc nestojí.
21.1.2008 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Letem internetovým světem.

Ještě jednou Radiožurnál: můžete si udělat vzpomínkový večer na odejitého Ivana Hoffmana. Jeho poslední komentáře najdete na této adrese. Je jich tam 67. Legrační je, že je na webu stále ještě tato informace:
Komentáře a postřehy z domácí i zahraniční politické scény, publicistické pořady stanic Českého rozhlasu, ostré i vtipné diskuse a oblíbené ranní poznámky Ivana Hoffmana.

Komunisté nám sdělují: naše strana není v troubě, jak by si to někteří bojovníci proti komunizmu přáli, ale naopak používáme troubu (rozuměj youtube.com) k propagaci našich myšlenek a cílů. Proto se vážení troubové seznamte s našimi videoklipy dříve, než nás zase začnete napadat.

Lidovci nechtějí zůstat pozadu: i my jsem se dozvěděli o tom, že existuje takzvaný internet a rozhodli jsme se díky našemu předsedovi Čunkovi promlouvat k vám i prostřednictvím tohoto moderního média. V úvodu vás náš předseda pozdraví osobně. Nebude to tentokrát o Cikánech. Zatím.

ČSSD se nedá zahanbit: našimi videoklipy na internetu dokazujeme, jak jsme pevně spojeni s naším prostým lidem a hlavně že víme, jak na to.

ODS naopak zahanbí všechny: náš předseda Topolánek dokázal celému světu, že je originálním a zemitým chlapem s gulami. Budeme pokračovat směrem, který nám naznačil svým razantním vystoupením v parlamentu.

Strana zelených ukazuje cestu: na příkladu Los Angeles se můžete přesvědčit, že větrné elektrárny jsou to, co naše země potřebuje.
18.1.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ukradl Saliuta magistrátu 50 milionů?

Pražský magistrát se stal obětí organizovaného zločinu. Někdo z jeho zaměstanců nebo dodavatelů zfalšoval na faktuře číslo účtu dodavatele stavebních prací a tak téměř 50 milionů korun odešlo místo na účet firmy Skanska na účet stavební ukrajinsko-litevské firmy Garok. Jednalo se o práce na kanalizaci v Újezdě nad Lesy. "V průběhu vyšetřování se podařilo prokázat, že částka 50 milionů korun došla na účet muže, který se prokazuje doklady dvaadvacetiletého Litevce," sdělil Ladislav Bernášek z pražské policie. Podle policie je na něj v republice zaregistrováno několik obchodních společností. Policisté ale nevylučují, že se může jednat o takzvaného bílého koně.

Podle mého soukromého šetření je oním nejmenovaným Litevcem Raimondas Saliuta, dat. nar. 23.12.1985, bydlištěm Vilnius, Nemenéinespl 39 (nebo Vilniaus 5-Asis, Nemeneinespl 16/2 ???) Litevská republika, jednatel firmy GAROK s.r.o., Praha 2, Nové Město, Ječná 15/547, předmět podnikání: přípravné práce pro stavby a správa a údržba nemovitostí. Firma Garok byla zapsána do obchodního rejstříku 23.července 2003 ukrajinským jednatelem jménem Roman Kurylo, od kterého firmu Saliuta koupil pravděpodobně v rámci přípravy zmíněného podvodu 31.října 2007. Raimondas Saliuta vlastní i další firmy:
- Pidojma s.r.o. Praha 5, Pod Žvahovem č.p. 26. Firmu koupil Saliuta od Ukrajince jménem Roman Kurylo rovněž 31.října 2007.
- NEXT PLEASE s.r.o, Praha 9, Horní Počernice, Bystrá 761/10. Firmu koupil Saliuta od Ukrajinky jménem Olena Yashchenko 13.září 2007.

Saliuta spolu s dvěma dalšími lidmi část peněz vybral a část peněz rozeslal na účty u nejrůznějších bank v republice. Pokud jste se vy nebo vaše firma s povedeným Litevcem jménem Raimondas Saliuta nebo s jeho firmami dostali do kontaktu, obraťte se nejlépe na policii a hlavně si zkontrolujte účty v bance. Policie by také jistě přivítala informaci, který ze dvou mužů vybírajících peníze na záběrech z banky je Saliuta. Jak je z případu patrné, organizovaný zločin se úspěšně dostává do druhé fáze podnikání na našem území a přechází od násilných loupeží k vyspělejším trikům.
17.1.2008 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Opravdu první ruská banka u nás?

Podle Hospodářských novin v první polovině letošního roku do Česka vstoupí ruská banka - Banka mezinárodní spolupráce. Půjde o dceřinou firmu První česko-ruské banky, která o licenci pro tuzemský trh neúspěšně žádala už v minulosti. V Česku chce být klasickou bankou: počítá přitom s tím, že o její služby budou mít zájem lidé původem z Ruska či jiných zemí bývalého SSSR. Ruští podnikatelé působící v Česku si podle HN už brzy budou moci ukládat peníze u "své vlastní" banky.

Pravda je ale trochu jiná. Ruští občané měli tuto možnost již od roku 1999, kdy vzniklo v Česku Úvěrní družstvo PDW neboli Češskij Kreditnij Sojuz. Psal jsem o něm v roce 2001 v článku Rusům se u nás líbí aneb banka nebanka. V obchodním rejstříku tuto kampeličku najdete jako Úvěrní družstvo PDW, Praha, adresa Praha 2, Lípová 1444/20, PSČ 120 00, zapsáno: 25.srpna 1999, IČO 257 91 583.

1) Družstvo je oprávněno v rámci svého podnikání vykonávat níže uvedené činnosti dle § 3 zák. č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech, ve znění pozdějších předpisů:
a) přijímání vkladů od členů
b) poskytování úvěru členům
c) platební styk, zúčtování a vydávání a správa platebních prostředků pro členy
2) Družstvo je výlučně za účelem zajištění povolených činností podle § 3 odst. 1 zák.č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech, ve znění pozdějších předpisů, které jsou uvedeny v odst. 1 tohoto rozhodnutí, oprávněn:
a) ukládat vklady v družstevních záložnách a bankách a u poboček zahraničních bank
b) přijímat úvěry od družstevních záložen a bank
c) nabývat majetek a disponovat s ním
d) obchodovat na vlastní účet s registrovanými cennými papíry, a to s omezením uvedeným v odst. 3 rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, ze dne 31.5.2004, čj. 1445/2004.
3) V rámci výkonu činnosti podle odst. 2 písm d) rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, ze dne 31.5.2004, čj. 1445/2004 je účastník oprávněn nabývat státní dluhopisy a dluhopisy, za které převzal stát záruku, dluhopisy, jejichž emitentem je Česká národní banka, hypoteční zástavní listy, komunální obligace a dluhopisy vydané centrálními bankami členských států OECD, za které převzaly tyto státy záruku. Změna činnosti byla zapsána 15.listopadu 2006.

Toto družstvo poskytující bankovní služby i v pobočkách v Brně, Českých Budějovicích a Karlových Varech je také hlavním sponzorem novin Inform Praha, Russian Newspaper in Czech Republic, redakce má opět adresu Lípová 20/1444, Nove Město, Praha 2. Uveřejněná inzerce zaměstnání nabízí zajímavou práci například pro rusky hovořící ženy:
Predlagaju rabotu dlja ženščin, devušek, studentok. Intim. Konfidencialno (důvěrně). Svobodnij grafik raboty, oplata každyj deň.

Družstvo PDW je součástí společenství firem spojujícího PDW Group s.r.o., Praha 2, Lípová 20/1444, PSČ 120 00, zapsáno: 17.dubna 2002, IČO 266 93 682, dále PDW Holding s.r.o., Praha 2, Lipová 20/1444, PSČ 120 00, zapsáno: 26.března 2003, IČO 267 70 440 (dříve pod názvem PDW Computers s.r.o.) a konečně PDW MEDIA s.r.o., Praha 2, Lípová 1444/20, PSČ 120 00, zapsáno: 25.března 2004, IČO 271 37 465 .

Jako spřátelená organizace sídlící na stejné pražské adrese je nepochybně i Sambo Federace České Republiky, občanské sdružení, Praha 2-Vinohrady, Lipová 20/1444, které pěstuje bojový sport ruského původu zvaný sambo. S prvním pojednáním o „Sebeobraně beze zbraně“, jak se sambo nazývá, se můžeme setkat v knize Viktora Spiridonova „Návod sebeobrany beze zbraně dle systému Jiu-jitsu.“ Byla napsána roku 1927 s označením „důvěrné“ a určena pro pracovníky NKVD (komisariát řídící práci tajné policie). Idea nového systému se sestávala v tom vybrat nejefektivnější techniky obrany a útoku a vyzbrojit jimi pracovníky“VČK“ (Všeruská mimořádná komise), pohraničníky a milicionáře. Základní návyky bojového umění Spiridonov získal v učilišti národní bezpečnosti, kde připravovali diversanty. Spiridonův systém byl jako první užitečný diversantům.
Bojové sambo, neboli sambo combat, je světově uznávaný sport s ruským původem, který byl vytvořen v XXI. století. Předchůdcem bojového samba bylo sportovní sambo. Tento sport se využívá zejména armádou a bezpečnostními složkami, protože obsahuje mnoho typů útoku. Tento druh samba začali první používat sovětské speciální jednotky tzv. Specnaz. Poté se sambo combat začalo rozšiřovat do všech ostatních složek armády a jiných vojenských útvarů. Po roce 2000 se bojové sambo dostalo i do podvědomí široké veřejnosti. Sambo můžeme uznat jako souhrn zkušeností celého světa v oboru bojových umění, sebeobrany a boje muže proti muži, ale i jako základ pro rozvoj drsnějšího odvětví tohoto sportu, kterým je „SAMBO - boj muž proti muži“ více známý jako bojové SAMBO. Turnaje bojového samba jsou připravované tak, aby maximálně přibližovali opravdovou situaci boje, dokonce nevypadají ani jako soutěžení, např. rozhodčí nezastaví soupeře při bližším kontaktu, jako je tomu v boxu, kickboxu nebo karate. Sambo federace České republiky je od 20.04.2004 pod ev.číslem 26661730 registrována Ministerstvem vnitra jako občanské sdružení. Dále existuje EUROPEAN SAMBO UNION, vznik: 25.08.2004, IČO: 26672154 Adresa: Praha 2-Vinohrady, Lipová 20/1444 a SKP Sambo Praha, vznik: 28.01.2005, IČO: 26988470, adresa: Praha 2-Nové Město, Lipová 20/1444.

To je přinejmenším pozoruhodné ale logické spojení podnikatelů z Ruska a sportovců. V bankovnictví a dalším podnikání potřebujete přece vycvičenou ochranku. Záhadou zůstává zkratka PDW použitá ve většině "spřátelených" firem. Pravděpodobně to neznamená podle terminologie NATO Personal Defence Weapon - osobní obranná zbraň jednotlivce nebo kalové čerpadlo PDW. Když už jsme v těch zkratkách, pak od družstva PDW můžete dostat i platební kartu s rozkošným názvem STB.
16.1.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Biopaliva? Jsem zmaten.

V Bruselu dne 8. února 2006 - Komise dává nový impulz podpoře výroby biopaliv. Evropská komise dnes přijala ambiciózní strategii EU pro biopaliva, jejíž součástí je řada potenciálních tržních a právních opatření a opatření založených na výzkumu, na podporu výroby paliv ze zemědělských surovin. Dokument, který navazuje na akční plán pro biomasu přijatý v prosinci 2005, stanovuje tři hlavní cíle: podporovat biopaliva v EU i v rozvojových zemích; připravit rozsáhlé využívání biopaliv zlepšením jejich konkurenceschopnosti v oblasti nákladů a posílením výzkumu paliv „druhé generace“; podporovat rozvojové země, v nichž může výroba biopaliv podnítit udržitelný hospodářský růst. Zvýšené používání biopaliv přinese četné zisky, neboť se sníží závislost Evropy na dovozu fosilních paliv, omezí se emise skleníkových plynů, vytvoří se nová odbytiště pro zemědělce a otevřou se nové hospodářské možnosti v několika rozvojových zemích. „Nikdy nebyla vhodnější doba pro nastolení otázky biopaliv,“ prohlásila Mariann Fischer Boelová, členka Komise pro zemědělství a rozvoj venkova (pramen).

Tisková konference předsedy vlády ČR Mirka Topolánka po zasedání vlády ČR 11. 4. 2007. ...Vláda rovněž souhlasila s nařízením vlády, které přiřkne dotaci ve výši 45 eur (1,164 Kč) na hektar pro ty, kteří budou pěstovat plodiny pro bioenergetiku, tzn. nejenom pro ty, kteří z těch plodin vyrábějí biolíh a bionaftu, ale také pro ty, kteří tyto plodiny poskytují nějakým teplárnám nebo pro jakékoliv energetické využití. Tito pěstitelé budou mít právo na dotaci 45 euro na hektar na základě tohoto schváleného nařízení vlády.

Biopaliva: podpora na hektar se snižuje, protože byla překročena plocha 2 milionů hektarů. Číselné údaje předložené členskými státy ukazují, že plocha, na kterou byly podány žádosti o podporu v roce 2007, dosáhla rozlohy přibližně 2,84 milionů hektarů (pramen).

Biopaliva? Větší škody, než jsme doufali, přiznala EU "Zaznamenali jsme, že problémy se životním prostředím a sociální problémy, které biopaliva způsobují, jsou větší, než jsme čekali. Musíme být velmi opatrní," řekl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas v rozhovoru pro BBC. Více zde.

Biopaliva škodí klimatu víc než ropa, tvrdí studie. Plodiny pěstované v Evropě a USA k produkci čistých biopaliv mají ve skutečnosti na klima horší vliv než paliva z ropy. Snažit se zabránit oteplování klimatu používáním biopaliv je "pošetilý podnik", protože ze "zelených" paliv se při spalování uvolňuje velké množství skleníkového plynu oxid dusný. Vyplývá to ze studie vědeckého týmu vedeného laureátem Nobelovy ceny za chemii Paulem J. Crutzen. Více zde.

Jste zmateni stejně jako já? Je snad také zmatený pan Bursík? Má snad ekology proklínaný Klaus pravdu? Budeme jezdit na líh či řepkový olej nebo ne? Na co ale budeme jezdit, až nafta dojde? Odtunaj to vyzerá, že nebudeme jezdit vůbec. Nebo jen s koňskými povozy? Zdá se, že americká komunita Amishů žije způsobem, který si budeme muset všichni zanedlouho osvojit. Jak dlouhé bude to "zanedlouho" není jasné, ale dlouho to trvat nebude. Přeji krásný slunečný den. Oteplení nám přináší úspory v nákladech na vytápění a slunce přináší zlepšení duševní pohody. Buďte dobří, přátelé, zatím ještě nekončíme.
15.1.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Proč už nikdy nebude cena elektřiny klesat.

Polostátní ČEZ je nejziskovější domácí firmou. Vedení společnosti před Vánocemi odhadlo, že čistý zisk za rok 2007 vyšplhá včetně mimořádných vlivů na rekordních 42,6 miliardy korun a v roce 2008 má dále vzrůst na 46,6 miliardy. Když si loňský čistý zisk ČEZu podělíme přibližným počtem domácností v Česku, což je podle ČSÚ kolem 4,2 milionu, vychází tak, že na každé rodině vydělali akcionáři ČEZu 10 000 Kč za rok. Jinak řečeno, kdyby tato státní akciová společnost hospodařila s cílem mít nulový čistý zisk, mohly by být účty českých domácností nižší průměrně o oněch 10 000 korun českých díky nižším nákladům na elektřinu. Bohužel takhle ale akciové společnosti, jejichž akcie vlastní více akcionářů, nemohou podnikat. Zejména když se akcie firmy prodávají na mezinárodním trhu. Jejich jediným cílem je docílit co nejvyššího zisku a nejvyšších vyplácených dividend, což samozřejmě působí i na cenu akcií. Pokud by se například naše milá vláda rozhodla snížit cenu elektřiny, musel by stát nejprve skoupit všechny akcie a pak rozhodnout, za jakou cenu a hlavně komu se bude elektřina za takové ceny prodávat. Což jak jistě pochopíte, není realizovatelné. Vláda jde naopak cestou uvolňování prodeje dalších akcií ze svého portfolia, například proto, aby tak umožnila realizaci opce pro manažery ČEZu.

Je proto veliká škoda, že vědci ani vynálezci nedokázali za více než sto let vymyslet jednoduchý, efektivní a hlavně levný způsob skladování vyrobené elektřiny. Představte si tu pohodu, když byste měli doma ve sklepě zásobu nejen uhlí či koksu, ale i zásobu elektřiny na deset let nakoupené v době s poloviční cenou. Vymysleli bohužel jen uchovávání elektrické energie pomocí cívek ze supravodivého drátu. Do takové cívky můžeme zapnout proud, poté zdroj proudu odpojit a zavedený proud teče cívkou prakticky nekonečně dlouhou dobu beze změny. V supravodivé cívce lze tak beze ztrát uchovávat elektrický proud a velmi rychle jej dodat do sítě či odebrat. Má to jednu vadu: velmi drahé materiály, chlazení tekutým dusíkem či héliem a prakticky použitelný domácí supravodivý akumulátor s velkou kapacitou nikdo zatím nevyrobil. Pravdou je, že americká armáda používá tzv. mikro-SMES (Superconducting Magnetic Energy Storage) systémy pro americké vzdušné síly (USAF) jako součást programu, který má zajistit nepřetržité dodávky energie a napěťovou stabilitu pro vybrané řídící centra USAF. Bude to ale drahé a nejspíše vám to neprodají. Možná byste si mohli pořídit malý atomový reaktor, například ze starší ruské ponorky. Asi byste ale měli problémy se stavebním povolením a se stranou zelených. Přeji krásný den a nakupte si úsporné žárovky a lihový vařič. Lihu z pšenice a brambor bude totiž dostatek a navíc se dá docela dobře skladovat. Není nad staré technologie.
Prameny: American Superconductor, Superconducting Magnetic Energy Storage (SMES) System, Superconductors Information for the Beginner.
14.1.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Ještě jste si nepustili nový Radiožurnál 1???

Nejspíše jste jej zvyklí poslouchat na internetu. Nenechte se zmást odkazem Živé vysílání na hlavní stránce poněkud zpatlané nové podoby internetové prezentace. Jen se ozve "Dopolední Radiožurnál, moderuje Lucie Výborná." Živé vysílání si raději pusťte odkazem Živě zcela nahoře. Tím, že se dostanete někam jinam na adresu http://www.rozhlas.cz/audio/vysilani se nenechte zmást. Jste tu dobře a můžete si zvolit formát a rychlost datového proudu podle rychlosti vašeho připojení. Je to "zábavná" zpravodajská stanice a tak klidně volte tu nejnižší rychlost 32 kbps, úplně stačí.

Na internetu i v tisku se rozpoutala petiční protestní kampaň proti nové podobě vysílání Radiožurnálu realizované novou ředitelkou Barborou Tachecí, která přešla na funkci z postu ředitelky komerčního rádia Frekvence 1. Tento odpor nejspíše vyvolalo personální zemětřesení, které odtrhlo od mikrofonu některé oblíbené komentátory (např. Ivana Hoffmana) a přivedlo k němu "nové" hlasy odjinud: Lucii Výbornou, Halinu Pawlovskou. Řadě posluchačů to zavání bulvarizací a stížnosti jsou také na omílání stále stejných stručných "zpráv" každou půlhodinu, které jsou spíše čtením titulků denního tisku a to spíše toho bulvárního. Redaktoři evidentně čerpají ze zpráv ČT24 a opisují často i doslova. Jiným stěžovatelům zase vadí přemíra ženských hlasů (to je v poslední době trvalý trend i v ČT, chlapa pomalu není slyšet) a také mezi zprávami a rozhovory hraná hudba vyvolává rozpaky či dokonce úděs:"Právě hrají Kelly Family. Hudebním dramaturgem RŽ se podle všeho stal markýz de Sade," píše Pixy/Petr Staníček.

Barbora Tachecí odpor proti jejím "reformám" dnes ráno v ČT pěkně přihnojila svým neprofesionálním a především arogantním chováním. Nevím, jak vypadá, když je v pohodě, ale dnes by opravdu měla navštívit svého cvokaře a ten by s ní měl opravdu hodně práce, aby jí uvedl do stavu, kdy by byla schopná pokračovat ve vedení Radiožurnálu. Odtunaj to vyzerá, že si nabrala víc než unese. Přesto to asi nevzdá a pokud jí vedení rozhlasu podrží, bude pokračovat ve vytváření "nové" tváře stanice hlavně proto, aby všem dokázala, že dokáže i nemožné. A kdo jí bude stát v cestě, toho smete. "Myslím, že jsem bojovnice", říká Tachecí v rozhovoru pro iHned.cz. V rozhovoru nevědomky mimo jiné dokazuje, že feminizace Radiožurnálu bude pokračovat: "Jen namátkou: o knížkách pro nás nově píše spisovatelka Irena Fuchsová nebo spisovatelka Halina Pawlowská. O divadlech divadelní kritička Hana Hejduková. První fejetony zkoušíme tento týden točit s Jiřinou Šiklovou - a to všechno je jen začátek, máme velké plány."

Tři věty a čtyři ženy a žádný chlap. Inu, takový je trend a zanedlouho si budeme připadat, že se ve všech médiích vysílá jen pořad Sama doma. Do politiky se ženám nechce, ale v televizi a v rozhlase se cítí jako doma. Otázkou ale zůstává, jaké hlasy chtějí slyšet ženy, kterých je mezi posluchači většina. Neměly by to být spíše nějaké ty hlubší sexy mužské hlasy?

Abyste neřekli, že nemám žádné konstruktivní návrhy co s tím, jeden bych měl: pokud by zvuk ČT24 vysílal na VKV jako rozhlasová stanice, mohl by se Radiožurnál klidně zrušit. Obrazové často jen ilustrační zpravodajství na ČT24 je tak chudé, že by se vypovídací hodnota vysílání nijak nesnížila. Jen ty zprávy o počasí by musel někdo přečíst místo stávajícího "pinkání" generované "hudby".
11.1.2008 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vězňové dostanou nové civilnější stejnokroje.

Podle generálního ředitele Vězeňské služby Luďky Kuly dostanou ještě letos vězňové nové vězeňské stejnokroje. "Chceme dosáhnout toho, aby osoby, které jsou ve výkonu vazby, byly prostě oblečeny na trochu jiné úrovni než dosud. Doposud jsou to prostě tepláky a tepláková bunda, které jsou naprosto nevyhovující," řekl v rádiu Frekvence 1 Kula. Dosavadní stav by se tedy měl brzy změnit. Nové oblečení by mělo být více civilní. "Chceme docílit toho, že vězni se budou cítit jakoby v civilním oděvu, ale současně zaměstnanci budou vědět, že to jsou vězněné osoby," sdělil médiím Kula.

Je to skvělé, jak se naše vězeňská služba stará, aby se vězňové cítili ve vězení jako doma. Navrhuji ale něco ještě více civilního ala Al Capone a boty s dečkami. Takovým oblečením se zřetelně odliší vězňové od dozorců. Saka samozřejmě s různými vzorky látky a pochopitelně kvalitní spodní thermo prádlo. S oblečením vězeňkyň si nejsem úplně jistý. Možná něco slušivého ve stylu Star Trek. Důležité bude, že vězňům opustivším z vlastní vůle nápravné zařízení odpadne díky iniciativě pana ředitele Kuly problém se sháněním civilního oblečení.
10.1.2008 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Vědci, zkoumající oteplování, postaví v Antarktidě 15 skleníčků.

ČTK: Čeští vědci postaví v nejbližších letech v Antarktidě 15 skleníčků, ve kterých simulují oteplování. Zatím stojí na ostrově Jamese Rosse čtyři. Cílem je zjistit, jak v nehostinných podmínkách, z nichž ustoupil ledovec, vzniká primitivní život v podobě jednoduchých rostlin. První poznatky by měly být známy za pět let, řekl biolog Miloš Barták z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Zjednodušeně řečeno lze říci, že vědci budou čekat, kdy se jim skleníčky zazelenají, kdy se v nich objeví řasy, mechy a lišejníky. Jeden z nich postavili počátkem loňska v sousedství mechoviště. Je proto možné, že v nejbližších dnech naleznou ve skleníčku nedaleko Mendlovy polární základny zelený mech. U každého skleníčku sice schází střecha, přesto je v něm asi o dva stupně Celsia tepleji než v okolní krajině. Ohraničený prostor je chráněn před vichrem, ne ale před deštěm a sněžením. V tomto chráněném prostoru jsou simulovány podmínky, které by měly zavládnout na Zemi přibližně za 150 let.

Je úžasné, jak naši vědci mohou s tak prostými prostředky předvídat tak vzdálenou budoucnost. Musíme se hluboce sklonit před silou jejich génia! A co teprve, když by na skleník nasadili střechu. Pak by mohli pohlédnout i do budoucnosti naší planety mnohem dále. Věříme, že z jejich vědeckého úsilí získá lidstvo informace, které dokonale smetou do propadliště dějin výplody pana Klause a jeho pohůnků. Snad nás pak konečně vědecká pravda přesvědčí, abychom se zbavili nesmyslné technické civilizace a navrátili se zpět do lůna přírodního zemědělského a pasteveckého života.
9.1.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Manažerům ČEZu není co závidět.

Pracují totiž mezi dvěma mlýnskými kameny: na jedné straně jejich akcionáři včetně státu chtějí výplatu co nejvyšších dividend a na druhé straně je veřejnost a nezasvěcení pisálkové pranýřují pro nehorázné příjmy a přímo zuří odběratelé elektřiny, jejíž cena neustále stoupá. Manažeři ČEZu nyní uplatní právo na zvýhodněný nákup akcií neboli opci. Šéf Martin Roman by jejich okamžitým prodejem získal 677 milionů Kč. Většinu akcií si ale prý zatím ponechá. Není totiž žádný hlupák a doufá, že akcie v letošním roce po opětovném zdražení elektřiny či v době prodeje ČEZu nebo po prodeji ještě stoupnou. O opce, které jsou součástí motivačního programu firmy, požádalo celkem 13 členů vrcholového vedení ČEZ. Opce je finanční instrument poskytující držiteli právo zakoupit v budoucnosti akcie za předem určenou cenu. V případě ČEZu tak mohou dnes manažeři nakupovat akcie za 174,50 Kč (cena platná 24. 2. 2004), v současné době se akcie prodávají na burze za cca 1387 korun. Je zřejmé, že se o takové úžasné zvýšení ceny akcií přičinili právě manažeři a tak si z pohledu všech majitelů akcií takovou odměnu zaslouží. Ostatně nemohli dělat nic jiného, než zdražovat elektrickou energii, protože jinak by byli ze svých postů valnou hromadou odvoláni nebo by ČEZ musel čelit žalobám minoritních akcionářů, jak nám již mnohokrát v televizi i v tisku ekonomičtí odborníci potvrdili.

Objevují se ovšem i poťouchlé pomluvy, že správní rada prodloužila Romanovi jeho funkční období v říjnu loňského roku o další čtyři roky až do 20.února 2012 jen proto, že v minulém roce ze svých soukromých peněz daroval sto milionů korun na rozvoj a výstavbu "sesterské" školy soukromého pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG), jehož ředitelem je Václav Klaus mladší, syn prezidenta. Z peněz má vzniknout další sesterská soukromá škola pro žáky od první třídy až k maturitě. Výuku v češtině bude doplňovat studium v cizím jazyce. Škola by se podle Václava Klause ml. mohla otevřít už v září 2008. To je pomluva a jen závist. Manažer polostátní akciové společnosti přece může se svými penězi naložit jak chce a je patrné, že Martin Roman ví, kam směřovat svoji dobročinnost. Můžeme doufat, že i ostatní manažeři ČEZu naloží se svými zisky podobně a stanou se příkladem pro ostatní občany této země, zejména pro ty poněkud bohatší.

Že se vám to celé nelíbí a považujete za nemorální, aby nějaký Roman vydělával denně více peněz než premiér za měsíc? Inu, nikdo vám nebrání, abyste se i vy stali takovým manažerem. Pokud na to nemáte schopnosti, nezbývá vám než si zatopit dřevem v kamnech a svítit loučí. V dnešní době obstojí jen ten, kdo je schopný, podnikavý a který druhým nezávidí jejich úspěch a peníze ani starosti s jejich utrácením. Doufám, že jsem vás svým dnešním článkem nerozčílil natolik, že se teď seberete a půjdete zapít do nejbližší hospody svůj žal nad vaší finanční situací. Pokud jste svobodní či rozvedení, máte ještě jednu šanci: vzít si nějakou bohatou nevěstu. Ženám nic podobného radit nemusím, tenhle trik již ovládaly dokonale jejich prababičky.
8.1.2008 10:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Tulákovi se civilizovaný způsob života nelíbí.

V polovině prosince našel bezdomovec Miroslav Szamszely odložené dítě v popelnici. Dítěti tím zachránil život a od města dostal za odměnu práci a ubytování. Szamszely ale vydržel v azylovém domě v Praze 9 jen jeden den. Další ráno vyskočil z okna svého pokoje ve druhém patře a při pádu si pohmoždil nohu. Krátce poté napadl doktora v nemocnici Na Bulovce a tak skončil v Bohnicích na pozorování. Podle psychologa Petra Šmolky město bezdomovci možná vůbec nepomohlo. "Bezdomovcům je vlastní tulácký způsob života, žijí v komunitě. Když je z tohoto prostředí přesadíte, mohou se sesypat. Představa, že všichni touží po střeše nad hlavou, je naivní," říká Šmolka.

Je to stejné, jako když odchytíte v indické džungli dítě žijící s opicemi a chcete z něj udělat civilizovaného člověka. Nejde to. Prostě mu měli dát nějakou finanční odměnu, kterou by si užil s kamarády a pokračoval by ve svém svobodném životě v městské džungli. Tam, kde nemusí dodržovat žádná pravidla, kde je pouhým sběračem toho, co mu město nabízí ve svých odpadcích. Některým lidem se zdá, že je takový život člověka nedůstojný, že by měl pan Szamszely chodit pěkně ráno ještě za tmy někam do práce, večer si sednout u televize, pak se osprchovat a zalézt do teplé postele. Někteří občané si dokonce z péče o takové "chudáky" udělali byznys. Jenže ne každý tulák má zájem o život bez alkoholu a cigaret v nějaké ubytovně s přísným režimem. Svoboda je mu nadevše. Pražské radní odkazuji na můj "projekt" bydlení pro svobodné občany, který jsem popsal nedávno v článku Postavme v Praze konečně Ráj bezdomovců! Případ pana Szamszelyho mě dává zapravdu. Přeji mu, aby se z Bohnic dostal brzy na svobodu.
7.1.2008 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Skrytou daň z platebních karet platíme všichni.

Jistě si pochvalujete, jak jednoduché je použití vaší debetní nebo kreditní karty pro platby za zboží či služby v obchodech, restauracích nebo na internetu. Nemusíte se starat, zda máte v peněžence dost peněz a u karet kreditních můžete dokonce utratit víc, než kolik máte na účtu peněz. Je to prostě pokrok a kdo platí hotově je podle vás zaostalá socka. Bohužel vám jaksi nedochází, že zavedením této moderní platební bezhotovostní metody došlo k nenápadnému zdražení zboží a služeb ve výši 2,5 až 3,1 procenta všude, kde od vás platbu kartou přijmou. Tolik procent totiž musí platit obchodník nebo poskytovatel služeb bance či jinému poskytovateli platebních služeb z každé platby provedené touto neskonale moderní metodou. Tyto poplatky jsou v České republice třikrát až čtyřikrát vyšší než například ve Švédsku, Finsku nebo Itálii. Ačkoliv by podle výnosu našeho Nejvyššího správního soudu mohla být na účtence zvlášť uvedena tato procentní přirážka, obchodníci to takto neřeší. Přišli na jednodušší a hlavně nenápadnou metodu. Prostě si tento poplatek připočetli do ceny a tak vlastně zdražili zboží či služby. Ti poctivější při stanovení této skryté daně vyšli z poměru plateb v hotovosti a kartami, ti méně poctivější jednoduše zvedli ceny o procenta, které platí poskytovateli platebních služeb. V každém případě ale dochází k jasné diskriminaci těch zákazníků, kteří platí v hotovosti, protože u pokladny zaplatíme všichni stejnou cenu. Možná se vám ale také stalo, že jste museli pohoršeni vytáhnout peněženku s těmi nechutnými papírovými obrázky, protože nad pokladnou stálo "Platby jen v hotovosti". Tento obchodník totiž odmítl zlodějskou daň poskytovateli plateb kartami platit. Ušetřil si i s tím spojenou administrativu a riziko, že prodá zboží na ukradenou či zfalšovanou kartu. Bohužel ale nejspíše přišel o řadu zákazníků, kteří si jinak než s kartou v ruce nedovedou cestu k pokladně představit.

Zcela výjimečně se vám mohlo stát, že vám například v hotelu připočetli k účtu přirážku nazvanou jako poplatek za použití platební karty. Vyžadovat příplatek při platbě zboží kartou je totiž zákonné. Nejvyšší správní soud totiž 11. dubna 2006 rozhodl takto:
"...při platbě v hotovosti a platbě platební kartou se nejedná o srovnatelné transakce. V případě platbou v hotovosti se jedná o zákonné platidlo se státem stanovenou povinností jeho akceptace, přičemž zákonné peníze samy o sobě představují v transakci protihodnotu poskytnutého plnění. V případě platby kartou se jedná o situaci, kdy obchodník na smluvním, nikoliv zákonném, základě, a za použití technického prostředku, akceptuje budoucí zprostředkované plnění. Toto plnění není plně srovnatelné ani s klasickou bezhotovostní platbou, jejíž podmínky jsou zákonným způsobem ve značném rozsahu upraveny (§ 2 a násl. zákona o platebním styku, srov. zejména § 10 citovaného zákona). Aniž by proto Nejvyšší správní soud posuzoval důvodnost rozdílných podmínek pro skupinu spotřebitelů platících platebními kartami a platících hotově, může konstatovat, že k diskriminaci spotřebitelů platících platebními kartami v posuzované věci nedošlo.
Všichni stěžovatelovi zákazníci bez rozdílu měli na výběr, zda za plnění poskytnuté stěžovatelem budou platit v hotovosti nebo s použitím platební karty, s tím, že při využití posléze uvedeného způsobu platby jim bude stěžovatelem účtován příplatek související s poskytnutím služby odlišného standardu oproti platbě v hotovosti. Stěžovatel zároveň své zákazníky na podmínky, za jakých jim služby poskytne, upozornil v písemných prospektech.
" (Celé znění rozsudku NSS najdete zde).

Problémem poplatku za použití platebních karet se zabývá i zcela nová SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2007/64/ES ze dne 13. listopadu 2007. Směrnice v článku 42 stanoví, že "Za účelem podpory transparentnosti a hospodářské soutěže by poskytovatel platebních služeb neměl příjemci bránit v tom, aby od plátce požadoval poplatek za použití konkrétního platebního prostředku. Přestože by příjemci měli mít možnost zpoplatňovat používání určitého platebního prostředku, členské státy mohou rozhodnout, zda jakoukoli takovou praxi zakáží nebo omezí, pokud to podle jejich názoru lze ospravedlnit z hlediska zneužívání cenové politiky nebo takové tvorby cen, která by mohla mít nepříznivý dopad na používání určitého platebního prostředku s přihlédnutím k potřebě podporovat hospodářskou soutěž a používání efektivních platebních prostředků...
...Členské státy uvedou v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu s touto směrnicí do 1. listopadu 2009.
"

Ustanovení článku 42 směrnice tedy zakazuje to, co je známo jako tzv. "pravidlo nediskriminace", které mnoho poskytovatelů platebních služeb a bank zahrnuje do svých smluv s obchodníky. Zakazují tak obchodníkům, aby na své zákazníky přenášeli své náklady s platebními službami. Tato praxe však znemožňuje využití nejefektivnější platební metody: náklady dražších (či rizikovějších) metod placení nese obchodník, který své náklady obvykle zakalkuluje do ceny, nesou je tedy všichni jeho klienti, i ti, kteří používají levnější (či méně rizikové) metody placení. Klienti pak nemají možnost vybrat si z nabídky platebních prostředků ten, který by pro ně byl skutečně nejlevnější, nejčastěji tedy platbu v hotovosti.

Nejspíše i ve vaší hlavě před přečtením tohoto článku bylo zapsáno, že platit kartou je výhodné, protože vám banka neúčtuje žádný poplatek za každé použití karty. Doufám, že jsem dostatečně vysvětlil, že banka tento poplatek účtuje vašemu obchodníkovi a ten vám to účtuje v cenách zboží. Ano, platit kartou je praktické, pomáháte tak ale okrádat ty zákazníky, kteří platí hotově. Od obchodníků by proto bylo slušné a morální, kdyby poskytovali zákazníkovi platícím v hotovosti slevu, neboť mu šetří náklady. Tuto praxi jsem zahlédl možná v nějakém zahraničním filmu, ale u nás jsem na takový slušný a morální postoj obchodníka nenarazil.
4.1.2008 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Žertovné lyžařské závody mají budoucnost.

Zpráva Radia Praha: Mezinárodní lyžařská federace FIS jako hlavní organizátor Tour de Ski v běhu na lyžích čelí kritice ze strany některých výprav, podle nichž tratě v Novém Městě na Moravě a v Praze nejsou způsobilé ke konání Světového poháru. Nejhlasitěji se ozvali němečtí funkcionáři. Šéftrenér Jochen Behle označil dokonce konání nedělního sprintu na Hradčanském náměstí za vtip. "Tuhle akci považuji za žert," řekl podle agentury DPA Behle před startem kvalifikace na uměle vytvořené trati před branami Pražského hradu. Podle něj nevyhovovala novoměstská trať, ani ta pražská parametrům FIS. "FIS stanovila pravidla, kterých se včera (v Novém Městě) nedržela a dneska už vůbec ne," pokračoval Behle s upozorněním, že minimální šířka trati by měla činit devět metrů. "Na takové trati nelze Světový pohár dělat," připojil názory kolegů z Norska, Švédska a Finska. Behle si postěžoval, že v Novém Městě mohli vedle sebe jet maximálně tři závodníci. "A tady v Praze dokonce jen dva. Tohle má být vrchol zimy a ne nějaká show," pokračoval Behle. Šéfka organizačního výboru pražského závodu Kateřina Neumannová kritiku odmítla. Tratě podle ní prošly mnohokrát inspekcí FIS, která závody řídí, v Praze pobývali delegáti poslední tři dny před startem. "Proběhlo tu tolik kontrol od FIS, že kritika není na místě. Člověk se nezavděčí každému, ale divácký ohlas je vynikající".(konec zprávy)

Kateřina má pravdu, že na prvním místě je divák. Sama nejlépe ví, že dnešní špičkoví profesionální "sportovci" jsou jen cvičené opice ve službách reklamního průmyslu a televize. Proto potřebujeme více takových divácky atraktivních soutěží, jako byla ta na Hradě. Měl bych malé vylepšení: běžci - ať už na lyžích nebo v tretrách - by mohli příště běžet na pásovém trenažeru a jejich okamžité pořadí by se zobrazovalo na velkoplošných projekčních panelech. Ušetřilo by se za sníh a budování lehkoatletických stadionů. Podobně by mohli na místě závodit i veslaři na trenažerech a motorkáři na válcích třeba u fontány v Ledeburské zahradě pod Hradem. Jen ti skokani by se museli držet starodávné techniky tyček a latě s doskočištěm. Potřebují ale tak málo místa, že mohou skákat kdekoliv. Tímto způsobem by se daly uspořádat olympijské hry levně na jednom stadionu podobně, jak se odehrávaly gladiátorské bitky v římském Koloseu. Třeba na ragbyovém hřišti v Říčanech u Prahy. Stačilo by jen trochu té techniky a podplatit funkcionáře FIS a MOV. A s tím už jsou dobré zkušenosti, že?
3.1.2008 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Mléčný absurdistán v Česku.

Jak uvedla ČT, mlékařské a hospodářské družstvo Jih, které sdružuje 212 družstev (Oborová klasifikace NACE: 51330 Velkoobchod s mlékárenskými výrobky, vejci, jedlými oleji a tuky), vypovědělo koncem prosince veškeré dodávky mléka největší české mlékárně, společnosti Madeta.
Podle představitele Mlékařského a hospodářského družstva Jih Zdeňka Houšky dodávky mléka pro Madetu budou pokračovat do 31. března 2008. Podle jeho slov jim v Německu nabídli za litr mléka o 1,40 Kč více než v tuzemsku. Podle ČT by se tak do Německa mělo převážet ke zpracování možná až 900.000 litrů surového mléka. "Bereme toto stanovisko jako definitivní a začneme nakupovat levnější mléko v zahraničí. Naše provozy dva, a to v Českých Budějovicích a ve Strakonicích zaniknou," dodal ředitel Madety Milan Teplý.
Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 druhů mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí, například Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska a států EU.

Když tedy budete chtít příště koupit výrobek z echt českého rauch mléka, budete se muset poohlédnout po německém másle či jogurtu. Pokud se ovšem od vašeho prodejce dozvíte, z jakého vlastně mléka konkrétní německý výrobek pochází. Výrobky produkované Madetou budou pravděpodobně z mléka nejisté kvality pocházejícího z Polska, Rumunska, Bulharska či Ukrajiny. Bude-li tak "kvalitní" jako polská vejce, nechť nás ochraňují všichni svatí. Koneckonců, podle některých vědců a lékařů je kravské mléko vlastně škodlivé a tak vynechat mléčné výrobky nejistého původu pro nás nebude tak těžké. V každém případě nebude nadále jihočeské máslo jihočeským máslem, o jogurtech a sýrech nemluvě.
2.1.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Home
Home
Některé odkazy na cizí internetové adresy použité v tomto čísle nemusí s ohledem na časový odstup od jeho vydání fungovat.
[CNW:Counter]


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.